• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DO_ITEuropa Universalis IV a jine "paradoxni" hry
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    Crusader Kings 2
    - Včera vyšlo DLC Rajas of India společně s patchem 2.1 - zatím jsem nezkoušel hrát za Indy, ale mám velkou radost z předělaného regionu východní Afriky - jsou tu historická území včetně židovského království etiopských židů Semien.
    - Na Steamu je dnes 75% sleva na všechno pro CK2.
    DO_IT
    DO_IT --- ---

Zatim ten kraj razovity

JULIAN: ja Pu jeste moc neovladam, takze nevim , ale ted nemuzes ani si spratelit dve velmocnosti, takze kdyz tajedna si usmysli ze te rivalizuje, jses v peachi. Advisori postupem casu jsou stale drazsi
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    DO_IT: jasne, nejake cile jsou super, me je jen zatezko od te hry odejit pak kdyz uz jsem tomu dal tolik casu. u WC (ktere jsem teda zatim nikdy nedal) ve chvili kdy bych ho splnil uz stejne neni co dal delat takze nehrozi ze hru utnu 1650 ci tak neco :)

A to ze jsi OPM tu neni moc velke omezeni imho, protoze overextension te postihuje uplne stejne jako blob a ADM bodama na corovani ma blob jedinou vyhodu toho ze si muze dovolit drazsi advisory. a jelikoz aliance s AI totalne neberou v potaz to ze oni z toho nic nemaji...
    treba oblibena strategie v okoli HRE je day 1 RM s bohemii, aliance s polskem a austriou, jakmile dostanou v cechach vladare tveho rodu tak claim throne, nechat rakusaky vyhrat valku a mas bohemii v PU...
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    JULIAN: zalezi na tom za jak velky stat zacinas no... s OPM jen malokdy stihnes zabrat pulku evropy. Chce to nastavit nejake dilci cile, jako treba spojit HRE ci tu risi znicit, zabrat indii nebo sirit krestanstvi ci naopak budhismus po cele Americe ci dalsim kontinente
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    JANDOS: jediny co ma smysl je pozdeji snazit se o WC. Neni to o tom, ze nekoho porazis, to je bez debaty, ale musis ho porazit efektivne.
    Bohuzel v 1.5 zas boostnuli ty koalice, tak spoustu casu jen cekas, coz je dost otrava.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    JANDOS: tak vzdycky je tu par statu ktery ti budou radi konkurovat, na tomhle 1.5.1 patchi jdou zrovna celkem dost pres force limit. Bojovat s Ruskem ci Otomany ktery maj pres 300 tisic vojaku je nekdy celkem prdel, kdyz si nedas pozor je po tobe :)) a maly staty ti zajisti nejakou tu srandu v mezi case, nemusis cekat na vhodnou prilezitost jako na zacatku.

Ted zkousim Slezko, vypada to celkem slibne :)
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    DO_IT: Me obecne prijde u vsech paradox her ze postupem casu pokud to jde dobre a clovek se stane silnym je to porad mensi zabava. Nejlepsi jsou zacatky
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    tak jsem to zkusil zas za Dubrovnik, tady je vysledek:

Prestalo me to ale bavit, hrat za republiku je v EU jeste celkem trestem. Kvuli diploanexu mam porad republic tradition dost nizke, takze jsem na veky zaseklej s 4/1/1 vladcem a stabilita stoji proklate draho. Ukrajina, Rim a Polotsk jsou moji vasalove.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    JULIAN: v hernich principech ne, z historickeho pohledu ano. Jinak ano, elective je podle me take lepsi.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    CATHACK: nerikal bych zrovna mocnejsi teda... ona vyssi CA nutne neni lepsi, zhorsuje to vztahy s vazalama, plus maji vyssi sanci rebelovat. v dobre vedenem kralovstvi bohate staci low/medium CA.
    A ta primogenitura fakt neni o co stat, je to "debilne jednoduche", ale neda se s tim naprosto nic zajimaveho delat (krome dedeni pres manzelku, ale to jde skoro vsude jinde). Jakekoliv rizeni vyvoje rodu je narocne a nebezpecne, a pokud se do toho chces poustet, tak to uz muzes rovnou mit gravelkind s bonusem na demesne (coz se do zacatku hafo hodi) plus slusnym bonusem na vztahy (coz se hodi porad).
    Nicmene bohemka zacina 1066 tusim se senioritou, coz je do zacatku taky easy.
    Moje nejoblibenejsi je jak uz jsem psal Elective, clovek musi udrzovat s poddanymi dobre vztahy, ale zaroven je to docela jednoduche (+20 vztahy) a pro vyber dedice nemusis delat nic sloziteho, navic to umoznuje pestrejsi vyber (ne jen tve deti).
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    asi je to tak. pravidla říše se propagují i do nižších celků. takže to, že HRE má absolutní moc, znamená, že jí má i české království a panovník si tak může nastavit primogenituru jako nástupnický zákon.

původně jsem to chápal naopak, tedy že vysoká míra crown authority u císaře znamená, že král nemůže rozhodovat o ničem. ale dělá to mocnější vladaře i z jeho poddaných.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    SULINAR: crown laws se proste propaguji do nizsich celku, nevidim na tom nic nelogickeho teda.
    co je nelogicke tak to, ze to ma jakasi pochybna pravidla o tom kdy to plati a kdy ne.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    JULIAN: jde spise o to, ze je nelogicke, aby pro zmenu dedicnych zakonu podrizenych uzemi byla nutna vysoka autorita cisare. Cekal bych pravy opak.

CATHACK: tak se zda, ze je to zamer autoru o vybalancovani hry, protoze prvorozenectvi je asi nejjednodussi zpusob udrzeni velkeho uzemi. A aby to nebylo tak jednoduche tak zvolili potrebnou vysokou autoritu. Bohuzel u HRE je to nelogicky autorita cisare.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    CATHACK: tez jsem se setkal s tim (z druhe strany teda) ze jako emperor mam nekolik Kingdom titulu, a nektere tyto kingdom tituly maji vlastni crown laws a u nekterych je napsano "crown laws of YYY empire apply in kingdom XXX".
    Podle me je to spojeno s existenci de jure emperora. tak jak tak je to evidentne normalni ficura hry, ses proste pod emperorem, tak si v kralovstvi nemuzes delat, co chces. a znova doporucuju, jdi do elective
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    SULINAR: mám původní hru s několika rozšířeními. hledal jsem odpověď i jinde a všude jsou z toho zmatení. takže asi půjde o chybu.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    jdi do elective, to je zdaleka nejlepsi a vyzaduje to tusim jen low, coz by meli i v HRE mit.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    CATHACK: máš původní hru nebo nějak mod? Přesně si to nepamatuji, ale mám dojem, že se mi nástupnictví podařilo normálně změnit. Pokud ti to ale píše tuto podmínku, tak se ji vyhnout nelze a to ani když bys byl nezávislý, protože by pro tebe říšské zákony stále platily. A také nechápu, proč by pro změnu členských zákonů nástupnictví měl mít císař nejvyšší autoritu. Čekal bych pravý opak.
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    CATHACK: viz obrázek

CATHACK
    CATHACK --- ---
    Ahoj! Učím se hrát CK2. Hraju uvnitř HRE jako Bohemia (Vratislav II) a rád bych změnil zákon nástupnictví na primogenituru (momentálně je to stařešinství). Jeden z požadavků pro tuto změnu je (kromě délky vlády 10 let atd.), že HRE musí mít jedno ze dvou nejvyšších nastavení pro crown authority (absolute/high). Čemuž vůbec nerozumím - proč má mít Císař nejvyšší moc nad svými vazaly, abych JÁ (král český) mohl měnit nástupnické zákony? Vysvětlíte někdo prosím?
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    Crusader Kings 2 - Rajas of India - Part 1
    http://www.youtube.com/watch?v=rtmg8-F_C_I
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam