• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYTRAINSIM (Train Simulator, Railworks, Trainz, BVE, Mechanik a jiné) - forever alone!
    MELOP
    MELOP --- ---
    A jako jistá "coda" za Humble Bundle a spol. - od včerejška DTG vyhlásila "May Madness" (se jim ty měsíce trochu přeházely) a TSW6 je dočasně 70% off.
    MELOP
    MELOP --- ---
    MICHIGAN: V tom máš samozřejmě pravdu, ale každý z nás mluvil o něčem trochu jiném.

Jde o to, že křivka TSC jde setrvale dolů (se sezónními výkyvy) už několik let a přitom se ti lidé teď už zcela zjevně nepřelévají do TSW. A jak jsem napsal, TSC velryby umírají, to je vidět i na diskuzích, což mj. znamená i klesající objemy prodejů ať už ve výprodejích nebo mimo ně.
    A TSC je jen na Steamu, to znamená, že steamcharts.com ukazují realitu, jaká je (lidi co hrají offline lze v tomto s klidem ignorovat, ti stejně většinou nic nekupovali ani předtím).

TSW - když porovnám srovnatelná období roku, tak TSW6 je první verze, která nemá oproti TSW5 nějak zásadně zvýšený počet hráčů, něco se dá zamluvit s tím, že slevy v letošním prvním pololetí byly strukturované jinak a něco i tak, že nějací lidé zůstali na TSW5, ale i když to vezmu optimisticky, bavíme se o stagnaci, ne o zvýšení.
    Ano, steamcharts.com evidují jen Steam, což umožňuje DTG (a jejich pochlebovačům) teoreticky tvrdit, že na ostatních platformách jde TSW nahoru, ale tak nějak o tom pochybuji, tato čísla spolu obvykle docela dobře korelují.

TSW obecně má trochu zdravější "byznys plán" v tom smyslu, že je méně závislý na vyložených velrybách, byť samozřejmě, velryby má každý producent her založených na DLC rád.
    Zas si do toho zde DTG háže vidle každoročními změnami verzí.
    Možná se budu opakovat, ale osobně bych považoval za optimální 2 - 3 letý vývojový cyklus (+/- ála Trainz) a ne každoroční de facto vynucený upgrade.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    MELOP: hele ohledně těch čísel.. ty nemá žádná vlaková hra. TSW má cca 1500, TSC ma tisic.
    Trainz, SimRail a Derail Valley maji plus minus 500 (spis min) a o tom zbytku skoda mluvit (Railroader ma plus minus to samy, ale tam je to jeste horsi, protoze je to multak)
    jen pro porovnani, MSFS je megahit a i ten ma "jen" 5000 concurent users.
    spis to vypovida o tom, ze to lidi kupujou a jen malokdy hrajou (coz je logicky, protoze je to spis zabava pro uzkou cilovku dospelych).

jinak dava smysl, že ty předchozí díly TSW už neaktualizujou, který zákldní update hry je každej rok zadarmo, ale trati jsou v TSW6 dostupný snad skoro všechny z těch předchozích dílů.

ale musím teda souhlasit, že těma dvěma přidanýma DLCčka ten bundle moc nevylepšili, v podstatě tam dali to, co už většina lidí dávno má. přitom jen za poslední rok vyšlo dobrých 50 nových DLC, možná i víc.
    KULHY
    KULHY --- ---
    MELOP: Koukám, že už to je spíš DLC Tycoon Simulator.
    MELOP
    MELOP --- ---
    Už jsem se k tom uani nechtěl vracet, ale DTG přihodily do placu ECML a "bludného Skota"... no super, akorát že ECML byla v Bundle před dvěma lety a "Skot" byl součástí vyšší edice a obě DLC byla v brutálních výprodejích od té doby.

Jinak ta německá trať je součástí i nejvyšší edice TSW6, takže se mi jeví zajímavější způsob pořízení spíše tato cesta (pokud vůbec).

Obecně je na DTG vidět, že jim dochází peníze.
    Prachocuc jménem TSC jde od desíti k pěti od roku 2023, kdy několik patchů TSC spíš zabilo, než naopak a situaci taky nepomáhá, že DTG kratochvíli s publikováním vadných patchů pro TSC periodivky opakuje, naposledy někdy před 2 -3 týdny.

Staré TSC velryby umírají (doslova), nové nepřiplouvají, protože vstupní náklady jsou omračující (a v situaci, kdy část DLC není prostě dostupná je vstup do podobného systému bezpředmětný tak jako tak).

A TSW, pokud se dá věřit Steamncharts, tak v podstatě dosáhl maximální možné míry rozšíření (proto taky DTG hystericky zrušila zpětnou kompatibilitu DLC a legacy DLC pro TSW6 jsou jen pro TSW6) a dál se asi už nehne (ano, TSW je k dispozici i na jiných platformách, ale tak nějak pochybuju, že hráčská základna na Epicu, XBoxu a Playstation expandovala, zatímco na Steamu se spíš zmenšuje).
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    MELOP: takže jako vždycky, summer sale to jistí :) tam jsou většinou slevy až -80%.
    já mám teda jak tu ludwigsbahn, tak diesel legends ve wishlistu, ale jak to není priorita, tak si na to klidně počkám.
    to ten Liberec chci hodně, ale za tu dvacku by to asi byla ideální cena (ale tenhle rok to zatím asi -50% nejspíš nebude)
    MELOP
    MELOP --- ---
    MICHIGAN: Ne, tohle je opravdu ubohé, souhlas.
    Ty údajné 50% kupóny, to je už vyložený výsměch při vědomí, že poslední sale měl slevu 60%.

Ta německá trať má teoreticky význam pro layering pro trať Liberec - Stará paka, ale opět, už byla ve větší slevě sama o sobě.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    MELOP: no nevim, tentokrat dost slabota, z deviti polozek nemam jen dve.
    davat kupony a training centrum co je v zakladni hre do vyctu dlc je dost chucpe. San Bernandino bylo tusim v predchozim packu a GWR Remastered byl zdarma pro kazdyho kdo vlastnil puvodni DLC (coz je vetsina lidi).
    a kvuli kvuli dobry ale prumerny nemecky trati a sade dieslu se to asi nevyplati kupovat, to pak nejspis vyjde samostatne levnejc.
    KULHY
    KULHY --- ---
    MELOP: Já si v klidu vzal samotný TSW6 u přeprodejce za $6 a počkám na slevu na Liberec. Tím moje experimenty s TSW končí. :) Teda pokud nevyjde nějaká další česká pecka.
    MELOP
    MELOP --- ---
    A je to tu...

Train Sim World 6: First Class Ticket Bundle (pay what you want and help charity)
    https://www.humblebundle.com/games/train-sim-world-6-first-class-ticket-bundle

Ale teda tentokrát fakt nic moc.
    MELOP
    MELOP --- ---
    A koukám, že na Steamu vypuknul spring sale... ale ve spring sale je TSWx ještě příliš málo zlevněný, abych tak řekl a letos je to úplně stejně.

Obdobná úvaha se +/- týká i TSC a samozřejmě i dalších různých non-DTG titulů.
    MELOP
    MELOP --- ---
    VACA: Koukal jsem do svých "účetních záznamů" - koncem března bývá "march madness" a zhruba o měsíc později, v dubnu - květnu bývá Humble Bundle.

A pak je tu letni Steam sale...

U TSW6 holt DTG zařízla upgrade zdarma opravdu po měsíci.
    VACA
    VACA --- ---
    KULHY: tak to mám stejně, a zrovna ten Liberec je pro mě asi jedinej důvod proč se k TSW vrátit.
    MELOP: tak uvidim jestli do podzima vydržim, ale full price za 6 + to DLC to se mi teda vubec dát nechce... Ale koukam teda že ty nový verze taky vydávaj jak baťa cvičky, ale aspoň jsou přenositelný DLC ze starejch verzí (jestli spravně chápu, a to okno pro free upgrade je docela přívětivý, jen to nechce zmeškat :D
    MELOP
    MELOP --- ---
    KULHY: Pokud "rybináři" dodrží svůj jízdní řád, tak na podzim je tu TSW7 a TBBH, jakkoliv je ta česká trať jedna z mála tratí, za které jsem ochoten zaplatit cenu "vyšší než zcela nepatrnou", tak si i tak počkám na aspoň měřitelnou slevu - letní sale to v tomto směru jistí a v něm bývá hlavní hra taky extrémně levná (technicky vzato, bývá první velká sleva teď v březnu, ale to se týká TSW6 jako takového, u české trati bych slevu tento nečekal, nebo jen zcela symbolickou).
    KULHY
    KULHY --- ---
    No bohužel jsem nestihl free upgrade na TSW6, takže cenová vstupní bariéra je příliš vysoká, ale určitě to časem pořeším.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    Train Sim World | R 1268 Stará Paka - Železný Brod
    https://www.youtube.com/watch?v=FsmNLQhkrU4
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    tak už to vyšlo :)

Train Sim World® 6: Liberec - Stará Paka Route Add-On on Steam
    https://store.steampowered.com/app/3663890/Train_Sim_World_6_Liberec__Star_Paka_Route_AddOn/

Liberec - Stará Paka Out Now Trailer | Train Sim World 6
    https://www.youtube.com/watch?v=WVl37yfuoUg
    KULHY
    KULHY --- ---
    Asi jsem už moc stará konzerva, takže mě v tom streamu trochu znerovózňuje rohatá/ý community manager, ale jinak celkem vydatná prezentace té české trati. Už za 4 dny to vychází, jestli dobře vidím.
    Train Sim World 6 Preview Livestream: Liberec - Stará Paka
    https://www.youtube.com/watch?v=JuD6lH-Q-Dg
    MELOP
    MELOP --- ---
    Spirit of Steam DLC pro TSW6 je ode dneška až do 5.1.2026 zdarma (na všech platformách).
    MELOP
    MELOP --- ---
    MICHIGAN: Těžko říct, co stojí větší účasti PKP v cestě...

Co se našich končin týče, za těch cca. 20 let, co se kolem železničních simulátorů pohybuji, si troufám prohlásit, že -možná překvapivě- největší podporovatelé české (československé) účasti v železničních simulátorech jsou možná překvapivě Němci a Rakušané, což vedlo až k takovým historickým paradoxům, že např. německé Trainz 2007 v plné verzi měly mnohem, ne pardon, MNOHEM větší objem českých (československých) objektů, než libovolná česká edice Trainz.

Každopádně, jsem zvědav, jak se tohle vyvine... i když to dost generické označení tvůrců této tratě úplně důvěru nevzbuzuje (to je zas moje profesionální deformace jako taková, ale to by tu bylo vyloženě OT).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam