• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    RIVA
    RIVA --- ---
    Dr. Gary Fettke - 'Is it Safe to Eat Real Food? The Land, The People, The Police'
    https://m.youtube.com/watch?v=y2286d_t0LE
    RIVA
    RIVA --- ---
    JUANITA: Moje zena a ja denne konzumujeme pomerne vysoke mnozstvi zivocisnych tuku (maslo, sadlo a hovezi tuk) + samozrejme bilkoviny (vejce, hovezi, veprove, jehneci, tucne ryby a obcas kure) a nepribereme ani gram. Oba dva jsme po ctyricitce nejhubennejsi co jsme byli od stredni skoly.

Jedina prekazka kterou bych videl s konzumaci tuku, muze byt zlucnik porouchany lety konzumaci cukru a chlastu, ci nedostatecna koncentrace zaludecni kyseliny. Mytus o cholesterolu nas nechava chladnyma.

Rekl bych ze je pri ketu strasne dulezite taky drzet prerusovane pusty. Pro zenskou minimum 14 hodin denne a pro chlapa 16. Znamena to nizky cukr / inzulin a celkovy odpocinek pro telo. A davat si pusty vseobecne. My drzime kazde pondeli vecer az streda dopoledne vodni pust. Zvykalo se na to obtizne, ale ted nam to uz skoro nepripadne jako prekazka. Ja chodim behem pustu i cvicit.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PUSCHPULL: trochu mi to pripomina moje zacatky keto pred 10 lety - mozna bych ty slaniny (i orechy) trochu revidoval, samo pokud ti to kaloricky vychazi, nic proti.

ale opravdu snadno s touhle paletou potravin zacnou lidi pribirat.

(otazka saturovanyho tuku je na delsi debatu; je to urcite rozbuska.. ja verim, ze v zavislosti na individualni genetice nemusi byt tahle komba maslo+slanina+vajicka / cerveny maso prilis dobra voba.)
    RIVA
    RIVA --- ---
    PUSCHPULL: Řekl bych že tak nějak to zhruba funguje, ale každý tam má vlastní malé variace, na které si musí sám přijít.

Například ořechy já skoro nemůžu, ale domácí jogurt (sorry že to tu zase předhazuju! 😆) mě a manželce hrozně vyhovuje. Než jsme ho ale začali vyrábět sami, tak mi kupovanej dělal zle.

Ta snídaňka co popisuješ je víceméně ekvivalent našeho víkendového brunche, mínus papriky, cibule a rajčata. Místo těch prostě jíme salát. Včera jsme k snídaňo-obědu měli grilované parky z 97% masa, nadýchanou omeletku a pálivý salát z vlastní zahrádky. Na to každej hrnek hedvábného jogurtu oslazeného glycinem jako dezert a kávičku či v mém (nudném) případě heřmánkový čaj a byla to pohodička... (~1240kalorií).
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Když se jí zelenina/maso/ořechy/vajíčka plus koření, tak je vše snad ok!?
    Nejhorší je (samozřejmě podle mě a mých zkušeností) živit se pečivem, cukrem, jogurtama, alkoholem.
    Každý má metabolismus trochu jiný...
    mě bylo vždy fajn když jsem dal k snídani mix zeleniny (papriky, cibule, okurky, rajčata + olivový olej, pepř a chilli) a k tomu vajíčka na cibulce a slaninu ...
    A k tomu dvě dvojita espressa :-)

Jak se toho nasral nějaký sladký zákusek, nebo chleba tak šlo hezké stravování do háje!

https://photos.app.goo.gl/p1cRoNuLWG5GAnQe6
    RIVA
    RIVA --- ---
    KETHAMINA: Driv jsem trpel na paleni zahy a myslel jsem si ze je to "prekyselenim zaludku." Vim ze to bude znit kontraintuitivne (i me chvili trvalo to "spolknout"), ale u vetsiny lidi na "standardni diete" je ten problem opacny. Nas zaludek ma mit te kyseliny fakt hodne. Ale dlouhodobou kombinaci konzumace antibiotik, prasku proti bolesti, steroidnich / kortikoidnich leciv a cukru, ji mame vetsinou velice slabou. A prilis naredena kyselina zpusobuje uvolneni jicnu, ktery pak dovoli jeji uniky nahoru az do krku ci dokonce az do dutin. Tim se tam take zavlecou bakterie, ktere by v normalni hladine zaludecni kyseliny vychcipaly. Takze paradoxne, pokud ma clovek problemy s palenim zahy a refluxem (ci vleklyma zanetama dutin), chce to s behem jidla polykat neco jako Betaine HCL, ktery vytvori dostatecne mnoztvi kyseliny, aby se jidlo dostatecne natravilo a jicen zustal zavreny. True story, mam to vyzkousene.

Jinak rekl bych ze prekyseleni organismu je klasicky vegan argument, ale dovolil bych si trdit ze pokud jis jen maso a tuk ve spravnych pomerech, tak se ti to proste nestane. Naopak je telo rovnovaze, protoze zpracovava pouze to na co jsme byli pred rozvojem farmarstvi biologicky prizpusobeni. Pokud masozravce pali zaha, tak je to proto ze se nechal zvyklat na zmrzlinu, narozeninovy dort, nebo pet piv.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    RIVA: jasně, tak kalorický tabulky znám, po porodu jsem se tím docela zabejvala i kvůli kojení. ale dítěti je 5 a trochu se zas začínám blížít předporodní váze. Mě jen co si pamatuju z pohledu kyselých a zásadotvroných potravin to přijde trochu kontra, ale asi jde o nějakej balanc https://www.prozdraviaradost.cz/zasadotvornost-a-kyselotvornost že zrovna to maso je celkem kysolotvorné.
    RIVA
    RIVA --- ---
    KETHAMINA: Heled musi se to zkusit, opatrne. Nechci ti naslibovat zazraky a pak bejt za vola :) Jestli na to mas cas a zdroje, tak si zkus vyrobit ten jogurt z L Reuteri. Muzu poskytnout detailni navod. Co se prijmu cukru tyce, v cechach tusim hodne lidi pouziva appku kaloricke tabulky. Jak jsem psal uz driv, nemusi to byt na setinu presne, lecos se da odhadnout. Ja to drzim pod kontrolou tak, ze jsem se s chatGPT pobavil o tom kolik mi je, kolik merim, jak jsem denne aktivni a vyblilo mi to urcie minimum kalorii na den k udrzeni stejne vahy. To pak prozenes keto filtrem 5% cukry, 25% bilkoviny, 70% tuky. Ve (free) appce carb manager si pak ty jidla pridavam a ono mi to pocita a grafuje.

Napriklad standardni cesky obed:
    knedlík houskový - kalorie, kJ a nutriční hodnoty | KalorickéTabulky.cz
    https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/knedlik-houskovy
    Recept Koprová omáčka chutně a jednoduše. Uložte si recept Koprová omáčka do svého jídelníčku.
    https://www.kaloricketabulky.cz/recepty/koprova-omacka
    vejce (vajíčko) na tvrdo - kalorie, kJ a nutriční hodnoty | KalorickéTabulky.cz
    https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/vejce-slepici-na-tvrdo
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    RIVA: mě to prožene střeva, ale nic víc. Celkově tak 6 let se jí vyhejbám už intenzivně. Ale teď bych hctěla zkusit něco víc s váhou, tak to snížení cukrů zní logicky. Dneska dopo jsem tuhle diskuzi objevila, tak jen zírám. Zatím se mi krom laktozy nejhorší zdá, jak určím cukry na oběd v jídle z jídelny. Protože, na to vařit si večer obědy na další den nemám morálku
    RIVA
    RIVA --- ---
    KETHAMINA: Jasny, ono se podle me da nad laktozou vyzrat, kdyz je clovek opatrnej a nehrne to pod tlakem. Pokud to teda neni takova ta agresivni alergie typu, cichnu si k mliku a mam z toho srdecni zastavu. Ja osobne kdyz to prezenu treba s mekkym syrem typu ricotta, mascarpone, platkovej, atd, tak se vyrazka trochu vrati, ale domaciho jogurtu nekdy za den snim az pul litru a nic.

Mimochodem do tech mekkych, tucnych syru se jako konzervant pridava kyselina citronova, coz muze v nekom samo o sobe zpusobovat alergicke reakce. Kdyz uvazime jak se takova kyselina citronova komercne vyrabi, tak to neni asi zadne prekvapko: Citric acid, commonly used as a food additive and preservative, is primarily produced through a fermentation process using Aspergillus niger, a black mold. This mold ferments sugar sources, like molasses or cornstarch, to produce citric acid...
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    RIVA: tohle mne zaujalo, protože na laktozu mám alergii, a konzumuju hlavně tvrdý sýry aka parmoš, který jsou ale megatučný.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    RIVA: tak pokud to má někdo jako byznys, tak asi je pod nějakou kontrolou atd... já jsem tím cizím myslela takové to "sousedka má krávu" :-))) - ale to je specifikum toho, že člověk žije vysloveně na venkově... tak to tak nějak sleduju, co má kdo za hygienické standardy... :-))
    RIVA
    RIVA --- ---
    CAROLIAN: Já zkoušel jen kravské z automatu přímo na farmě. Pili jsme ho pár dní všichni, chutnalo jak normální mléko a dokonce jsme z něj udělali i jednu dávku jogurtu. Vše bez problému.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    RIVA: kozí mlíko je taky "přirozeně homogenizované" a tím pádem lépe stravitelné (je to složitější, má menší micely, takže se neseparuje tak rychle tuk od mléka). Má méně cholesterolu než kravské mléko.

Nepasterizované mléko - nevím, od "cizího" bych se asi bála... když jsou to moje zvířata, vím, jakou mají veterinární péči, krmení a jaká dodržuji pravidla při dojení a skladování mléka...
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Každopádně teď ještě čtu že kozí mléko obsahuje tzv A2 casein, který je všeobecně lépe stravitelnější než kravský A1 a způsobuje všeobecně méně alergických reakcí. Také je v něm trochu méně laktózy.

Pokud máš předchozí dobré zkušenosti se sýry a jogurtem od mamky, tak bych být tebou pokračoval. Na odhad průměrných kalorických vlastností na mililitr jogurtu, nebo gram sýra použij ChatGPT, nebo tu appku kalorické tabulky. Ty hodnoty budou podobné. Nemusíš to mít pedanticky přesně. Stačí odhadem.
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: U jogurtu speciálně záleží na době fermentace a kultuře kterou použiješ. Standardní postup, se standardním laktobacilem, je nějakých 10 až 20 hodin. S kulturou kterou používáme doma to necháš fermentovat minimálně 36 hodin, což znamená že se množství laktózy (cukru) v něm sníží skoro na nulu. Protože ho ty potvůrky skoro všechen sežerou a přemění na zdravou kyselinu mléčnou. Nejlepší dva druhy kultur co jsou teďka "all the rage" na západě, jsou Lactobacillus (L) Reuteri a Gasseri. Obě kultury se nacházejí ve zdravém lidském zažívacím traktu (specificky v žaludku a tenkém střevě) a když bereš antibiotika tak vychcípaj. Jsou ale odolné vůči žaludeční kyselině, takže přežijí proces trávení a když se jim konzumací onoho jogurtu podaří re-kolonizovat celou tu oblast, tak tam začnou produkovat ocet, který hubí ostatní bakterie, které tam nemají co dělat (například zlovolnou H Pillory, kvůli které spousta lidí bere PPI). Pomalým navyšováním porcí takového probiotika se dá postupně odbourat i alergie na laktózu. Já se dřív po sýrech a jogurtech osypával a teď už se mi to skoro neděje.

Co se týče mléčných výrobků všeobecně, já na ně nedám dopustit, ale leckterý masožravec to neuznává. Řekl bych že to není pro všechny. Například máš v mléce bílkovinu casein, která může u někoho zpomalovat pohyb střev. Co ti spousta lidí co jí keto, nebo carnivore neřeknou, je že frekvence chození na záchod je na těchto dietách často nižší a méně pravidelná. A casein z mléka může u některých jedinců tu frekvenci ještě snížit a v extrémních případech způsobovat zácpu. Pokud chceš mléčné výrobky zapojit do své keto stravy, tak je asi dobré se držet základních pravidel:

1) Vždycky plnotučné :)

2) Ideálně bio, pokud si to můžeš dovolit

3) Nikdy UHT!!! Způsobuje to tvorbu deformovaných, karcinogenních bílkovin. (Vím že je to trochu kontroverzní, ale nepasterizované je podle mého názoru asi nejlepší, pokud ho sezeneš. Zkusil jsem osobně a neumřel). Zahřívání také ničí zdraví prospěšné látky jako lactoferrin, leucin, kyselina hyaluronová, atd.).

Sýry, čím starší / tužší, tím lepší. Například Philadelphia má laktózy spoustu, kdežto takový starý čedar skoro žádnou. Řecký Halloumi má spoustu bílkovin a minimum laktózy a nerozteče se ani pod grilem, takže pro mě skvělá příloha. Nicméně ten výše zmíněný casein je v nich koncentrovaný.

Mléko samotné je spíš dezert. Smetana má laktózy méně a více tuku, takže na keto paráda. Taková šlehačka osazená glycinem je naprosto epesní! U nás v UK se dá pořídit i extra hustá, čerstvá smetana, či takzvaný "clotted cream." Obojí jsou substance které jsou tak lahodné, že by se v nich člověk nejraději vykoupal.

Abych to shrnul, řekl bych že je dobré experimentovat s malým množstvím, vidět co to udělá a pak navyšovat pokud se neobjeví žádné nevítané vedlejší účinky. Já řeším opačný problém než co většina lidí na keto a carnivore, protože se mimo opravy problematických jater snažím nabrat nějakou váhu na zpět a bez mléčných výrobků by to šlo jen velice težko. I tak to není žádná prdel. Když člověk nejí chleba, rýži, brambory atd, tak se hubne o sto šest. Ale nabrat nějakou váhu nazpět je fakt kumšt :)
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    RIVA: No hele za rok 40, takže tělo má asi nárok si trochu postěžovat :-D Freestyle libre je takový ten senzor, co na sebe nacvakneš a on asi 14 dní sbírá data z krve a v appce můžeš vidět, jak jaký jídlo ovlivnilo hladinu cukru, měří to i ketony. Nevim, možná je to blbost.

Když tu píšeš, že děláte jogurt. Jaký je tedy tvůj názor na mléčný výrobky? Moje máma dělá kozí sýry i jogurty, těžko u nich změřím tuky nebo cukry :-D nebo možná podle kultur, které používá, možná něco zjistim..
    RIVA
    RIVA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Bílý, nasládlý prášek. Kupujeme ho na kila. V kombinaci s inulinem (vlákninou z čekanky) se s ním manželce tento týden podařilo upéct poměrně uspokojivě sladký cheesecake. Samotný glycin do pečení úplně nestačí, protože teplem ztmavne a chuť je pak trochu moc výrazná. Ale v čaji mi jak jsem už psal nevadí.

Mimochodem není stanovená horní hranice na užívání (kromě ceny teda). Naši dávní, více masožraví předkové ho v tradiční stravě požívali až 20 gramů denně. A nějakých 6g denně je prokazatelně zdraví prospěšné množství. Mimochodem je to stavební kámen kolagenu a užívání v této formě je pro tělo efektivnější než jíst kolagen samotný. Taky třeba v čaji na večer hezky uklidní a dobře se po něm spí. Často se jako doplněk používá ve formě magnézia bisglycinátu právě pro tento účel.

Glycine: the Anti-Aging, Glutathione producing wonder molecule the modern diet lacks!
    https://m.youtube.com/watch?v=7j6GRdM3ZtM&pp=0gcJCY0JAYcqIYzv
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    RIVA: Glycin používáte doma v jaké formě?
    RIVA
    RIVA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam