Já si tady spustím stroj času, ani nevím, jestli
HONZAS, co se původně, před těma více než dvěma lety ptal, je ještě občas online, ale pamatuju si podobnou scénu (
STARE_CASY) a strašně mě tehdy žralo, že jsem to prostě nenašel.
A nedávno se mi to vybavilo, když mi někdo zmínil, že si pamatuje, že v osmdesátkách v televizi běželo cosi o jaderné nehodě nehodě s polokoulemi jaderného materiálu a že to bylo strašně divný a slovensky. Tak jsem se ke starému hledání vrátil, nakrmil jsem se AI vším, na co jsem si vzpomněl, přidal jsem "dabing" do slovenštiny a teď už chápu, proč jsem to nemohl najít. Pamatoval jsem si to jako americký film, ale byla to s největší pravděpodobností slovenská inscenace.
Takže
HONZAS - tady to máš:
Myslím, že nejblíž tomu, co popisujete, je československý televizní film Nehoda v Los Alamos (ČST, 1983, 83 min, r. Ľubomír Vajdička – natočeno ve slovenštině).
Vámi popsaný detail – Jak se to objevuje ve filmu „Nehoda v Los Alamos“
Dvě polokoule se štěpným materiálem přibližované k sobě: Klimax vychází ze skutečné „demon-core“ nehody Louise Slotina (1946) – fyzik v laboratoři ručně přibližuje berylliové „půlky“ kolem plutoniové koule a spustí kritičnost.
Kolegové za sklem, zamčené dveře, marná snaha zasáhnout: Scéna je inscenována téměř doslova – ostatní vědci vidí, co se děje, ale k muži se nedostanou, jen bezmocně křičí.
Záblesk/„výbuch“ jako závěr příběhu: Film končí okamžitým modrým zábleskem a pohledem na smrtelně ozářeného fyzika; pro televizní publikum byl efekt vyřešen jednoduchou bílou „implozí“ obrazu a zvukem, takže mohl působit jako atomová exploze.
Viděno v ČST před rokem 1989: Premiéra byla 1. 8. 1983, reprízy běžely ještě v polovině 80. let; mnoho diváků si film zapamatovalo právě díky šokujícímu finále.
Pocit, že jde o „americký“ příběh: Scénář vychází z amerického románu The Accident (1955) od Dextera Masterse; laboratoř, jména i uniformy působí anglo-americky, herce dítě snadno považovalo za „Američany“.