FRONEMA: paráda. Na webu je i češtině ohromné množství informací. Takže spíše doplňkové info/dotazy.
O mě 63 roků, mírná nadváha. Dříve hodně sportu (běžkování, běh na dlouhé tratě, cyklistika, prostě vytrvalostní zátěž, dlouhé pochody po horách, horolezectví ...)
Aktuálně už jen chodím a doma posiluji (trochu) a denně 40-60 minut cvičím kvůli páteři a kloubům specielní rehabilitační cviky)
Před lety (cca v 55-56 roce věky jsem držel Whole30 (asi 100 dnů) zhubnul jsem nějakých 20-25 cm v pase a cítil se výtečně. Najel jsem pak pomalu na skoro normální stravu a zhruba ještě dalěích 6-8 měsíců pomalu hubnul a cítil se skvěle.
Postupně to ale vyprchalo a nyní opět trochu nadváha.
Jedl jsem v poslechních letech všechno. Mám rád dobré pečivo, zpravidla domácí, manželka skvěle peče a vaří.
Nicméně s věkem by to chtělo jíst méně. Alkohol mě také chutná (neopíjím se tedy) ale dobré pivo a červené víno ... sem tam čistý destilát z ovoce - slivovice, meruňkovice
Miluji kávu - denně si dělám dvojité espresso bez mléka a cukru, to nesnáším, takže čistou kávu.
Nyní mě zaujala keto dieta. Chtěl bych na ni opatrně najet. Nemám problém s vůlí, naladil jsem se na změnu.
Zatím zcela vypouštím už 2 týdny alkohol a míním v tom pokračovat.
Dotaz - jak se stravovat na začátku, kdy to bude nejtěžší?
V tuto chvíli jím: rajčata, papriky, olivy, cibuli, česnek, zázvor, koření, olivový olej, sýry a šunku (v rozumném množství), maso a zeleninu bez příloh, kuře s pohankou, maso se zapečenou zeleninovou směsí, ořechy - kešu (chci zakoupit i pekanové ořechy, případně makadamové a para ořechy ,abych si mohl udělat nějakou směs). Samozřejmě v malém rozumném množství.
Na co se zaměřit, čeho vyvarovat, na co si dát pozor? Nemám problém pít vodu (máme tady naprosto skvělou vodu - Mostecko). Sladké nápoje nesnášímn, takže voda, káva, nečaje - rooibos ... Jo a nápoj z kombuchy.
Jak nyní nakládat se slaninou, špekem, sádlem atd? Jsou to podle mě dost nezdravé věci a opět by se měly jíst velmi omezeně.
Vajíčka se zeleninou mám rád a dělám si je často ...
No a tak dál. Nechám to zde nějak běžet a další dotazy se nabídnou po případných vašich radách.
:-)