• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: autorka má polské kořeny, no :-D

    Login • Instagram
    https://www.instagram.com/artby.felicity/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: To je brutální! Vydlabat do houby houbu, to je něco jako inverzní kanibalismus! :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pájkou do choroše!

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Zítra beseda ve smíchovské knihovně:
    Autoři fantastiky a jejich fantastické audioknihy
    https://www.facebook.com/events/575996043513039
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    bylo?
    Fantastic Fungi Trailer #1 (2019) | Movieclips Indie
    https://www.youtube.com/watch?v=8PbUN-7lr6U
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: je to prostě forma nějakého managementu nejhlubších, dá se říct živočičných, forem strachu.

    Ovšem modernita je jenom další forma náboženství, sice zatím ještě jakž-takž fungující (proti novému moru se rychlle objevila vakcína, apod.), ale samozřejmě stojí na určitých úhelných kamenech víry (matematika, statistika), které předpokládají dostatek "rodilých mluvčích" nějakého specifického jazyka + podíl lidí se specifickým talentem ("gleewari"), apod.

    Např. lidi s talentem na matematiku (ve smyslu "absolutní sluch", "houslista" - u mě by to byl tak max. velmi mírná základní schopnost ovládat na nástroje s pražci či klávesami) by se v gleewarinech mohli docela shlédnout (což asi napovídá, proč je zrovna sci-fi a fantasy oblíbená mezi geeky a nerdy...). Protože otázka snahy většinové společnosti o ovládáná a řízení lidí se specifickým talentem, který je pro danou společnost naprosto nezbytný, je vždycky zajímavé... motivace spolupracovat může být jak pozitivní (motivace odměnou, apod.), tak i negativní.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Je to tak, náboženství začne být zbytečnost až ve chvíli, kdy se prakticky nesetkáváš s něčím, co tě ohrožuje, a přitom to nemůžeš nijak ovlivnit. Jakmile se s tím člověk setká, nějaká víra kolem toho vyvstane prakticky automaticky, protože to je prostě psychologická potřeba. Však i na současném covidu je to krásně vidět, už jen z toho kolik lidí si je naprosto nezvratně jistých s tím jak se věci mají. No, škoda jen, že pro duševní pohodu je to dobré a potřebné, ale vědě a poznání to moc neprospívá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ok, no tohle je jistě důležitá doplňující informace, protože prostě pro mě je pořád poměrně složité rozlišovat mezi nuancemi "obyčejné" glewari/argenit~míjat vs. lodní glewari a ještě to správně zasadit do kontextu jednotlivých ossenských/gerdánských drog a vrstev R-A prostoru a různých kategorií duší.

    Samozřejmě jsem napnutej jak kšandy, jak se vyvrbí Aššád a jeho tušené temné vazby na sgeny, a jak se porovnají obě dvě varianty, tzn. sgenové/duše/Lodě ovládající lidi, vs. lidi ovládající totéž v obráceném gardu (v čemž má být klíčov rawe?)

    Pokud jde o nějakou fan-fikci, tak si víc a víc říkám, že by stál za to nějaký prequel z doby, kdy se Össe odštěpila od Gerdy a zejména by bylo zajímavé zjistit, zda aspoň některé Zakázané směry nemůžou souviset s tím, že tam existují komunity heretiků, kteří ovládli podobné know-how, jako Össe, ale nevznikla jim z toho středověká kvazináboženská civilizace. Jinak ale v zásadě v kontextu naší vlastní reálné kultury docela oceňuju, že vlastně provádíš takovou osvětovou činnost v tom směru, že ukazuješ, jak z našeho dnešního hlediska relativně tmářská fáze vývoje náboženství i v jeho dogmatické fázi s inkvizicí a mučením apod. vlastně byla alternativou k životu v permantnení psychóze (tzn. zombie hororu) - v podstatě takový ten přístup "když už se mají něčeho bát, tak ať se bojí nás"
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Ále, aspoň nejsou mrtví/nemrtví a plamenomet to jistí :D Je to tam jen pro ilustraci, jak zle by bylo, kdyby moudří Össeani neměli to svoje räwë :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ano, musím říct, že právě ty zombie-horor pasáže mě vedly k těm výrokům o "ideální žánrové bramboračce, okořeněné houbama" :-)

    já patřím k těm konzervativním čtenářům, co vlastně berou skoro každý žánr, ať už fantastiku vědeckou, antivědeckou, hard, soft, jednorožčí, děsivou, útěšnou, superhrdinskou, politickou, detektivkovou nebo nakonec i nefantastiku... ale vlastně se speciálně vyhýbám dvěma subžánrům - a to je jednak cestování časem a jednak zombie horory. Ohledně cestování časem zatím máš u mě velký bod, tam už se začínají objevovat náznaky skulin i v některých odlehlejších animovaných končinách Hvězdných válek. Ohledně zombie hororů jsem musel ze svých kritérií lehce slevit, no :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Já na to zrovna dneska koukala :D Holt asi ten název nějak trčí v protonaci. A k tomu ještě latinsky kost... a taky tihle lidi: https://osse.dc.gov
    RIP
    RIP --- ---
    E2E4: Zpátky do škamen a šprtat kumránské svitky :-)
    Esejci – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Esejci
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: To zní jako něco, co založil Alexander Gray :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    zřejmě název z doby před Hildebrantovou přehláskovou transkripcí.

    Církev essénsko-křesťanská vznikla před 50 lety – Náboženský infoservis
    https://info.dingir.cz/2021/11/cirkev-essensko-krestanska-vznikla-pred-50-lety/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Odkaz na prosincový Minicon: https://www.facebook.com/events/1606924266321496/?ref=newsfeed

    Zkopíruju sem popisek, se kterým jsem to na FB sdílela, třeba to někoho ze zdejšího osazenstva naláká: "Do povídky ze světa R.U.R., kterou jsem loni psala do antologie ROBOT100, se mi pochopitelně podařilo propašovat záludný šplouchající sliz. Byl to přímo Rossumův univerzální rosol! Roboti jsou také tématem letošního Miniconu a zmiňovaná kniha, která loni kvůli covidu nemohla mít pořádný křest, se tam objeví. Tož si půjdu vyzkoušet, jestli se z toho dokážu vylhat i tentokrát! 😃 Beseda bude hned po poledni, tak přijďte na kus řeči!"
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: Inspirace splatter hororem! :D A to má teda pravdu, ten Jarmik! :) A jinak děkuju za recenzi, to je fakt milé... na webech k tomu určených žádné recenze na svá veledíla nečtu, protože tam záměrně a zásadně nechodím, ale když je mi takto přistrčena až pod nos, tak holt neodolám. Je mi potěšením a národním svátkem :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    Čtenářský deník: Vrstva ticha (Mycelium #6, Vilma Kadlečková)
    https://jarmik-pise.blogspot.com/2021/11/vrstva-ticha-mycelium-6-vilma-kadleckova.html
    Pobavilo mě, jak konstatování ze začátku článku o problematičnosti čtení pěkně souzní tady s odkazem níže. :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: :D
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Tak jo, budu ti věřit. Není to mnou! :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam