• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    KAVEN: JULIANNE: Ostatně my máme také geologii a nikoli terrologii... Máme peri/apogeum a správně by třeba u Saturnu bylo peri/apocronium (obdobně z řečtiny a nikoli latiny u dalších planet), ale samozřejmě to nikdo nepoužívá a buď říká (špatně) peri/apogeum, nebo (správně) obecně peri/apoapsis. Konec astronomicko-terminologické vložky :).
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    KAVEN: RIPovo vysvětlení je správné. Kdysi jsem na to narazila při betačtení, nejdřív si myslela, že je to překlep, ale už v předešlých dílech byla konzistentně areologie - právě jako věda o Marsu.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    UNREALONE: Nojo, správně to asi měla být "archeologie". Akorát vymýšlím blbosti :-) Ale RIPovo vysvětlení se mi líbí nejvíc. Jasně to vidím. Nauce o Marsu by se správně mělo říkat "martologie", jenže první vědec na Marsu tam úzce spolupracovat se ženou svého kamaráda, která se jmenovala Marta. Kamarád měl značné podezření že kromě výzkumu tam ti dva dělají ještě leccos jiného, ale nemohl je zkontrolovat, protože sám nedostal povolení k odletu. Vědec chtěl svoje mimopracovní činnosti spíš zatlouct, a nazvat svůj obor "martologie" mu přišlo příliš okaté, takže místo toho radši striktně používal "areologii".
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KAVEN: jj přesně - dlouhá jména, hafo přehlásek, tldr :-) teď se mi právě stalo, že se mi pletlo Lucasovo klení se jménem jednoho emzáka
    IDLE
    IDLE --- ---
    UNREALONE: Aha, tak to už mi vypadlo.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    RIP: takže areologie = de facto marsologie ...jo to už by dávalo větší smysl :-)
    RIP
    RIP --- ---
    Areologie nejni od areálu, leč od řeckého jména boha Marta, Árés. Pokud to teda není věda o areolách, ale těch asi na Marsu taky moc není.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KAVEN: tak tenhle rozklad jsem ještě zvládnul i bez slovníku a internetu (area + logos = areologie), ale přišlo mi to jako něco dost nepravděpodobného...k čemu že je taková věda a kdo by potřeboval zakládat areologickou stanici? :-) Třeba do toho vnese nějaké světlo Bramboreena :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    IDLE: no právě že nenudili, když se na Marsu nacházely ty různé psychoaktivní artefakty čico...rozhodně si nějaké vykopávky pamatuju s tím, že to pak sloňáci nějak sabotovali...

    ...aspoň tím směrem šly moje myšlenky
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN: tak to nejsi sám, já dělám totéž :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Oni by se archeologové na Marsu asi trošku nudili, ne?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    UNREALONE: Areologie = nauka o oblastech :-) Ale dopadlo to ještě dobře, taky by to mohly být urologické stanice.

    Já si toho teda nevšimnul ... to je to jak člověk nečte písmenko po písmenku, ale orientuje se podle tvaru celého slova. Ani ty různé Aöhrlemëgerly už ve skutečnosti nečtu. Člověk to prostě pozná podle celkového vzhledu slova, a kdyby tam Bramboreena zákeřně prohodila nějaká písmenka, tak si toho vůbec nevšimnu.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    začal jsem číst 5ku a super! sice po té pauze jsem si po prvních pár stránkách říkal, že bych si měl možná dát ještě opáčko a 4ku přečíst znova, ale nakonec jsem to zavrhnul :-)

    Btw narazil jsem v textu na areologické stanice na Marsu. Říkal jsem si, že holt nastala tisková chyba na účet archeologů. Pak jsem na to narazil ještě několikrát, tak jsem zapochyboval a šel se vzdělat na internet co že to ta areologie je :-) Nakonec to asi bude ten šotek :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    SHEALA: snad raději ani ne, nedokázala bych to přečíst, stejně jako nemohu číst knihy z místní knihovny, mají takový plísňový puch, skladovali je ve sklepě ...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FERRYH: obohatit text o nejaky mycelium... i pozemsky houby mohou byt zajimavy. Bohuzel ctenari e-knih by byli ochuzeni.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: moznosti:
    1. dat za vyucenou kverulantum a vydat ten posledni az pristi vanoce?
    2. dopsat to jeste o 7mej dil?
    3-100. ...tech zlomyslnnosti na ctenare by se dalo jeste vymyslet - jejej! :)) ale ja vim ze ty ses na rozdil ode mne hodna :))
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    FERRYH: myslím, že čtenář, který se dokousal až k pětce bude maximálně příjemně překvapen, ti ostatní mohou maximálně nadávat, že toho vychází tolik .-)
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Musím se na to mrknout, já mám dojem, že to bylo nahoře na nějaké budově, ale znáš mě :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Tak! Správně! :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    FERRYH: Já bych to neviděl tak zle. Všichni jsme se tady jednou nečekaně dozvěděli že to bude o knížku delší, a nikdo se nenaštval. Ono to je současně i dobře, člověk může být rád že sága ještě neskončí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam