• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUILE: no ne přímo já, ale někteří Piráti se k tomuto přiklánějí (despite popular bias, pouze 70% Pirátů podporuje zavedení ZP), ale pokud vím, tak jsem byl první, kdo upozornil, že tím pádem by se výše dávky každý rok (možná i častěji - DPH se vybírá čtvrtletně, do té doby stát neví, kolik opravdu má v kase) měnila a nešlo by jí přesně předvídat.

s tím, že další část nejen Pirátů, ale i ostatních stoupenců ZP to chce řešit "tiskem peněz", to je pravda. ale není pravda, že v dnešním systému by komerční banky peníze "netiskly" také. víceméně, systém má zajišťovat, že si ty peníze půjčí někdo, kdo chce postavit dům nebo podnikat nebo tak něco - a že okamžitě nebudou spotřebovány (takto uvolněné peníze by jen zvýšily cenovou hladinu spotřebního zboží, tzn. vyvolaly inflaci). problém je, že představa, že banky půjčují jen lidem, kteří "vědí co dělají" je v podmínkách globálně provázané překotně se rozvíjející ekonomiky v podstatě jen zbožné přání - každý systém po čase "zavirují" subjekty, které se specializují výhradně na překonání jeho zabudovaných obranných mechanismů (viz příčiny krize 2008)
    TUILE
    TUILE --- ---
    FESTER: Tak treba xchaos to chce rozdelovat z prebytku hospodareni statu. Pak to socialni davka neni, protoze takovej prebytek se bude kazdej rok menit a jednou muze bejt 300 korun za rok, jindy 3000 za mesic. Nicmene v socasne dobe by kazdy obcan v takovem systemu musel zaplatit ca 14k mesicne.

Juni chce penize vytisknouta socialni davky tim nahradit, a nzp zavest jako mandatorni vydaj. Takze to pak socialni davka bude.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS:
    V systemu socialnich davek, clovek nema kolikrat duvod pracovat. Protoze kdyz zacne, davky mu vezmou.

v systemu NZP se tohle jenom znasobi. ten kdo vydelava plati tem co nevydelavaj. protoze na NZP muzes brat jen tem co jsou ekonomicky aktivni.
    vedatore :-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FESTER: na to uz odpovedel. pry 'od spravce spolecnosti' :-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    ja e nebavim o socialnich davkach ja se bavim o tom kolik by mel dostat clovek minimalni mdu.. NPZ
    asi jsi tak tupy ze jsi to doteda nepochopil a nebo nechces pochopit
    FESTER
    FESTER --- ---
    kdyz nez neni socialni davka tak co to je ? voluntary prispevek komunistum od free marketu ?
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: Furt si neodpovedel kde na to NZP vezmes money
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS:no, není to stejnej systém... ty lidi bez toho že by doplňovali, tak nebudou mít co jíst a kde bydlet. Je to opravdu stejnej systém?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SHEALA: chapes, ze dnes je stejny system - doplnuje ten kdo chce.
    Proc se nebouris?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: hele, potřebuju abys napřed dořešil to doplňování zboží.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SHEALA: nepovidej,a jak tedy? v cem se bude lisit od trzniho?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: jo a ekonomika s NZP není tržní.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: jasný, takže mám počítat s tím, že až zvítězíte, tak v supermarketech nic nebude. A vasltně nebudou žádný supermarkety. To už sem zažila sakra...
    Sorry, chápeš aspoň, že pokud zboží bude doplňovat jen ten kdo bude chtít, že je možný že ho taky nikdo nedoplní? A že třeba tohle je důvod, přoč nejenže v týhle utopii žít nechcu, ale že mě zabije, protože holt jsem ten slabší kus a v postapo světě nepřežiju, a tady mě drží jakás naděje, že se uživím nějak jinak než zemědělskou samovýrobou? Jo, možná by to šlo, ale budu muset honem přestavět zahradu na nějakej tenhle systém: http://www.berkeleyside.com/2011/06/24/accessible-beds-help-kenny-cottage-gardens-thrive/
    dík za upozornění.

JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SHEALA: ty se ptas, kdo bude v trzni ekonomice doplnovat zbozi v supermaketu?
    Jednoducha odpoved - ten kdo bude chtit.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FESTER: a dotedka jsi mi neocpovedel na to kdy 10 milionu citizens v zemi je na NPZ a nikobo nepracuje tak jak je budes financovat ?
    ty to porad nechapes. NZP neni socialni davka!
    Tam kde bude NZP - zakladni prijem, nebude nikdo "na NZP", stejne jako zamestatnec neni na platu, nebo akcionar na dividendach.
    NZP neni zakaz pracovat, a nzp ti neseberou, kdyz budes pracovat, understood konecne?

Nestane se s NZP, ze nikdo nebude pracovat, pokud si myslis, tak ti unika realny zivot.
    Cili tvoje otazka je fikce, neexistujici problem, ktery neni nutne resit.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FESTER: no prave, proc resis kapitalistu a jeho investovani (praci), kdyz bude mit NZP?
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: get life.. proc bych mel pracovat kdyz mam zaauceny NPZ?

ktere casti otazky nerozumis? a dotedka jsi mi neocpovedel na to kdy 10 milionu citizens v zemi je na NPZ a nikobo nepracuje tak jak je budes financovat ?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FESTER: tvoje teze, ze s NZP nebude nikdo pracovat, tedy i kapitalista.
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: co je to za idiotskou otazku ?

a co kdyz kapitalista bude pobirat NZP, proc by mel nekam lezt?.

kapitalista v tvojim dream world nema kam lizt a ani tam nepoleze kdyz uz tak
    FESTER
    FESTER --- ---
    JUNIPETRUS: ano lidi budou pracovat aby meli vice penez ne na to aby poidporovali NZP

a neboi lidi budou vice pracovat pac NZP suks

stale jsi mi neodpovedel na otazku :

10 milionu lidi bere NZP

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam