• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    NAVARA: Hele tam te asi nikdo neveme navic tkane po smrti tuhnou tak si nejsem jistej jak by to s intubaci bylo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WOJTYLA: Ne že bych věděl o nějaké dostupné, ale co pitevny kde se to učí medici?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Mimochodem nevedeli byste nekdo kde a jak by se dala necvicit intubace pacienta? Teoreticky vim jak na to a videl jsem to stokrat jak to delal doktor ale nikdy jsem si to nezkusil. Neni naka figurina na to? Teoreticky znam z ARO plno zakroku vcetne zavadeni centralniho katetru ale prakticky to neumim. A vono vedet teoreticky jak se to dela a udelat to ke dost rozdil.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GOBERS: Pecka diky moc.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: Mel jsem namysli treba Fentanil a podobny opioidni relaxanty.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA tady před nedávnem (napůl v žertu?) zmiňoval, že by chtěl umět i tu nouzovou polní apendiktomii. Tak jsem trochu zahrabal digitální knihovnou a vypadlo na mě tohle...

    http://www.nh-tems.com/documents/Manuals/SOF_Medical_Handbook.pdf

    Zmíněná nouzová polní apendiktomie je na straně 247n. Krom ní je tam ale i spousta dalších užitečných informací. A občas i povzbudivé hlášky: "Tell your commander this is a life or death maneuver, and the patient has only a small chance of living despite this operation."

    Tak třeba to někdo užijete...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: tolik, v porovnani s cim/ktorym opioidom?

    oni totiz v ekvianalgetickych davkiach tlmia vsetky silne opioidy podobne, len parcialne agonisticke ako nalbufin a buprenorfin maju v dychovo depresivnej krivke v zavislosti na davke plateau.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    LIBRIUM: jj, zrovna tyhle ampule bych po expiraci právě rozhodně nepoužíval (viz [ PRAASHEK @ Advanced lifesaving ] )
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: Uprimne receno kdyy to bylo mozny tak bych toho do sebe pral co ny se veslo pac je to nezva. Ale bohuzel to zpusobuje zavislost tak strasnou ze to za to nestoji:-)))
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: Klic v ty my vete byl ze netlumi TOLIK :-))
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    PRAASHEK: pod tohle se snad i podepíšu přidal bych eště že záleží strašně nalékový formě
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TABORACEK: konkretne u morfinu (respektive u vodnych roztokov soli morfinia) dochadza casom k rozkladu za vzniku apomorfinu a dalsich latok s inymi ucinkami nez ma morfin. cize zrovna tam (=ampulky hotoveho roztoku) ma dodrzanie expiracnej doby celkom vyznam (aby mala ta morfinova injekcia analgeticky a nie emeticky ucinok).
    trochu ine by to bolo, ak by v tej zatavenej ampuli bola bezvoda sol morfinia (napr. ten chlorid), ktora by bezprostredne po otvoreni mala za aseptickych kautel byt rozpustena v sterilnom 0.9% NaCl apod., tam by sa to dalo skladovat snad desatrocia.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TABORACEK: co se expirační doby týče, tak to si prostě krejou záda a některý přípravky opravdu po čase ztrácí oučinek, ale ve většině případů neublíží (ale ani nepomůžou). a dost právě záleží na skladování. a taky na povaze účinné látky.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    PRAASHEK: Dobrej napad. Takze kdo nam ten morfin predepise? :)

    Jinak o expiracich vime, ze tam jsou hlavne proto, aby se farmaceuticky firmy radne napakovaly:)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TABORACEK: "jejda, příští týden to má expiraci... no nic, přece to nevyhodím"
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: Dovedu se ztotoznit s nim, mit zasobu pro strycka prihodu, ale pro vylet do hor se s tim tahat nehodlam. Nicmene myslim ze tim rozumim uz od zacatku, ja jen chtel aby bylo hned jasne i pro ty mene chapave, ze se tim nechces kazdej patek nadrcnout:)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TABORACEK: morfin ma podavat pokial mozno len lekar alebo prislusne vzdelany zdravotnik/paramedik apod., v pripade kedy je vitalne dolezite utisenie neznesitelnej bolesti.
    WOJTYLA: morfin dychanie samozrejme tlmi (a pri predavkovani moze viest k smrti zastavou dychania a posobi dalsie vedlajsie ucinky), dolezite je aby lekar zvazil potrebu/rizika a davku. pri silnych neznesitelnych bolestiach obvykle respiracne depresivny ucinok vhodne zvolenej davky je minimalizovany prave bolestou, kvoli ktorej je Mo podany.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: Morfin je naprosto mejlepsi prave v polnich podminkach. Na rozdil od jinejch opiatu nerlumi tolik dejchani.

    Jinak me nejde o to denne ppuzivat pokrocily skilly a leky ale vedet jak a mit v pripade potreby. Muze se rychle stat situace kdy nebude dostupna lekarska pece (Z a podobne).

    Je pro me dulezity umet jak bojovat a pripadne kdZ nebude zbyti tak zabijet tak i zivoty zachranovat a to i treba technikama ktery puvodne lajkum neprislusej. Proto se zajimam i o anatomi, chirurgii i o diagnostiku internich nemoci a jejich improvizovanou lecbu. Kdyz to prezenu tak bych chtel vedet alespon teoreticky jak v improvizovanejch podminkach vyndat slepak.

    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    LIBRIUM: No zni to dost jedovate:)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    TABORACEK: morfinium chlorid trihydrat alebo morfinium sulfat pentahydrat 10 mg/ml, zriedkavejsie 20 mg/ml.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam