• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAPOVODNĚ ČR
    Informace o stavu vody, krajiny a měst, dopravy, lidí atd
    informace o potřebě pomoci
    zkušenosti
    dotazy
    fotky a video

    Střízlivě, jasně, fakticky, prakticky, ale jo, i vtipně

    ....
    KRIZOVÁ MAPA ČR
    POMOC PŘI POVODNÍCH
    ČLOVĚK V TÍSNI
    Dopravní Podnik Praha
    Magistrát hl.m.Prahy
    Povodně praha 8
    Ústí nad Labem
    Litoměřice
    Hostinné
    POMOC PŘEHLEDNĚ- IDnes
    Potká se Vltava s Labem a povídá:
    Ty vole, červen a taková kosa. Nezatopíme?
    rozbalit záhlaví
    IFANDAI
    IFANDAI --- ---
    Není to sice "Povodně ČR", ale "Povodně ČSSR", ale pro oživení a na připomenutí tragédie a velmi vyjímečné povodně způsobené přívalovým deštěm.
    V místech, kde normálně teče malý potůček, který občas v létě i vysychá vznikl 300m široký veletok.

    Utajovaná přívalová povodeň na jižní Moravě 9. června 1970 / Časopis Vesmír / 89, 376, 2010/6 / vesmir.cz
    http://casopis.vesmir.cz/clanek/utajovana-privalova-povoden-na-jizni-morave-9-cervna-1970

    Voda prorazila 30m vrstvu hlíny a vnikla do lignitového dolu Dukla Šardice, kde zabila 34 horníků.

    Video — Osudové okamžiky: Šardice 1970 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1091682868-osudove-okamziky/401213100081040-sardice-1970/video/
    BRT
    BRT --- ---
    Cesty životodárné vody
    Viktor Schauberger Archives - Albert Smart & Delicates
    http://www.albert-sd.cz/www.albert-sd.cz/tag/viktor-schauberger/
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SIRKA: nejsmutnější je, že nevím kolik těch výše postavených to vůbec zajímá. Furt jen všichni volají po více přehradách, které tu vodu při deštích zadrží :o/
    SIRKA
    SIRKA --- ---
    Experiment, který vysvětluje lidský podíl na povodních | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/...in/special-report/experiment-ktery-vysvetluje-lidsky-podil-na-povodnich
    LALINA
    LALINA --- ---
    Milí přátelé,

    v pondělí 24.6. byla v hlavních zprávách
    ČT1 http://www.ceskatelevize.cz/...egionech/obsah/267588-camphill-v-ceskych-kopistech-poskodila-povoden/
    zveřejněna
    informace o našem Camphillu v Českých Kopistech.
    Informace o tom i jiném aktuálním dění u nás můžete najít a průběžně
    sledovat TADY http://povoden13.blogspot.cz/p/casovy-prubeh.html

    Druhou informací je to, že jsme po opakovaných dotazech zveřejnili i SEZNAM
    aktuálně poptávaných věcí a
    prací http://povoden13.blogspot.cz/p/co-poptavame.html

    Kdybyste nám s tím uměli jakýmkoliv způsobem pomoci, moc bychom to v této
    době uvítali.

    Za Camphill i Statek v Českých Kopistech,

    Peter Veselý
    LALINA
    LALINA --- ---
    Jak to vypadá v Camphillu České Kopisty po povodni, co potřebují:
    Povodeň 2013
    http://povoden13.blogspot.cz/
    HABEBE
    HABEBE --- ---
    Zdravim ve spolek, mam prosbu za jednu rodinu, kterou splachla povoden. Potrebovali by pres leto zaparkovat karavan/maringotku/prives pred neobyvatelny dum. Nahradni bydleni maji dva kilometry daleko... Kdyby nekdo vas vedel o nevyuzitem domku na koleckach a chtel si zlepsit karmu dobrym skutkem;), zavolejte prosim na 606 330 578. Financni odmena za vypujceni i pripadna koupe mozna. Dekuju!

    NYA
    NYA --- ---
    FREETEKK:

    Alexandr Budka
    Před 16 hodinami
    Vážení přátelé a příznivci mlejna, i vy všichni, kteří nás znáte jen z doslechu!
    Nedělá se mi to lehce, protože se celý život snažím spíš pomáhat a posílat energii dál, než ji žádat pro sebe, ale někdy to prostě nejde jinak a tohle je přesně ten případ. Octli jsme se v situaci, kdy nám nezbývá, než vás všechny požádat o pomoc. Na povodně jsme na mlejně zvyklí, už je ani nepočítáme, ale teď jsme v opravdu mimořádné situaci.
    Minulý týden nás spláchly tři povodňové vlny, každá další horší než ta předchozí. Máme za sebou opravdu nepříjemných osm dní, povodeň 2002 proti tomu byla nic. V noci ze soboty na neděli, když už jsme si mysleli, že je nejhorší za námi a sobotu trávili vysušováním a úklidem, byl u Kladna přívalový liják a protrhla se hráz dolanského rybníka. Ten okořský naštěstí vydržel, hráz jen prosakovala, ale i tak se Zákolanským potokem přehnala přívalová vlna, jakou nejspíš Dolský mlýn nepamatuje za celých tři sta let, co tu stojí. Už proto ne, že se kolem nás deset let jen betonuje a staví satelity, před dvěma lety spustili v Makotřasích novou čističku a od té doby má zákolanský potok podstatně zvýšený průtok i za normálních okolností. Možná mnozí z vás slyšeli, že se nám tu v dubnu v potoce utopil malý Májoslav a teď, po dvou měsících si Zákolanský potok opět vybral svou daň, tentokrát naštěstí ne na životech.
    Nám všem na mlejně a pevně věřím, že i mnohým z vás, by bylo moc líto, kdyby mlejnská komunita zanikla. Bylo to fajn jedenáct let a mnohé se podařilo. Narodilo se zde 12 dětí, Orlík už chodí do Zákolan do školy a Valerie, Amálka a Eliáš tam v září nastupují do školky. Letos na jaře jsme se rozhodli začít shánět peníze na rekonstrukci půdy a chlévů, abychom mohli naše aktivity rozšířit a vy, návštěvníci mlejna, zde měli větší pohodlí. Teď jsme se ale octli znovu na začátku. Most a zahrada je zničená, přízemí vytopené a neobyvatelné. Musíme vyčistit studnu a rozkopat odpady, protože se do domu dostal obsah žumpy. Dva roky stará dřevěná podlaha a izolace se musí vytrhat, omítky otlouct a udělat znovu.
    Nejhorší je, že za čtrnáct dní se čekají další intenzivní deště a Václav Cílek tvrdí, že nás čeká třicet let povodňového neklidu. Máme-li tu přežít a udržet provoz mlýna i pro lidi zvenčí, musíme nejen odstranit škody, ale i udělat mnoho preventivních opatření. Je potřeba prohrábnout koryto, postavit nový most s větší propustností, opravit obvodové zdi, kterými pronikla voda, koupit výkonné čerpadlo, které zvládne aspoň 20 l/s a záložní agregát pro případ výpadku proudu.
    Na oficiální pomoc naneštěstí nemáme nárok. Nejsme vlastníci mlejna a nikdo z nás tu nemá trvalé bydliště. Že tu žijeme už 11 let a máme nájemní smlouvu na dalších 10 let úřady nezajímá.
    Naše vlastní rezervy jsou bohužel vyčerpány, mě poslední rok živila hlavně spolupráce se Žlutými lázněmi a ty jsou teď také vyplavené, Šárka se dostala na AVU a v září by měla nastoupit do školy, což ovšem bez ateliéru a obyvatelného domova půjde dost těžko. Navíc letos asi nebude žádná úroda. Proto vás chci všechny poprosit o pomoc a to zejména finanční. Stojíme samozřejmě i o vaše modlitby a vysílání pozitivní energie, v čemž obzvlášť vynikají někteří naši rainbow bratři a sestry, ale budeme potřebovat i hmatatelnější pomoc, ostatně peníze jsou také jen forma energie. Můžete přijet přiložit i ruku k dílu osobně, chvíli ale potrvá, než pro vás opět na mlejně vytvoříme vhodné podmínky a bez peněz na nateriál je to bezpředmětné. Také apeluji na všechny, kdo mi dluží nějaké peníze, že teď je nejvhodnější doba srovnat staré čestné závazky. A zároveň chci poprosit o shovívavost a posečkání všechny, u kterých třeba mám nějaký zapomenutý dluh já.
    Příspěvky prosím posílejte na Šárčin účet 194474641/0300 s poznámkou povodeň. Šárka je zároveň jednatelkou naší Mlejnské s.r.o. přes kterou hodláme podnikat všechny větší mlejnské akce. Posílejte třebas i sebemenší částku, financování davem je dnes módní a kdyby přispěl třebas 10 korun každý, kdo zná mlejn, měli bychom po problémech. Pokud chcete darovat větší částku a znát podrobnosti o jejím použití, neváhejte mě kontaktovat na tel. 775 126 181. Jak ale jistě víte, mlejn je otevřené místo, lze se sem kdykoli vypravit i bez předchozího ohlášení a osobně se přesvědčit o smysluplnosti využití vaší pomoci. Přijeďte nás navštívit, štědré mecenáše pohostíme, že po svých neodejdou! Přírodní stánek u cesty na Budeč, kde si můžete koupit mlejnské produkty, funguje bez přerušení. Pokud se příspěvků sejde tolik, že by náhodou něco zbylo, použijeme to na další rozvoj mlejna, komunity a jejích bohulibých kulturních, sociálních a ekologických aktivit. Ostatně i během povodně jsme tu měli ubytovanou matku s čtrnáctiletým synem z Amsterdamu, kterou mi jako potřebnou poslala Anežka Hradílková z Buďánek (a která, jak se později ukázalo, byla podvodnice, která mi ze šuplíku ukradla 400 EUR. Takže apeluji na všechny, kteří mi posílate nějaké nešťastníky, kterým je třeba pomoci - rozmyslete si dobře, za koho se přimlouváte či dokonce zaručujete, tohle se nestalo poprvé. A momentálně nejsme příliš schopni pomoci komukoli dalšímu. Stačí, že se sem co nevidět vrátí Vítek Kremlička :)). Teď tu jsou další dva lidé bez přístřeší, jeden ve stanu na zahradě.
    Určitě se také dočkáte i nějakého benefičního koncertu na mlejně, ale to až se trochu vzpamatujeme.
    Prosím šiřte tuto zprávu všemi způsoby! Zvláště znáte-li kdo nějakého výstředního milionáře, který je dostatečně bohatý a excentrický na to, aby nám přispěl, neváhejte ho informovat o naší situaci nebo ještě lépe přivezte ho rovnou na mlejn! Časem budeme mít nějaké fotky dokumentující naši situaci, byla tu Hana Roguljič natáčet se svým kameramanem, takže sestříháme nějaké to výmluvné video, ale zatím máme jiné starosti. Rovněž ti, kterým se tato zpráva snad dostane do ruky a dostatečně nás neznají, se mi mohou ozvat a já vám milerád zašlu přehled dokumentárních filmů, reportáží a všemožných mediálních zmínek, které už o nás existují a z kterých pochopíte jak moc jsme potřeba a oč by byl svět bez mlejna chudší
    Všem, kteří dočetli až sem děkuji za jejich čas a trpělivost a těším se na shledanou v lepších časech, třeba na nějaké příjemné akci na mlejně!
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    co na to "povodnova stokoruna" ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    Vážení,
    obracíme se na Vás s prosbou o pomoc občanskému sdružení APPN (Agentura
    pro neslyšící), které poskytuje služby pro neslyšící.
    Ničivá povodeň, která vtrhla do hlavního města Prahy, se bohužel nevyhla
    ani našemu sdružení a zatopila kompletně celou kancelář. V současné době
    naše sdružení funguje v nouzovém režimu. Rádi bychom v co nejkratší době
    opět obnovili naše služby, ale bez podpory druhých se neobejdeme. Proto
    jsme se rozhodli oslovit Vás, zda byste nám pomohli.

    Bližší informace o našem sdružení a možné podpoře naleznete v příloze.
    Budeme vděčni za jakoukoliv pomoc.

    S přáním příjemného dne,

    APPN, o. s. (Agentura pro neslyšící)

    Světova 1051/15 180 00 Praha 8, Česká republika
    www.appn.cz

    Tlumočnická služba online – NONSTOP
    Zprávy pro neslyšící http://www.zpravy-pro-neslysici.cz/
    Profesní poradenství, podporované zaměstnání
    Tranzitní program pro žáky a absolventy
    Právní poradna pro neslyšící
    Tichá kavárna http://www.tichakavarna.cz
    TWORBO
    TWORBO --- ---




    SIRKA
    SIRKA --- ---
    Mironet poskytuje bezplatnou záchranu techniky zaplavené povodní.

    Společnost Mironet bezplatně obětem povodní vysuší, vyčistí a zprovozní zaplavenou techniku. Nabídka pomoci se vztahuje k LCD televizím, počítačům, notebookům, monitorům, audiotechnice a telefonům. Pro záchranu techniky je nutné přístroj jednoduše osušit, případně vyjmout baterii a co nejrychleji dodat IT specialistovi, aby techniku nezničila koroze. Neodborným postupem nelze zaplavenou techniku vysušit tak, aby se zamezilo riziku jejího zničení při zapnutí. IT specialista techniku vysuší, vyčistí vnitřek přístroje vhodnou chemikálií od nečistot, zbaví tištěné spoje oxidace, překontroluje přístroj a až poté jej zapne. V případě okamžitého doručení přístroje je šance na záchranu až 80%, při pozdějším dodání přístroje se pravděpodobnost záchrany rychle snižuje. Přístroj lze zdarma dodat na Mironet centrálu nebo zaplatit za přepravu přístroje přes přepravní službu.

    Na těchto stránkách www.mironet.cz/zachrana-techniky se dozvíte, jak přesně postupovat. Mironet poskytuje stejnou pomoc osobám postiženým povodní, jako to již udělal při povodních v roce 2002 a 2010. V obou případech byla zachráněna technika v řádu milionů korun. Více informací o historii této pomoci získáte také na adrese www.mironet.cz/pomoc
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    cau, je nejaka primo adresna pomoc nekomu konkretnimu? Radi bychom prispeli, ale konkretnim lidem.. v zadnem pripade nechci aby to slo pres panbickare a povodnova konta jsou dost obecna, buh vi kam presne ty penize pujdou a rad bych podporil nekoho kdo to opravdu potrebuje.. dik
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Repost z diskuse Medicína:

    Asanacne prace po povodniach

    Poznamka: pokial su tu uvedene udaje v rozpore s nariadeniami uradov, ignorujte ich. Nariadenia uradov maju zavaznu hodnotu a je nutne ich vzdy nasledovat.

    Povodne predstavuju okrem ineho epidemiologicky zavaznu situaciu. Zaplavova voda jednak prinasa naplaveny kal, obsahujuci zvysky fekalii, kadavre zvierat a niekedy aj znecistenia kontaminovane patogennymi mikroorganizmami, jednak moze sposobit prevlhnutie stavebneho materialu budov a narusenie ich statiky. Okrem toho po povodniach pravidelne dochadza k premnozeniu hygienickych skodcov ako su mysovite hlodavce a rozny hmyz. Tieto mozu prenasat rozne zavazne infekcne ochorenia a sposobovat strukturalne poskodenie stavebnych materialov a instalacii.

    1. Kedy je vhodne zacat s asanaciou po povodniach?

    Co najskor po opadnuti vody a bezpecnom odcerpani zvyskovej vody z prizemnych a pdozemnych priestorov respektive podla instrukcii uradov.

    2. Co treba asanovat?

    Zaplavene studne, zaplavene a prevlhnute priestory budov a plochy, kde sa vyskytuju ludia ci domace zvierata. Predmety a objekty v zaplavenych budovach.

    3. Kto moze vykonavat asanaciu?

    Idealne pracovnici asanacnych resp. DDD (Dezinfekcia, Dezinsekcia, Deratizacia) sluzieb. Pokial maju dane sluzby v regione este pracovne kapacity, je vzdy lepsie ich poverit realizaciou tychto prac. Pokial su dane sluzby v regione uplne vytazene, da sa hruba asanacia po konzultacii uradov urobit aj svojpomocne. Robit asanacne prace by mali len dospeli (18+ rokov) zdravi ludia bez vaznejsich ci otvorenych poraneni, chronickych ochoreni a infekcii. Z asanacnych prac je potrebne vylucit deti, chorych ludi, ludi s otvorenymi ci vacsimi poraneniami a tehotne zeny.

    Asanaciu vykonavajuci ludia by mali byt triezvi a mat pokial mozno cerstve (nie starsie nez 5 rokov) ockovanie proti tetanu a Hepatitide typu A a B.

    4. Staci na asanaciu odstranit hrube nanosy a omyt povrchy vodou pripadne saponatmi?

    Nie. Ako uz bolo uvedene, je situacia po povodniach epidemiologicky zavazna. Po hrubom a detergentnom ocisteni je vzdy potrebna povrchova ci priestorova dezinfekcia za pouzitia registrovanych dezinfekcnych pripravkov.

    5. Ake prostriedky su nutne na zakladnu asanaciu povrchov po opadnuti resp. odcerpani zaplavovej vody?

    a) Zdroj cistej vody, pokial mozno pitnej;
    b) prostriedky osobnej ochrany (gumove rukavice, ochranne okuliare, gumove cizmy, pracovne oblecenie); c) moznost osobnej ocisty (sprcha apod., mydlo, sampon);
    d) dezinfekcny prostriedok na ruky a kozu;
    e) cistiace prostriedky (detergenty, saponaty, napr. Jar); pomocne prostriedky na upratovanie, umyvanie a dezinfekciu (vedra, mopy, kefy, postrekovacie pristroje, prip. vysokotlakovy cistic).
    f) Na asanaciu studne kalove cerpadlo, vysokotlakovy cistic
    g) Dezinfekcne prostriedky (vid dalej)
    6. Ake biocidne prostriedky su na asanaciu vhodne?

    Vyhradne prostriedky ktore maju v CR platnu registraciu Min. zdrav. respektive ako biocidy.

    Na dezinfekciu velkych povrchov sa hodia len chlorove a peroxidicke prostriedky, nasledujuci vyber:

    -CHLORAMIN T (1kg dozy a balicky; 6 kg vedra; 25 kg vrecia)
    -DIKONIT (9 kg vedra; 25 kg sudky)
    -CHLORAMIX D (2kg vedra)
    -SAVO Original (1, 5 a 25 L flase resp. kanistre); SAVO Original sa hodi predovsetkym na asanaciu studni -SAVO Prim (na dezinfekciu a umyvanie povrchov)
    -CHIROX (50g sacky; 1kg doza; 3kg vedro)
    -PERSTERIL 15; PERSTERIL 36

    -PEDOX PAA/50
    Uvedene pripravky dostat po pripadnom predobjednani v lekarnach, obchodoch s polnohospodarskymi potrebami alebo chemikaliami. Niektore okresne urady ich zrejme budu obcanom aj distribuovat.

    Na predcistenie a hrubu dezinfeckiu betonovych povrchov v stajniach a hospodarskych budovach, pripadne malych ploch zeminy su okrem toho podmienecne vhodne aj silne alkalie, ako

    -HYDROXID SODNY (LUH SODNY)
    -HYDROXID DRASELNY (LUH DRASELNY)
    -PALENE VAPNO (OXID VAPENATY techn., nie hydrat!)
    Insekticidne zasahy je vzdy lepsie prenechat specializovanej firme. V pripade nudze sa da pouzit produktova rada BIOLIT.

    Deratizaciu je vhodne zacat robit najneskor behom 7 dni po opade vody. Opät je vhodne tuto prenechat DDD firme, ak sa neda, nutne je zakupit alebo si nechat uradmi dodat dostatocny pocet nastrahovych staniciek, ktore chrania necielove organizmy pred rodenticidmi. Potrebny pocet staniciek sa riadi rozsahom pozemku/plochy kde je nutne vykonat deratizaciu, na kazdych 1000 m² je potrebnych aspon 20 staniciek. Vhodne nastrahy su zrno, granulat, pasta alebo parafinat/bloky obsahujuce ucinne latky BROMADIOLON, BRODIFACOUM, DIFENACOUM, DIFETHIALON alebo FLOCOUMAFEN v mnozstvach 2—20 kg nastrahy na hektar (respektive 0.2—2 kg na 1000 m²) plochy, podla stupna napadnutia. Pokial mate vy alebo susedia domace zvierata, nutne je na deratizaciu upozornit majitelov zvierat, poucit ich ze pouzite jedy posobia s latenciou niekolkych dni krvacania a ze protijedom je KANAVIT (ma kazdy veterinar, pohotovsot alebo lekaren, je len na predpis). Pokial v blizkosti (blizsie nez 1000 m) hniezdia drave vtaky alebo drobne dravce, je nutne pred vylozenim nastrah deratizaciu konzultovat s hygienickou stanicou respektive okresnym uradom (ochrana zivotneho prostredia).

    7. Postup pri asanacii povrchov v budovach

    7.1. Asanaciu mozeme vykonavat len v budovach kde zaplavova voda opadla respektive bola odcerpana a ktore su staticky bezpecne (vyjadrenie uradov). Staticky neoverenym budovam sa vyhybame.

    7.2. Najprv sa vykona ocistenie od hrubych nanosov a spiny.
    Za tymto ucelom sa s pouzitim osobnych ochrannych prostriedkov (pracovny odev, gumove cizmy, ochranne rukavice, ochrana oci pripadne aj dychacich ciest) nanosy odhrnu a vynosia (za pouzitia lopat, metiel, zmetakov a podobne). Naplavene kaly, trosky a podobne sa vynosia do kontajnerov na zber odpoadu. Pripadne najdene kadavre zvierat sa likviduju sposobom urcenym uradmi. Pokial najdeme ludske pozostatky, okamzite s pracami prestaneme, objekt a okolie zabezpecime proti vstupu ludi a zvierat a upovedomime Policiu.

    7.3. Nasleduje tzv. detergentne cistenie. Tu povrchy ocistime pomocou vody, saponatu a pomocnych prostriedkov (mopy, handry, metly). Po umyti povrchov object odvetravame do vyschnutia.

    7.4. Dezinfekcia povrchov

    Na ocistene povrchy aplikujeme cerstvo pripravene roztoky dezinfekcneho pripravku prislusnej koncentracie rozliatim a roztrenim, pripadne hrubym postrekom. Zvisle steny roztokom postriekame a otrieme handrou namocenou v roztoku. Nasledujuce koncentracie pracovnych roztokov:

    CHLORAMIN T:
    3% (300 g na 10 L vody), pri velmi znecistenom povrchu az 5% (500 g na 10 L vody)
    (1kg CHT staci na 20—33 L roztoku; 6kg staci na 120—200 L roztoku)
    ________________________________________________________________________

    DIKONIT a CHLORAMIX D:
    1% (100 g na 10 L vody)
    (1kg staci na 100 L roztoku)
    ________________________________________________________________________

    SAVO Prim:
    3—5% (300—500 mL na 10 L vody)
    (1L staci na 20—33 L roztoku)
    ________________________________________________________________________

    CHIROX:
    3% (300 g na 10 L vody)
    (1kg staci na 33 L roztoku)
    ________________________________________________________________________

    PERSTERIL 15:
    5% (500 mL na 10 L vody)
    (1L staci na 20 L roztoku)
    ________________________________________________________________________

    PERSTERIL 36 a PEDOX PAA/50:
    2—3% (200—300 mL na 10 L vody)
    (1L staci na 33—50 L roztoku)
    ________________________________________________________________________

    Uvedene pracovne roztoky davkujeme ca. 0.3 L/m² (10 L staci na ca. 30—35 m² plochy) a nechavame posobit minimalne 60 minut.

    Pocas a po dezinfekcii dobre vetrame, po uplynuti expozicie povrchy zotrieme cistym mopom apod. Pokial v naplavenych kaloch boly kadavre zvierat alebo su v okoli hlasene vyskyty infekcnych ochoreni ako leptospiroza, hepatitida apodobne, je vhodne cely dezinfekcny proces zopakovat este raz. Male vode a bielidlam odolne predmety ako plastvoe hracky, nerezove pribory a porcelanovy riad mozno na uvedenu dobu (60 minut) do danych roztokov ponorit a nechat ich tam hodinu namocene. Nasledne tieto umyjeme pitnou vodou.
    Po vykonani dezinfekcie je nutne objekt nechat vetrat do uplneho vyschnutia, co moze trvat aj niekolko dni.

    7.5. Cistenie a hruba dezinfekcia betonovych povrchov v hospodarskych objektoch:

    Po mechanickom odstraneni kalov a nanosov aplikujeme za prisnych ochrannych opatreni (vysoka zieravost!) 5—10% roztok hydroxide sodneho alebo draselneho alebo 20—25% vapenne mlieko (2kg paleneho vapna opatrne vyhasit vodou, rozmiesat s vodou na 10 L) v davkach 0.5—1 L na m² plochy. Nechavame posobit aspon 24 hodin (objekt uzavriet pred pristupom nepovolanych osob a zvierat, na vstupy umiestnit vystrazne tabule a pripadne ho strazit). Nasledne povrchy za dodrzania bezpecnosti prace so zieravinami dokladne omyjeme velkymi objemami cistej vody (aspon 8-nasobok objemu aplikovaneho roztoku luhu). Po tomto alkalickom cisteni/predezinfekcii mozeme povrchy este dezinfikovat chlorovym alebo peroxdiovym pripravkom (vid vyssie).

    Pouzivame pokial mozno len jeden typ pripravku tj. bud len chlorove (Chloramin, Dikonit, Chloramix, Savo) alebo len peroxidove (Chirox, Persteril, Pedox). Na male, alkoholu odolne ale vodocitlive povrchy (do 2—5 m²) mozeme aplikovat registrovany alkoholovy pripravok, napriklad DESPREJ. Pri pouziti takehoto pripravku dobre vetrat, ziadne zdroje ohnu a iskier v okoli!

    Na asanaciu povrchu pody v dvoroch, pred stajnami apod. sa po odstraneni naplavenych kalov daju pouzit roztoky alkali, palene vapno, pripadne formalin; tu je vsak nutne konzultovat vopred hygienicku stanicu respektive veterinarnu sluzbu.

    7.6. Dezinsekcia Rozsiahle dezinsekcne zasahy prenechame DDD sluzbe. Pokial je okamzite bodovo nutne hubenie skodliveho hmyzu, pouzijeme na to prislusne pripravky typu BIOLIT podla navodu a vetrame.

    7.7. Deratizacia Opat je vhodne ju prenechat DDD sluzbe, pokial je to mozne do menej nez 7 dni. Pokial sa objavi kalamitny vyskyt mysovitych hlodavcov, postupuje sa nasledovne.

    a) Identifikuju sa pokial mozno cesticky, hniezda, zdroje potravy a pristupy hlodavcov do objektu/na pozemok. Spolupracujte so susedmi, deratizacia ma zmysel len pokial sa vykonava na vacsom uzemi a je zakomponovana do preventivnych a environmentalnych opatreni.

    b) Instaluju sa uzamykatelne nastrahove stanicky, ktore brania necielovym organimom v pristupe v rodenticidnym nastraham. Orientacne mozno polozit 1 nastrahovu stanicku popri vertikalnych strukturach (mury apod.) kazdych 5 m vzdialenosti respektive aspon 20 staniciek na kazdych 1000 m² plochy.

    c) Do staniciek sa aplikuje prvy krat male mnozstvo (~ 10g) rodenticidnej nastrahy obsahujucej 0.005% latky BRODIFACOUM, BROMADIOLON, DIFENACOUM, FLOCOUMAFEN alebo 0.0025% DIFETHIALON. Stanicky sa kontroluju kazdych 24 hodin na pozer nastrahy.

    d) V stanickach kde behom prvych 48—72 hodin dojde k uplnemu pozeru nastrahy vylozime 50—100 g nastrahy. Stanicky kde nie je pozer nastrahy premiestnime do lokacii kde hlodavce nastrahu pozieraju.

    e) Pozranu nastrahu doplname 2 x tyzdenne az kym uplne neustane pozer (trva obvykle pri lokalizovanom premnozeni 3—4 tyzdne).

    f) Pocas a po deratizacii najdene uhynute hlodavce likvidujeme s rizikovym odpadom resp. podla instrukcii uradov.

    g) PROTIJEDOM pre ludi aj domace zvierata je opakovane podavany fylochinon (KANAVIT); podava len lekar resp. zverolekar!

    h) Po skonceni deratizacie (10 alebo viac dni ziaden dalsi pozer a vyskyt hlodavcov) zvysky nastrah zlikvidujeme ako nebezpecny odpad a jedove stanicky po dezinfekcii a umyti odpraceme do uzamknuteho skladu.

    i) Vykoname alebo poverime stavebnu firmu vykonanim stavebnych uprav, ktore stazia v buducnosti migraciu a hniezdenie hlodavcov.

    8. Postup pri asanacii studni

    Pred asanaciou studni vzdy konzultujeme urady!

    8.1. Po ocisteni krytia a povrchovej vybavy studne a jej opatrnom odkryti kalovym cerpadlom vycerpame zo zaplavenej studne cely stlpec vody a kalu az po dno.

    8.2. Presvedcime sa, ci v studni nie su jedovate alebo horlave plyny (sirovodik, metan, oxidy uhliku)

    8.3. Z dna vycerpanej studne mechanicky odstranime vrstvu zvyskoveho kalu a stareho strku, hrubu minimalne 25 cm alebo viac

    8.4. Steny a dno studne postriekame alebo este lepsie umyjeme vysokotlakovym cisticom za pouzitia 5—10% roztoku SAVO Original (=25 L SAVO Original + 100—225 L pitnej vody), 1% roztoku CHLORAMIN T (=1 kg CHLORAMIN T + 99 L pitnej vody) alebo 0.3% roztoku DIKONIT ci CHLORAMIX D (=1 kg DIKONIT, CHLORAMIX D + 300 L pitnej vody). Dokladne omyjeme/postriekame steny studne v celej vyske dokym sa na dne studne neutvori aspon 30-50 cm vysoky stlpec roztoku.

    8.5. Dezinfekcny roztok nechame posobit minimalne 12 hodin

    8.6. Nasledne roztok odcerpame az po uplne odkrytie dna studne a nasypeme tam vrstvu cisteho (novo zakupeneho, prevareneho, vydezinfikovaneho) vodarenskeho strku

    8.7. Studnu nechame zakrytu naplnit spodnou vodou na obvykly stlpec (trva hodiny az dni) a nasledne dezinfikujeme davkou 20 mL SAVO Original na m³ vody

    8.8. Vodu zo studne nepouzivame; po 5—7 dnoch nechame odobrat vzorky na chemicku a mikrobiologicku analyzu a len po obdrzani certifikovanej analyzy potvrdzujucej nezavadnost vody ju mozeme zacat pouzivat. Platia pravidla pre pouzivanie zdrojov pitnej vody a ich hygieny.

    Po skonceni prac, pred pracovnymi prestavkami, pred a po pouziti toalety, pred jedlom, fajcenim a pred navratom do cisteho prostredia si umyjeme ruky a tvar tecucocu pitnou vodou a mydlom; po umyti si ruky dezinfikujeme alkoholovym dezinfekcnym pripravkom ako Sterillium, Softa Man ci Septoderm! Na konci pracovneho dna je vhodne sa osprchovat a po osuseni si ruky vydezinfikovat jednym z uvedenych pripravkov (Sterillium, Softa Man, Septoderm, dostat v lekarnach a online).


    Po skonceni asanacnych prac pripadne pri akejkolvek nevolnosti vyhladame lekara a nechame sa vysetrit.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    KOKIBURI: Pánové bezesporu blekotají a lžou. To je vidět už z jejich ksichtů a zabarvení hlasu. Na to netřeba ani info z jiného webu. Když dokážeme zvolit takovéhle ubohé a sebestředné karikatury, tak už jen příroda nás bude napomínat dokud se neproberem. Fuj hnus.
    DROZD
    DROZD --- ---
    Tito pánové budou jednou hodně dlouho sedět v chládku až se změní režim a vyjde pravda najevo...
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Nejedna se o nejnovejsi film, ale k tematu povodni ma hodne co rict..
    klimaticke-zariadenie-ma-poruchu.avi | Ulož.to
    http://www.uloz.to/xNDpuvK/klimaticke-zariadenie-ma-poruchu-avi
    KOKIBURI
    KOKIBURI --- ---
    Thats it ...

    PRAVDA a POVODNE 2013 NECAS LZE O ELEKTRARNACH POVODEN 2013 - YouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=j_wgMSTacWI
    LALINA
    LALINA --- ---
    PISKVOR: heheeeee
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LALINA: To je známá věc:
    „To je obvyklá paranoia ODS, že za každým křovím je Kalousek, já bych se tím mohl cítit polichocen. Nezapomeňte jim připomenout, že naposled jsem hodně pršel a způsobil jsem záplavy,“ poznamenal Kalousek.

    23.5.2013, http://www.novinky.cz/...302770-videt-me-za-kazdym-krovim-je-obvykla-paranoia-ods-rika-kalousek.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam