• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    SWIST
    SWIST --- ---
    OTAKAR: teď tě moc nechápu, riskovat kvůli cizímu člověku vlastní rodinu? Jako že když by jsi někde použil materiál a pak by jsi neměl finance dokoupit to co jsi spotřeboval?
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    SWIST: Ono nejde o pár stokorun na materiálu. Naprosto si nemůžu dovolit kvůli cizímu člověku riskovat vlastní rodinu. Nechci dělat chytrýho, ale v tomhle ohledu mě změnilo vlastní dítě. A hypotéka.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SWIST: To te samozrejmne slechti, ja takovej hrdina teda nejsem no...
    SWIST
    SWIST --- ---
    TABORACEK: add ztráta věcí při použití. Já s tím třeba počítám.. Radši, v případě potřeby, obětuju turniket či jiné vybavení za X set než abych viděl jak někdo chcípne..
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    A ty rukavice, pro ty co maji mene dobrodruznou povahu jako ja a nechteji objednavat z polska: https://www.inset.cz/rukavice/nitrilove-rukavice/nitrylex-pf-chemobrmercator-medical/
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Nasi mistni Dobraci probirali turnikety i na kurzu pro dobraky poradanym HZS, takze uz i IZS v czechlandu asi vic co je to turniket.

    Pokud jde o to souzeni za "neposkytnuti pomoci" pripadne za "prilisne poskytnuti". Za prve bych rad znal ty dorodruhy, kteri budou nasazovat turniket za 500+ korun nekomu uplne cizimu (mimochodem, se svym materialem se pri predani zachrance proste rozlucte, limce a vubec vsechno je nenavratne pryc), ale to je tak trochu vedlejsi. Z pohledu zakona jsme vsichni laikove a jako takove nas opravdu soudit nebudou, pokud to nebude nejaky opravdu zasadni pochybeni, ktereho opravdu netusim jak se nekdo muze dopustit. I kdyby, tak bude opravdu narocne prokazat, ze diky nasazeni turniketu doslo k amputaci koncetiny, kdyz mohlo dojit k vykrvaceni. Predpokladam ze na podvrknuty kotnik nikdo turniket nasazovat nebude ze...

    Ostatni procedury, jako masaz srdce a obvazovani ani tady v bananistanu nikdo soudit nebude, je to krajne kontraproduktivni a cely IZS si to velice dobre uvedomuje. Proto taky nikho nepenalizujou za zavolani zachranky a podobne...
    BAAL
    BAAL --- ---
    ALDARION: jj ten je muj, můžeš si ho nechat je to tesco produkce takze zadna velka ztrata
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Nenechali jste někdo na kurzu hrníček na kávu? Maličký, čistě bílý... Odvezl jsem si ho s tím, že Chodov je o něco blíž Praze, než Mutějovice, rád předám. ;)
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    LORD_WANG: Já bych teda ve městě na cizího určitě turniket nedal. na cizího možná tak někde na horách.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: no ano, jen mi to neprislo tak akcentovane. a ctou to tady i jini...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    LORD_WANG: Vzdyt to vsechno jsme probirali ted o vikendu, kapitane Obviousi... ;-)
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    NAVARA: (zopakuji: nejsem pravnik) ja souhlasim, ale to, ze neco podle veskere logiky je krajni nouzi neznamena, ze soud bude jineho nazoru
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LORD_WANG: krajní nouze no...
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: jen je jeste treba zminit, ze se teoreticky muze stat, ze by kdokoliv z nas mohl byt za nespravny postup prvni pomoci (nespravny z pohledu justice) byt i osobne popotahovan a mozna i souzen. sikovny pravnik zraneneho se toho muze chytit, aby vysoudil co nejvetsi bolestne nebo janevim co. pravnik nejsem, odbornik taky ne.

    just sayin'. nikoho nepresvedcuju o nicem, jen se snazim predat informace, ktere jsem nasbiral.

    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: vnimam to pochopitelne uplne stejne, mam v autolekarnicce jak CAT, tak SWAT-T
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    LORD_WANG: Ja po pravde dost zvysoka kaslu na to, jestli mne nejakej sanitak zijici v 80. letech za neco serve nebo ne, pokud pujde o zachranu lidskeho zivota, stejne tak s hemostatiky, se kterymi se clovek muze nadit jeste vetsiho revu...
    Ale ano, jsem si toho vedom...

    A jinak SWAT skrtidlo mam v planu jako druhe na doplneni toho ESP - hodi se na radu veci, mimo jine velmi dobre i na posileni pritlaku tlakoveho obvazu
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ANARCHY: jeden dodatek:
    urcite nikoho nepresvedcuji, aby nepouzival turnikety. to ani omylem.
    jen doplnim, ze jini instruktori na podobnych kurzech, kteri jsou take profesionalove, varovali, ze na pouziti turniketu v civilni prvni pomoci muze byt nahlizeno ruzne, mysleno ne vzdy pozitivne ze strany zachranaru a lekarskeho personalu, mozna i proto, ze takove pomucky treba neznaji.
    kdyby to pro nekoho byl argument, tak:
    v ruznych postupech a priruckach (nedokazu ted urcit, ktere zdoje jsou nejaktualnejsi a nejoficialnejsi) je doporuceno pouziti gumoveho/pryzoveho zaskrcovadla (Esmarchovo ci Martinovo).
    nejlepsi zaskrcovadlo tohoto typu, ktere jsem zatim potkal (mj. nejsirsi, tj. 10cm) je
    SWAT - TOURNIQUET™ - black - RESCUE, s.r.o.
    https://www.rescue4you.cz/m-massive-haemorrhage-control/swat-tourniquet-/

    mj. v autolekarnicce ma byt dle predpisu skrtidlo "Obinadlo škrtící pryžové (60 x 1250 mm)". SWAT-T by mel mit 4" x 56", tj. 100x1420 mm, tzn. i policistovi jdoucimu po predpisovem naplneni by to melo stacit, zatimco vratidlove skrtidlo by nemuselo.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Kdybyste nekdo meli zajem o ten ESP turniket (prijde mi zatim asi nejlepsi z cca 6 ruznych typu co jsem kdy vyzkousel), tak do posty, asi mam moznost jich par objednat za pomerne rozumnou cenu - ale s jednim hackem ktery nechci verejne rozmazavat.
    STENNY
    STENNY --- ---
    OTAKAR: Kupované nedávno, expirace 2022.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    OTAKAR: na expiraci z r4y se muzu podivat, bral jsem od nich loni pred vanoci olaesu asi 8 ks. ale obecne se vi, ze shoparamedik je fajn v tom, ze tam maji veci skladem a v kamennem krame, ale jsou o poznani drazsi.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    není ten z r4y třeba po expiraci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam