• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALDEMIK: Spoileroidní je to tedy dost, to je fakt. V mnoha bodech.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Není ten slovníček u některých věcí moc spoiler? Konkrétně třeba Aš~šád nebo Akkarinthö z Tlix (ano, jsem u A). Jistě, neobjevuje se tam nic překvapivého, v náznacích to je už v prvním dílu, ale nevím, jestli to bude takhle přímo odkryté ve dvojce, jejíž součástí má slovníček být...

    U qrilly mám problém s definicí lidí (automaticky mi naskakují pozemšťané, což předpokládám, že není správně).
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: A mé slovníčky bretonštiny ti jsou samozřejmě též k dispozici (umlauty ovšem nutno oproti Severu doplniti).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    DELLAMORTE: ten nemám.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    GENTIANA: A co teprve islandský! ;)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: až budu doma, podívám se, jaké možnosti nabízí finský etymologický slovník, pak už stačí přisypat pár hrstí souhlásek.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (jo, ještě k úpravě - formát záhlaví hesla je "slovo*výslovnost*zkratka jazyka, ze kterého pochází - össein, fomalhiwština, terronština*překlad, je-li". Pod tím následuje popis. Hvězdičky se příležitostně nahradí něčím libým na pohled, třeba odsazením,
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak jsem teda tu strašnou věc dosmolila.
    Už to nechci ani vidět, brrr.

    V knize to asi nebude (šestnáct stran!), ale mohlo by se to zřejmě snadno dolepit k e-bookům a dám to volně na web (a tady na nástěnku a tak).

    Jestli je tu šílenec natolik šílený, že bude mít chuť to otevřít, tak samozřejmě uvítám připomínky a tipy, co tam ještě chybí či by se mělo rozvinout apod. A taky jsem zjistila, že pro spoustu výrazů, které se v knihách používají jakoby "v terronském překladu", vůbec nemám vymyšlený össenský ekvivalent, takže kdyby někoho napadl nějaký krkolomný patvar s přehláskami a nechtěl si tak pojmenovat vlastního trpaslíka ve vlastní povídce, tak sem s ním, vyhlašuju veřejnou sbírku slov (konzervy posílat nemusíte). :)

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    D
    Dalekozření
    Technologie, při které člověk sežere houbu, vleze do telefonní budky a uzří Daleky.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Holt hardcore hostie, no. :-) A Ferengové ve Star Treku tuším taky pořádali smuteční hostiny se zesnulým v podobě hlavního chodu.
    RUFO
    RUFO --- ---
    BRAMBOREENA: Z Babici bych si i dal ... :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jejdamane. Prej Duna. To teda nevím, jestli by tohle F.H. rozdejchal...

    Q
    qrilla*kvrila* ös.*myceliálně upravené maso
    Luxusní össenská pochoutka. Skutečné pravé qrilly jsou tenké plátky lidského masa, prorostlé myceliem hub. Získávají se z larhdökavöarských obětí. Tato pochutina je ale (i přes množství osob umírajících v chrámech) natolik vzácná, že se qrilly často napodobují za použití běžnějších surovin (zvířecího, rybího či klonovaného masa, které se naočkuje ušlechtilými druhy hub a nechává dozrávat v kádích).

    Církev Akkütlixova a mistr Babica přejí dobrou chuť.
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    BETCHO: To ti jenom píská v uších, mé kritiky jsou jinak hrozně vugární.
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    NEFRIT: ´Nemilosrdně´a ´škrtat´? Jako bych slyšela rajskou hudbu :-)
    NEFRIT
    NEFRIT --- ---
    BRAMBOREENA: Napiš ten slovníček, proškrtat se pak může. Vrazíš to někomu nemilosrdnému a zredukuje se to na rozměry, že se pak může připojit ke knize. Taky by se zredukoval rozsah, kdyby to mělo slovníkovou podobu, jako:

    aiö * ajó * oltář k provádění rituálních obětí Akkütlixovi (viz o.) či Lodím (viz o.). Tvar kruhu, mnohoúhelníku či hvězdice, počet vrcholů je násobkem pěti. Velikosti: příruční a. pro drobné oběti ; kamenná chrámová a., přiměřená velikosti lidského těla, uprostřed obvykle Akkütlixova socha z oceli 18/10, paprsky v podobě stružek k odvádění krve ; drüeinová a. kolem lodních chrámů, paprsky 300-800 metrů, (střed volný být nemůže, když je kolem chrámu!) Největší známé aiö: v kráteru na össenském měsíci Rekegh, provázané s Prahem Rekeghu, průměr 8 km.

    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Ne, tohle bych nevzdával. Přesně tenhle typ "prohlubujících dodatků" by se mi líbil, trochu to připomíná první Dunu. Zkus to dokončit, prosím.
    IDLE
    IDLE --- ---
    Takže slovník vyjde jako samostatná kniha, jo?
    RUFO
    RUFO --- ---
    BRAMBOREENA: Skoda, presne tento typ dodatku by mne potesil
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: náhodou jsem si řekla, že to už začíná být zajímavé. Jen piš.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Slovníček

    aiö * ajó * oltář k provádění rituálních obětí, určených bohu Akkütlixovi či Lodím. Má tvar kruhu, mnohoúhelníku či hvězdice (počet vrcholů či paprsků je násobkem pěti, nejčastěji je jich dvacet pět). Velikost aiö může být libovolná – od příručních aiö pro drobné oběti přes kamenná chrámová aiö, přiměřená velikosti lidského těla, až po obrovská drüeinová aiö kolem lodních chrámů, kde paprsky dosahují stovek metrů. V chrámových variantách uprostřed aiö často stojí Akkütlixova socha z nerezové oceli – a pak mají paprsky podobu stružek na odvádění krve, svažujících se ke středu. Exteriérová drüeinová aiö, určená pro liturgii kultu Lodí, spíše připomínají pavučinu či lapače snů. Střed bývá volný. Největší známé aiö, vybudované v kráteru na össenském měsíci Rekegh a provázané s Prahem Rekeghu, má průměr osm kilometrů.


    Neee! Pomoc! Tohle prostě nejde! Grafoman NEMŮŽE psát dodatky k románu a vyrábět výkladový slovník, protože se co? - rozkecá! Instinkt přidávat další a další detaily přivede do hrobu (či na aiö) jeho i všechny kolem. Když to takhle půjde dál, tak než se dohrabu až k züregahlovi, budu mít čtyřicet normostran textu.

    Já to vzdávám.

    Slovníček NEBUDE.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam