• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Šodó okolností teď jedeme na pár dnů do Lisabonu, tak se mrknu, kde tam ta děsná kobka je :-) Tipnul bych někde v Sintře, ale co já vím...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA:
    Ještě k té antologii: to, že mi někde vyjde tiskem někde nějaký text, už beru dosti stoicky, ale z téhle knížky jsem nervózní jak jalovice, protože je to PRVOTINA... ovšem teda výtvarná :D Nějak se to stalo, že je na obálce moje olejomalůvka. Kdo zná Portugalsko, může hádat, co je to za lokalitu.

No a ta zmiňovaná povídka o Maurce, kterou tam mám, se jmenuje Abismo das Naus (po portugalsku se to čte "abišmo daš nauš") a je to teda docela depka. :D

VANEK
    VANEK --- ---
    E2E4: Věřit možná ne, prověřit ano. Přece jenom na trénovanou lidskou inteligenci umělák ještě pár let mít nebude.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    E2E4: Njn, Tineye nevyhledal ani jeden výskyt na celém širém internetu...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FRENZY_: bohužel v dnešní době už nelze věřit žádnému obrázku, že to není AI.. :(
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    E2E4: Všechno je to pravda, akorát ta fotka je teda AI obrázek, hmyzomorka nevypadá jako takové pěkné hříbky :) (viz google images "hmyzomorka")
    Houba mění mouchy v zombie. Vědci popsali, jaké genetické triky k tomu používá — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/houba-meni-mouchy-v-zombie-vedci-popsali-jake-geneticke-triky-k-tomu-pouziva-352700
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Kabinet Kuriozit · Follow
    9h ·
    Na této fotografii nejsme svědky obyčejné smrti jedné mouchy, ale mistrovského díla biologické manipulace. Z neživé slupky nyní vybuchují plodnice houby a šíří neviditelné spory do vlhkého vzduchu lesní půdy.
    Parazitická houba hmyzomorka muší (Entomophthora muscae) vyvinula strategii k maximálnímu využití své oběti. Prorůstáním do motorických center hmyzího mozku a přiměje umírající mouchu, aby z posledních sil vylezla na nejvyšší místo v okolí. Spory houby tak mohou poletovat co nejdál. Pro lepší šíření navíc vypouští feromony, které přimějí prolétající samečky mít pohlavní styk mrtvým nositelem. Sami se tak nakazí a houba se může spokojeně šířit ještě o něco dál.
    Hmyzomorky mají řadu druhů, které si pochutnají na odlišných druzích hmyzu. Epidemie hmyzomorky opakovaně nabývá takového rozsahu, že hovoříme o muším moru.

SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    BRAMBOREENA: v Ozvěnách mám taky povídku, takže se uvidíme :) a na Karolinu se taky těším :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Příští víkend je Svět knihy. Zatím tam mám jediný "plán" - budu na křtu antologie "Ozvěny portugalských legend", který by se měl konat v pátek 16. 5. v 17:00 na stánku Portugalského centra Camões (veletržní místo č. KB200). Celá akce je plánovaná v rozsahu 1 hod, na úvod proběhne samotný křest, jehož se ujme portugalský velvyslanec Carlos Manuel Folhadela de Macedo Oliveira a Inês Maria Lopes Silva, ředitelka Camões, poté proběhne krátká beseda s autory a autorkami a nakonec autogramiáda.

(Ne, neumím portugalsky, kopíruju to ze zvacího mailu :D - nicméně přispěla jsem povídkou o zakleté Maurce, tu určitě chcete :D)

Na celý víkend taky přijede z Liberce kámoška spisovatelka - Karolina Francová - a na ten křest se přijde podívat, takže komu neuniklo, že jí právě vyšel román Metamorf (navazující na povídku z antologie Studená bestie, obojí z Brokilonu) a chce ho mít podepsaný, může ji tam zkusit odchytit. Chceme tam jít společně pocourat i v sobotu a k potkání budem, ale součástí programu už nejsem (pokud mě na poslední chvíli někdo někam z nouze nezatáhne, bývám spolehlivá výplň v případě výpadku hostů :D).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FERRYH: v RA prostoru to vydrží dlouho ;-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    XCHAOS: me by zajimalo jak to podleha pocasi a treba vlhku - jakej tam je pak komfort a jak dlouho to vydrzi nez se to rozpadne...
    tohle asi napovi az par desitek let praktickeho uzivani...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Český dům z houby je skvělou ukázkou, jak může příroda nahradit polystyren – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/cesky-dum-z-houby-je-skvelou-ukazkou-jak-muze-priroda-nahradit-polystyren/sc-870-a-234280/default.aspx
    Habitat X-C-H bude nepochybně patřit k prototypům ;-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    BRAMBOREENA: tyjo ja si to vsechno predstavoval mnohem vic sci-fi teda :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: moje pokusy o preklady s pomoci umelaka skoncily zhruba tak, ze jsem to proklela do sedmeho kolene a delam si to sama.
    Ale umi to psat sivicka a podobny plevel, to uz jenom proskrtam, doplnim sarkasmus a ujde to.
    BRAMBOREENA: az budou delat nejaky podobny workshop, tak at mi poslou pozvanku, dekuji.
    ARGANNAH: link, dekuji.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Já si to představoval modernější a chladnější. A hlavně bez trpaslíků. Znamená to snad, že mám v hlavě o pár trpaslíků méně?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Odložím si sem...

Na internetu jsem náhodně našla fotku zahrádky Lucasova domu :D Přesně takhle jsem si to představovala: zahrádky 6x6 metrů plné bordelu, starých květináčů a trpaslíků, a na té úzké dělicí zdi uprostřed bylo napsané Vzývání Nicoty a pobíhala po ní Kamele. Ehm. :D (Je to odněkud z Anglie z FB skupiny "View from my Window".)

BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Trochu teď taky vyrábím olejomalůvky, nějaké jsou teď k vidění v Praze na Žižkově v Dark Velvet Café Bar. Vernisáž už byla, ale viset tam budou až do konce dubna. Je to společná výstava volného sdružení Tomato Art, čili jsou tam i další autoři, já tam mám pět obrázků.

JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    ZUZKAOU: Tady Vilma poodhalila, o čem bude její povídka ve Fyzice budoucnosti:

Fyzikální ústav AV ČR | #FyzikaBudoucnosti na @veletrhvedy představí plejádu možných budoucností v popularizačních článcích i sci-fi povídkách. Jednu z nich... | Instagram
    https://www.instagram.com/p/DHLDUECIkSi/
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: TL;DR sóolo román 80 let před Myceliem a klidně pište odprostředka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam