• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    esondy - Aktuálně
    http://www.e-sondy.cz/...lne/4205-3/severoceske-doly-budou-propoustet-i-kdyz-vykazuji-rekordni-zisky
    zase dalsi neschopni lide, co prijdou o praci vlastni vinou.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Yahoo začne příští týden propouštět. O práci zřejmě přijdou tisíce lidí | byznys.ihned.cz
    http://byznys.ihned.cz/...150-yahoo-zacne-pristi-tyden-propoustet-o-praci-zrejme-prijdou-tisice-lidi
    zrejme prisli na to, ze ty tam neschopne lidi.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON: co a?
    Clanek je o trendech, o kterych jsem tu mluvil a takovych zprav je mesicne desitky. Mozna, ze kdyz je sem zacnu linkovat, tak to uznate jako fakt.

    Pokud nekoho propusti proto, ze neco neovlada, a nezvlada, je to jina vec, zde neni nutne mluvit o zaniklem mistu, ci profesy.

    Misto okecavani, o tom jak clovek musi bezet jeste rychleji, aby mu doba neutekla, mi spis rekni toto:
    Za konkretni ztracena a zanikla mista, jake konkretni jina mista(typy) zamestnani vznikaji.

    Pokud ridice metra nahradi pocitac, a tak kdyby se vzdelaval sebe vic v novych technologiich metra, tak ma proste jako ridic metra smulu.

    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Okrem toho:

    Mluvčí dopravního podniku však ujistil, že kvůli automatizaci nepřijde o místo ani jeden řidič. Pokud by se k ní přistoupilo, byla by prý navíc rozfázována.

    BBC cituje řidiče metra Finna Brennana, podle kterého je navíc na starých trasách automatizace neproveditelná. „Jednokolejná infrastruktura z viktoriánské éry je postavená tak, že se bez řidičů zkrátka neobejde,“ vysvětlil.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: A? Lekari sa musia pravidelne vzdelavat, lebo inak sa stanu nepouzitelnymi. Programatorom neustale vznikaju nove technologie a standardy, ktore sa musia naucit pouzivat inak o nich nebude zaujem. Danovakom, pravnikom sa menia zakony praticky kazdy rok (co je chore ale co uz)..

    Za poslednych 30 rokov sa napriklad programovalo na diernych stitkoch, paskach, magnetickych paskach, salovych pocitacoch, prvych PC, web, mobilne telefony, tablety a co sa tyka jazykov, standardov a inych veci - to ani nezvladam vymenovat.

    Napriklad moja mama sla na matersku dovolenku a ked sa vratila, tak tak technologia na ktorej pracovala sa uz realne vobec nepouzivala.

    Co tym chcem povedat? Ze existuje mnozstvo profesii, kde taketo moralne zastaravanie zazivaju denne. Pokial na sebe nemakas mas problem. A to zastaravanie je globalne - tj. si 5 rokov mimo a zaujem o teba prudko klesa. Tito vodici sa rekvalifikuju na inu masinu, prinajhorsom prestahuju a mozu spokojne fungovat dalsich x rokov.

    Cry me a river..
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: "Jak si konkrétně představuješ ono zneužítí informace koho si volil? Čím je to tak strašidelné?"

    Máš pocit, že tu nikdy nebudeme mít ISIS nebo jeho ekvivalent? Teda o takovejch drobnostech jako je vyhazov z práce nemluvim, to vyřeší NZP.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: jenomze ted ma 800kc, a vede bitvu s byrokracii
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Co sa tyka utajnenia hlasovania - ano jeden dovod je vidno v nasej relativne nedavnej totalistickej historii. Druhy je prosty - nikoho do toho nic nie je, a tym padom nevidim dovod aby si niekto mohol tu informaciu pozerat. Staci, ze napr. v zamestnani narazis na politickeho fanatika a takato informacia moze vyvolat uplne zbytocne problemy. Extremisticky magori by mali dalis zdroj zabavy atd.
    (A co sa tyka totaca - vzhladom na momentalny vyvoj vo svete - Ukrajina, Syria - fakt mas pocit, ze sa to opakovat nemoze?)

    Proste to, ze si mozem bezstarostne zvolit koho chcem funguje prave preto, lebo to okrem mna nik nevie. Tj. komu to ja poviem je ciste moja vec. A ono sa to da zabezpecit aj elektronicky - to ze je evidovane, ze si volil nemusi hned znamenat, ze je jasne ako si volil, pripadne to mozes vediet len ty.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Pod Londýn zamíří nové futuristické vlaky metra. Řidiči se bojí o práci - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...o-doprava_neh#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: pecovatelka ho stoji 12.000kc, ale ty bys mu dal jen 10.000. tak to sam vidis.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: No mně přijde, že jestli něco, tak to leda může situaci zlepšit. Jestli na volby většina sere (i když během voleb jsou obvykle všichni strašně chytří a jindy "Že tě baví se zajímat o politiku?"), tak mně přijde záhodno, aby ti co nějaké větší pravomoce mít chtějí, měli možnost jich využít.

    A nie dakujem - volebny system kde sa da spatne dohladat kto za koho presne hlasoval.
    A proč je to vlastně takový problém. Jak si konkrétně představuješ ono zneužítí informace koho si volil? Čím je to tak strašidelné? (Odpověď asi tuším, ale opravdu by mě zajímalo, jestli tím fakt myslíš kvůli zkušenostem z totalitního ČSR nebo proč by se měl kdokoliv obávat za svou volbu)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Tím jsi krásně porušil anonymitu voleb a kdokoliv tě jako občana může začít stíhat/prudit/popotahovat/... za to jak jsi volil.
    Tudy ne.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ako vidim je to tema, co mas v oblube a uspesne ignorujes pomerne realne namietky (imho) voci danej teme. (ktora je do OT takze mam pocit, ze mne na tuto temu staci)

    Bezny ludia proste nefunguju tak ako si predstavujes.
    [ ASYD @ kresleny stripy :: garfield, dilbert, red meat, wulffmorgenthaler, calvin & hobbes, unseen, mutts a dalsi! ]

    To, ze ty volis minoritne strany podla programu na internete, nie je ani nahodou vacsinovy vzorec spravania. Drviva vacsina ludi voli podla toho co vidi v mediach, na plagatoch, co sa dopocuje, alebo podla toho kto im da lepsiu klobasku a teplu polievku. Smutne, ale je to tak.

    Ako som sa ti snazil vysvetlit - politicke strany aj teraz nie su oficialne nositelky rozhodovacich pravomoci (aspon nasa ustava jasne pise, ze sa rozhoduje poslanec podla najlepsieho svedomia a vedomia). Ale prax je taka aka je - to ze maju drzat hubu je.. no pekne zelanie. Proste fakt je taky, ze to ze ho teraz volici odvolaju je jedno riziko, ale ak neuposluchne prikaz, tak sa uz nikdy na kandidatku strany nedostane.

    Okrem toho prax je taka, ze poslanci hlasuju na zaklade odporucani odbornych skupin, ktore analyzuju zakony. Pri kvante zakonov co sa riesia je nerealne, aby sa v kazdom smere kazdy poslanec orientoval - tj. casto hlasuju strannicky, lebo dostanu analyzu a sami nevedia ci to nie je realne inak. (a to sa tyka aj EU)

    A nie dakujem - volebny system kde sa da spatne dohladat kto za koho presne hlasoval.. ee nie. Btw u nas skoncilo scitanie ludu peknym fiaskom prave koli tomu, ze dost ludom vobec nepripadalo anonymne. Druha vec je ta, ze statne institucie vacsinu tych informacii aj tak maju - len su lenive si tie databazy spojit.. (ale to aj chapem kedze poznam ludi co povazuju cudzi kluc za prebytocnost a zoznam zoznamov sa ideanu DB strukturu).

    Takze za mna - priebezne hlasovanie over and out. :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Invalidu panu Posoldovi přiznal stát sociální pomoc 800 Kč měsíčně, pečovatelka ho stojí 12 000
    http://blisty.cz/art/75055.html
    GORG
    GORG --- ---
    Naopak mě překvapuje s jakou lehkostí lidé zadávali své osobní údaje při akci Sčítání lidu do zcela netransparentního systému, kde IBM má povinnost CIA poskytnout údaje na požádání. Bez ohledu na ujišťování politiků, že jsou údaje anonymní.

    Když jsem se odmítal toho účastnit, tak se rodiče zbláznili, že mě skoro donutili si změnit adresu trvalého bydliště, aby s případným státním terorem neměli nic společného (za odmítnutí hrozila pokuta). Tak jsem se raději Gestapu udal, ať maj klid. Ale celá akce byla dobře totalitní.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: zkombinovane s tim, ze muze odvolat politika jen ten, kdo ho volil" A zjišťovat kdo koho volil by mohla třeba policie, konkrétně nějaká pěkná STB :-) při pronásledování odpůrců reformismu by to stejně zjišťovala.

    Nebude zjišťovat - bude to sloupeček (cizí klíč) v databázi tabulky VOTES. Díky tomu snadno i ohlídáš, že nikdo nevolí dvakrát.

    Teď můžeš nastoupit s tím, jak to bude hrozně nebezpečný kvůli zabezpečení pro možné zneužití dat.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    "zkombinovane s tim, ze muze odvolat politika jen ten, kdo ho volil" A zjišťovat kdo koho volil by mohla třeba policie, konkrétně nějaká pěkná STB :-) při pronásledování odpůrců reformismu by to stejně zjišťovala.
    S těma procentama se pomalu ale jistě dostáváte k tomu, že menšina bude rozhodovat. V neposlední řadě lze tvrdit, že by průběžný systém vytvářel pěkné prostředí nejistoty, v tom by si mohl podat s naším průběžným právním systémem.

    Stát není firma. Firma má primární cíl vydělat a jinou strukturu. Stát má bezpečnostní, právní, ekonomickou, sociální etc. funkce. Protože stát nemá funkce jako firma, nejde ani tak řídit.
    Z hlediska občana to v neposlední řadě znamená, že v zájmu zvýšení ekonomických ukazatelů ho nejde vyhodit za hranice :-).
    Stát dokonce není ani pečovatelská služba.
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak ten měsíc na odvolání je prostě ochranná lhůra, když prostě nad ním visí, že by potenciálně mohl být odvolán. Během té doby by o tom bylo skrz nějaký systém rozhodnuto.
    Na svobodném vysílači rozebírali myslím konkrétní podrobnosti toho procesu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam