• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DO_ITEuropa Universalis IV a jine "paradoxni" hry
    Strategie od Paradox Interactive. Pojďme společně ovládnout svět jako Dubrovník v EU IV, přemoci Hitlera/Stalina v Hearts of Iron a porodit ditě od manželky svého syna v Crusader Kings II.
    rozbalit záhlaví
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    LET_ME_BE: Z vězení můžeš dostat člověka pomocí podplácení a usmiřování (nejdřív tě věznitel musí mít trochu rád, aby ti příbuzného vrátil) nebo pomocí "free from prison" akce, která je dostupná když máš Intrigue focus (Way of Life expanze). To jsem ale ještě nezkoušel.

LET_ME_BE: Už vím! Gavelkind totiž není to samé, co elective gavelkind.
    Gavelkind funguje tak, jak jsem popisoval. Tvoje demesne se rozdělí mezi tvoje potomky. Nejstarší potomek dědí nejvíc. Pokud máš jeden nejvyšší titul, tak se zaručuje celistvost. Ranný feudalismus.
    Elective gavelkind je víc kmenový zákon: vybereš si hlavního dědice, ten dědí nejvíc, hlavní titul. Mladší sourozenci získají menší celky, ale můžou si říct, že chtějí mít na hlavním dědici nezávislost a jsou pak puštěni ven bez války.

Elective gavelkind - Crusader Kings II Wiki
    http://www.ckiiwiki.com/Elective_gavelkind
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    CATHACK: Kdyby to slo pred tim hladce tak nejsem tak nasranej. Dostat vsechny moje vassaly do stavu kdy se mne neustale nesnazi zabit bylo hrozne narocne. Kazdou chvili jsem musel nicit nejake povstani za nezavislost. Jenomze i kdyz jsem to zvladnul tak pri smrti krale si vsichni splinili svoje dlouholete ambice.

Navic ten co ma polsko ma ve vezeni nejakeho meho pribuzneho ktereho mi nechce vratit a ja diky tomu ze ho ma ve vezeni na nej nemuzu vyhlasit valku. Nektere mechanizmy teto hry jsou naprosto nepochopitelne :-/
    CATHACK
    CATHACK --- ---
    LET_ME_BE: A to je na tý hře právě to super. Když už se ti zdá, že všechno jede moc hladce, NĚCO se stane a všechno se posere. :)

V mým posledním případě jsem hrál už za dvanáctou generaci panovníků Pomořanska. Král Bartosz vládl pevnou rukou a rozšířil pomořanská území významně na východ na úkor litevských pohanů. Syn krále Bartosze Bożydar byl chytrý, brilantní stratég plný ctností, ideální nástupník. Vzal si za ženu geniální princeznu z Dánska. Ta ale po příjezdu do braniborska začala kurvit s celým dvorem. Rázem měl Bożydar sedm synů plus tři dcery. Bůhví kolik z nich bylo skutečně jeho. Bożydar to špatně nesl a v 35 zemřel v depresi (šeptá se, že se zabil vlastní rukou). Král Bartosz jmenoval následníkem jeho čtvrtého syna Kaspera, mladého génia, kterého sám vychovával. Po mnoha složitých intrikách, které zde nebudu psát, nakonec král umírá a Kasper se stává panovníkem ve dvanácti letech. Regentem je jmenován proradný dvorní špeh z německa, který během regence solidně vybrakuje pokladnu směrem do své kapsy. Nastává solidní nestabilita. Kasperovi bratři-knížata bojují mezi sebou o drobná území. Bordelu využívají pohani na východu, kteří dobívají zpět svá dřívější území a mladý král s prázdnou pokladnou s tím těžko něco nadělá.

Výsledek -- zadluženost, prázdná pokladna, ztráta 30% území, rozhádaná rodina, peklo. Pokračování příště.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Tak bohemia skoncila. Tri kralove umreli prudce po sobe a proti poslednimu se zvedlo povstani.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    LOL, parada, tyjo ten elective gravelkind je fakt hod kostkou.

Hned po tom co jsem udelal screenshot mi umrel kral. Polsko a Avaria si zalozili kralovstvi a odpojili se.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    muj cil byl vzdycky ve hre za cechy pritahnout na trun cernocha genia, coz se velmi stizilo v posledni dobe vzhledem k omezenemu dosahu moznosti namluv
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: Jo, ja jsem umrel a jeden muj byvaly vasal se prepojil jinam. Bez moznosti si ho pretahnout zpet.

Jinak celkem se mi to zacina rysovat:

Pristi kral bude mit za ukol zreformovat viru.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    LET_ME_BE: jak narok? nechapu. co se ti teda vlastne stalo? umrel jsi ty? to na to nevypada
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: V tom ze jsem ztratil narok na to uzemi :-D
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    LET_ME_BE: tak kde je problem?
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Tak prekvapive, tento kral predal svoje kralovstvi docela bez problemu.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: Ne, prestoupil pod meho bratrance.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    LET_ME_BE: ale po te co se ti "to" stalo je nezavyslej?
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: Kdyby byl nezavislej tak prece nemuze byt soucast meho uzemi.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    nevim jaka uroven je high chiefdom v porovnani s kingdom. nicmene je vladce high chiefdom of nitra nezavyslej? kdo to je? kdo byl predtim?
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    DO_IT: Ted uz jsem o kus dal, takze je to asi irelevantni, ale brzo mi umre kral, takze uvidime co pak, ted mam hafo uzemi.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    LET_ME_BE: muzes dat pls screen s rozkliknutou nitrou pls? :)
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    Konkretni priklad - high chiefdom of Nitra se pri dedeni oddelil od Kingdom of Bohemia.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    JULIAN: Tak to prave nefunguje. A to je ta vec kterou nechapu.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    LET_ME_BE: prijdes o to jako hrac, pokud jsou to ale nizsi tituly, nez ktery je tvuj nejvyssi, porad to budou vazalove
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    LET_ME_BE: vzdycky s kazdym novym datadiskem hraju sice neprimo za Neklana, ale za jeho nejmladsiho syna u Budejic. Tezky to zas imho neni, kdyz dokazes si udobrit madary, ci neco jim nechat a spratelit se s bulhary, tak pak uz je ot snadne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam