• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    GOBERS: Dräger tento resp. rovnaky model unikoveho "roubiku" vyraba uz vyse 100 rokov, je to uplna klasika.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Líné sobotní ráno, tak jsem se pustil do testování nějakých ochranných pomůcek, které mi tu ležely na experimentovani. Tohle je třeba unikové zařízení Dräger Parat, které chrání před většinou průmyslových otravných a nebezpečných plynů a par. Docela fajn bazmeček, pokud samozřejmě člověku hrozí, že by se mohl ocitnout v prostředí s tímhle rizikem. Vypadá docela legračně, ale funguje fajn. Nechrání proti CO, takže na požár v baráku se uplně nehodí, na to je jiná kukla, kterou mám taky na cestě k otestování (protipožární unikova kukla je IMHO obecně dobrá věc, kterou by měl mít doma každý, pokud třeba bydlí v paneláku).

Nejzábavnější část byla (a po jistých neblahých zkušenostech, kdy jsem si málem nablil do masky to zkouším se vším podobným) desetiminutovka na pasu s tímhle na hubě. No co vám budu povídat, nad 9 km/h to dobre nebylo. Na velké utkání to není a nebo na to nemám plíce...

TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: ja v nemocnicich vidim jen uplnej cinskejmsmejd abych byl uprimnej, ale kardiologa jsem jeste nepotkal, to je taky fakt...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: Teorie říká, že fonendoskop (s blánou) lépe bere vysokofrekvenční zvuky a stetoskop (bez blány) lépe bere nizkofrekvenční. Ale to by asi chtělo nějakého kardiologa nebo plicaře, co to mají 24/7, aby nám řekl, jak se to liší v praxi. Jinak pro úplnost jsem viděl i oboustrannou verzi, která měla blanu na obou stranách a jedna byla větší na dospělé a jedna menší na děti.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: ale rad bych poznamenal, ze jsem to nikdy nepouzil:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK:Jj, můj to tak má.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: Cywe, vedlo me to k tomu, ze jsem si precetl jakej je mezi nima rozdil, takze dik, ted to konecne vim. Prakticky je to uplne sumak, protoze v dnesni dobe jsou imho oba tyhle terminy zamenitelny a domnivam se, ze v anglictine existuje jenom stethoscope:)

Protoze podle vseho na oboustranych fonendoskopech z nich udelas stetoskop pouhym otocenim zvonku.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: "Fonendoskop je vylepšený přístroj, který je používán v současnosti. K tělu pacienta se přikládá rozšířený konec s pružnou membránou, která přebírá kmity, které pak putují uzavřeným prostorem (pryžové hadičky) k oběma uším lékaře."
    Fonendoskop – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Fonendoskop

Pleteš si to IMHO se stetoskopem.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ERGOSUM: jakou membranu mas na mysli? jako jestli je na zvonku ten kulatej plast co pokladas na pacienta? o zadnych jinych membranach ve fonendoskopech nic nevim:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: Dotaz. Má to membránu, nebo jen díru do ucha? To bych při styku s magorem viděl jako rozdíl nezi celým a proraženým bubínkem.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: Tak to tam píšou několikrát v recenzích. Jinak samozřejmě podle vkusu každého soudruha... Ale vzhledem k tomu, že normální funkční fonendoskopy začínají ve zdravotnických potřebách na nízkých stovkách korun, tak mi něco, takovéhle ho přijde fakt kontraproduktivní. Ale já mám rád, když věci fungují a nemám děti. :-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: ale houby, na mereni tlaku uplne na pohodu, to si skoro troufam rict, ze by slo i obycejne uchem:)

Jinak ja samozrejmne ja mam poradnej fonendoskop a tohle bude asi druhej pro deti nebo si ho dam do auta nebo nejakou takovou ptakovinu:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: Hračka pro děti...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Predpokladam, ze fonendoskop uz vsichni mate, ale ted jsem na ali potka tenhle poklad: https://www.aliexpress.com/...7831661efcca&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Podle me uplne skoda ho tam nechat lezet:)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: pokud jde o to siti, tak porod je jedna vec, kdy to siti je celkem na miste a postapokalipticky svet by si ho mohl zadat.

Nikde jsem nestudoval, jak se to delalo historicky v drevnich dobach, ale predpokladam, ze siti natrzene hraze, pripadne nastrihu je stare jako lidstvo samo.

GOBERS
    GOBERS --- ---
    ERGOSUM: Jojo, takovejch ruznejch bazmeků je víc a můžou bejt užitečný. Každopádně jedno nevylučuje druhé a naučit se dobře síť je prostě další skill-set do sbírky, co se třeba někdy bude hodit, třeba ne.

K té využitelnosti v první pomoci pár úvah mých soukromých, bez nároku na autoritativnost:

- v situaci dobré dostupnosti ošetření (např. v ČR) bych zbytečně nešil, klidně bych stáhl motylkem či sešitou tejpou a nechal to doktorovi
    - Pokud máš na mysli ale nějaké byť jen trochu remote scénáře (nemusí to být ani polární stanice, stačí trek v Karpatech), tak to nemusí být k dispozici a může to šití být lepší varianta
    - To samý, když předpokládáš, že se dotyčný bude hodně potit, nebo když jsi třeba v nějakém mokrém nebo jinak blbem prostředí a ty lepičky by nemusely držet
    - Jak už tu někdo správně poznamenal, když máš hlubší ránu, tak chceš dvě vrstvy, aby se ti neudělala kapsa, to už celkem moc jinak než jehlou neuděláš
    - dvě sady sítí (vstrebatelna a nevstrebatelna) jsou maličké placičky, co nezaberou místo, cool dedikovaná udělátka jsou dost jednoúčelová a žerou místo

A samozřejmě obligátní advanced livesaving disclaimer: než si začneš hrát na doktora, myslí na doktora práv

Ale jinak je šití fakt cool a hodně muziky za málo investice a všem to doporučuju. I kdybyste pak jen machrovali na party s kuřetem :D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STENNY: Jo. Motýlky a podobné náplasti moc na tom mastném a opoceném nedrží(klidně můžeš čistit). To mám odzkoušeno.
    Zase DuckTape nemusí jít přes ránu / být sterilní a třeba na prstě ho jde dát kolem a sešít knoflíkovou nití.
    Tuhle techniku mám odzkoušenou na drobných poraněních, která se šít nemusí. A tam drží a jde to prohlížet a čistit. Náplast přes se odlepí, nebo zapaří, obvaz rád sklouzne a namáčí se.

Ono to půjde i kombinovat. S páskou, která to drží u sebe, nemusí být těch stehů tolik.
    STENNY
    STENNY --- ---
    ERGOSUM: Já bych k tomu ještě dodal, že někteří lidé se při větším zranění neuvěřitelně opotí. Takovým způsobem, že je jim schopná třeba během pár minut odpadnout už dříve nalepená náplast. Ze stejného důvodu můžou slézat motýlkové stehy i spousta jiných adheziv. Za jednu z hlavních výhod šití považuju, že na tohle není citlivé.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TUILE: To je fakt. Zase ale, tak šít neumím, aby se mi chtělo do spodních(vnitřních) stehů.
    Ale máš pravdu. Při opravdu hluboké ráně to chce šít přes dvě vrstvy, nebo sešívačkou.
    Na druhou stranu pořád lepší než omotat obvazem. Ale to tu neřešíme. Tak na to šití ještě mrknu ;-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    to gobersovo ma stehy i uvnitr, to tema stahovacima paskama neudelas...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam