• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: pravděpodobnost se limitně blíží pravděpodobnosti hodu mincí. To nemůže být náhoda! :-)

    (v tomhle klubu myslím offtopic, teosofisticko-vadžrajánové koncepty jako tulpa a argenit nemají s nějakou simulací nic spolčeného :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MYCROFT_SK: To by mě zajímalo na základě čeho tu pravděpodobnost odhadnul. Nedal mu podklady Neo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RIP: já nevím, ale faktem je, že filosofický substrát živící mycelium, resp. celý argenitový vesmír, je prostě zajímavý :-) Ony jsou na to v těch knížkách i jasné narážky... ale to nic nemění na tom, že kolem nás skutečně žijí lidé, kteří reálně věří, že některé předměty a dokonce i osoby mohou být vytvořené jakousi materializací psychické energie (abychom použili vulgárně psychotronický slovník, místo toho mystického)
    RIP
    RIP --- ---
    XCHAOS: A abonenti té ideje jsou tulpasové?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @GreatDismal
    Tulpa is a concept in mysticism and the paranormal of a being or object which is created through spiritual or mental powers. It was adapted by 20th-century theosophists from Tibetan sprul-pa (Tibetan: སྤྲུལ་པ་, Wylie: sprulpa) which means "emanation" or "manifestation". --Wiki


    Takže William Gibson právě na twitteru odhalil, že Vilma celou dobu jen vykrádá teosofismus, který na oplátku vykrádá tibetskou spiritualitu!
    JONY
    JONY --- ---
    BRAMBOREENA: za ten výběr hnusného fontu by autor měl skončit na oltáři
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A ještě se napřed můžou umejt:
    Mýdlo s šhii take 120 g - HM10 | AGRI Slatinice
    https://www.agrislatinice.cz/mydlo-s-sii-take-2037
    IDLE
    IDLE --- ---
    CORNHOLIO: (A mravenčí ambasáda zbyla na které studio?)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: A co teprve historie plovoucích habitatů v rámci nerealizovaných architektonických návrhů v průběhu let. Minimálně ve 20. století plánoval plovoucí ostrov každou chvíli nějaký více či méně příčetný architekt:) Moje oblíbená je ambasáda delfínů od studia Ant Farm...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ve více knihách byly plovoucí ostrovy, třeba Zločin v Poseidon City od (na Nyxu přítomné) JULIANNE - a tam to hraje větší roli než v Myceliu, kde by ten příběh vlastně v pohodě mohl fungovat bez plovoucích habitatů (a já se k nim uchýlila čistě jen proto, že se mi nechtělo použít nějaké existující město a muset si vybírat, na kterém kontinentu to tedy jako bude).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: nj, já o betonových lodích něco zaslechl, to zase jo. i když o těhle z 1.světové války dosud ani ne:
    The US Navy built 12 concrete ships for World War I - We Are The Mighty
    https://www.wearethemighty.com/articles/the-us-navy-built-12-concrete-ships-for-world-war-i/

    každopádně mi úplně nezapadají do představy luxusní karbiské rezidence pro superbohaté a obávám se, že reálný výsledek bude nakonec mít blíž k těmhle rozpadajícím se vrakům, než k těm futuristickým vizím. Ve skutečnosti si tenhle nápad skoro říká o dystopickou sci-fi, popisující jak ten projekt bude vypadat po desítkách let (hint: spíš jako Haiti, než jako Bahamy....)

    ale plovoucí ostrov není nový nápad, první s tím přišel Jules Verne, i když ta kniha neměla nic moc zápletku...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    XCHAOS: Betonové lodě se stavěly celkem běžně (zejména za války, kdy byl nedostatek oceli) a žádná se nepotopila kvůli použitému materiálu. Mnoho z nich dosud ještě kotví u Houstonu a přestože je nikdo desítky let neudržuje, mnoho z nich ještě pluje a rozpadají se pomalu. Přestože nebyl použit kdovíjak kvalitní beton, nebyly použity žádné sofistikované postupy, tak životnost je překvapivě dlouhá.

    Navíc v současné době je spousta způsobů, jak beton připravit a třeba Stavební fakulta ČVUT postavila kánoi z betonu s hustotou menší než 1000 kg/m3, tedy materiál plave sám o sobě (běžně má beton hustotu kolem 2300 kg/m3).

    A koneckonců taková ocel taky normálně neplave, ale lodě se z ní dělají běžně a nikdo se nad tím nepozastavuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YENNEFER: hmm, hmm, co by se tak mohlo pokazit, když je to betonové a plave to... napadá mi snad jen...
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    RICARDERON: Se obávám, že tohle je příliš optimistický odhad.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    RIP: Dává. Žije od začátku epidemie téměř izolovaně, mimo město. Jeho asistenti se u něj střídají na etapy, přičemž před turnusem absolvují karanténu. Do města jezdí jen výjimečně. Jasně, 100% jistotu nemá nikdy, ale dělá pro to maximum.
    RIP
    RIP --- ---
    RICARDERON: To je odporný, odporný cynismus... velmi podobný tomu mému :-) Kolikrát jsem si za poslední měsíce říkal v duchu: "GRRRM, dávej si teď na sebe při té svojí nadváze kua pozor, některé věci bych si docela rád dočet."
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    WITTGENSTEIN: Hele, já myslím, že je na tom obdobně jako tady paní domácí. Má tisíce stránek - asi o dost víc než tady paní domácí - ale není s to se dohrabat k té poslední scéně, kterou napsal před dvaceti lety (jako paní domácí). Takže to buď dopíše, nebo to případně, nedejbože, dodělá někdo jinej. Vilma naštěstí ještě ani nenazula bačkory, kterýma jednou bude klepat, takže bych si na ni klidně vsadil, že to do roku 2025 dopíše. Ale jak je to s Rothfussem... to ví snad jen déšť a vítr kolem nás.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    YENNEFER: Snad mi ji nezkazej! Hlavně aby si je náhodou nějak neorganizovaně nepojmenovávali sami! :D Měli by to se mnou konzultovat.

    Jinak díky za přidávání do mapky, vylíhla se tam řada zajímavých míst, namátkou třeba S-w-Kotor nebo J-c-Li-Ptakov :D
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: mě to po ránu docela pobavilo, žes tu nedávno řešila tu mapu a už do ní skoro budeš moct přidávat reálné habitaty .-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam