• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    LORD_WANG: hele ja jsem zachranar a za me to mas za jedna kamo, super prace a dekuju ze ses do toho pustil! Skvela prace!

Neber si to osobne, ja mam za sebou taky jenom neuspesny resuscitace (po radove desitkach primarnich vyjezdu) a to prosim se vsim tim high tech vybavenim ktery jsi videl. Obecne plati, ze lidi ktery se zastavi tak prezijou jenom v 5%. Pokud je zastava spatrena tak pacientovy sance stoupaji dramaticky, kdyz ho navic nekdo zacne resuscitovat tak je to az nejaky 90% jestli se dobre pamatuju ze skoly.

Ty jsi zrovna na svoji prvni resku nasel pacose, kterej nemel nic z tech faktoru ktery by ho pomohli zachranit, zejmena to, ze zastava nebyla spatrena. Ale podle chybejici nohy a vozejku hadam ze v tom hrali nejakou roli i nejaky komorbidity.

At je to jak chce, i mrtvej pacient je dobrej pacient, vyzkousel sis to, priste uz budes vedet do ceho jdes.

A jako posledni, u pacienta ktery neni zastavenej ze zjevne hypoxicky zastavy (utopenec napriklad) se na nejaky dejchani proste rovnoy vykasli. Neumis to, ani ja to neumim a ja na to mam profesionalni trening, a jediny co tim zpusobis je, ze veskerej periferni tlak kterej pracne vybudujes tim cpr zase stranis zatimco se do nej budes snazit neuspesne dychat.

Vzhledem k tomu ze mas deti, tak bych zvazil alespon na koupaliste napriklad nosit nejakej dejchaci vehement (alespon tu rousku, s ambuvakem uz je dobry to trochu umet a natrenovat).
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    ERGOSUM: Ano, s pribuznym je to urcite horsi. Nicmene i tady jsme tomu od zacatku moc nedavali. Ale ze musis presto udelat maximum dokud lekar nerekne jinak je taky jasny.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LORD_WANG: Tohle znám o stupeň horší.
    Je to příbuznej. Víš po začátku resuscitace skoro na 100% že už nic nepomůže. Ale musíš podle telefonu pokračovat, dokud to někdo nepotvrdí.

Teď už víš, že zvládneš udělat co jde.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    Tak mam od vcerejska za sebou prvni ostrou resuscitaci. Bohuzel neuspesnou :'-(
    Nastesti nikdo znamy - zena si pri prochazce vsimla pana v zahrade, ktery sedel na invalidnim voziku vedle auta, zady k nam, ale zjevne zhrouceny a bezvladny. Na zvonek neprisel nikdo krom stareho chromeho psa, ale nastesti byla otevrena branka. Pan tak cca 70, na voziku, bez nohy, pouze v tricku.
    Nikdo nevi, jak dlouho tam byl, ale byl jeste jakz takz teply a "gumovy" ve smyslu ne ztuhly.
    Telefon byl samozrejme prvni co probehlo, rukavice taky byly.
    Sundali jsme ho z voziku (teda spis ja) a pustili se jeste s jednou kolemjdouci do toho. Resp. CPR jsem delal nakonec jen ja, policie prijela rychle a pak jsme se stridali s policistou. Moje zena se postarala o mistnoho psa a pak o nase deti a sla pryc (kvuli detem). Sousede zavolali pacientovu bratrovi.
    Priznam se, ze na dychani jsem se necitil. Ted zpetne samozrejme premyslim, jestli jsem tim nemohl neco zmenit...
    Tipnout spravny rytmus je pres vsechny kurzy nesnadne. S policistou, ktery dorazil s kolegyni asi do peti minut, jsme se stridali a kazdy jsme meli jiny nazor. Ale verim ze 80-120/min jsme to drzeli.
    Jo praskajici zebra pod rukama jsou fakt hnusnej pocit. I kdyz vim, ze to je projev, ktery k tomu patri a je v zasade "spravne".
    Z odborneho hlediska spoustu vjemu. Prace zachranaru zblizka (vcetne lekare, ktery dorazil s koleogu jeste pred sanitkou) s hi-tech AED - ne takovy ten mluvici kram z obchodaku. Ambuvak s kyslikem, nasledovany intubaci, AED, nasledne zilni vstup a adrenalin. Tak jednou za dve minuty jsme dle pokynu lekare prerusovali CPR, pristroj ukazal, ze srdecni aktivita je porad na nedefibrilovatelnych hodnotach a pokracovali jsme. Kdyz ani druha davka adrenalinu nezabrala, lekar se zachranarkou prosli vsechny mozne priciny (rozumel jsem tak tretine), vyloucili vsechny az na dve, tusim kardiovaskularni pricinu a hypoxii/hypoxemii (ale jisty jsi nejsem), dali jsme tomu jeste asi dve minuty a pak to pan doktor ukoncil.
    Hned vzapeti prijel bratr pacienta, pan doktor mu to oznamil vcetne toho, ze jsme hned po nalezu zahajili "prikladnou prvni pomoc", ale...
    No, "ale". Bez happyendu si clovek moc dobre nepripada, to vam teda reknu.

Nicmene trenink je setsakra uzitecnej, vsechno to skakani na andulach proste da cloveku aspon nejakou predstavu, jak silne a rychle skakat. Trenujte. Treba to priste nekomu z vas dopadne lepe.

Chjo. Zazitek na sobotni dopolene nic moc.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    SPECZ:
    Thread by @Zuzana_42 on Thread Reader App – Thread Reader App
    https://threadreaderapp.com/thread/1903448896866603136.html
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Zajímavý vlákno o hojení ran a různejch typech krytí na ně.

https://x.com/Zuzana_42/status/1903448896866603136?t=YZI7TBymbniYRFGiLjkc5w&s=19
    (Kdyz si na to vzpomenu az budu u PC, muzu to zkusit nejak vydolovat a udelat z toho pricetneji citelnou zalezitost).
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: nitrylex beFree long
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Nevím jestli je to náhrada, ale sehnal jsem "nitrylex befree long", což by mělo být powder-free, accelerator-free, chemo drugs protection, CE0598
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Jak se jmenuje ta nahrada Nitrilex Chemo long prosimvas?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    KLUSI: Poměrně nevinnej pád, přeletěl jsem přes řídítka, ani nevím jistě, co mi to udělalo, nejspíš brzdová páčka.
    Normálně jsem vstal, myslel, že mi nic není a jel domů. Naštěstí asi jen 10 minut.
    Zajímavý je, že kalhoty úplně neporušený, ale v třísle rozšklebená asi 8 cm rána. A ani to moc nekrvácelo, teda, jo, ale ne, že by to nějak vyloženě teklo.
    Což jsem tedy zjistil až doma, vyhodnotil, že to náplast nevyřeší, jel na pohotovost, kde mi chirurg řekl, že mám docela štěstí, že z rány na něj kouká odhalená tepna.
    KLUSI
    KLUSI --- ---
    OTAKAR: můžu se ještě zeptat na mechaniku tvého zranění? na tom video, alespoň co v komentech psali mu něco odlítlo z kola a to ho řízlo... dřív jsem jezdil hodně, nic podobného jsem naštěstí nikdy neviděl
    KLUSI
    KLUSI --- ---
    OTAKAR: tj teda dost masakr.. vostrej týpek, že se takhle zachránil.. ještě že už na kle moc nejezdim:) tak přeju ať ty hemostatika nemusíš použit
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    KLUSI: Já jí ve větší outdoorové lékárně mám, nějaké tušení, jak se používá mám. Ale v praxi jsem zatím zaplaťpánbů nepoužil :)
    Zjednodušený příklad, proč jí v lékárně mám, je, že se mi na kole stalo něco podobného, jako na videu níže, naštěstí tepna zůstala v ráně jen odhalená, jinak už bych lékárny téměř určitě neřešil, protože v té době jsem vozil peroxid, obvaz a náplasti :) Poté jsem začal řešit vzdělávání v první pomoci a nějakou skutečnou výbavu lékárny na sport.
    Bike Wreck Shows High Junctional Injury
    https://www.youtube.com/watch?v=EZgw0rY1408
    KLUSI
    KLUSI --- ---
    Celox G gáza rolovaná napuštěná hemostatikem 7,6 cm x 3 m - Prozachranu.cz
    https://www.prozachranu.cz/celox-g-gaza-rolovana-napustena-hemostatikem-7-6-cm-x-3-m/
    myslim tim neco jako toto... pouziva se pro zastavu masivnich krvaceni co nejdou zaskrtit. pouziti se lisi dle mista atd. otazka smerovala na praxi, ne na studie ty si muzu precist. predpokladam ze pokud tu nekdo neni lekar/zachranar tezko se s tim bezne setka... dekuju
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    WRIGLEY: S homeopatiky opatrně - při vynechání dávky hrozí předávkování !
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    ERGOSUM: homeopaticka gaza se dava do vody a tou vodou se pak otiraji zraneni? :D
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KLUSI: Zkus to rozepsat na konkrétnější otázky.
    Nejspíš nikdo tu nezná závery studií které máš na mysli a jestli má dost zkušeností poradit, kvůli odpovědi je číst nebude.

hemostatická gaza je bílá?
    je vhodná na otírání odřenin?
    Ale něco co má smysl!

V praxi vybíráš z toho co máš k dispozici.poznej slabiny a můžeš je kompenzovat. Výsledek bude téměř vždy lepší, než kdybys neměl nic.

Ze studií se můžeš poučit, ale je dobré vědět, že velmi často popisují použití prostředku a dovednosí které nemáš v situaci ve které nejseš. Nelze je tedy brát jako jediné správné.

Jo a pozor. Homeostarická není Homeopatická. :-).
    KLUSI
    KLUSI --- ---
    Cau, zajimalo by me jaky je zdejsi nazor na hemostaticou gazu? Tutorialy jsou dost ruznorode a odkazuji se na ruzne studie, ktere maji rtake dost ruzne zavery:) znate nekdo z praxe? diky
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TABORACEK: Tak IFAK mám primárně pro sebe a své blízké, takže tam se snažím mít co nejkvalitnější materiál.
    A jak izraelák tak Olaes jsou dost univerzálně použitelné, takže když řešíš aby ten IFAK nebyl rozměrů velkého medic batohu, tak potom hraje roli i to - přihodíš k němu kromě turniketu dva balíčky gázy, chest seal, nosovod a drobnosti typu zyrtec a cukr, a v zásadě máš materiál na základní řešení hodně život ohrožujících stavů, a pořád v relativně kompaktním balení.
    Navíc teda u mně hraje roli i to, že s tím chodím i na střelnici, kde ta šance na tepenné krvácení je větší (když už by došlo k nějakému zranění).

Jinak ale souhlasím, že čím větší má člověk zkušenosti, tak si dokáže poradit s míň a méně prémiovým materiálem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam