• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    O životě a sportu s málým množstvím sacharidů ve stravě.

    Spočítejte si, kolik jíst makronutrientů http://keto-calculator.ankerl.com/
    IF calculator (thx to MAGUMI) http://www.1percentedge.com/ifcalc/

    Úvod do Low Carb česky

    Vše co potřebujete vědět o ketóze http://www.reddit.com/r/keto/wiki/faq

    Sesterský klub: [ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]



    rozbalit záhlaví
    RIVA
    RIVA --- ---
    RIVA
    RIVA --- ---
    Quit Carbs For 30 Days: Fix Insulin Resistance (EAT THIS Instead)
    https://m.youtube.com/watch?v=hy5UPMtSS3U
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Semínkových olejů bych se vyvaroval. S ořechovýma bych to nepřeháněl
    ISCH
    ISCH --- ---
    ZAQQUM: Ghí cajk, tyhle domácí lisovaný per do salátů, nadělaj tam mnohem víc parády.
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    Čaute, mám dotaz. Moje máma si lisuje oleje. Za studena, což je skvělý, nakoupíme slunečnicový semínka, vylisujeme. Mák, vylisujeme. Máme velký počet vzrostlých ořešáků, na podzim lisujeme olej z vlašáků. Většina jde do salátu za studena. Zajímalo by mě, jak moc je vhodný na těhle olejích třeba něco restovat? Radila jsem se s AI a píše mi, že "Mírné vaření: Pokud chcete vařit, používejte oleje s vyšším bodem kouře a udržujte teplotu nízkou (např. restování zeleniny)." Mám takovej dojem, že kolem a kolem je asi blbost na tom restovat? Copak já vim, kolik tam mám stupňů? Co používáte vy? Restujete výhradně na sádle? Děláte si sádlo sami nebo myslíte, že lze jednoduše udržet teplotu mírnou, leč restující?

    Roky restuju, smažím na řepkovém oleji. Ale teď, uplně mi přeskočilo a dělám takovej deep dive, do těch potenciálně nebezpečnejch věcí, co běžně používáme v kuchyni. Nijak fanaticky, ale postupně jsem tedy začala víc smažit na sádle a dneska jsem dělala špenát a nějak jsem se nemohla dokopat tam dát to sádlo. Děsila mě představa, že mi to děti hodněj na hlavu, protože to bude JINÝ! :))

    Mezitím, co to tu píšu, ještě jsem mrkla, co mi ty inteligente umělý raděj a ještě je prej dobrý ghí. Zkušenost nemám, používáte?
    RIVA
    RIVA --- ---
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    PUSCHPULL: mám to velice podobně, kávu taky piju, uzeniny semtam, z ořechů nejvíc vlašské... taky sem zapomněl na kysané zelí a někdy dělám domácí kysané "pickles". Pohanka je super věc, ale taky to s ní nepřeháním, podobně jako s bramborama a rýží. Mléčné výrobky mi nikdy v zásadě nevadily, hlavně co se týče těžkých jogurtů, kefiru, podmáslí.

    Pivo je dost individuální záležitost. Jsem vpravdě závislák. Plus semtam koštuju whisku, slivovici. Na to mi nikdo nesmí sáhnout :)

    No, do 63 mi zbývá ještě hodně času, pak budu mluvit asi jinak.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    DJFRACTAL: to co píšeš se shoduje s tím, jaké poznatky jsem získal a co vyhovuje individuálně mě:

    Co nejvíce čerstvé zeleniny
    Maso, ryby, krevety ... (ale potřeba masa není tak velká)
    Uzeniny - snažím se kupovat kvalitní a vím, tohle je tak trochu můj hřích. Prostě to s uzeninami nepřehánět.
    Ořechy - mohu jakékoliv, nejvíce jím kešu, pekanové, makadamové, vlašské, lískové a také dýňová semínka.
    Pití - hlavně voda z vodovodu (u nás máme výtečnou vodu, málokde jsem narazil na lepší, upřímě nenarazil)
    Káva (neodpustím si každý den dvojité espresso z kvalitní arabiky)
    Nealko pivo - začíná mi chutnat víc než alko.
    Občas sýr.

    Pečivo co nejméně, nejlépe vůbec.
    Žádné knedlíky, těstoviny, hranolky a podobné potrviny.
    To raději pohanku, rýži či vařené brambory (ale jen trochu).
    Co nejméně sacharidů, cukrů i mléčných výrobků.

    Pokud tohle (cca Whole30) dodržuji, tak se cítím skvěle a při doladění na co nevíce LowCarb jde hubnutí samo.

    K tomu dostatek pohybu, ideálně pravidelně cvičit.
    Některé věci mi jdou v 63 letech už hůře.
    :-)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Moje strava vypadala následovně, blízko low carb, bude jednodušší to popsat tím co jsem nejedl, tedy že jsem jedl všecko krom průmyslově zpracovaných potravin, sladkostí, chipsů, těstovin, pečiva. Brambory a rýže jsem se dotknul jen někdy a velice málo. Největší část stravy byly protein v různých formách, maso, tradiční jogurty, kefír/podmáslí, sýry, vejce, hafo zeleniny, zejména ta tvdrá jako květák/řepa, tvaroh/cottage, ořechy, ze solených věcí příležitostně pistácie, sladké jedině sem tam ovoce. Z většiny domácí vaření. Jediný "hřích" bylo pivo. To si prostě semtam dopřeju.

    Důvod tohoto jídelníčku je, že jsem se cítil skvěle, dobře spal a taky jsem hubnul a neztrácel svalovou hmotu.

    Asi týden zpátky jsem to porušil, trochu z nutnosti, měl jsem těstoviny, nějakou tu zmrzlinu, chipsy a chleba. Takhle to šlo pár dní. Úplně mě to rozbilo. Žaludek na vodě, špatně spím, únava.

    Já jen tak. Nevím jestli je to šoková odezva na příliv sacharidů a možná by se to časem stabilizovalo. Každopádně hned jak to bude možné, vracím se ke svému zaběhnutému jídelníčku.
    RIVA
    RIVA --- ---
    Jo, ta strava podle krevních skupin byla "fad" někdy kolem roku 2000, jestli si dobře pamatuju. Měli jsme o tom v práci knížku.
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Zobeme. Magnézium bisglycinát a draslík (citrát) / stolní sůl když držíme půst.

    Magnézium je kvůli chuti lepší dát do kapslí, ale ostatní je lepší rozpustit ve vodě. Kupuju (skoro) všechny doplňky stravy purifikované v prášku po pytlích a když je potřeba tak je do těch kapslí naplním. Mám na to takové vychytané udělátko. Člověk se tím vyhne konzervantům a dalším potvorám a často tím i ušetřím.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ZAQQUM: je jsem to napsal. Občas někdo dává do souvilosti optimální stravu a krevní skupiny. Tak jsem tomu chtěl předejít.
    Osobně tomu váhu moc nedávám.
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    a co ty...elektrolyty...zobete, sypete nebo kapete?
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    PUSCHPULL: Jak to myslíš s tou krví? Protože já jsem taky 0Rh+ :) Určitě jsem v minulosti narazila na nějaká tvrzení, že ta a ta krev má jíst to a to, ale byly to takový skoro až povídačky, říkají tomu dieta podle krevních skupin, ale pokud se nemýlím, nestojí za tím žádný výzkum. Ale je dost možné, že se mýlím ;)
    RIVA
    RIVA --- ---
    PUSCHPULL: Já jsem se teď rozhodl ořechy naprosto vypustit. Můj pochroumaný žlučník je prostě nedává. Zato navyšuju listovou zeleninu a květák/brokolici. Včera jsem sežvýkal celý pytlík rukoly, jen tak jako zákusek po domácí tlačence :D
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Bohužel nemáme, i když bysme třeba chtěli. V Británii preventivní prohlídky neexistujou. Kdybych o to požádal NHS doktora, tak mě v lepším případě pošle k privátnímu, kde si zaplatím 200-300 liber a v tom horším mě sprdne za to že mrhám jeho drahoceným časem, který by mohl strávit předepisováním paracetamolu a statinů.

    Nicméně se stačí podívat do zrcadla a člověk vidí že to funguje. A pocitově samozřejmě, ubylo všemožných bolístek. Pochroumané rameno mě po posilovně už neničí a opakované záněty dutin už taky přestaly. Dokonce bych řekl že i senná rýma je letos brnkačka.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ZAQQUM: Whole30
    Každý jsme jiný, o tom žádná!
    Ale mě bylo vždy nejlépe, když jsem jedl zeleninu, maso, ořechy
    a naprosto vynechal alkohol, cukr, mouku, pečivo, sladkosti, mléčné výrobky ... (jsem 0 R-hplus)
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    Takovej postřeh z mýho soudku. Minulý týden jsem zcela vědomně povolila jeden den uzdu a trochu jsem sladila. Zajímalo mě, jak moje tělo zareaguje. Zústala jsem sice v deficitu, ale rozhodně jsem si rozhodila ketozu. No a musim říct, že mě ráno před a při vyprazdňování dost bolelo břicho O_o což je pro mě nezvyk, ve smyslu, že netrpím na bolesti, při pohybu střev. Ať už jsem v minulosti jedla, jak jsem jedla. V závěru jsem (ať už to způsobil cukr nebo ne) to docela vítala, protože to mělo ten správnej efekt. Cukr? Ne, děkuji. Raději tuk. :-D

    No a po dalších asi 5 dnech, jsem tenhle víkend zkusila to druhý, co jsem myslela, že mi fakt začalo dělat blbě a to je lepek. Fakt jen trochu, protože se domnívám, že mi to způsobovalo zácpu. No a ta se tedy nedostavila, ale ta plynatost! o_O Takže dobrý, prdim na to. Fakt je mi dobře na tucích a zelenině.

    Furt je to pro mě takovej mindfuck! Ale dělá mi to fakt dobře a váha jde pomalu a plíživě dolů. Po těch 3 dětech jsem si říkala, že shodit 15 kilo bude boj. Tak 7 je dole. A to jsem přestala běhat, páč mě bolelo koleno..a stejně to pomalu ale jistě to jde dolu.

    JAKJETOHLEKURVAKSAKRUMOŽNÝ!!! :-D
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    RIVA: Máte ke srovnání nějaké data ve smyslu hodnot krve před a po změne stravování ?

    Shodou okolností jsem byla minulý rok na krvi, neb jsem nebyla na preventivní kontrole ani nepamatuju a doktorka chtěla vidět krev. A já se nemůžu dočkat, až budu mít srovnání po roce. Ale fakt je ten, že mám v hlavě takovýho bubáka, kterej mi šeptá "Jen jestli to paninko vydržíš?!" :-D
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    JUANITA: asi jsem zapoměl napsat, že k této kombinaci jím hodně zeleniny. Počítám tak 60-70 (někdy i 80)% jídla u mě tvoří zelenina. Ovoce moc rád nemám, přijde mi až příliž sladké.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam