• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KETHAMINAkomunitní práce, komunitní projekty a rozvoj sousedství
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    Sousedská hostina v panelákové chodbě - Doma v Komořanech
    http://www.domavkomoranech.cz/deni-v-komoranech/sousedska-hostina-v-panelakove-chodbe
    NYA
    NYA --- ---
    M4JKL05: ok, díky. mapa asi stačí, zaujalo mě široký spektrum typů komunit. procesní věci znát nemusím, to je jasný, že to zůstane interní. i když popsání procesů, díky kterým některá komunita funguje, by bylo zajímavý (pokud to teda nejsou hodiny a hodiny disputací, to zvládá jen některý typ osobností:)
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    NYA: nope, jedině mapa komunit kam se budou moct zapsat a propojit se všichni kdo o to budou mít zájem
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    KCE: hehe, to asi většina a zkušenosti s nefungováním taky vítáme
    KCE
    KCE --- ---
    M4JKL05: zkusenosti mam spoustu, bohuzel vsak se zivotem realne nefungujicich komunit.. :D
    NYA
    NYA --- ---
    M4JKL05: to zní dost zajímavě. Budete z toho mít i nějaký výstupy pro ty, kdo se nezúčastnili?
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    Kdo máte více než 3 leté zkušenosti se životem reálně fungujících komunit a chtěli byste se osobně potkat se zástupci jiných komunit, sdílet a načerpat inspiraci a zkušenosti, tak se mi ozvěte do pošty. Na konec září (24.-28.9.) připravujeme vícedenní setkání komunit na konci světa (1:40 h. autem z Prahy-Černého Mostu):

    Kdo byste se chtěl přihlásit, tak mi napište:
    1) vaše komunita: doba trvání, přibližný počet členů, tematické zaměření/co máte společného?
    2) vaše osobní zkušenosti s komunitami
    3) Hlavní témata, otázky a výzvy, které se týkají života ve vaší komunitě?
    4) Čím chcete přispět k Protkání? Co byste rádi nabídli do programu (za sebe i za komunitu), pokud už o tom máte nějakou představu?

    Jedná se o soukromou akci s omezenou kapacitou, na kterou si vybíráme, koho pozveme. Aktuálně je přihlášeno už 13 zástupců z celkem 8 komunit z trojúhelníku mezi Libereckým, Karlovarským a Jihočeským krajem se zaměřením: městský sdílený co-housing, ekovesnice+pěstovači, unschooling komunita, umělecké komunity, Skauting, křesťanská komunita v sousedství. Zbývá posledních cca 7 míst.

    Více info případně přes soukromou poštu.
    IWYS
    IWYS --- ---
    ATHEISTE: Tvoříme ve Vrábsku u Písku. Jsme mladý "projekt", tedy neni hotovo. Nejlepší se na nás přijet podívat, třeba 3.-8.8. na festival Soběstatečnosti - sobestatecnost.cz :)
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    https://ipatron.cz/ Projekt Patron hledá nové dobrovolníky.

    Patron tvoří pevný bod, o který se mohou mladí dospělí po odchodu z dětského domova opřít. Nemá za úkol převzít roli sponzora ani rodiče, ale nabízí svůj čas a životní zkušenosti. Funguje také jako pozitivní vzor, průvodce každodenními činnostmi a pomáhá k úspěšnému osamostatnění – nalezení bydlení, práce a vybudování vztahu.

    Patron je dobrovolník (30+), který je trestně bezúhonný, bez problémů funguje ve společnosti a sám má za sebou osamostatnění. Patroni a patronky absolvují vstupní pohovor s psychologem s cílem ujasnit si motivace k zapojení do projektu. Po vstupu do projektu prochází školením, pravidelnou individuální a skupinovou supervizí.
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    v termínu 19.-20.8. bude v Praze další celonárodní setkání Platformy pro komunitní (sociální) práci. Komu nechodí info mailem, tak se mi prosím ozvěte do pošty, abych vás zařadil do mailing listu
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    ATHEISTE: https://www.zemesouzneni.cz/ Nová (a asi jediná v ČR) ekovesnice v Pečkovicích hledá nové členy
    ATHEISTE
    ATHEISTE --- ---
    Ahoj, víte o nějakém komunitním bydlení - ideálně na farmě nebo statku - prostě venku? Nejlépe blízko Prahy, ale není to podmínka. COVID ukázal že žití sám je největší peklo a hlavně když se není o co starat nebo s kým budovat vztahy.
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    pro všechny, kdo budujete svoje vlastní komunity, doporučuju seminář Community Building podle Scotta Pecka:
    Úvod – Communitybuilding
    https://communitybuilding.live/cz/introduction/

    Máme zkušenost v naší komunitně zaměřené vesnici a osobně jsem jedním seminářem prošel, v případě zájmu můžu sdílet zkušenosti poštou.

    "Skupina lidí nikdy ve stavu společenství nezůstává. Stále padá zpět do pseudokomunity a do chaosu. To, co charakterizuje zdravé, pokračující a udržitelné společenství je rychlost, s jakou je schopné si říct: „Podívejte, už jsme zase mimo. Musíme se zase vrátit k práci na sobě.
    ...
    Být společenstvím v organizaci není všelék. Realita stále existuje. A jak je typické i pro zdravý individuální život, ve skutečnosti je více bolesti uvnitř společenství než mimo něj. Ale je v něm i více radosti. To, co pro mě charakterizuje opravdové společenství, není, že je méně bolestivé, ale že je víc naživu.“


    V případě zájmu doporučuju přečíst celý rozhovor s autorem: https://communitybuilding.live/cz/2019/11/12/cesky-rozhovor-se-scottem-peckem/
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    Nové webové stránky Moravskoslezského kraje o komunitní (sociální) práci:
    https://komunitniprace.msk.cz/
    M4JKL05
    M4JKL05 --- ---
    Kdo byste měl zájem o akreditovaný kurz komunitní práce z Ostravské univerzity nebo znáte někoho, kdo by mohl mít zájem, prosím ozvěte se mi do pošty. Sháníme zájemce, aby se otevřel v příštím roce
    Akreditovaný kurz Komunitní práce v kontextu sociálně vyloučených lokalit / Fakulta sociálních studií OU
    https://fss.osu.cz/22541/akreditovany-kurz-komunitni-prace-v-kontextu-socialne-vyloucenych-lokalit/
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Chápu, že je teď vyhrocená doba, ale můžete si další zprávy vyměňovat v poště? Je super, že to tu ožilo, ideálně pokračujte informací, jak třeba rozvíjíte vaše sousedství?

    U nás to začalo rouškami zdarma na nastenkách ve vchodě, nákupy pro seniory a zítra nabídnu ještě bábovku. Btw.jak se zapojujete vy?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: taky z toho nejsem nadšený, ale bohužel si tím všichni projdou a někdo na to i umře a není to jen o věku (btw. boris taky nevypadá zrovna zdravě. spíš mě trochu děsí, že i olympijský plavec měl probém to rozdýchat)

    zatím má zdravotnictví ČR volné kapacity a právě proto jako první otevírají venkovní sportoviště, kde lidi pravděpdobně dostanou malou dávku viru a tak se začne s promořováním, jen o tom budeme mlčet a nebo tomu budeme říkat jinak.

    já mám sice masku s filtrem, takže na nákupu nic nechytím, o víkendu se s rodinou zdekujeme na pár měsíců na chatu, ale už jsem se smířil s tím, že tomu neuteču. a to zrovna patřím k nemalému počtu lidí, co můžou pracovat z domova. fakt nezávidím lidem, co žijou z ruky do huby a musí platit vodu, elektřinu a nájem a stát jim zabránil dělat jejich práci, kde typicky potkají denně spoustu lidí. ti to prostě dostanou a nemají jinou možnost. pozdní kapitalismus není spravedlivý.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: no, kdyby to zabíjelo jen obézní lidi 90+ tak by se to dalo docela snadno vyřešit, ale ono to zabíjí i lidi podstatně mladší a dokonce i do té doby zdravé jedince. Britskému premiéru je 55 a je na ventilaci(pokud dneska nekecali). Co se bude dít až jich bude málo si dokážeš jistě predstavit.
    A to vůbec nemluvím o mrtvich, co vlivem pretizeneho zdravotnictví umrou na jiné nemoci.

    Omlouvam se za OT, ale na ten první příspěvek jsem si prostě musel reagovat
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    dobrý den, jsem tady dobře v auditku Komunitní práce, komunitní projekty a rozvoj sousedství?

    mám tu jeden moc hezký rozhovor s ekologickou ekonomkou Naďou Johanisovou z Katedry environmentálních studií MUNI v Brně. Je nejen o ekonomické demokracii, neformálně směně, rozvoji místních komunit a udržitelnosti. Ale také o naději. K tématu netématu bych navázala tímto odstavcem:
    ...
    "naděje je něco, co není totožné s optimismem, s vírou v dobrý výsledek, ale s vírou, že má smysl o něco usilovat a bojovat, ať to dopadne jakkoliv. Naděje je zakotvená mimo tento svět, nemusí to být posilováno happy endy.
    ...
    To není rozhodně výzva k pasivitě, ale spíš k tomu nepřeceňovat svoje schopnosti a neočekávat velké úspěchy, a přesto se snažit. Svět je tak složitý, že nikdy nedokážeme předvídat, co se stane. Pokud konáme v zájmu života, konáme dobře, pokud se ale příliš děsíme, že něco nějak dopadne, tak nás to může paralyzovat. Pak můžeme být paradoxně míň efektivní, než když se přestaneme držet cíle, který se nemusí uskutečnit.


    Naďa Johanisová: Každý by měl mít právo být nejen konzumentem, ale i producentem - Material Times
    https://www.materialtimes.com/...bclid=IwAR3jC6JpMu8eeRf0Z2-tQ2f748tyKy_8q9Wqe-MFMeq2ywSaIXHxi9WvDPo

    /je normální mít strach strach, ale to neznamená, že se zachráníme, když umřeme zaživa
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam