• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Myslim, že skrz "když banky můžou vytvářet peníze z ničeho, proč stejným způsobem nenafouknout rozpočet"
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Hm ja len tak pre zaujimavost - ma frakcne bankovnictvo nejaky silny suvis s NZP, alebo sa tu prevadzkuje pokus o vysvetlenie ekonomickych teorii? ;)

    Inak uvedomujete si, ze dostupnost uverov, je vdaka frakcnemu bankovnictvu ovela vyssia? A ano je to do urcitej miery kalkulovany risk, ktory banka moze prevadzkovat s vyssou efektivitou, kedze dokaze ovela efektivnejsie vyuzivat paky na ziskanie penazi v pripade nesplacania.

    A nie je pravda, ze si podobny business nemozete spravit aj vy (teda legalne asi uplne nie.. :D). Proste si pozicajte prachy od banky (tj. spravite si peniaze z "nicoho") a najdite si ludi, ktori si od vas pozicaju tak aby vam vratili sumu + bankovy urok + vas zisk. Len tu prichadzaju tie zle spravy - je silne pravdepodobne, ze ti ludia co na toto pristupia to realne nesplatia a cele vam to krachne.

    Btw ano skutocne banka nepoziciava peniaze vkladatelov - vacsinou je zmluvne stanovene, ze peniaze, ktore vlozite sa stavaju majetkom banky a vas vklad ona eviduje ako zvoj zavazok. Ciste v tomto zmysle - ano banka nikdy nepozicia peniaze vkladatelov.
    GORG
    GORG --- ---
    Ani se mi nezdá, že by frakční rezervy byly nějak nutně spjaty s bankovnistvím, nýbrž že jde jen jednu z forem bankovnictví. Rizikovou formu, kde nesmí dojít k "runu na banku" - nesmí si chtít vybrat prachy všichni najednou nebo většina, protože to může vést ke kolapsu nejen banky ale i celé ekonomiky.
    Mně to asi bez podivu připadá jako velká ruleta, které je rozhodně obtížné rozumět.. srovnání se středoškolsou látkou nevím.. mi tam ekonomiku nebrali, pokud vím. A u matiku si představím rovnici, kde jedna strana se typicky rovnala druhé a bylo zakázáno dělit nulou :-)
    GORG
    GORG --- ---
    FIONOR: vrátí zvenčí skrze práci lidí, kterým je půjčila

    Tohle téma bank je vděčné téma. Popravdě moc nerozumím, jak to tu vysvětluješ (ač teda jsem byl rok na VŠE než jsem se raději vykašlal na školu a věnoval jen práci btw - ono pracovat při škole bylo na VŠE sice jednodušší než na ČVUTu, ale budiž.. tolik asi k mému přístupu k práci a školám)

    Snažíš se vysvětlit ten multiplikační efekt bank a poukazuješ na matematiku, ale ač mi matika šla většinou dost dobře, tak nevím, jak si v matice představit čísla/hodnoty "práce lidí". Mně se zdá, že je to spíš nějaký ekonomický axiom než mateimatika? Jak je to myšleno?

    To operování, že práce lidí má určitou číselně penězi vyjádřitelnou hodnotu se tu vyskytuje v debatě častěji a musím říct, že tomu osobně moc nevěřím, že na práci můžeš nalepit nějaké číslo.

    vrátí zvenčí skrze práci lidí, kterým je půjčila mi nedává smysl, jak vysvětluje, že banka z 10000 dokáže vyrobit 100000 (10x víc).. ať už hotovostně nebo bezhotovostně. Nechápu no.
    Prostě do banky Pepa Novák přinese 10 000 Kč. Banka si musí nechat 10% rezervu a zbylých 90% může půjčovat a multiplikovat donekonečna.
    Bankovnictví částečných rezerv – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Bankovnictv%C3%AD_%C4%8D%C3%A1ste%C4%8Dn%C3%BDch_rezerv

    A ty říkáš, že se to dorovná skrze "práci lidí". Dokážu si představit, že lidi si za ty peníze něco koupí nebo je investují a pak pracují a vydělávají peníze, které dostanou od jiných lidí (zákazníků) nebo kupují materiál (dávají peníze za produkty), ale jak se to skrze tohle dorovná těch přebytečných 90000 mi teda jako jednoduchá matematika nepřijde. Nějaká nevím, jak si to představit.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    JUNIPETRUS: takze kazdej je tu takovej expert, ze nepotrebuje cist profesora Jilka?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: snazis se dokazat pravdu, ze deti nosi cap, argumentem, ze capy existuji, ze si je videl.
    Ja se nesnaznim nic naznacit. Ja jen rikam jednoduchy fakt, ktery popira detskou viru mnohych "expertu".
    A ten fakt je: "Obchodni banka nepujcuje penize vkladatelu" Dolozil jsem to mnohy dukazy, vcetne toho jak vypada zauctovani uveru OB.
    kterym se snazis naznacit, ze banky mohou tisknout penize bez zadneho kryti ze strany vkladatelu, je nepravdivy.
    Obchodni banky nemohou (nastestni) tisknout penize, banky mohou vytvaret penize typu M1 a vyse. To je proste fakt.
    Jedine "kryti" ( i kdyz tam jeste nejake pravidlo ve vztahu k vysi vlastniho kapitalu), ktere se vyzaduje, je povinne minimalni rezervy. To jsem popsal zde
    JUNIPETRUS: Povinne rezervy se netykaji kreditu, ale skutecnych penez (papirove penize a mince), a ty si muze banka zajistit, treba tak, ze si je pujci od centralni banky. Ale jinak ano, cast vkladu se pouziva ucet povinych rezerv u centralnich bank
    Jeste jednou- podminkou nejsou vklady - ale PMR, a to mohou byt penize, ktere si banka pujci treba od jine banky.
    Pak plati co jsem napsal JUNIPETRUS:
    Tedy ano, ze penize ktere banka vytvori bez zadneho kryti je oskliva lez. Jsou totiz kryty pri 1% PMR jednim procentem papirovych penez:-) Napr. 100kc ucetnich penez je kryto 1kc skutecnych penez.

    pokud bance nikdo nic nepujcil, nema z ceho nove penize multiplikovat. a pokud je z ceho multiplikovat, pak se sice na jedne strane nafukuje penezni zasoba, ale na druhe strane se zase ta stejne velka nafouknuta penezni zasoba tlaci zpet. multiplikace, tzn. nasobeni, se tyka obou stran rovnice.
    Hezky eufemismus pro vytvareni penez z niceho:-))
    Mluvis o rovnici, nemas na mysli zauctovani? Jak tedy podle tebe vypada ta rovnice a to zauctovani?
    Ale ted ti opravdu nerozumim. Ty rikas, ze obe strany se vynasobi, a zaroven, ze jedna strana roste a druhe "se tlaci zpet".??




    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nicmene je mi jasne, ze tvuj mozek to uz davno nepobira, netusi uz o co jde a co je smyslem mych otazek. usetrim te trapeni: tvuj vyrok Co se dozvedela vetsina z nas, kdyz jsme byli deti, ze banka, pujcuje penize lidi, ktere je zase pujcili bance. Ale to opravdu nejsou zakladni znalosti., kterym se snazis naznacit, ze banky mohou tisknout penize bez zadneho kryti ze strany vkladatelu, je nepravdivy. argumentujes tady necim, co neni pravda. opakovane, tvrdohlavne tady tlacis jednu a tu samou davno vyvracenou lez, lzes, opakovane lzes a vubec ti to neni blby.

    pokud bance nikdo nic nepujcil, nema z ceho nove penize multiplikovat. a pokud je z ceho multiplikovat, pak se sice na jedne strane nafukuje penezni zasoba, ale na druhe strane se zase ta stejne velka nafouknuta penezni zasoba tlaci zpet. multiplikace, tzn. nasobeni, se tyka obou stran rovnice.

    pochopils z toho aspon neco?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: zrejme se mi snazis odpovedet na jinou otazku nez jakou jsem kladl

    Pokud si Pepa prijde pujcit 100kc a PMR je 1%, pak na uctu rezerv u CB musi byt 1kc.

    jak musi? to je nekde v zakone, ze kazdy ma pravo na pujcku a banka ji musi nejakym zpusobem zakryt? opakuji, ty jeden velmi nepozorny ctenari, ze v bance lidi ulozili 0kc
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: ne. Jsi velmi nepozorny ctenar.
    Pokud si Pepa prijde pujcit 100kc a PMR je 1%, pak na uctu rezerv u CB musi byt 1kc.
    Pokud bude mi OB na uctu rezerv 1kc, a pak muze a vytvori 100kc novych penez v okamziku poskytnuti pujcky Pepovi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: moment, takze kdyz banka bude mit vkladu 0kc, PMR bude 1% a Pepa si prijde pujcit 100kc, tak banka v ten moment vytvori novych 10.000kc? je to to co rikas? opravdu? (opakuji: 0kc je v bance, a jeden jediny clovek si prijde pujcit)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: Pri PMR 1procento, muze vytvorit 100nasobek castky, ktera je na rezervnim uctu.
    Pokud tam vlozi papirovych penez 100kc, a ty si muze pujcit klidne i poujcit, tak muze vytvorit novych 10 000kc kreditu.
    Tech 100kc je "kryti" tech novych penez.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: ja o voze, ty o koze. To co jsem napsal je proste fakt.
    Napis konkretne s cim nesouhlasis, dodej dukazy, ze je jinak. Jinak jenom placas.
    Ucetnictvi funguje na zaklade pravidel pro ucetnictvi.
    A skutecnost je takova, ze pro banky existuji trochu jina pravidla. Coz je logicky, protoze firmy nemohou vytvaret penize jen tak ze vzduchu, a tim si navysovat bilanci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: Kdyz si nekdo vezme uver, tak vubec nesouvisi s operacemi s vkladam ostatnich klientu.

    takze znovu a na blbecka:

    kdyz si do banky nikdo neulozi ani halir, kolik muze banka vytvorit novych penez?

    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    prectete si konecne toho profesora Jilka
    Finance v globalni ekonomice I: Penize a platebni styk Jilek Josef.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/x4DApabc/finance-v-globalni-ekonomice-i-penize-a-platebni-styk-jilek-josef-pdf
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: na jaky ucet aktiv?Predtim snad nebyli v aktivech, byly jenom v pasivech? Furt meles o podvojnem ucetnictvi, ale zadny podvojny zapis si nedomostroval.
    Ja se bavim o tom, jak vznikaji penize, a co se deje, kdyz si nekdo vezme uver.
    Kdyz si nekdo vezme uver, tak vubec nesouvisi s operacemi s vkladam ostatnich klientu.
    Banka musi udrzovat nejake povinne rezervy vzhledem k objemum uveru(vytvoreni novych penez), ale neni to soucasti jedne ucetni operace.

    Banky nemusí držet povinné minimální rezervy v předepsané výši v každém okamžiku. Může se stát, že v jeden okamžik dne budou na účtě některé banky u ČNB nulový zůstatek. Je totiž důležité aby měsíční průměr zůstatku na účtě splňoval předepsanou hladinu povinných minimálních rezerv.

    Povinne rezervy se netykaji kreditu, ale skutecnych penez (papirove penize a mince), a ty si muze banka zajistit, treba tak, ze si je pujci od centralni banky. Ale jinak ano, cast vkladu se pouziva ucet povinych rezerv u centralnich bank. Ale to neznamena, ze uctu Fionora se neco odepsalo.

    Mimochodem PMR jsou v CR 2 procenta
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nebo otazka z druhe strany, pokud vsichni bance splati svoje dluhy, kolik novych penez bude na trhu putovat?

    no je to smutny pribeh, neumet nasobit nulou. to by zvladl kdejaky idiot ze specialni skoly.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: takze fakt nevis? prijdu do banky, do ktere nikdo nedal ani halir, kolik novych penez zvladne vytvorit?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: bohuzel nenajde. proc to zase vytahujes, kdyz uz jsi v te stejne argumentaci jednou selhal? umis na tuto otazku odpovedet?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: Takze jeste jednou:
    Banka nepujcuje penize z vkladu lidi. Ale kazdy uver je vytvorenim novych penez
    S kazdym uverem, se zvyzuje penezni zasoba o +M1 castky uveru!
    S kazdym splacenym uverem penize zase zanikaji o -M1 castky uveru

    Pri uveru dochazi k pripsani penez na ucet klienta, aniz dochazi ke snizeni stavu uctu jineho klienta.

    Ucetnictvi bank pri poskytnuti uveru vypada nasledovne:
    Kdyz si pan A pujcti 1000kc.. Tak banka pripise 1000kc na stranu aktiv jako poskytnuty uver(pohledavka).
    A na strane pasiv pripise panu A na jeho ucet1000kc jako zavazek banky.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: ted jsi si ve domyslivosti hezky nabehnul.
    To se tu opravdu nenejade jediny ekonom, ktery by ti vysvetlil, ze tvoje znalosti jsou na urovni predskolnich deti. Co se dozvedela vetsina z nas, kdyz jsme byli deti, ze banka, pujcuje penize lidi, ktere je zase pujcili bance. Ale to opravdu nejsou zakladni znalosti. Opakuji to je na urovni viry, ze deti nosi cap.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    odlehceni
    Pravda stará jako lidstvo | Outsider Media
    http://outsidermedia.cz/pravda-star%C3%A1-jako-lidstvo/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam