• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORFilmová pátračka - aneb jak se sakra jmenuje??
    KEB
    KEB --- ---
    VYHULENY_UFO: historické okénko je v poho, ale nedat odkaz na ten dokument to je prohřešek! :⁠-⁠D
    HONZAS
    HONZAS --- ---
    STARE_CASY: To je ONO!!! .)))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    STARE_CASY: ja teda akorat nedavno videl dokument o dvou vedcich, a dost mi to pripomelo jejich pribeh...

Harry Daghlian
    https://wikijii.com/wiki/Harry_Daghlian
    Během experimentu 21. srpna 1945 se Daghlian pokoušel postavit neutronový reflektor ručně stohováním sady 4,4 kilogramů (9,7 lb) karbid wolframu cihly inkrementálním způsobem kolem jádra plutonia. Účelem neutronového reflektoru bylo snížit hmotnost potřebnou pro to, aby jádro plutonia dosáhlo kritičnosti. Přesouval finální cihlu po sestavě, ale neutronové počitadla upozornily Daghliana na skutečnost, že přidání této cihly způsobí, že systém superkritický. Když stáhl ruku, nechtěně odhodil cihlu do středu shromáždění. Vzhledem k tomu, že sestava byla téměř v kritickém stavu, náhodné přidání této cihly způsobilo, že reakce okamžitě vstoupila do výzva kritická oblast neutronového chování. To mělo za následek nehoda kritičnosti.[5]

Daghlian zareagoval ihned po upuštění cihly a bez úspěchu se pokusil srazit cihlu ze sestavy. Byl nucen rozebrat část hromady karbidu wolframu, aby zastavil reakci.[6]

Odhadovalo se, že Daghlian dostal dávku 510rem (5.1 Sv ) z neutronové záření, z výnosu 1016 štěpení.[5] I přes intenzivní lékařskou péči se u něj objevily příznaky těžké otrava radiací a jeho matka a sestra byli letecky převezeni, aby se o něj postarali (jeho otec zemřel v roce 1943).[2] Upadl do kómatu a zemřel 25 dní po nehodě.[6] Byl to první známý osudovost způsobená nehodou kritičnosti. Jeho tělo bylo vráceno do Nového Londýna, kde byl pohřben Hřbitov Cedar Grove.[7]

Louis Slotin – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Louis_Slotin
    21. května 1946 předváděl test kritičnosti několika kolegům, a nešťastnou náhodou došlo na okamžik k řetězové reakci, při které utrpěl smrtelnou dávku ozáření proudem neutronů. Přes intenzivní lékařskou péči a nabídky od mnoha dobrovolníků darovat krev pro transfuzi se Slotinův stav rapidně horšil. Slotin si nechal zavolat své rodiče a ti byli letecky převezeni na náklady armády z Winnipegu, aby mohli být se svým synem v posledních dnech jeho života. Dorazili čtvrtý den po incidentu, pátým dnem se stav Slotina začal rychle zhoršovat.

Během následujících devíti dnů Slotin utrpěl "mučivou posloupnost traumat vyvolanou zářením", včetně těžkého průjmu, sníženého vylučování moči, oteklých rukou, erytému, masivních puchýřů na rukou a předloktí, střevní paralýzy a gangrény. Měl také vnitřní popáleniny záření po celém těle, které lékařský odborník popsal jako "trojrozměrné popálení". Sedmý den se u něj projevila zmatenost. Louisovy rty zmodraly a dále ležel na lékařském lůžku v kyslíkovém stanu. Nakonec utrpěl totální rozpad tělesných funkcí a upadl do kómatu. Slotin zemřel v 11 hodin dne 30. května v přítomnosti svých rodičů. Byl pohřben dne 2. června 1946 na hřbitově Shaarey Zedek ve Winnipegu.

//sorry za historicke okenko.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Velmi podobnou scénu (a pravděpodobně tu samou) si vybavuju taky. Týpek někde ve skladu dává k sobě dvě polokoule, které dohromady tvoří nadkritické množství a spustí řetězovou reakci a výbuch. Mám pocit, že tomu hlavnímu hrdinovi ve filmu furt nikdo nevěřil, že tohle může být problém a mám pocit, že výbuchem celý film končí... Určitě to bylo varování (což zapadalo i do tehdejší doby, kdy nám ve škole tloukli do hlavy, jak na nás USA a celé NATO míří jadernými zbraněmi a brali do TV kdejaké béčko na tohle téma). Byl to téměř jistě americký film, běželo to v české televizi někdy v osmdesátkách, spíše v první polovině, protože jsem to viděl jako malej kluk...

A teď jsem tu hodinu seděl nad googlem a procházel další a další seznamy filmů s jadernými výbuchy nebo s protijadernou tématikou. A sere mě, že to nemůžu najít. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tvl najděte to někdo pls, tohle chci vidět taky.
    HONZAS
    HONZAS --- ---
    HRAFNAIN: to není ono... asi to bylo spíš drama/horor, scifi - mně bylo 10 a právě si vybavuji jen pár scén, tu o které jsem psal, pak velmi intenzivně. spíš to byl nějaký film, co měl i varovat a tak. myslím, že to bylo v nějaké elektrárně, nebo výrobně paliva do bomb a reaktorů...fakt už nevím
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    HONZAS: tohle to nejspis nebude, ale treba pomuze pri odpichnuti se (podobny filmy, atp. - keywords "demon core" "critical mass")

Tlusťoch a Chlapeček (1989) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/4859-tlustoch-a-chlapecek/prehled/

Fat Man and Little Boy (6/9) Movie CLIP - I'm Dead (1989) HD
    https://www.youtube.com/watch?v=AQ0P7R9CfCY

co to bylo za žánr? podle popisu nejaky "B" sci-fi nebo techno-thriller, nevzpomenes si na vic?
    HONZAS
    HONZAS --- ---
    Helou. Vůbec si nepamatuji na podrobnosti, či děj - ale vybavuji si scénu, kdy nějací lidé (nejspíše zaměstnanci jaderné elektrárny, nebo nějakého podniku, kde se pracovalo s obohaceným uranem, vyaráběly se nukleární zbraně, či tak něco) manipulují s takovými kotouči asi obohaceného uranu a jak je rukama k sobě přibližují, pomalu se spouští jaderná reakce a jim se škvaří kůže na obličeji a vše okolo začíná hořet...Je to nejspíše film z cca osmdesátek o nebezpečí jaderného zbrojení, či tak...
    NOHME
    NOHME --- ---
    KAKIHARA: ano. Diky
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    NOHME: Stranger than Fiction s Willem Ferrellem?
    NOHME
    NOHME --- ---
    Zdravim. Hledam film kde typek rano vstane a jeho hodinky začnou mluvit co on děla. Dik
    KLX
    KLX --- ---
    KLX
    KLX --- ---
    Ahoj, potřebuji pomoci. Jedná se o film, respektive spíše sérii, něco jako "Band of brothers", také 2. světová, řekl bych, že novější, tak 10 - 15 let staré, ale nejsem si jistej. Je to o několika vojácích, každý v jiné části světa. Nejdříve je Asie a Austrálie, tuším, pak Evropa. V té evropské části jsou dva kamarádi z venkova, jeden narukuje, ale druhého nevezmou. Pak postupem času už ano a on tam pak padne. Nějakej jejich oblíbenej velitel je Eg Ëg, nebo tak nějak a toho zabije snajpr. Víc nevim. Myslel jsem právě, že je to "B of b", ale není to ono. Nevíte někdo? Předem díky moc.
    HADATI
    HADATI --- ---
    LEFTY: Dvojka.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    A kterej díl pls začíná dvěma vrtulnickama, ze kterých se stane robot?
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    KOVYEXE: Bláznivá mise, ten film jsem jako malej miloval, teď už to moc nefunguje, ale stále je to fajn film.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    FRIZER: Muj oblibenej je ten s tim krystalem a jim ovlivnenym "super manikem".
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    KOVYEXE: Nejradsi jsem mel trojku nebo ctyrku se Santa Clausema na motorkach a ponorkou. Dik za pripomenuti
    OTVIRAK
    OTVIRAK --- ---
    KOVYEXE: ...kdyby zrovna tento dotaz (a odpoved na nej) nebyl primo v zahlavi velkym pismem.... :o)
    KOVYEXE
    KOVYEXE --- ---
    BLACKHEAD: ..si to musim po 34 letech pustit :)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam