• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLECTICAMalý čtenář
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    BONEMINA: My teď čteme Kocoura Modroočka. Starší sice remcal, že chce něco napínavého, ale myslím, že je to celkem baví.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Asi už je to passé, ale při pročítání Ransomovek jsem si teď všimla, že Nancy a Peggy Blackettovy jsou taky sirotci. A ransomovky jsou parádní příběhy pro mládež, začala jsem v devíti a dodneška se k nim ráda vracím.

    U nás to vypadá, že taky nastal čas na pravidelné čtení před spaním, mrňous si vytvořil rituál, že večer přijede autem k postýlce, zaparkuje, počká, až rodič vezme knížku a až pak je ochotný vlézt do postele. Momentálně jsme u pejska a kočičky, ale už chce i jiné příběhy. Hlavně aby v tom byly zvířátka nebo dopravní prostředky a pohádka trvala aspoň čtvrt hodiny. Přišel čas oprášit všechny staré knížky a porozhlídnout se po nových :)

    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Devcatko momo je taky sirotek. Ale nevim, pro jak stare je to deti. A Bastian z nekonecneho pribehu taky.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PISKVOR: :-) No jo. Ještěže čeština nemá ustálený pořádek slov ve větě. Nicméně tedy, pokud se bude tohle dítě s literárním vkusem i nadále vyvíjet v podstatě po mně, tak se obávám, že k četbě Mycelia (bez ohledu na vřelé city k autorce) nedospěje nikdy. To holt musí v rodině suplovat jiní.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    EDERA: Chvíli jsem přemýšlel, jestli je pro holčičku jménem Heidi vhodnou knihou Mycelium ;)
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Heidi dostala M. k Vánocům od jedné známé a ukázalo se to jako ta správná kniha. Moc se jí to líbí, zjevně se s Heidi dokáže ztotožnit líp než s Pipi s koněm na verandě:-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: Kotě z Kocourkova, Mikulášovy patálie...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: Macourka?
    EDERA
    EDERA --- ---
    Potřebuju nějakou knihu na čtení před spaním na ty večery, kdy máme doma obě holky. Tj. něco, co má zcela oddělené příběhy, protože číst něco na pokračování v režimu jednou za čtrnáct dní fakt nedává moc smysl.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Pokud vaše (spíš větší) děti rády poslouchají audioknihy, můžu vřele doporučit tuhle adaptaci Foglara od Supraphonu. Není to klasická audiokniha, tedy doslovné čtení, spíš taková dramatická adaptace, ale dobří herci, dobrá hudba, má to atmosféru. Kluci mi tu dneska přes hodinu seděli jak přibití na gauči, tiskli se k sobě, aby se tolik nebáli :-D, ale vypnout odmítali, poslouchali jak myšky. :-)

    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když už se tu zmínila ta Heidi, on Tom Sawyer a Huckleberry Finn jsou taky sirotci, stejně jako Mauglí nebo Tarzan, nebo třeba Frodo Pytlík.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANNAWA:
    MADIETTA: A to jste ještě neviděly filmovou adaptaci s naprosto otřesným a nesympatickým stvořením neurčitého věku!
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA:
    MADIETTA: Já si právě pamatuju, že jste to zmiňovaly. Ale tak snad psycholožka ví, co a proč radí. Kdyby se to Kebině příčilo, dočítat to nebudem. Ale první kapitola dobrá. Ona hlavně miluje ilustrace od Zmatlíkové.
    BALAENA: Mám dojem, že jo.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BALAENA: Nojo, pravda, je to sirotek.

    A tu Mariu jsem dnes přelouskala a reviduju. Ona v tom domě naproti jen chodí do různých místností a jako divák sleduje různé úseky ze života svých rodičů, od seznámení, po hádku s bohatou panovačnou matkou své mámy, jejich provazochodecké začátky, její narození, moment, kdy ji ta její bohatá babička unese, oslavu narozenin u babičky, kdy dostane spoustu dárků a živou stařenku na vyprávění pohádek, která se přejí a umře, a nakonec i smrt svých rodičů. V závěru ale jede na prázdniny se svými kamarády z cirkusu a v tom domě s místnostma si zařizuje nové místnosti, ve kterých už jsou zajímavosti z jejího života.
    Jako dítěti se mi sice moc líbila a přelouskala jsem ji několikrát, ale pro tenhle účel spíš nedoporučuju. Rozhodně v ní nejsou žádné rošťárny a je hodně melancholická. A babička je pěkná mrcha, ještě teď jsem na ni nazlobená :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MADIETTA: taky to tady mám, taky můžu půjčit

    mmch nepamatujete si někdo, proč Heidi z hor žije s dědečkem? Není ona nakonec taky sirota?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: jo a vzpomněla jsem si na tohle:
    Princ a Skřivánek - Valja Stýblová | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/knihy/princ-a-skrivanek-26313

    je to o malém klukovi (asi 8), kterému umřela maminka. Jako dítěti se mi to moc líbilo. Asi to i někde u rodičů mám, kdybys to chtěla půjčit.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: je strašnej, moje děti to taky nechtěly dočíst.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: Karkulín je ale mimořádně nesympatická postava, Matouš ho upřímně nesnášel, protože ničil věci a podobně.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Maria se vrací do Ria od Lygie Bojunga Nunesové? http://baila.net/kniha/29731559/maria-se-vraci-do-ria-lygia-bojunga-nunes Četla jsem to tak okolo těch devíti let. Příběh holčičky z cirkusu, jejíž rodiče spadli při představení z visutého lana. Maria pak žije u nějakých svých příbuzných v činžáku, tajně chodí po laně do protějšího rozestaveného domu, kde jsou různé pokoje a v každém zažívá nějaké fantastické dobrodružství, při kterých se dozvídá i něco o svých rodičích. Dopodrobna si to už nepamatuju, ale mám to tu, můžu rychle přečíst a napsat víc. Na netu jsem bohužel nic bližšího nenašla.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: na začátku je jí asi deset.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam