• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    O životě a sportu s málým množstvím sacharidů ve stravě.

    Spočítejte si, kolik jíst makronutrientů http://keto-calculator.ankerl.com/
    IF calculator (thx to MAGUMI) http://www.1percentedge.com/ifcalc/

    Úvod do Low Carb česky

    Vše co potřebujete vědět o ketóze http://www.reddit.com/r/keto/wiki/faq

    Sesterský klub: [ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]



    rozbalit záhlaví
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: A já myslela, že ta bílá hrouda je čerstvé květákové pyré se smetanou, lučinou a muškátovým ořechem. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Autor je Brit, přesah to asi má, postupně se tím prokousávám. Zatím čtu o přetváření základních potravin na úplně jiné molekuly pomocí fyzikálních a chemických metod a z těchto produktů pak průmysl vytváří jídlo s vlastnostmi, jaké potřebuje, třeba zmrzlinu, co se téměř nerozteče a podobné. Prostě kuře trikatel. Za války dokonce vyrobili máslo z hnědého uhlí! :-)
    KURE
    KURE --- ---
    KASUMI: a ta bílá věc (brkaše?) bude možná taky z pytliku.
    KOCHANSKA_CH: má ta kniha nějakej přesah i pro nás neameričany?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Teď na mě na Facebooku tohle vyskočilo jako fotky jídel, co dostávají děti ve škole a tohle má být amerika. Vidím tam polotovar mražený kuřecí nugety, obrovskou sušenku a kompot. 🤷‍♀️

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Zrovna začínám číst knihu Ultrazpracovaní lidé z Melvilu, o tom co ty tuny cukru a modifikovanýho škrobu a znásilněných rostlinných tuků nepěkného působí.
    Přitom zrovna v USA by se tak krásně vařilo vzhedem k nabídce surovin v obchodech. Ale v knize podíl sraček, co Amíci konzumují, dávají do souvislosti i s chudobou/bohatstvím. Chudá hispánská rodina fakt nenakupuje ve Whole Food Market. Jedou do Wallmartu a kupujou věci v obrovských barevných šustivých pytlících. Z opravdickýho jídla mají v nákupním košu maximálně meloun. (přiznám se, že to neslušně pozoruju)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    mne prijde, ze whole30 je prevrat hlavne pro americany..
    ja jsem treba hodne zvykla si varit a pouzivat zakladni suroviny
    kdyz jsem to drzela poprve ,tak jsem vlastne prestala primarne sladit caj a kafe.. to byl velky skok.. ale od te doby caj sladim jen pri nemoci .. kafe bezne piju cerny, jen trpim na starbucks - ale to neberu jako kafe, ale jako dezert..

    podle me pro ten us trh, kde jedou hodne hotovy mrazeny jidla, je to proste jak rana z cistyho nebe.. najednou nemit tuny skrobu, cukru apod..

    cimz nechci whole30 shazovat, sama jsem ho jela uz 4-5x, naposled v kvetnu
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    KOCHANSKA_CH: dik za odkaz. Znám. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PUSCHPULL: Ano, to je hodně důležitá kniha. :-)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    NYX: to je pravda.

    Já jsem začal po přečtení knihy "Jídlo na prvním místě", která mě před těmi cca 9 lety velmi ovlivnila a následně jsem držel s nadšením Whole30 celých 100 dní.
    Jídlo na prvním místě (aktualizované vydání) - Jan Melvil Publishing
    https://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste/
    :-)
    Vůbec, Melvil má spoustu naprosto skvělých knih
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Nějaké informace se dají čerpat třeba tady:
    grasa.cz - Jez jako člověk!
    https://grasa.cz/

    Postupně si snad vzpomenu i na jiné zdroje.
    NYX
    NYX --- ---
    KOCHANSKA_CH: Mi prijde, ze driv se naopak informace hledaly mnohem lip, ted je takova tuna balastu a spamu, ze vlastne nevim kam odkazat nekoho, koho to tema zajima 🤷🏻‍♂️
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PUSCHPULL: Vyřaď pohanku, přidej třeba houby, jestli je jíš, dobrých tuků se neboj. Zkus jíst co nejvíc pestře, objevuj další druhy zeleniny, ryby, krevety, zvěřina je super potravina. V nutriční ketóze se nejvíc hodí zelený věci. Ale jak píšeš, dnes jsou rad plný internety. Já jsem začala s paleo stravou cca před patnácti lety, to se informace ještě hledaly hůř. :-)
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    FRONEMA: paráda. Na webu je i češtině ohromné množství informací. Takže spíše doplňkové info/dotazy.

    O mě 63 roků, mírná nadváha. Dříve hodně sportu (běžkování, běh na dlouhé tratě, cyklistika, prostě vytrvalostní zátěž, dlouhé pochody po horách, horolezectví ...)
    Aktuálně už jen chodím a doma posiluji (trochu) a denně 40-60 minut cvičím kvůli páteři a kloubům specielní rehabilitační cviky)

    Před lety (cca v 55-56 roce věky jsem držel Whole30 (asi 100 dnů) zhubnul jsem nějakých 20-25 cm v pase a cítil se výtečně. Najel jsem pak pomalu na skoro normální stravu a zhruba ještě dalěích 6-8 měsíců pomalu hubnul a cítil se skvěle.
    Postupně to ale vyprchalo a nyní opět trochu nadváha.
    Jedl jsem v poslechních letech všechno. Mám rád dobré pečivo, zpravidla domácí, manželka skvěle peče a vaří.
    Nicméně s věkem by to chtělo jíst méně. Alkohol mě také chutná (neopíjím se tedy) ale dobré pivo a červené víno ... sem tam čistý destilát z ovoce - slivovice, meruňkovice
    Miluji kávu - denně si dělám dvojité espresso bez mléka a cukru, to nesnáším, takže čistou kávu.

    Nyní mě zaujala keto dieta. Chtěl bych na ni opatrně najet. Nemám problém s vůlí, naladil jsem se na změnu.
    Zatím zcela vypouštím už 2 týdny alkohol a míním v tom pokračovat.

    Dotaz - jak se stravovat na začátku, kdy to bude nejtěžší?
    V tuto chvíli jím: rajčata, papriky, olivy, cibuli, česnek, zázvor, koření, olivový olej, sýry a šunku (v rozumném množství), maso a zeleninu bez příloh, kuře s pohankou, maso se zapečenou zeleninovou směsí, ořechy - kešu (chci zakoupit i pekanové ořechy, případně makadamové a para ořechy ,abych si mohl udělat nějakou směs). Samozřejmě v malém rozumném množství.

    Na co se zaměřit, čeho vyvarovat, na co si dát pozor? Nemám problém pít vodu (máme tady naprosto skvělou vodu - Mostecko). Sladké nápoje nesnášímn, takže voda, káva, nečaje - rooibos ... Jo a nápoj z kombuchy.

    Jak nyní nakládat se slaninou, špekem, sádlem atd? Jsou to podle mě dost nezdravé věci a opět by se měly jíst velmi omezeně.
    Vajíčka se zeleninou mám rád a dělám si je často ...

    No a tak dál. Nechám to zde nějak běžet a další dotazy se nabídnou po případných vašich radách.
    :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PUSCHPULL: Chodi sem lidi kdyz nekdo neco napise. Smele se ptej.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Zatím jen dotaz: chodí sem ještě někdo nebo je to tu mrtvé?
    Je nějaký podobný aktivní thread na NYXu?
    Jen abych věděl, než sem začnu psát a ptát se na některé věci.
    Děkuji
    SLASH
    SLASH --- ---
    Zaujimava debata s pro plant a carnivore doctors
    Panel Discussion - Do we need to eat plants?
    https://youtu.be/euElaLN2gL8?si=owYE9mQHRA291nQv&t=122
    SLASH
    SLASH --- ---
    Podla mna jedno z najlepsich videi roka na temu nutrition a vsetko co s tym suvisi vratane low carb.
    Dr. Robert Lustig: How Sugar & Processed Foods Impact Your Health
    https://www.youtube.com/watch?v=n28W4AmvMDE
    JINX
    JINX --- ---
    BEZDA: Přebytečné kalorie tělo uloží do tuku.
    BEZDA
    BEZDA --- ---
    Zdravim, delame na vanoce bramborovej salat a dohadujeme se s pritelkyni jestli standardni, nebo lehkou majonezu. Oba vime a chapeme ze pro dietu je lepsi 200kcal tuku nez 200kcal sacharidu, ale nemuzeme se shodnout jestli je lepsi 100g plnotucne majonezy se 700kcal, nebo 100g lehke majonezy s 250kcal?
    KURE
    KURE --- ---
    POZITRON: dneska, cokoliv co dostane do spárů potravinářskej průmysl, je vlastně škodlivý. Mo slany moc sladky, nastavovany moukou... A to jsou vlastně jen předvařený jídla.
    Jak zdravý asi bude něco, co si budou od základu pěstovat. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam