• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    KRAFTY: když je tatarák z dobře uzrálého hovězího, dá se v pohodě jíst bez jakékoliv úpravy... alespoň doma si k němu topinky dělám jen ze zvyku a jako podložku
    stejně tak si rád dávám sushi nebo carpaccio - tepelná úprava masu hodně ubírá na výživné hodnotě i chuti
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KRAFTY: Psala jsem sama za sebe, jak to cítím, vnímám a mám. Není třeba hned argumentovat kulturisty. Nejsme všichni stejní, prostě ne. Dopřej mi alespoň ten vlastní názor. Dík.

    KRAFTY: Když dělám hambáče z masa, které mám od známých a vím kdo kravičky krmil a čím, pak do takového pomletého není třeba přidávat žádné koření a skoro ani sůl. (Jen teda ten gril tomu dodá...) U přípravy jídel ochutnávám a to i syrové maso (opakuji z věrohodného zdroje/farmy)! Takže odpověď zní ano. Sorry, kámo :c/
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: nezamenuj subjektivni zeleznou kosili zvyku za objektivni pravdu. a o nicem jinem, nez zvyku to neni.. polozim Ti otazku...jedla bys maso bez soli, koreni a tepelne upravy? :)
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: neexistuje? to rekni treba tomuhle chlapikovi http://vegan-fighter.com/images/1366881004.jpg ...nebo tomuhle http://vegan-fighter.com/images/1374495929.jpg
    :)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Já znám i spoustu lidí (většinou věk 30-50), kteří systematicky žerou jenom maso a nemasové přílohy z talíře vyhazují... To mi přijde nejzvrácenější. Já mám čerstvé ovoce a zeleninu stejně ráda, jako to vámi proklínané maso. Nedovedu se obejít ani bez jednoho.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    a k názvu celého klubu, zda existuje náhražka masa říkám sama za sebe:
    Za maso (pro mne) dlouhodobá náhražka neexistuje. (Dokážu maso nahrazovat týden, možná i dva... a pak se ze mě stává dravec, který má jasnou misi naplnění potřeb - ulovit a sežrat maso).
    Jedním dechem ale dodávám, že neexistuje ani žádná náhražka rostlinné stravy - ne, prostě neexistuje!

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KRAFTY: my leželi s dcerou loni o Vánocích v nemocnici (prvoinfekce herpesvirem, tj něco, co s nejezením masa ani souviset nemůže). Hlásili jsme vegetariánskou stravu a nikdo, vůbec nikdo se tam nepozastavil nad tím, že roční dítě nejí maso. A to si nemyslím, že je Bulovka nějak progresivní zařízení.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    FIONOR: co by tomu mela rikat socialka a lekar? vegetarianu a veganu od narozeni jsou miliony po svete a jsou mezi nimi dokonce kulturisti a sportovci...tahle archaicka myslenka, ze se neda zit bez masa je fakt smesna....
    OTZ
    OTZ --- ---
    socialka je pica a detskej lekar zabednenej konzervativec, az na vyjimky
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    PIVOSH: a co na to říká sociálka a dětský lékař?
    PIVOSH
    PIVOSH --- ---
    FIONOR : s těmi dětmi nemůžu souhlasit. Můj velmi dobrý kamarád vychovává se svou ženou dvě děti (7 a 5 let) a živí je zcela vegetariánsky. Běžné choroby které děti mívají se jim vyhýbají, nějaké podzimní či jarní chřipkové epidemie jakbysmet. Kluk již v pěti letech cvičí kapueru holka dělá gymnastiku, oba se učí na hudební nástroje ... atd...chci tím jen říct že nikterak nezaostávají za vývojem. Znovu opakuji že nejsem vegetarián maso jím ale z mého úhlu pohledu když jím maso tak nejím nic jiného než spoustu rostlin smačkaných dohromady. A pokud dokážou býložravci (které jíme) z rostliné potravy vytvořit živočišnou bílkovinu tak proč by to nemělo dokázat i lidské tělo. Co se týče toho že maso jíme od pravěku tak je to logické, zvlášť v našich podmínkách. Dokud lidé neznali zemědělství tak by v zimě bez masa jednoduše umřeli, proto si myslím (a je to jen a pouze můj názor) že naopak maso vzniklo jako náhražka rostlinné potravy. Postupně se z toho s rozvojem inteligence dostáváme a veřím že za pár stovek či tisíc let se na masožravce bude nahlížet jako dnes na vegetariány.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    PATRICIE_: králíci, telata, prasata, kuřata, kachňata, králíci, housata, kůzlata, jehňata, králíci, prasata, telata.
    Všímáte kolikrát se dá otočit na obyčejnym statku takovej králík?
    SKRU
    SKRU --- ---
    pac je to rostlina kratkeho dne:) pestovat brzo na jare a na podzim. pres leto, tzn dejme tomu od tresni do cibule, kdyz je dyl slunce, jde do kvetu
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: mě ta druhá várka začala děsně červivět a třetí várka už chtěla jen do květu :c/
    SKRU
    SKRU --- ---
    PATRICIE_: uz jen redkvicky otocis za sezonu na obycejnym zahone ctyrikrat;)
    OTZ
    OTZ --- ---
    vegeporno:) nicmene da se to vsechno nejak zavarit, zamrazit, ususit, tudiz se tim clovek nemusi krmit vylozene jenom jednou rocne..
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ... ředkvičky, jahody, třeštně a višně, borůvky, pak meruňky, malinky, rybíz, okurky a papričky, kedlubny, brokolice a květák, česnek, rebarbora, ranné brambory, zahradní bylinky, letní jablka, švestky, blumy, broskve, cukety a okurky zavařovačky, houby, lískové oříšky, jablka, hrušky, ostružiny, na rajský jsem zapomenula, cibule, kukuřice, slunečnice, vlašské ořechy, rakytník, uf!!! To je jen výčet ze všeho co v ČR sezónně miluju! Bohužel jednou ročně :c( jen jednou ročně :c(

    *všimli jste si, že to je všechno seřazeno zhruba tak jak jde v roce sběr těchto plodin? ;c)
    OTZ
    OTZ --- ---
    a bramburky uz mi dosly, jdu taky pryc. hlavne tu nikdo nic nepiste, zakaz!
    OTZ
    OTZ --- ---
    KRAFTY: divim se ze te to bavi. ona proste poslouchat nechce a nebude, my jsme ti zli tfuj ekologove kteri muzou za vsechno zlo, prece..
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KRAFTY: Jak jsem psala OTZ, nevím proč by mě měl tvůj odchod do divadla určovat to kdy komunikuju já. Pokud mě tady nechceš, dej mi RO.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ignor, papa
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    OTZ: fakt vaše touha kontrolovat chování lidí mě fascinuje.
    Co se plivání týče... na hrubý pytel hrubá záplata. Nemám ráda lidi, kteří se ve jménu všeobecnýho blaha montují do života jinejm lidem, a navíc jsou jak sloni v porcelánu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam