• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FIFI: Co tě pobouřilo? :) Aha, už vím měla jsem správně napsat - "kdy většina lidí jenom žere, ovšem samozřejmě kromě Fifi, která je celičký den ve fitku..." :D
    FIFI
    FIFI --- ---
    BRAMBOREENA: kdy všichni normální lidi jenom žerou :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    JARMIK: A což teprve CORNHOLIO...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JARMIK: No to bych brala, to je fakt :D
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    BRAMBOREENA: Stejně jsou to skandálně přízemní poměry u nás, že jako Mistr nemáš k ruce dva mladé šikovné trainees, kterým bys řekla "udělej mi pondělka nahrubo verzi bez Taliho, podívám se, jak by to vypadalo", a že se s tím musíš dřít vlastnoručně! :-)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    STARE_CASY: Nevím čím to, ale HURÁ! :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA: Vzpomínám si, že jsem se tě po přečtení prvního dílu nadšeně ptal, jestli k tomu bude i nějaký ten Silmarillion. Odpovědí tehdy bylo takové nesmělé "no to snad raději ne". Stejně se na ten "Silmarillion" těším. ;)

    Čím to je, že si každý větší příběh začne dříve či později žít vlastním životem a místo toho, aby autor krotil celý příběh, je naopak příběhem zotročen a vláčen do dalších a dalších dějových linií... ;)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Hmmm, povídková kniha ze světa Mycelia.
    Víš, že když jsi to teď veřejně řekla, že to budeš muset udělat? :) A když ne, bude tě to hlodat pořád a pořád, protože víš, že tví oddaní fanoučci hltají každé tvé slovo a ne-trpělivě čekají na svou další dávku.
    (*konec okénka citového vyděrače*)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: ale tož co, tak bude pátý díl šestisvazkový. Akorát by mě zajímaly některé detaily toho, jak to všecko dopadlo. Bez toho mi lehce hapruje má psychoterapeutická fanfic provizorně zvaná Össeani kolonizují Bruntál.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jak říká Sheala. Někdy kolem roku 2008 skutečně bylo nějaké zhruba dvouleté období, kdy to regulérně na šest dílů rozvržené bylo (a právě se süehlem pro šestý díl se počítalo). Jenže pět je mnohem pěknější číslo než šest, marná sláva.

    ELHO_CID: A tohle taky zvažuju. (Opravdu úporně se snažím, aby se pětková symetrie nenarušila, a kdyby se nepodařilo to zredukovat přirozenou cestou, amputace bude první řešení, které zkusím. :D Jako v tom vtipu: "Chceš zhubnout o dvě kila? - Uřízni si hlavu!"). Je tam linie o posádce té prchající Lodi Zelená lastura, to by se případně dalo odseknout, mohlo by se to jmenovat "Balada o Xantienovi a Chloe" ;). (Podobným způsobem jsem ve třetím dílu uvažovala, že vypustím linii o Fioně a Talim a nechám ji samostatně.) Ale jak dobře tuší VANEK, ono je to pevně propojené s tím celkem a když se to odsekne, bezprostředně navazující věci přestanou dávat smysl. Mám verzi třetího dílu, kde jsem to opravdu bez Taliho zkusila, ale nefungovalo to - když tam nebyly ty dvě kapitoly s ním, Fiona se najednou chovala příšerně nelogicky.
    Tři novely, které vyšly samostatně, se odehrávají úplně před začátkem děje Mycelia ("Lunapark" o padesát let dřív, "Ten, kdo přišel z vesmíru" o tři měsíce dřív a "Beztvaré měnící se" o pár týdnů dřív), čili tam to tolik nevadí, to do děje bezprostředně nezasahuje a promítne se to jen v retrospektivách. Ale i zde je vidět, že to k tomu "patří" - bez Lunaparku třeba moc nedávají smysl různé zmínky o Ainei (Lucasově matce).

    Já mám rozhodně vymyšlené i nějaké navazující věci, které stejně samostatné budou, pokud tedy budou vůbec někdy (jednu povídku o Černých studních na Marsu, kde se nacházejí psychoaktivní předměty, a pak o problémech s karwilem na D-alfě, které řeší o třicet let později Lucasova dcera ;) - ale to je hudba vzdálené budoucnosti, to nevím, jestli se toho dožiju.)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ARGANNAH: nemusí, stači suhel :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Neblbněte, přidávat další drogu v tomhle stádiu rozepsání by znamenalo nejmíň jednu další knihu navrch, ne-li dvě. To už může rovnou navršit na tucet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    případně ji požívá hmyzák, ne sloníci.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ARGANNAH: Nově zmutovaná? Endemická na Hivají? :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: je děsně tajná?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak hlavně by musela Bramboreena honem vymyslet šestou posvátnou drogu a zatraceně dobře zdůvodnit, proč se o ní dozvídáme až na poslední chvíli.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ELHO_CID: Nechci ti do toho až tak moc kecat, ale to jistě napadlo každého, autorkou počínaje. Jenže ne vždycky se dá tak jednoduše určit, co je vedlejší větev, natož aby snesla přeroubování a samostatnou výsadbu. Když kmen začne baňatět, praskat, rozdělí se kolmo na několik rovnocenných větví, které se propletou, ...
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    BRAMBOREENA: Nechci ti do toho až tak moc kecat, ale napadlo mě že kdyby materiálu na pětku bylo moc, dalo by se prostě do knížky dát jen kmen a pak některé vedlejší linie použít jako povídky. Něco jako byl Lunapark Luna. Nebo to nechat jak to je a vydat nějakou "knihu zrtacených pověstí", jako Tolkien. Tím samozřejmě nesýčkuju nic o nenadálém skonu, spíš jen že spousta čtenářů by tenhle formát publikace ustála..
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Čtenář se nezlobí, čtenář se natěšeně tetelí. :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (... no nic, jdu zas psát... :D)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    OKEYA: ... a tohle je přesně důvod, proč se strašně snažím, aby se to nerozlezlo a vešlo se to do jednoho. Smutné na tom ale je, že zatímco v jedničce měly kapitoly dvanáct patnáct stránek, rekord z pětky je 44. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam