• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: To znám, já taky sociofob. A včil jsem vedoucí, lezou mi sem lidi, kteří mi třesou prackou... takže tu mám na vnější desinfekci od těch otravných špinavců půllitr laciné kolínské; kdyby byla mé vlastní výroby, tak se dá i naředit a pít, používám lékařský líh, ne denaturák, ale až tak hluboko jsem zatím neklesla, i když bych někdy ráda.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Všechny postavy jsou vymyšlené, jen ta Pinky je reálná: podle mě. K telefonátům neznámým osobám (na úřady, po doktorech...) se odhodlávám v průměru tak pět měsíců. Dopis jsem sice nešlohla, ale její pocity jsem psala podle situace, kdy jsem se někdy zhruba ve třiceti letech odhodlávala jít reklamovat vadné boty (rovné dva roky, než bylo pozdě; i ta lhůta, než pan profesor umřel, je přesně reálná). (Tohle dilema už jsem si ale teď, ve dvaačtyřiceti, už vyřešila: vím, že to nedokážu, takže cokoliv rozbitého rovnou zahazuju a vnitřní boje s tím spojené neřeším). Je to příšerná osoba, ta Pinky. Já ji taky nenávidím. Nejradši bych jí zakroutila krkem. :)

    Naopak Lucas mi pomáhá. Když jsem měla teď vlízt do tý televize, tak jsem celou noc předtím nezamhouřila oka (jako doslova; akorát jsem co hodinu vylezla z postele a šla si loknout whisky z lahve :D); ale pak jsem si řekla 'Lucas by tam šel, tak ty musíš taky!) :D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ROMI: tož s hrdinou se každý ochotně identifikuje, takže neřeší, že je trochu moc superman.
    ROMI
    ROMI --- ---
    jak to tady ctu, tak me bavi, ze Pinky vam prijde nerealna a takovej superman Lucas (ci jeho otec) vam problemy nedela :) spis verim, ze potkam nekoho jako Pinky nez nekoho jako Lucase :)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Pinky je z těch, na které se hodí verbum zahlušit. Tedy zahlušit málo... A to s tím telefonováním má autorka taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALDARION: mám jednu velmi Pinky kamarádku. Skvělá učitelka matematiky (zvládá i puberťáky na konci ZŠ, kdy ti chytřejší už jsou dávno pryč). Každou chvíli šikanovaná nějakou kolegyní.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ZUZKAOU: Takové případy se bohužel okolo školství a práce s dětmi až juniory občas potkat dají...
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    JANADVORACKOVA: tu potkat sám v lese...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    ALONSY: Vypadá masožravě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: ale tak to bych zrovna i brala - tím že zůstala sama a věnuje se vlastně pořád tomu samému - juniorský oddíl plazmového lyžování, tak ji nic nedonutilo dospět - takže je mentálně furt absolventka.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Může být. Nejsem si ÚPLNĚ jistý a podívat se teď nemůžu.
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Za papír nemůžu mluvit, ale v e-booku nic takového není.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ROMI: Já mám zas dojem, že na jednom místě je špatně napsaný zuregahl, respektive, že má jen jednu přehlásku místo dvou, ale nejsem si jistý a kniha je půjčená.
    ROMI
    ROMI --- ---
    tak jsem to rozecetl a zatim me po delsi dobe neco chytlo :) ted jen nahlasim chybku :) jednou je na strance pouzito kurz vareni a o par slov dal je to jako kurs vareni :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GALE: prozření najednou a natvrdo je ošklivé dost:D

    Pinky mi připomíná moji tetu, ta je taky takový břečťan - bez opory nefunguje. Akorát je navíc anorektička a chlastá.
    GALE
    GALE --- ---
    GENTIANA: Proč zacházet do krajností? Takovým jako Fiona přeju prozření hezky najednou a natvrdo a pokud možno ve chcíli, kdy si svým jednáním hezky všechno podělají.

    ALL: Ještě k Pinky. Za její scénu v Ossënské čajovně bych jí napíchla na kůl. Nic na tom nemění, že ... (spoiler, co už proběhl). Chová se celou dobu jako by celý život strávila ve skleněné krychli a krmili jí jako kanárka. Pevně doufám, že jí "příběh naučí".
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: To máš z toho, s kým se kamarádíš.
    IDLE
    IDLE --- ---
    T_ANA_: Taky varianta.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Na FB právě Ondřej Jireš napsal:

    V této [Zandlově] recenzi na Mycelium od Kadlečkovéopět zaznívá názor, že česká SF zaostává za světovou, což je názor např. Viktora Janiše a který často kritizuji. Na rozdíl od Viktora však Patrick tento názor velmi solidně vysvětluje a zařazuje do kontextu. Je zde jasně uvedené, jaké jsou preference a očekávání autora recenze a že tato jeho očekávání nejsou českými autory v dostatečné míře saturována. Patrickova formulace tohoto názoru je pro mne zcela přijatelná a pochopitelná. Přesto se musím i tentokrát ozvat. Je naprostá pravda, že intelektuální podoba SF je u nás v menšině. Jenže ta je v menšině i ve světové literatuře. V tomhle směru nelze mluvit o tom, že by česká SF nějak za světovou zaostávala. A pak je tu hlavně to generalizování. Máme-li u nás několik autorů, kteří píšou relativně jednoduchou dobrodružnou SF na světové úrovni, opět lze jen stěží prohlásit, že Kadlečková je výjimkou, která dosahuje kvalit světové úrovně, jen proto, že je jednou z mála domácích SF autorů, kteří píší intelektuální literaturu. Pokusím se o jedno odvážné přirovnání k těmto generalizujícím prohlášením o české SF: "Desetiboj je v atletice královskou disciplínou. Vzhledem k úspěšnosti českých desetibojařů v posledních dvaceti letech lze tvrdit, že světová atletika za tou českou silně zaostává." Jinými slovy, vždy mi bude vadit, pokud někdo bude srovnávat českou a zahraniční SF na základě srovnání jedné disciplíny SF, notabene když intelektuální SF je ve světové literatuře úplně stejnou popelkou jako je v české.
    T_ANA_
    T_ANA_ --- ---
    IDLE: No... já spíš přemyšlím, proč mu to hned na začátku neposlala balíkem, mohla to roztrhat pošta, a hotovo. Nebo se nemusela podepsat, kdo mu to posílá. A místo toho kolem toho dělá takový cirkus...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam