• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ja jsem na Svete knihy, u stanku Arga, potkala nejakou doma hrozne tyranou zenu, ktera sla pro sesty dil Mycelia a kdyz zjistila, ze jeste nevyslo, tak to vypadalo, ze si pujde sehnat bydleni nekam do azylaku, protoze se pry bez posledniho dila Mycelia nema domu vracet:)))

    (ktera z nyxacek to byla?:)) )
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: To něco z Hobita byly v podstatě germánské runy, myslím že se tomu říká futhark. Je to mladší písmo než to řecké a vypadá trochu jinak, i když jak to říkáš, tak musím uznat, že řada znaků vypadá podobně. Jinak já řecky neumím, ale v té knížce píšou že nápis znamená "Bybon mě přehodil přes hlavu jednou rukou". Nejspíš jde o záznam sportovního výkonu, bylo to nalezeno vytesané na kameni někde v Olympii.

    Ad össeané - teda, představ si v össenské škole hodinu malování. Učitelka neprozřetelně předloží téma "navrhněte mandalu", a přijde o půlku třídy :-)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Uf, tak to jsem ráda, že jsem si obě audionovinky pořídila na veletrhu. A s nasazením vlastního života.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: vida, nic nového pod sluncem :) Kdybys neprozradil, že jsou to Řekové, tipovala bych, že je to něco z Hobita... :D

    Psaní do zatáčky vždycky provozuju, když mi nestačí řádek. (Ale tedy... je fakt, že psát zvenčí dovnitř je pěkná blbost; co pak Osseani dělaj, když uprostřed zjistí, že se jim to tam nevejde? :-o - Aha vlastně; spáchaj sebevraždu. Přece.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    OMNISLASH: Placky jsou, šampaňským byly polity, viz "reportáž" níže. Ale dovezli je přímo na veletrh, takže jestli to vanhoťáci ještě nemají v nabídce, tak jedině proto, že se teprve probírají z poveletržní smrti.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Malá historická zajímavost. Jestlipak víte, že antičtí řekové v době někdy do 5.století př.n.l. psali některé nápisy do spirály od prostředka ven? Fakticky šlo o psaní do řádku, ale začalo se prostředním řádkem zprava doleva ( i písmena byla natočená naopak), na konci řádku se písmo jakoby ohnulo, přešlo se o řádek níž kde už se psalo zleva doprava, a na konci se to zase ohnulo a přešlo na řádek výš a zase zprava doleva. A tak dále.

    Össenská kaligrafická mandala to tak úplně není, ale mechanismus je podobný (akorát össeané píšou zvenčí dovnitř).

    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    nekteri jsme se tesili, ze uz dnes budou k dispozici placky s 3 a 4 dilem. zmenilo se neco? nebo jsme jen spatne pochopili datum vydani? :)
    RIP
    RIP --- ---
    GROBENIUS: Borisovo patentované, již ritualizované výroční hudrování nad tím, že se do žánrových cen nedostávají fantastická díla z prostředí mainstreamového :-)
    V sobotu jsem u kastle Obce překladatelů potkal Jirku Doležala, který se svým nenapodobitelným výrazem hlavního knihovníka Babylonské knihovny pečlivě pročítal všechny seznamy a pro změnu žehral na nadutost mainstreamu, když mezi laureáty dosavadních ročníků nenacházel žádnou SF a F :-)
    Kdy už si lidi zvyknou, že kmenová mentalita skupin je prostě stejně reálná jako vzduch nebo gravitace? Já osobně už to řeším jen milým úsměvem a bez delších komentářů, protože, jak pravil Ajnštajn (nebo Ajznštajn?), šílenství je dělat totéž a očekávat jiný výsledek :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ROMI: hele, jste sami proti sobě. to zabíjení koťat ji hrozně zdržuje od psaní.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Já jsem chtěla přijít, ale holt se zemědělské práce plánujou tak trochu podle počasí...
    ROMI
    ROMI --- ---
    ok takze kdy? :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: no, to není dojem, bez Mycelia opravdu nelze žít.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LADY_MYSKA: pssst, to nesmíš! pokaždé, když někdo položí otázku na vydání šestého dílu, BRAMBOREENA zabije koťátko...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    BRAMBOREENA: A kdy vyjde posledni díl teto sagy?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Však to je stručné... na mé poměry :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Jůůů, já myslel stručně :-) Tak dík za reportáž :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: To ze mě nedostanou!!!

    No nicméně. Čtvrteční beseda s autorkami byla takového spíše fádnějšího charakteru: příliš mnoho autorek na pódiu (takže pak odpovídají jak kuřátka v řadě všechny na totéž a nejčastější frází je "jak už tady přede mnou kolegyně zmiňovala" - a to tam ještě odmítla přijít Petra Neomi, která se urazila, protože ji pořadatelé nenapsali do programu); k tomu se přidávají tisíckrát omílané obecné otázky typu "představte svou tvorbu ve dvou větách" (jistě, musí se to říct, když nás nikdo z přítomných nezná, že ano - jenže místo čehokoliv zajímavého to generuje akorát rádoby vtipné rozpačité odpovědi, které ze sebe všechny soukáme s pocitem, že hlavně nesmíme zdržovat, protože čtyři další čekají na mikrofon); načež přijde na řadu Františka Vrbenská (která vidí, že jsme ze sebe nic kloudného nevymáčkly a je to děsná ostuda), a ta se mikrofonu zmocní a situaci hrdinsky zachrání desetiminutovým proslovem na téma Záhady života. Čili já, která mám nulovou asertivitu a jsem zcela neschopná vzít vlastní život (nebo v nejhorším aspoň ten pitomý mikrofon) do vlastních rukou, v těchto situacích končím akorát s rostoucí chutí zalézt pod stůl (a pod všechnu tu vymlácenou slámu) a tam tenounce kvílet. Nic proti Františce, ta dělá, co může. Tohle je obecnější průvodní jev besed s autory: ono to v tomhle formátu zákonitě takhle dopadne, když se nenajde nějaký silný jednotící prvek či nosné téma, které umožní věnovat se nějaké konkrétní věci víc do hloubky. Ale možná jsem moc kritická; kdo na takovou besedu přijde prvně a nezažil to už padesátkrát předtím, třeba se u toho i baví, proč by ne.

    Ve čtvrtek večer byl křest audioknih Mycelia 3 a 4, a to mělo úplně jinou dynamiku - na začátku se pouštěly ty ukázky (OneHotBook má novou zvukařku, doladili hudbu, mají nové herce a je to FAKT VELKOLEPÉ, připadala jsem si jak na začátku Vesmírné odyssey - no koneckonců níže je odkaz). Přišla režisérka Jitka Škápíková a herečka Jana Stryková, obě zvyklé mluvit před lidmi, Šárka Nováková z OneHotBook to skvěle moderovala, mě to taky strhlo a vznikla tam moc příjemná atmosféra.

    Páteční pořad o Myceliu mě trochu děsil, protože když je na tomtéž místě tentýž pořad čtyři roky po sobě, člověk trochu váhá, co nového by se do toho ještě dalo vnést, ale nakonec z toho mám pocit moc dobrý. Bylo tam úplně plno a většina lidí přišla už s tím, že věděla, o co se jedná, čili bylo možné úplně vynechat úvodní shrnování a rovnou probírat podrobnosti. Richard Klíčník hartusil, jak je Argo v obležení, já argumentovala, že pečlivost je víc než rychlost, publikum se zapojovalo a skutečně zaznívaly otázky k věci, celé to odsejpalo a výsledný dojem byl, že bez Mycelia zkrátka nelze žít. :D Byla to spíš osvěžující sprška než unylá duchamornost; tak snad přítomní nelitovali, že tam byli. A zlatý hřeb - před tou besedou jsem náhodou potkala na veletrhu Tomáše Kučerovského, tak jsem ho také poprosila, aby přišel besedovat, a díky němu tam byl ještě bonus: kdo si tam na místě nechával podepsat Mycelium, má ho podepsané i od něj a Tomáš tam ještě lidem na frontispis propiskou nakreslil parádního originál hmyzáka, čímž vzniklo několik mimořádně vzácných exemplářů. Sama lituju, že toho hmyzáka ve svém výtisku nemám.

    V sobotu pak byla Akademie, a to je vždycky peklo, předávání ani přebírání cen nezvládám. Situace si žádá bonmoty a pohotovost, ale já se zmůžu leda na vtipy schodišťové, což je věru na houby.

    Ještě jsem pak navštívila několik pořadů cizích a potkala spoustu lidí. Scifisti už Svět knihy výrazně promořili a proměnili na con. Dále je třeba dobýt knižní veletrh v Havlíčkově Brodě.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Boris:
    Ceny Akademie sci-fi, fantasy a hororu 2017 - iLiteratura.cz
    http://www.iliteratura.cz/Clanek/38205/ceny-akademie-sci-fi-fantasy-a-hororu-2017
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: V Trutnově má na náměstí místní mykologický klub takovou vitrínu, kam dávají na ukázku nějaké zajímavé houby co kdo našel. Vždycky když jdu kolem a koukám jestli už mají hřiby, tak si říkám, že výtisk Mycelia by jim tam pěkně doplňoval atmosféru.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Gratuluju. No a jak to šlo na Světě knihy? Dozvěděli se posluchači kdy vyjde poslední díl této ságy? Dalo by se to stručně zopakovat pro nás z vesnice, kteří jsme tam nebyli?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam