MRDAC_BEDEN,
KOC256: Zhruba před týdnen jsme se byli podívat (znovu) na Protržené přehradě. Když jsme tam byli poprvé, bylo vše zarostlé v lese a líbilo se mi to. Když jsem poprvé četl o tom, že okolí tak vykáceli, docela mne to vyděsilo, navíc když jsem viděl první fotky, kdy mi to přišlo opravdu jako turistická dálnice. Po osobní návštěvě jsem ale změnil názor - je to tam vykácené rozumně a má to smysl. Vykácena je pouze ta část, která by byla pod vodou (kdyby přehrada stála) a je odhalené samotné těleso přehrady (co z něj zbylo). Všude v okolí zůstal dostatek stromů a celá cesta k přehradě je zalesněná.
Současný stav má výrazně větší efekt - člověk jde lesem a teprve v poslední chvíli se otevře nezalesněná plocha s torzem přehrady. Člověk si mnohem lépe uvědomí samotnou stavbu, ale i to, že zaplavená plocha nebyla až tak velká, jak by se mohlo zdát (ty fotky, které odkazuje
MRDAC_BEDEN hodně zkreslují celý dojem).
I nadále to tam stojí za návštěvu a osobně jsem rád, že jsem to viděl jak zarostlé, tak i letos vykácené. Pokaždé to je jiný zážitek a oba jsou zajímavé a cenné.