• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SGNLRSITUACIONISMUS- život/umění/politika
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    „Error“
    Eror #1 Pardubice 2015 | Vladimír Turner
    http://sgnlr.com/works/outside/eror-1-pardubice-2015/

    Land art installation with chalk spray
    Spraying a tree trunk on warning fluorescent color_ Pardubice / 2015
    Made as part of Offcity Střelnice Festival
    Thanks Šárka Zahálková













    https://www.flickr.com/photos/signaler/albums/72157657065565020
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    LIVING SCULPTURE
    Vladimír Turner, Václavské náměstí 2015
    Living Sculpture Prague 2015 | Vladimír Turner
    http://sgnlr.com/works/outside/living-sculpture-prague-2015/#



    Název akce komentuje umělecký výraz performera, reálie dané lokace a situaci na umělecké scéně. Vzhledem k lokaci v turisticko- mafiánském pekle(Václavské náměstí a okolí), zde chodci konzumují suvenýry, párky v rohlíku, drogy ,sex a jiné zážitky. Ještě před pár lety bychom zde nenašli ani pouliční umělce, takzvané buskery, jelikož byl busking v ulicích Prahy zakázán. Buskeři si více- či- méně kvalitními pouličními představeními přivydělávají na život. Umělec, který se tvorbě věnuje “profesionálně” (má akademické zázemí, vystavuje a je součástí uměleckeho provozu), si performancemi na život vydělá velmi špatně(nijak). Pravděpodobně hůř než šikovný busker. Zároveň může být v protikladu nutná teatrálnost buskerů (chtějí zaujmout co nejvíce lidí, aby vydělali) vůči uměleckému gestu performera, pro kterého je každá akce hlubokým vnitřním zážitkem, kterým často odbourává hranice chování a vyrovnává se se světem. Moje akce vypadá jako vystoupení buskera. Jsem umělec, stylizující se do role buskera. Role, kterou si busker vybral je „demonstrant“- skrze toho se pokusí vydělat peníze. Skrze demonstrování a naivní dovolávání se svobody. Ironicky komodifikuji revoltu a dělám z ní prodejný spektákl. Metafora umělecké praxe, kdy umělec neustále hledá tvůrčí svobodu a zároveň se potřebuje nějak uživit je zde patrná. Obcházím obchod s uměním a proces platby za umění přes galeristu, kupujícího a za své dílo dostanu tolik, kolik divák uzná za vhodné. Průměrný plat během performance byl 180Kč/ hod.




















    Kompletní fotogalerie
    https://www.flickr.com/photos/signaler/sets/72157655644448782
    GGG
    GGG --- ---
    Londýnští aktivisté přeměnili kovové hroty proti bezdomovcům v postele | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/...ynsti-aktiviste-premenili-kovove-hroty-proti-bezdomovcum-v-postele--1515127

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Distrikt: Městská divočina, korupce a opakovatelná architektura. Praha ve filmech a obrazech | Distrikt
    http://www.rozhlas.cz/...na-korupce-a-opakovatelna-architektura-praha-ve-filmech-a-obrazech--1510836
    SGNLR
    SGNLR --- ---


    Každé město má místa, která stojí tak trochu stranou pozornosti. Nemusí být ani na periferii města jako spíš na periferii zájmu. To je případ bývalého vojenského prostoru Pod vinicí, jezu na Chrudimce a budovy bývalé důstojnické plovárny na levém břehu Chrudimky pod nemocnicí. Ačkoliv se o těchto místech moc neví, patří svým způsobem k nejmalebnějším ve městě. Divadlo 29 spolu s pardubickými neziskovkami Offcity a Terra Madoda vám po dobu dvou dnů nabídnou možnost do těchto prostor vstoupit a prožít zde několik nezvyklých a dobrodružných okamžiků v zeleni parku, na březích řeky, na pláži i na jezu, v sále důstojnické plovárny, u střelnice, v zimním vodáckém přístavišti, u ohniště i v porostech městské džungle bývalého vojenského prostoru.

    http://www.offcity.cz/f-8--strelnice/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    už reznou ulice!!

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    PARCEL

    PARCEL / site- specific installation(Vladimír Turner)
    https://vimeo.com/115198569










    Rozdělil jsem prázdnou parcelu, proluku mezi dvěma domy, na tři parcely. Každá parcela byla ohraničena jednou barvou. Chodci, kteří si přez parcelu zkracují cestu, byly donuceni jít pouze po vyznačených zkratkách. Instalace měla nastínit situaci, kdy je za zavřenými dveřmi domlouván územní plán o našem bezprosředním okolí a rozprodáváno naše město. Obyvatelé čtvrti Vršovice měly být tímto až násilným způsobem donuceni přemýšlet o veřejném prostoru ve svém okolí(na parcele se má v budoucnu stavět ohyzdná kancelářská budova bez respektu k urbanismu a okolí)

    Instalace byla po několika týdnech zničena mladými aktivisty, kteří si nevšimnli, že jde o uměleckou instalaci a vytrháním kolíků „provedli přímou akci proti developerům“. Konec dobrý, všechno dobré!

    komplet info: http://sgnlr.com/works/outside/parcel-2014-prague/#
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    TERRA NULLIUS



    Nový film o Rohanském ostrově. Premiéra v ČT 14.6. viz
    Nedej se: Terra nullius — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/215562248420013-terra-nullius/

    "Film experimentuje se stereotypy vědecko- populárního observačního filmu a skrze hru s formálními postupy ukazuje dění na Rohanském ostrově v Praze. Ten se stal rozsáhlým brownfieldem kousek od centra Prahy, kde si příroda a lidé berou dočasně město zpět. Přes krátký popis zajímavé historie této specifické oblasti se dostáváme k developerské budoucnosti a uvidíme pozitivní současnost s lokálmními aktivitami zdola."

    Kamera a režie: Vladimír Turner
    Scénář: Hynek Trojánek, Vladimír Turner
    Střih: Jiří Procházka

    www.sgnlr.com
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    pristi tyden bude v Praze zajimava konference o meste...

    Konference “Spor o město” vychází z toho, že ideální rozvoj města v sobě propojuje zájmy občanů, developerů, investorů i politiků. V českém prostředí však takové propojování nemá příliš velkou tradici. Konference se proto zaměřuje na evropské zkušenosti s účastí občanů na vytváření strategických vizí měst. Jejím záměrem je spíše vzdělávací než akademickou formou představit cílovým skupinám (komunálním politikům a úředníkům, neziskovým organizacím, odborníkům a studentům oborů souvisejících s městským a strategickým plánováním) osobní zkušenosti a současné přístupy v participativním městském plánování.

    Contested Prague | European experience with citizen participation in designing strategic visions of city
    http://www.contested-city.cz/cs/

    KALICOR
    KALICOR --- ---
    rekl bych ze to sem patri :)
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Jiří Surůvka




    ...skvělý:)
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Jiří Kuděla a Lenka Kudělová 11.11.11

    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Helmut Smits
    "Mrtvý strom"
    2014





    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Blackmedia
    Potřebujeme v zářivé budoucnosti vlajky?
    2014, Ostrava



    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Jaro Kysa
    "Mačacie hlavy"
    2013, Bratislava

    Týmto metaforických gestom sa autor pokúšal poukázať na “potemkinovské” rekonštrukcie v Banskej Štiavnici, kedy sa budovy reštaurujú len z ulice viditeľnej strany, pričom vnútro ostáva chátrať. Navyše sa v určitom uhle z nahradených mačacích hláv v rámci ulice stávajú svetelné body - pripomínajúce až kovový (zlatý) lesk.



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam