• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: což vlastně bude teprve moment finálního zrušení nevolnictví/otroctví

    No takový ten depresivní pohled je, že zrušením feudalismu byla jen zrušena daná forma - otroci byli náhle nuceni zajistit své vlastní bydlení, a vydělávat si prací. Více svobody, ale do nějaké míry v principu to samé :-) Peníze se staly i právem obcházet zákon (schopnost si koupit soudy, politiky).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: co je to "svévolně"? já nijak zadlužování nepodporuju, nějaký význam může mít v rámci podnikání, ale je to právě o manageování rizik spojených s neschopností splácet..co se týče soukromých půjček, tak je potřeba zdůraznit, že to není žádná charita, ale spekulace toho, kdo půjčuje, že se mu to vyplatí. A vrámci téhle spekulace se dnes hodně spolehá právě na nepřiměřená práva exekutorů. Např. jsem se doslechl, že zásada římského práva byla "nejvýše jednou tolik" - cokoliv více bylo považováno za lichvu, tedy především - k vymáhání takovýchto pohledávek nebylo možné využít společenský konsensus, že je to "spravedlivé". (Taková zásada by dnešní finanční spekulanty pravděpodobně rychle položila...)

    každopádně v tomhle klubu je to mírně offtopic. já to tu moc nečtu, ještě jsem nečetl minulé odpovědi. ale samozřejmě mě zajímá, jak naučit stoupence základního příjmu argumentovat obratně a racionálně, a ne jen čistě emocionálně a pateticky. jenže právě ta varianta základního příjmu, kdy představuje náhradu minimální mzdy (tedy vlastně odpovědnost za dosažení životního minima se u námezdně pracujících přenese ze zaměstnavatele na stát... což vlastně bude teprve moment finálního zrušení nevolnictví/otroctví a tedy i faktické finální zrušení odpovědnosti feudálů/otrokářů... tato odpovědnost je dnes sice pociťována už minimálně, ale pořád existují předsudky, že je vždy lepší, když někdo dělá něco, nežli nic - místo aby se víc řešilo kdo koho poslouchá, kdo komu poroučí, kdo při tom předstírání práce konzumuje víc common pool resources - které v ultraliberálním pojetí ekonomiky vlastně ani neexistují, apod.)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: pochop uz konecne jednu zakladni & neoddiskutovatelnou vec : penize samy o sobe nemaji zadnou hodnotu. maji jen takovou hodnotu, jake zbozi/sluzby si za ne muzes koupit. receno jinymi slovy, za hodnotou penez stoji prace. penize jsou jenom prostredek, jak smenovat praci.
    NZP tedy znamena, ze nekdo prijde bezpracne k vysledkum prace nekoho jineho. to rozhodne nevidim jako motivacni. proc by nekdo pracoval pul dne pro sebe & pul dne pro nekoho jineho, kdyz jen pulden by poskytl uplne stejny vysledek?

    počet lidí, kteří jsou k práci motivováni jenom strachem o holé přežití, není nijak velký
    nemas pocit, ze to podminovava cely ten koncept NZP? neni prave strach o preziti jednim z hlavnich duvodu zavedeni NZP?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: .. což je ale chyba a zodpovědnost toho, kdo jim ty peníze půjčuje... prostě špatně vyhodnotil riziko.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Já tím jen naznačuji, že problém není v obsahu šrajtofle, ale v obsahu kebule. A ta, na rozdíl od portmonky, naplnitelná bez iniciativy není. Jakejkoli peníz je lidem, který čekaj s napřaženou rukou k prdu, akorát tam budou stát v lepších hadrech.
    To svádění všech problémů na peníze je prostě blbost. Akorát se lidem seklo v meziušsí a už bez peněz prostě nemožou nic, ani vychovávat děti (odbočka-poslední měsíc tahám jabka, letos je tady úroda, okolí na to kouká a nechápe "proč to sakra dělá, dyť jablek maj v sockashopu tři prdele...akorát teda drahý, ale von jim Babiš napaří daně, to uvoděj, parchanti" :-))
    Mimochodem, děsně se mi líbí, jak levice často vyčítá pravici že jí jakož i zlejm kapitalistum etc. jde jen o prachy ale jedinym receptem a tématem shledává sama peníze (jedinej rozdíl je tam v procesu nabytí, kterej jde shrnout asi do pojmu kterej užívám "bohatýmu( bohatšímu) uzmi".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: to samozřejmě ano. argumentovat v klubu o základním příjmu křivicí je trochu mimo, hlavně proto, že základní příjem není nutně řešením k odstranění chudoby: jednoduše, lidé pobírající pouze základní příjem budou nadále klasifikováni jako chudí.

    ovšem stejně mimo byla i argumentace kolegy v hospodě: "po zavedení základního příjmu už nikdo nebude motivován pracovat". to je samozřejmě nesmysl: počet lidí, kteří jsou k práci motivováni jenom strachem o holé přežití, není nijak velký ani dnes, a většinou nedělají extra kvalifikované práce. poptávka po nekvalifikované práci navíc spíš klesá. tuhle jsem viděl úžasnou scénu v Praze: oprava silnice, u výkopu zaparkovaný bagr, u něj díra, v ní asi 2-3 skutečně něco kopající kopáči, dalších 20 se na ně nábožně dívá (proč? inu klasika - když 1 voják vykope jámu 1x1x1 metr za 10 hodin, za jak dlouho jí vykope 100 vojáků?).

    prostě jen minimum práce dnes souvisí se skutečným uspokojováním něčí tržní poptávky: většina jí tak či onak souvisí s udržením sociálního postavení - "pracuji, tedy jsem".
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Načež v případě zvýšení příjmu rodiny rodiče koupí v první řadě větší, lepší televizi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    OMNIHASH: To neni tak úplně moje zkušenost (alespoň v některých částech)...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Spis bych rekl ze zdravejsi stravovani je spojeno s praci a premyslenim - kazdy den si varit a hlidat si suroviny. Ani to nemusi byt drazsi nebo mene vyzivne, ale neda se to delat u televize a je treba tomu venovat ten cas no.
    TUILE
    TUILE --- ---
    tak chudi lide jsou podle studii vetsinou tlustsi (samozrejme, ze v miste, kde nejsou dostupny zadny potraviny toto neplati).
    Je to dany tim, ze vic kaloricky jidla sou levnejsi ty nezdravy (kdyz des utratit 100 korun, tak za tuto cenu ses schopnej nakoupit nejvic kalorii v nejvic nezdravejch jidlech - bramburky, kola...) a kdyz nemas moc penez, tak se logicky snazis nakoupit neco co te zaplacne na co nejdelsi dobu a zaroven bude co nejlevnejsi. pak ti ale budou chybet nejake ziviny a telo ti dava signaly hladem a ty ho opet zaplacnej prazdnejma kaloriema.
    dalsi veci je, ze financni tisen te cini nespokojenym a telo si ve stresu bude budovat zasoby.
    zazracne hubnou vetsinou lide nemocni, nejedici a nebo spokojeni.
    pokud ma clovek 100 korun na jidlo na den, chce to hodne zesezapreni, aby jedl dostatek zeleniny, ovoce a podobne, protoze ty porce budou oproti junk food mensi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTAVA: prevencí křivice je vitamín D, ne vitamín C. Pokud vím, v salátu není. pokud děti chodí na sluníčko, měli by si ho vyrobit dostatek sami.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: nevím, jestli vitamin D je v "lokálním ovoci". spíš bych to připsal tomu, že děti chudých sedí pořád doma před televizí a nechodí na sluníčko. každopádně ta reakce na ten příspěvek byla špatná, protože nešlo o nemoci z podvýživy (protiklad obezity) ale spíš z nezdravého životního stylu (ten souvisí s nedostatkem informací).

    i když příspěvek [ XCHAOS @ Nepodmíněný Základní Příjem ] byl myšlený původně ironicky, tak fakticky, získal ty minusy nezaslouženě, protože trochu tragikomicky popisuje současný stav věcí: civilizační nemoci jsou často lifestylové a nemusí nutně souviset s nějakou absolutní výší příjmu (čímž je to v tomhle klubu trochu offtopic: základní příjem není záruka zdravějšího životního stylu)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    OMNIHASH: v mekaci nemaj salaty ?

    Sorry ale nemuzes chranit lidi pred jejich vlastni pohodlnosti a debilitou, to by jsi je muzes znesvepravnit - ne ze by si to nekteri nezaslouzili ...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: Vylučuje se to s tím, že nemaj na kvalitní potraviny. Lokální ovoce určitě nevychází dráž než návštěva mekáče, kterou si dopřávaj ve větším než malém množství.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: no, v tom odkazovaném článku se píše Křivice je ... onemocnění dětí způsobené nedostatkem vitaminu D. evidentně se to nevylučuje s tím, že chudí vodí děti do fastfoodů... zřejmě můžeš mít křivici a nadváhu současně.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    NEKROMANT: jistě...chudý v Británii a USA tak těžce živořej, že maj průměrně 60kg nadváhu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: vůbec to nechápeš: boj s křivicí přece vytvoří spoustu nových pracovních příležitostí ve zdravotnictví. přece nechceš, aby chudí byli jen tak doma a přejídali se... :-/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ‘The end of work’ with Ray Kurzweil, Andrew McAfee, Chris Lydon [UPDATE: podcast available] | KurzweilAI
    http://www.kurzweilai.net/...ith-ray-kurzweil-andrew-mcafee-and-chris-lydon-update-podcast-available
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: mimo misu (2)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Tohle je hezký článek o ošklivé realitě.. A nebo ošklivý článek ze spektáklu.. Každopádně děkuji za všechna vaše hodnocení i mínusová. Já si hrozně na tom hodnocení a -kách zakládám.. :)
    http://a2larm.cz/2014/09/lhat-jako-apple/
    A od pirátů určitě kopíruji ve velkém, ale bude hrůza až po mě budou chtít platit autorské poplatky - to se asi nedoplatím :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam