• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DO_ITEuropa Universalis IV a jine "paradoxni" hry
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    D1RABBIT: v dobe miru ted jdou aspon stavet ty budovy, ale to je par kliknuti. Clovek si muze hrat s tradem a merchantama/light fleetama, ale jinak fakt nevim.
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    teraz pozeram na dev diaries a ono to vyzera este lepsie nez som si myslel. a vychadza to ovela skor nez som si myslel (1.12.)!

Developer diaries - Europa Universalis 4 Wiki
    http://www.eu4wiki.com/Developer_diaries
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    inak, som zvedavy na tu dalsiu expansion co ma vyjst pred vianocami. Co som tak letmo pozeral co tam ma byt tak by mali rozsirit peace-time mechaniky. aj teraz jak som musel splatit pozicky po niekolkych vojnach a nemal peniaze na nic len cakal kym nieco zarobim, tak to bolo celkom nuda
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    D1RABBIT: mal, ale dostal som sa k tomu neskoro a v podstate som ich len zalozil a uz nijak nerozvyjal, neboli na to prostriedky.

D1RABBIT: hram druhykrat a zase som s frantikmi kamarat. za holandsko sme boli BFF tak som zvedavy teraz :D
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    TOMAS3333: hlavne tam dost pomahalo ze sa pri kazdom reloade zase prepocita AI, hlavne na zaciatku ked som mal niekolko loadov kedy ma totalne rozbili lebo frantici nechceli byt mojim spojencom a potom sa dalsi load podaril no...
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    D1RABBIT: jojo, nemam sa rad :)

nakoniec som skoncil takto, ale naozaj to bol pokus-omyl kde som v podstate dufal ze to nejak dopadne a do mechanik velmi nevidel. a od leta som uz to zase zabudol hrat :D
    Steam Community :: Screenshot
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=511281219
    Steam Community :: Screenshot :: And done. Few more years and I'd cotrol the north of the Channel and I'd get some more of today's Germany. But hey...
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=511281133
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    D1RABBIT: naah, uz som hral za Holland a nejak to dopadlo, takze tu svoju prvu osahavaciu hru mam za sebou, ale to bolo skor pokus-omyl resp. save-load, a do mechanik som velmi nevidel...

predpokladam ze ked sa stretne viac armad (2 moje proti 1 enemy napr.), tak sa to furt pocita ako keby to bolo mergnute dokopy?
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    D1RABBIT: no jasne, idealne se chces orientovat podle te combat width, ale kdyz to prepalis, tak to podle me nicemu nevadi, jen tam mas proste vojaky/dela nahovno.
    Nicmene ano, ve chvili kdy ti to ekonomika dovoli je dobre najimat infantry zoldaky. Je to drahe jako prase, ale penize se zvlaste v druhe pulce hry ziskavaji mnohem snadneji nez manpower. kone a dela ale rozhodne vlastni.
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    TOMAS3333: Ono je tam spousta skrytých mechanik které není nutné využívat nebo se o ně starat, když o nich ale člověk ví, mohou mu dost usnadnit život.
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    HAREMHEB: som ani nevedel ze sa lootovat da (a to som tam hladal nejaky button vcera)
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    Tady je hezké AAR Scotland.
    FREEDOM! - Album on Imgur
    http://imgur.com/a/oj0Vk#0
    HAREMHEB
    HAREMHEB --- ---
    TOMAS3333: Shock reprezentuje škody způsobené bojem na blízko. Ze začátku je většina škod způsobená šokem. Jednotky vybírej spíše podle toho, jestli preferuješ obranou strategii nebo útočnou. Jinak v nich moc rozdíl není (v rámci technologické skupiny). O boji jsem se trochu rozepsal zde: HAREMHEB.
    Skotsko je pro začátečníka nelehká volba, ale pokud si dokážeš udělat smysluplné spojence (Francie, Castilie, Burgundsko, Dánsko a podobně) a zatáhnout je do války s Anglií (ideálně všechny), máš de facto vyhráno hned na začátku. Musíš ale být ten, kdo válku vyhlašuje. Nehrál jsem ale poslední patch a ty často rádi mění paradigmata. Rozhodně však lootuj při každé příležitosti, protože na začátku se jako Skot k penězům snáze nedostaneš.

Lze zvolit spoustu alternativních strategií. Například exodus do Nového světa nebo vstup do svaté říše římské:
    Scotland in the HRE - Album on Imgur
    http://imgur.com/a/1JXX0

JULIAN
    JULIAN --- ---
    TOMAS3333: ze zacatku chces pechotu a dve jednotky jizdy (pokud hrajes v evrope), casem az mas vetsi vojsko, tak 4 jednotky jizdy. Od technologie nejak 16 je dobre mit armadu z pulky zhruba slozenou z artilerie (treba 16 pesaku, 4 jizdy a 20 del. Ja osobne ale mam radeji par pesaku dopredu jako jistotku, jezdim 18/4/18). Pri bitkach neutocit do mountains idealne :)
    shock/fire se neda moc ovlivnit cilene, dobre je vedet ze do toho techu cca 16 je shock mnohem lepsi nez fire (takze u generala je ze zacatku shock stat mnohem, mnohem dulezitejsi). Jednotky jako hrac chces vetsinou ty, co maji co nejvic pips v ofenzivnich fire/shock statech.
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    JULIAN: hm, oki. a ak ti nevadi, ze mi davas takyto rychlokurz (viem ze je vsetko na wiki, ale toto je tak nejak stravitelnejsie nez sa prekusavat wikinou)... co skladba armady? nikdy neviem aky je spravny pomer pechoty a jazdy, resp. neskor delostrelectva. a na co si dat pri bitkach pozor (viem ze to nejak ovplyvnuje krajina, river crossing a general). Tiez som nebol schopny (a na toto som dokonca na wiki pozeral) pochopit jak funguje ten shock a tie dalsie veci co to tam ma, podla coho vyberat jednotky
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    TOMAS3333: nema to smysl investovat, jen pokud by jsi ty body jinak vyhodil (ahead of time tech). admin a diplo body se daji pouzit na zisk jinych provincii valkou, kde ten pomer je mnohem uzitecnejsi.

Samozrejme jako nejakej odtrzenej narod typu skotsko, ktere zas tolik tech moznosti jak se rozrustat nema jakmile slupne irsko, dokud se nevyporada s anglii, to mozna stoji za uvahu, ale i tak bych to tam nerval jen tak a radsi sel obsazovat norsko.
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    JULIAN: hm, takze podla teba nema zmysel ani investovat body na tax? radsej tech? a ked uz si zacal s tymi lodami, kedy ma vlastne zmysel chranit trade?
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    TOMAS3333: Ze zacatku s tradem nemuzes moc delat, na to bych sral. Jinak samozrejme penize se nedaji nejak magicky "vydelavat". Ze zacatku rozhodne ne, je dulezite poborit forty ktere urcite nepotrebujes (jakoze treba za skoty ten severnejsi je nanic), zbytek mothballnout. Prodal bych i lode ktere nepotrebujes (lightshipy ze zacatku imho nahovno, 8 transportu tez neni nutne) a pokud nejsem ve valce ci se do ni nechystam, tak mit vypnutou maintenance, plus nenajimat si advisory kdyz na to nemam. A za skoty samozrejme zacit tim ze obsadis Irsko, fofrem si sehnat nejakeho schopneho spojence s lodema (coz francie neni, takze castile, nebo aspon portugalsko). A i tak je to jeden z random startu, rozhodne chces aby anglie rivalovala denmark a namocila se tak do jejich valky o samostatnost, coz ti da dost casu na to obsadit irsko a sehnat si spojence nez na tebe vlitnou.
    TOMAS3333
    TOMAS3333 --- ---
    JULIAN: jo, myslel som tax a production. Co robis na zaciatku hry? Scotland ma iba North Sea trade node a nic do neho netecie (resp. tecie ale vtedy este nemam dostatocny dosah). Kym sa dostanes k budovam tiez to trochu trva
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    TOMAS3333: ale development se nedeli na production a na trade, ale na tax(admin body) a production(diplo body), kde trade je soucasti production.

Co se penez tyce, ted uz ma smysl stavet budovy, kdyz to nestoji nic ADM bodu, takze vsude stavim temple a workshop (budova se vetsinou zaplati do 50 let, krome tech nejchudsich placek), kde je vic mista (grassland, farmlands a tak) tak idealne jeste manpower budovu, v trade centrech samozrejme market. V naprosto dementnich provinciich (development 5 ci tak) stavim budovy na force limity (protoze tem je jedno kde jsou).

Development zvysuju POUZE kdyz jsem skoro na hranici maxima nektereho z ADM bodu a jsem v techu napred a idealne v provinciich s developmentem ?8 ci ?9, abych se dostal na dalsi budovu (tj z 18 na 20 treba). Casto se to stava akorat za western narod v military.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam