RIP: Ech... sunoucí se ledovec, no to je trefné.
K číslům ze září možno přičíst asi tak stovku; načisto a hotových je teď 320 stran, celý soubor včetně blbostí, šelestů a šumů má něco přes 600. Pomalu mi dochází, že prakticky vzato a počty stran měřeno jsem před původní pátý díl dopsala celý jeden navíc. Buď se to rozpadne na dva kusy, nebo to bude mít tlustý hřbet, dlouhé kapitoly a malá písmenka.
Pořád si myslím, že ty nové části tomu prospěly. V předchozích dílech je zkrátka určitý objem záhad, který je nutno před koncem vysvětlit, a to se dá udělat dvěma způsoby: buď si nějaká postava stoupne doprostřed pokoje, řekne "Než vás zabiju, pane Bonde, vyjevím vám podstatu všech svých temných plánů na ovládnutí světa," a pak spustí a na pětadvaceti stránkách to shrne v jedné dlouhé přednášce. No a nebo se to dá předvést v ději a ve scénách, a pak tentýž objem informací požere stránek dvě stě padesát. Já to měla všechno krásně vymyšlené a představovala jsem si, že to bleskově zmáknu tím prvním způsobem. Jenže ono to fakt nejde. Nefunguje to, je to nuda. Věřím, že když se to rozehraje, místo aby se to shrnulo, všichni si to pak mnohem víc užijou (a teď už není cesty zpět, protože těch tři sta hotových stran je přesně tohle). Akorát jsem tedy nepočítala (=si nespočítala), že mi bude tak dlouho trvat to napsat. Pořád mi připadá, že to přece musí být hotové za chvilku, nejpozději tak do týdne - a to si myslím už rok a čtvrt.