• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KETHAMINAkomunitní práce, komunitní projekty a rozvoj sousedství
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: abych byl presny: plosna karantena ma smysl jen kdyz je vyuzita k plosnemu otestovani cele populace. jinak jen oddali nevyhnutelne.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: no vidis. sam jsi dosel k tomu, ze to neumime. neumime testovat tak plosne jako severni korea a vladnou nam nemehla. jeste par tydnu budou vahat, protoze nemaji zadny plan a az se zacnou bat astronomickeho dluhu vic, nez umrti par duchodcu kteri tvori elektorqt vladnouc strany, tak bez koncepcne otevrou skoly a montovny a tou italii si projdeme onpar mesicu pozdeji. do te doby si snad dokazeme vyrobit svymi silami dost respiratoru a plicnich ventilatoru.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: to není pravda, jsou země které v tom potlačování byli mnohem úspěšnější než my. To že to neumíme neznamená, že to nejde.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: ne, protože se šířil mnohem menší rychlostí a nikdy se nerozšířil tak moc, jako covid. to se vůbec nedá srovnávat. ebolu se taky podařilo udržet pod kontrolou jenže jenom díky tomu, že se šíří hůř a příznaky se dostaví rychle. pokud část lidí nevyhazuje příznaky vůbec pak není žádná naděje, že se to podaří držet pod kontrolou a vylečit.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: vtipné, co třeba sars-cov-1? Ten se nepočítá?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: pokud se otevrou skoly, tak se cela spolecnost promori behem jendoho mesice. neda se s tim nic delat. jeda vec je neco nalhavat spolecnosti, aby byl klid a druha vec je, na co jsou penize a co se da technicky realizovat. protoza te "zpomalovana cesta" smer italie je presne to, co se nevyhnutelne stane a co odbornici priznavaji, ze je nevyhnutelne. lidi se bud dokonale izoluji nebo si tou nemoci projdou a pak budou mit sanci na neco jako "zvivot jako driv". neni naprosto zadna sance, ze se vsichni lidi na svete ve stejny cas vyleci.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: jasně, argumenty máš dole, argumenty máš v minimálně dvou diskuzích tady na nyxu, kde minimálně jednu sleduješ.
    Tak samozřejmě pokud to ložisko nákazy bude v zemi která to bude tutlat a následně upravovat čísla jako to dělala Čína a jako se o to pokouší naše vláda tak to tu s námi bude dlouhá desetiletí. Ale dostat každý rok nemoc která sejme X procent populace není úplně dobrý nápad.
    Jinak tohle se jede ve specializovaných diskuzích a tady to nemá asi cenu pitvat, jen je sakra nezodpovědné šířit takové kraviny, jakože to máme chytnou všichni. Stát to posral, sic se snaží číslo dokázat, že ne a teď se chce vydat na spomalovanou cestu směr Itálie...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: no a dokazes nejak argumentovat? veris, ze vsichni na celem svete zdravi i nemocni zustanou mesic doma, nenakazi se vubec nikdo a virus zmizi? protoze staci jeden jediny prenasec a za mesic to tu mas globalne zas.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: to je kravina, sorry
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: bohuzel jediny efektivni pristup je nechat populaci promorit a drzet rychlost sireni pod kontrolou tak, aby to zdravotnicky system zvladnul. i kdybychom zustali vsichni v karantene cely rok, tak se nic nezmeni a driv nebo pozdeji si cela populace nakazu prodela. neni uniku, ale samozrejme kdo si to muze dovolit necht se dozivotne izoluje ve svem bunkru.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    M4JKL05: boomera si odpusť, jsi s tím dost mimo, jestli teda víš vůbec co to znamená. Jistě ale ta chřipka má smrtnost nějakých maximálně 0,1%- tohle je minimálně dvacetkrát horsi+ 30% diagnostikovanejch má poškozené plíce a některé případy ukazují i na neurologické potíže.
    Chřipka versus koronavirus – podobnosti a zásadní rozdíly, situace k 18.3.2020, SZÚ
    http://www.szu.cz/tema/prevence/chripka-versus-koronavirus-podobnosti-a-zasadni-rozdily-k-18

    Už se na tu chřipku vykašlate, je to vážně úplně mimozni srovnání. A evidentně se ty nejrizikovejsi skupiny separovat nepodařilo a těžko se to podaří, když ostatní populace tím bude zasažená.
    Čím víc případů máš u té relativně bezproblémové populace, tím větší šanci máš, že to předají těm rizikovým.
    Prymulu nebudu rozebírat, to by bylo na dlouho.
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    LINKOS: OK boomer, doporučuju si aktualizovat čísla a zapracovat na svym strachu:
    "Když se podaří ošetřit skupinu rizikových, zbytek populace by se s nemocí měl v nějakém časovém období potkat a prokázat, že je imunní. Češi by se měli s koronavirem potkat.
    Ale ukazuje se, že koronavirem se promořuje poměrně vysoká část populace. Teď jsou první data z Itálie, vědci tvrdí, že nakažených je podstatně více, než ukazují oficiální data, že je jich možná deset milionů. Takže mrtvých není 15 procent, ale třeba 2 až 3 procenta
    Aby z dlouhodobého hlediska nedošlo k naprostému utlumení. Regulovat kategorie, které jsou rizikové, a ty uschovat.
    Není možné držet tvrdá opatření nekonečně dlouho dobu. Pokud křivka nárůstu případů bude v příštích dnech nadále lineární, jde očekávat uvolnění zákazů"
    Prymula: Změnil jsem názor. Populaci je třeba promořit - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/Sd9AE/prymula-zmenil-jsem-nazor-populaci-je-treba-promorit

    Btw. během loňské chřipkové epidemie zemřelo v ČR odhadem 1500-2000 lidí
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    M4JKL05: a jakyže plány má komunita s těmi mrtvími? Ty budem jednoduše ignorovat? A co poškození plic u 30% pacientů a neurologické potíže? No problem?
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    Doporučuju k šíření lepší nálady i ve vaší komunitě, u nás už bylo pár lidí příjemně potěšeno stejně jako já

    ZDROJ: http://pitcr.cz/.../@random48479f9993aea/1584871458_Jak_____t_spolu_a_s_virem_Covid_19_20_3_2020.pdf
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    KETHAMINA: další tipy na vzdělávání, kulturu, online knížky a divadelní představení https://www.facebook.com/kulturadoma/
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Vznikají fajn iniciativy na vzájemnou pomoc, kumuluji se třeba tady
    Veřejná skupina Dobré koro-nápady | Facebook
    https://m.facebook.com/...987022883569&anchor_composer=false&ref=m_notif¬if_t=group_comment_reply

    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    JAZZZ: u nás se můžeš stavit jen se členem, jinak nenakoupíš, ale je nás nyxáků víc :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KETHAMINA: Tak to je dobře :) Z více stran se ke mně právě doneslo, že současná metodika certifikace bio fakticky jde proti malým farmářům. Tím třeba pro mně ta značka ztratila smysl a spíš se jí vyhýbám. Radši pak kupuju takhle napřímo a když zrovna nemám cestu do Valče, tak se můžu stavit u vás :)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    JAZZZ: myslíš Vojtu z Valče nebo koho? Od toho odebíráme.

    Preference je certifikát, ale taky děláme návštěvy farem/statků a když se shání zboží, co nikdo nedodává, tak bylo i "nebio". Já zároveň objednávám dost z lokální KPZ v Modřanech, kde certifikace není vždy - tak bych nerada byla nepřesná. Jdu do Obživy zítra, tak se poptám naší nákupčí.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KETHAMINA: Jak to má Obživa s biopotravinami? Kamarád má ve Valči farmu, ale stěžoval si, že na biocertifikát musí třeba krmit certifikovaným biosenem a to třeba loni sehnal jen plesnivé. Jenže kontroloři kontrolují jen papíry a ne realitu, takže mu za krmení dobrým necertifikovaným senem vyhrožovali a tak se na celou biocertifikaci vykašlal. Je možná přes Obživu kupovat jeho výrobky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam