Já si tady jen tak odplivnu co mě na splitu sere. Splituju celkem dost, hodně s lyžařema a dávám občas tůry i po alpskejch vrcholkách.
Pokud se jezděj jen pudry tak nejsou tyhle věci co píšu moc relevantní.
- Skládání/rozkládání je celkem v poho, občas to zamrzá takže to musíš zbavit ledu a tak, dá se to natrénovat.
- Zmrzlý traverzy (obecně traverzy) jsou celkem nahovno, hlavně proto že split je výrazně širší než většina řekněme standartních skialp lyží (neberu prašanovky) takže se do té stopy nevejdeš. Pak samozřejmě problém s měkkou botou a její torzní tuhostí ale dá se řešit buď ten flexlock nebo tvrdší bota (deelux, fitwell,...). Harjšajzny pomohou celkem dost.
- Krátký sjezdy kdy se ti nevyplatí měnit na snb. Tohle je věc co mě osobně sere nejvíc, nevim zda je to tak obecně nebo sem jen neschopnej. Prostě na splitu jako ve formě lyží s otevřenou patou (nevim zda to vyřeší zamykání paty) se uplně nejhůř jezdí dolu, v případě že to je prašan tak se ještě dá ale pokud je to zmrzlý, vyfoukaný, nedejbože zmrzlej traverz dolů tak je to fakt peklo.
-Bootbacking tedy okamžiky kdy musíš dát prkno na baťoh a dál jít v botech. Tady je problém že prostě normální snb boty nejsou na to dělaný. Podrážka nahovno (často klouže), měká špička na vykopávání schodů, u maček sež odkázanej na manuály který se zase dlouho nasazujou a sou velký. Normoš boty poměrně rychle zlikviduješ (zničil sem burton DriverX v podstatě za sezónu). Dá se řešit split specific botama (fitwell,deelux ....) ideálně s hákem na poloautomatický mačky, to fakt pomůže dost.
- no a v neposlední řadě klasické problémy backcountry snb vs lyže ale to se netýká splita
Splita prostě musíš milovat.