Ahoj
Mam dotaz a nevim kam s nim... Potreboval bych pomoct dohledat par starsich sci-fi / akcnich / pohadek (nevim jak to zaskatulkovat) a ani netusim, jestli jsem tu s tim dotazem spravne...
Pokud ne, budu vdecny za nasmerovani, odkazani na spravny klub.
Predem se omlouvam za delsi (a mozna ne uplne hodici se) text:
(UPDATE: Byl jsem presmerovan ze /discussion/10971" sem, tak snad spravne)
Z detstvi/mladi se mi pripomina nekolik filmu/serialu, nebo co to bylo, z nichz se mi ale nevybavuje nic nez par zaberu... Rad bych se dozvedel, co to bylo, abych si to mohl sehnat a po letech skouknout. ;-)
1) Jeden z filmu, byla to snad nejaka sci-fi pohadka pro deti (?) ukazovala nejake typky v habitech, podobnych jako maji beduini, rozumej, dlouhe hadry, zahalujici cele telo vcetne hlavy. Pohybovali se snad i nekde v poustni krajine... Nekdo v tom filmu pouzival laserovou pusku, ktera vypadala asi jako kus plastu tvaru prkna s nejakymi ovladacimi prvky, mozna i s kontrolkami. Rozmer a tvar te veci bych odhadoval jako kvadroidni a asi 100x10x4 cm. Proste jako prkno. Casove to tipuju 1980-1990. Zeme puvodu neznama.
2) V druhem filmu (dilu serialu?) lezli nejakci lide do nejakeho stareho dolu nebo kam, vlezli do nejake stoly/jeskyne a nasledne se slanovali nekam do nejake sachty. Opet si nepamatuju nic moc, jen to, ze snad to byl chlap a zenska a figuroval v tom jeste nejakej chlap jako zaporak. A mam takovej dojem, ze jeden z te dvojice se tam spustil, a ten druhej pak nahoru vytahl jen cernej skvarek velikosti asi baliku novin... Snad to melo bejt tak, ze ten padouch dole toho druhyho nejak "usmazil"... Ale vic nevydoluju. Datovani ani zemi puvodu si netroufam odhadovat...
3) Pak nejaka detska sci-fi, byla tam skupinka deti nekde na nejaky chate v lese, pamatuju si jen, ze sli po tme ven a nekde na kopci opodal videli pristat nejakej letajici talir ci co a z nej vylejzali nejaci ti "ufoni". Decka zacali panikarit, ze si pro ne prijdou, ci co... (tipuju 1985-1990 - mozna neco co davali v poradech jako Vega, Magion?)
4) Dalsi byl takovy nejaky ekologicky bastl sci-fi a "poucneho filmu pro mladez v ramci petiletky" ci jak to nazvat... Film byl slovensky, byl tam nejaky chlapec Fero, lezl tam nekam do skal a tam se dostal do: a) casoprostorove brany, b) do jeskyne, kde bylo nejake ufo ci co... Pak nasledoval bud posun v case, nebo jen nejaka projekce z budoucnosti/jine planety, setkani s ufonem/chlapcem z budoucnosti, ktery mu vysvetloval, ze v jeho svete uz nejsou rostliny, kvuli kyselym destum a jak je to spatne a ze my se tu taky moc nestarame o ekologii... bla bla... (tipuju 85-89 - bylo to za totace urcite) Tusim, ze to davali ve Veze, Magionu...
(UPDATE:
[ HRAFNAIN @ sci-fi & horrorová kinematografie pro fajnšmekry - oldies, béčka, rarity ] naznacuje ze by to mohl byt "Treti sarkan" - jeste proverim)
5) posledni je akcni film z devadesatejch, kde figurovali nejakci dva pratele/kolegove z nejake pohranicni straze ci co to bylo a par jejich kolegu. Myslim ze to bylo z USA, ti chlapi odhalovali nejakou kriminalni cinnost, ktera je nakonec dovedla k jejich kolegum a snad i jeden z te dvojice pak zradil... slo tusim o nejake penize, nekde u hranic zahrabanych v pousti... Nepamatuju si nic vic...
Pokud by mi nekdo laskave mohl poradit, pomoct s identifikaci, uvital bych to. Ja si s tim lamu hlavu uz par let...