• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    jo a pořád mi není jasné, proč se jsou össenske mince "hexy", když je tam ta celková posedlost pěticemi ?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    na kosmoportech byla hexova topologie, jestli se pamatuju dobře..?

MARTY63
    MARTY63 --- ---
    BRAMBOREENA: To je stinná stránka slávy a popularity. :-))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: Jsem dobrá! Tak agilní hejtry nemá každej :D :D :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RICARDERON: jo, nekdo na kosmasu dal mycelku 2* z 5 jeste predtim, nez to vyslo :D
    ale to jsi asi nemyslel :D
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    našel už někde někdo nějakou reakci na VII od někoho, kdo není odtud?:)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    PIPIN: Joooo!!!!
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    VANEK: Ještě mě napadá J-r-Vanek :))))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: to je kulturní záležitost, na osse byli schopni psychotroniku a psychotroniky zkrotit tak, že se stali jen tím nástrojem moci, takže takové uvažování je u představitele té moci na zemi pochopitelné..
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: H-g-Wells, to je taky pěkný městečko :)
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    a! už se mi to povedlo zapsat :)
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    BRAMBOREENA: mám taky jen pro čtení :) šlo by J-L-Borges? :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: aspoň někteří významní Osseanští potentáti ví, že Pozemštany stačí jenom lehce poštouchnout a najednou máš psychotroniků jak králíků.

TAkže zatloukají.

A gleewarini jsou argia luum čučkaři, není možný je posuzovat podle Aš Šáda, navíc nemají argenit na stavby těch velkejch iluzí.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Takže jsem přečetl sedmičku. Vilma minule tvrdila, že v sedmičce a osmičce už se nic starého nevysvětluje, ale není to pravda - jedním z vrcholů knihy je finální odhalení jak to bylo mezi Aš~šádem, Aöhrlëmëgerlem a Sgenem. Konečně vyjde najevo proč se Aš~šád někdy chová divně, a co vlastně celou dobu dělá "za oponou". Vůbec celá Aš~šádova linie je velmi působivá, a jsem opravdu zvědavý kde to celé skončí. Tady se fakt povedlo udělat "supermanovskou" postavu, která je zajímavá i bez kryptonitu.

Jinak je pravda, že příběh z původně civilní roviny s prvky dráždivé mimozemské cizoty přerostl do ryzí fantastiky - skoro všechno se teď sleduje z pohledu psychotroniků a jejich manipulací se světem. Aš~šád nabízí dobrý vhled do toho, jaký je nebetyčný rozdíl mezi argia-luy a warghíry. Tak trochu mi to hapruje s názorem Maëwënë blahé paměti, že psychotronika je prostě jenom jeden z mnoha různých nástrojů moci; ale dost možná je tady i rozdíl mezi össenským a fomalhiwským pojetím problematiky.

Na pár nesrovnalostí jsem narazil (speciálně mi utkvělo v paměti, že Lucas v sedmičce tvrdí, že plazmolyžoval jen proto, aby naštval otce, zatímco v prvním díle bylo celkem jasné že ho to bavilo a pořád baví), ale hlavní děj tohle spolehlivě přehluší. Několikrát během čtení jsem si říkal, že "jestli psychotronika dokáže tohle, tak jak mohli pozemšťané vůbec něco dokázat össeanům navzdory? Jak organizace mohla pracovat vskrytu, když o existenci psychotroniky neměla ponětí a neuměla se tomu bránit?" . Ale jisté důvody k tomu jsou, a nad zbytkem se dá mávnout rukou.

Každopádně jsem zvědavý jak to bude pokračovat a jak to skončí. Když už padla většina záhad, chci vědět jaké rozuzlení to celé nakonec bude mít.

A úplně na konci, po dočtení osmičky, mě bude zajímat jak to vlastně mělo celé proběhnout v době, kdy byl celý děj rozplánovaný do pěti knížek. :-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BRAMBOREENA: jj, ten onedrive bych možná osedlala, ale R-r je stejně už zabraný:-)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Mimochodem, Kosmas má na všechno z Arga 20% slevu. Tedy i Mycelium... :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: ooo děkuju :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SHEALA: Zvječni radši ty Žabiny, protože Brno už jsem zvječnila jinde. Mé oblíbené město má zkrátka význačné postavení, lepší než nějaký ten řadový habitat :)

Kopíruju z připravované Mycelipedie:

Neo Brno
    Jedno z menších kopulových měst na Marsu, vybudované během posledního půlstoletí díky rozvoji myceliálních technologií na místě původní podpovrchové základny z dob prvotního osídlování Marsu. Tato stará základna, označovaná v archaickém systému martských souřadnic jako „BRN-0“ byla založená přímo průzkumníkem a vizionářem Davidem Sparksem během příprav na nikdy neuskutečněnou terraformaci Marsu. Při stavbě se využil komplex přírodních jeskyní, protože zabudování obytných prostor do podpovrchových dutin umožňovalo snazší izolaci obyvatel od kosmického záření. V roce 2548 ovšem došlo v lokalitě k sesuvům půdy, pravoděpodobně způsobeným nedostatečnou sanací nestabilního podloží a překročením životnosti základových materiálů. Nehoda vedla k poškození původní BRN-0 a ztrátám na životech, načež ji přeživší obyvatelé museli opustit; zároveň se tím ale otevřel přístup do dříve neobjevené části podpovrchového labyrintu, který začal být známý pod názvem Černé studně. Neo Brno je oblíbeným místem prospektorů a jako místo pobytu si je vybral také plazmolyžař Paul Langer.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: ¨sem objednala ajuto na výměnu pneu, udělala pár dalších adultingů a už mi to nemyslí. Já totiž možná přístup na one drive mám, a možná dokážu si i vzprosit heslo.

Ale pokud jedu na pulku mozku... tak ho zase zapomenu.

Prosímtě, dopiš tam B-o-Brno. Z-a-je už Z-a-braný, jinak bych zvěčnila Žabovřesky...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: otevřela v prohlížeči, vybrala jsem si políčko, pokusila se psát, napsalo mi to, že mám režim jen pro čtení, a objevilo se nahoře tlačítko na otevření k editaci. tak jsem zatlačítkovala a pak to šlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam