NOMAAD: nepresel si spise na lyze podle toho co jsi psal v minulosti? :-) ..tve zkusenosti a nazor urcite nechci zpochybnovat. a dava to smysl co rikas, ale nemuzu si pomoct, ja kdyz slysim sneznice tak se mi zacnou kroutit i prsty na nohach :-)
podle me je zasadni si rict konkretni podminky, lokaci a zpusub tury a podle toho hodnotit. ja ziju v CR a snazim se vybirat relativne rozumne vystupove cesty (cr a evropa). coz samozrejme ne vzdy jde a obcas se na tom splitu trapim, to priznam :-) ...ale na sneznicich sem meco nachodil a split je pro me vysvobozeni. prislo mi, ze tam kde jsem sel v pohode na sneznicich, jde jit vicemene i bez nich.... co me vadilo dost tak ze musis jiz temer vsude vlastni vlastni stopu vedle vyslapane skialpinisticke a stim prknem na zadech se boris stejne jak kdybys je nemel pomalu :-) a co mne sralo dost tak to byly sneznice na zadech pri sjezdu. vaha mozna nemi tak velka, ale jsou pridelane na batohu a to teziste to posunuje neprijemne (dela to i batoh samozrejme), ale ten pocit bez sneznic je daleko lepsi...
jo ale samozrejme ty argumenty pro sneznice co tu padly nerozporuju a souhlasim... potreba kvalitnich sneznic, kratke lajny a nerozdelavani splita, prudke kluzke svahy (resi to harsajzny nebo nesmeky), schopnost se lepe vracet a jednoduseji pohybovat treba za tema klientama atd.
no zaverem teda ty svoje sneznice stale neprodavam radsi, ale nevim nevim :-)