• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: http://www.novinky.cz/...kouzlo-statistiky-staci-stokoruny-a-rodiny-prestavaji-padat-do-chudoby.html
    "Jak upozornil Jaromír Kalmus z ČSÚ, „při interpretaci indikátoru míry chudoby je třeba vzít v potaz to, že vzhledem k metodice jeho výpočtu odráží ponejvíce diferenciaci příjmů, nikoli to, jak se lidé reálně mají“.

    Hranice chudoby je totiž výsledkem mnoha složitých přepočtů a její určení se odvíjí i od výše příjmů střední třídy. Pokud by si třeba střední třída pohoršila, pak by klesla i laťka chudoby, a tak by se nad ni vyhouply i rodiny, jejichž příjmy se vůbec nezměnily. Nezahrnuje třeba bezdomovce, jejichž počet se odhaduje na 30 tisíc."
    Těch bezdomovců je určitě víc než 30 tisíc. Oficiální čísla (kterým osobně moc nevěřím) tvrdili 100 000 že je ohrožených: http://www.ceskatelevize.cz/...427-mpsv-bezdomovectvi-v-cesku-hrozi-az-100-000-lidem-chystame-pomoc/

    TV Barrandov: Bezdomovců v Praze bude brzy třikrát víc | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...riky/domaci/tv-barrandov-bezdomovcu-v-praze-bude-brzy-trikrat-vic_257392.html

    Můžu najít nějaké lepší články na toto téma...


    SEAMON: Něco jsem četl, ale do hloubky jsem to nestudoval.


    TRISSIE: http://www.vseobecnyzakladniprijem.cz/faq
    Konkrétní to není, protože se jedná o petici která má za cíl udělat lepší průzkumy a o tématu diskutovat..

    1) Minimálně občanům, možná i rezidentům..
    2) iniciativa navrhuje toto (není to dogma): NZP by měl být minimálně na úrovni hranice chudoby podle standardů EU, což odpovídá 60 procentům tzv. národního mediánu ekvivalizovaného čistého příjmu. V zemích, kde má většina obyvatel nízké příjmy, by mělo být na určení výše základního příjmu použito alternativní měřítko (např. spotřební koš), aby byl zajištěn důstojný život, materiální bezpečnost a plná účast občana ve společnosti.
    3) Uvažuje se (pokud bude výše dostatečná aby pokryla základní potřeby+ něco na víc "důstojnost") o rušení existenčního minima, příspěvků na bydlení, důchodů (současný systém by nějakým způsobem doběhl a důchodcům kteří pobírají méně než je NZP by se to doplatilo)
    4) U těch adresných dávek a zkoumání nároků na ně, ale né jen tam (můžeme se například dohadovat o dopadu na kriminalitu, věznice atd..)
    5) Deficit čeho? ZP bude placen nejspíše formou daní.
    6) Důstojné podmínky na život ve společnosti i pro ty kteří nepracují.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Boze, precital si si nieco o tom ako vyzera to NZP na Aliaske a v Brazilii?

    Aliaska:
    Alaska Permanent Fund - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska_Permanent_Fund
    Celkovy prijem je zhruba historicky 1000$ ROCNE. To je NZP?

    Brazilia:
    Basic income in Brazil - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_in_Brazil

    To co ja tu citam, je ze defakto sa jedna o program ktory momentalne zahrna len tie najchudobnejsie vrstvy obyvatelstva. Tj. netyka sa ani zdaleka celej populacie a defakto je to len ina forma socialnych davok. A taktiez nie je bezpodmienecny. To je NZP?

    To ze Brazilia deklaruje, ze jedneho pekneho dna bude nieco take mat, je uplne ina vec ako tvrdit, ze to teraz ma. Nie nema. A co sa tyka Aliasky - myslim, ze dat rocne 1000$ na hlavu a zrusit napr socialne davky - to klido ide (dokonca to mozno ide aj bez zrusenia). Prajem prijemnu zabavu pri dostojnom zivote..

    A teraz sa ta spytam - divis sa, ze tuto ideu ludia neberu vazne, ked tu prezentujes taketo zjavne hovadiny?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Hm to uz je fakt uroven ala PIZI. :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: V jednom bode mas pravdu - nie je uplne odveci ziadat odbornikov aby sa nejakou otazkou zaoberali. Skutocne komplexnu analyzu nie je lahke vyprodukovat.

    Problem mam s tym, ze sa vlastnou analyzou ani prilis nezaoberali a ich navrh (podla toho co bolo linknute) je v prilis vseobecnej rovine. Skor takej demagogickej. Myslim, ze potom nie je uplne zle mat o tejto iniciative urcite silne pochybnosti.

    Proste realne sa tu navrhuje totalna prestavba spolocnosti a vsetky argumenty, ktore jej zastupci pouzivaju su na urovni dojmologie/demagogie. Teda aby som bol korektny, vacsina zastupcov ma take argumenty. Je mozne to brat potom nejako seriozne?

    Poziadavka teda nestoji na urovni - pozrite mame takuto predstavu, taketo upravy, taketo zmeny, co na to po odbornej stranke poviete? Ale poziadavka defakto je - vymyslajte formy NZP a nasledne verifikujte ci su realne.

    Vzhladom na tuto diskusiu si viem velmi lahko predstvit, ze dospeju k tomu, ze ten koncept v pozadovanej forme je kravina. Budu to navrhovatelia akceptovat? Alebo sa stane to co sa tu deje neustale - noo ale ono to nejako ide, co keby sme.. bla bla bla.

    Tato diskusia je napriklad silne neplodna primarne koli tomu, ze nie je o com diskutovat. NZP je raz take, raz onake a ked uz dojdu moznosti, tak sa vacsinou objavi idea, ktora uz bola preukazana ako scestna znova atd.

    Takze v zavere by som mozno suhlasil, ze ta iniciativa ma pozitivne momenty. Len neviem ci jej terajsi stav je nieco, co by som dobuducna rad videl na urovni EU. Aj skumanie nedovarkov stoji cas a peniaze a preto by som radsej videl nieco serioznejsie.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jaká by měla být výše NZP? - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=eyasLOPWrTg
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Existuje mnoho možností, závislých na konkrétních podmínkách a politice států. Praktické zkušenosti s vyplácením základního příjmu mají například na Aljašce či v Grónsku, kde je financován z daní z těžby surovin. Podobné programy zavedla i Brazílie, kde jsou využívány finance, které dříve sloužily pro specifické finanční podpory. Dnes jsou tyto prostředky rovnoměrně rozdělovány mezi členy společnosti. Nezvýhodňují tak jen některé a každý má právo s nimi svobodně naložit. Zároveň je tato svoboda spojena se zodpovědností naložit se základním příjmem efektivně a s rozmyslem.

    Iniciativa předem žádnou možnost nepreferuje, požaduje jen jejich vyhodnocení unijními orgány a demokratické nalezení optimálního řešení pro každý stát.

    Z čeho bude NZP financován? - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=nwBsil51fqE
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: A cílem iniciativy není ušetřit veřejné rozpočty. Přesný výpočet ti nikdo nedá, to je jasné.. Ale počítal a dělal různé rozvahy a výpočty kde kdo.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Akademická otázka: Jsou podle tebe daně krádež? :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Aj ked nie som respektovany ekonom, tak si dovolim s p. Straubhaar-om nesuhlasit. Ludia su velmi lenivy. Lenivost je defakto motivatorom pre dosahovanie vacsej efektivnosti. Dokonca by som sa odvazil tvrdit, ze lenivost je elemetarna vlastnost zivych organizmov, u ludi to je to vyraznejsie, ze nas intelekt nam umoznuje vymysliet lepsie sposoby ako byt lenivy. :D

    Ked to zoberem z tohto hladiska, ze defakto NZP urcitym prejavom nasich elementarnych instiktov. :))
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Snaha je to zavést v celé EU. Ohledně té migrace je to složité.. Nemám v tom jasno. Ale jeden z důvodů proč se iniciativa jmenuje tak složitě a né občasný plat jako to navrhoval Tlustý z ODS je ta aby na to měli nárok né jen občané ale například i imigranti.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR:
    nejsou na něj peníze - to je otázka priorit..
    podporuje lenost oproti vlastnímu úsilí - sporné a nedůležité
    vyvolává extrémní inflaci - různé názory různých ekomomů, dobré se tím zabvývat..

    - ani ty nejpropracovanější plány, které se příznivci odvážili předložit, nejsou realizovatelné a způsobují víc problémů než jich vyřeší (to že neřeší žádné, je druhá věc)

    Tak o tom prvním se můžeme hádat, ale že neřeší vůbec žádné? .. :) Proč myslíš že to má pak tolik příznivců? :)

    - Podle mě to ty nůžky uzavírá a né rozevírá.. (je to forma progresivního zdanění)
    To placení daní jinde můžeme rozebrat.. Nemůžu najít tu přednášku kterou jsem sliboval, je možné že ještě není zpracovaná a není na webu..
    Ale jinak o závodu ke dnu je dobré debatovat.. Nejde se nechat neustále nechat vydírat že firmy utečou a půjdou jinam.. :)
    Robota (závod ke dnu) :: Videa a přednášky nejen o filosofii
    http://videafilosofie.webnode.cz/news/robota-zavod-ke-dnu-/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Přidej další, klidně všechny :) Já jsem do pirátské wiki také psal argumenty proti zavedení ZP.. tak jestli budeš kopírovat odtamtud tak možná použiješ i nějaké moje argumenty proti zavedení ZP :).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    K té fetižicazi práce doporučuji například tato videa: https://www.youtube.com/playlist?list=PLND0ST281umLfHE-CgnugKAXLO5AzPtcJ

    Závod ke dnu, pracující chudoba a podobné termíny už také asi znáte, minimálně ode mně.. :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Fetišizace zaměstnání a práce je obrovská.
    A to i na levici :/ (tam teda spíš ta práce, než zaměstnání).
    Nejde lidem jen o ty peníze. Myslí si, že práce je vždy apriori dobrá.

    FIONOR: Já je neznám. Tak nevím jací jsou. Škody de páchat i v malém množství lidí..
    Nechápu co to má společnéh s tím že by němci se měli tvářit na to že budou živit celou unií? Ty si se zaobíral i verzemi ZP kde by platili jednotlivé státy peníze mezi sebou (evropská dividenda)?
    Spíš si myslím že i bez bordelu bude problém.
    Mluví se o krizi (což je něco jako rozcestí atd..) kde je na výběr mezi změnou nebo katastrofou. Co se změnilo nebo mění krizí k lepšímu? :)..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Ok. Už sem dneska nějaký unavený. Já se vás nebudu snažit přesvědčit, proč je ZP dobrý. Vy mě zkuste přesvědčit pro je špatný a nemám ho chtít :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Do té doby to byl tlak pouze zespoda. Pravda pirátská strana o tom začala u nás debatovat poměrně brzy.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    "Stoupencem základního příjmu v Německu je i respektovaný ekonom a šéf Hamburského institutu pro světovou ekonomiku Thomas Straubhaar. Rozhovor s ním vyšel v letošním Respektu č. 25."

    K možnosti, že lidé při základním příjmu zleniví, Straubhaar říká: „Lidé nejsou sami od sebe líní, v Evropě je vysoký pracovní étos a to se dá i daty snadno doložit. Stačí chtít to vidět.“

    zdroj: komentář Bohumír Molnár http://denikreferendum.cz/clanek/16125-na-svycarske-pude-se-zase-chysta-revoluce
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Velká záhada KDE NA TO VZÍT konečně rozřešena!
    Řešení neleželo v matematice, ale v češtině.

    Nebude se nikomu nic BRÁT (vzít, odebrat, odečíst), ale dovolíme lidem, aby si to MOHLI KOUPIT (dát, přidat, přičíst).
    Dopřejme nejbohatším, nejchytřejším, nejpracovitějším, nejskvělejším z lidí (jak se oni vidí), aby si mohli koupit to co jiní ne.
    Bugatti Veyron má každý. Nyní se objevilo exkluzivnější zboží: Spokojená planeta.

    A daň z konzumace je jistě příjemnější, než apelovat na humanitu.

    Ondřej


    a je to :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: 24 ze 751? pohoda jazz.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR:
    Máme pro vás výbornou zprávu. 24 členů Evropského parlamentu (tzv. MEPs) dnes oficiálně ve Štrasburku písemně podpořilo naši iniciativu za základní příjem. Text jejich prohlášení a jména politiků najdete v odkazu.
    Takže nyní už tlačíme na změny odspodu i odshora.

    autor: Ondřej - https://www.facebook.com/EOI.ZakladniPrijem
    http://basicincome2013.eu/ubi/meps-support-citizens-initiative-basic-income/index.html
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: PiziBot? Neznám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam