• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BLOODRAT: dneska. Co si budeme povídat, 80% kancelářský práce se dá nahradit botama poměrně jednoduše - přesouvat papíry z místa A na místo B s přidáním razítka zvládnou rozhodně líp než lidi už dneska a až se k tomu dodělá software, a zlevněj se roboti, aby byli levnější než lidi, tak to příjde.
    Dtto:
    půlka státní správy
    překladatelé vs. google translate
    účetní vs. lepší skript
    doktoři - diagnostici (už dneska jsou weby s úspěšnější mírou diagnozy než realný doktoři)
    sekuriťáci vs kamery/drony
    policajti vs. robocop
    hasiči
    právníci vs. metaboti
    knihovnice . automatickej uklízecí systém
    atd.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SEAMON: prave, nzp problem automatizace neresi. blby je ze ho neresi ani vyrabeni umelych mist, ti lide pak akorat generuji obtezujici picoviny pro ty tvurci. nevim jak z toho ven.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Vyborne, tak si nabuduce odpusti linky na clanky a videa a nehraj na city, lebo xy pracovnikov niekde stratilo pracu. ;)

    Ale viac by ma zaujimala reakcia na to co som pisal skor. Lebo realne sa dostavame do tohto stavu:
    1) Zavedie sa NZP
    2) Zvysi sa automatizacia
    3) Ludia s nizkou kvalifikaciu nebudu mat kde pracovat - kolko z nich sa vrhne na dalsie studium? 10% a z toho minimalne 1/2 to dalsie studium asi neda..
    4) Vsetky tieto automaty, budu potrebovat servis sw a hw - tj, tam nove pracovne miesta vzniknu..
    5) Automatizovane linky stale aj teraz potrebuju nizko kvalifikovanu pracu - staci si pozriet serial How do they do it. Proste niektore ukony - prekvapivo primitivne z naseho pohladu su z hladiska automatizovanej linky vcelku zle riesitelne. Tu sa dostavame trosku do problemov..
    6) Deti ludi co ostali na NZP (a povedzme si uprimne po 5 rokoch napr. sa uz z NZP nedostanu). Budu cely zivot vyrastat s tym, ze ich rodicia a pravdepodobne cele okolie nema zamestnanie.
    7) Je silne pravdepodobne ze populacia "pure" NZP ludi bude rast rychlejsie, ako tych co ich budu zivit
    8) Bez zmeny politickeho systemu sa do politiky bez problemov dostane vacsina ludi, co prispievaju do systemu minimalne..

    Alebo v skratke - pozri si http://www.csfd.cz/film/185578-absurdistan/ ano je to mozno hlupa komedia - ale mnohe z toho sa uz pomaly deje.. Hlavne TV relacie ala Au moje gule..
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: skoda ze tu na nyxu neni funkce, ktera by spocitala kazdemu pocet minusu na prispevek.
    aspon v necem bys mohl vyniknout. o 5 konskych delek :-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    ANDY_WARHOL: argumenty tu od minusaku necekej.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: prosim minusaka o nejaky argument. sice to pisu z mobilu, takze sem to psal zkratkovite, ale hlavni teze je jasna.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MAZA: ZP už v podstatě existuje - je to existenční minimum. Když nemáš příjem a nárok na cokoliv jiného, stát ti vždy vyplatí min. cca 2.200,- Kč měsíčně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    pokud sem to v tom streamu zaznamenal, to ze ruzna pracovni mista ve statni sprave vznikaji umele, se poklada za konspiracni teorii... a je to spise dusledek hloupych rozhodnuti...

    na to bych rad reagoval: ve skutecnosti je to oboji. socialni inzenyring je velmi realna vec, a docela dlouho uz se to pouziva, vic jak sto let, nektere extremnejsi formy pak prinesly hodne mrtvych, ale cely ten tzv. socialni stat je take to same. v soucasne dobe jde jen o to rozdistriubovat produktivitu tech cinorodych k tem neuzitecnym. ti neuzitecni jsou na jedne strane pobiraci socialnich davek, ale take vsichni ruzni urednicti lehkozivkove, jejichz existence ne ze nikomu nepomaha, ale jejich cinnost naopak skodi. a takova mista mohou vznikat take umele, nerikam ze vzdy, ale ruzne sociologicke prace na toto tema existuji a verim, ze lide v rozhodovacich funkcich tyto veci ctou.
    abych neukazoval jen jednim smerem. na druhe strane tuto produktivitu vysavaji velke nadnarodni korporace a ruzni bili limeckove. pro ne se zase vymyslely povolani ve financnim sektoru a hlavne ve virtualnim burzovnim kasinu. to ma vyhodu v tom, ze je to kombinace chleba a her najednou.
    je vtipny, ze tento koncept dat lidem najist a zaroven je zabavit se tahne celou historii a jen se meni kulisy.
    nicmene funguje na vybornou.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TUILE: resil sem to spise globalne. a ze stroje jednou nahradi hodne veci je jenom otazkou casu.automatickymi pokladnami v tescu to jenom zacina. co vsechno se vyvyji mam docela dovre v merku.
    TUILE
    TUILE --- ---
    ANDY_WARHOL: Bavime se v ramci cr. Takze jestli nam ted nekvalifikovanou praci berou asiati a pak to budou stroje, sme v ramci cr na stejne hodnote.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    _BENNY: vzdyt muzes. staci vymyslet nejakou bejkarnu a vybehat si grant z eu. pokud mas dost znamych tak to nebude problem.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    JUNIPETRUS: A protože znám výši tvého rozhledu a inteligenci, tak raději doplním to, co je ostatním jasné - ten robot ti bez těch třech vzdělaných nepoběží.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    JUNIPETRUS: Jenže vole úplně pomíjíš fakt, že robot, který sebere práci třem trotlům se základkou vytvoří tři nová pracovní místa pro lidí s vejškou, popř střední se strojním zaměřením.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SEAMON: chlape PROBER SE.
    me preci vubec nevadi, ze lidi ztracej praci kvuli automatizaci a robotum.
    Prave naopak! Rikam to tu opakovane, to si preci nemohl prehlednout.
    Je dobre, ze automatizace, roboti, pracky zbavuji lidi tezke i bezne prace, protoze to setri sily a ziskavaji cas na zivot.
    Vzdyt to je smyslem technickeho vyvoje, zbavit lidi nutnosti pracovat, usnadnit jim zivot.

    Technologie je preci odpoved na vasi zoufalou otazku "kdo bude delat vsechnu tu "spinavou" praci?"

    Diky technologiim, neni nutne, aby vsichni pracovali, dokonce ani vetsina, ale to uz vysvetloval.

    Otazka a problem pak je, jak zajistit, aby se k lidem dostali produkty, ktere za ne vyrabi stroje a roboti.

    Jen magor chce(cau Fionore), aby lidi konkurovali robotum. Jen magor chce, aby lidi pracovali, misto aby zili jako lidske bytosti, kdyz praci prebiraj stroje a roboti. Jen magor zesmesnuje schopnosti lidi, jejichz prace byla nahrazena strojem.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Mas doma pracku? Vies kolko zien, takto stratilo pracu?! Celosvetovo?
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    JUNIPETRUS: Hm.. ok, takze si len potvrdil, co sme dlhodobo tvrdili - cast spolocnosti bude zit na ukor prace inej casti. Len to, ze ocakvas ze 20-30% bude zivit ten zvysok - no to je ftipne. Tej hrstke ludi sa bude bohovsky spavat, ked oni budu zabezpecovat VACSINU spolocnosti. Ty kokos.. to nie je vobec stres, ze? Btw to tych 20-30% ma realne financne produkovat tolko, aby pokrylili naklady na 70? Ako viem, ze sa s matikou som nekamaradis, ale to je sila..

    Nerad ti to vravim, ale tie videa robotikov- inu ano existuju, ale este ubehnu dlhe roky kym z toho realne bude nieco v praxi rozsirene. S casti je to cenou, druha vec, ze tak 3/4 z toho su hracky (ako robot kuchar - ani nedokaze ochutnat to co vari.. to je uplne uzitocne). Asi neprogramujes, takze nemas ani hrubu predstavu toho, co to znamena urobit tie najzakladnejsie operacie, osetrit zlyhania a este zabezpecit, ze tie stroje 100% nezrania cloveka (to dost kazi predaj zejo). A ono realne - ludia maju stale problem ovladat svoj pocitac - mas pocit, ze bezny uzivatel vazne zvladne robota co nebude hracka?

    To uz su realne zaujimavejsie exoskeletony pre ludi, ale to je o inom.

    Ak sa podla teba zavedie NZP po vlnach - tak staci, ze jeden stat vyhlasi, ze NZP nie a tych 20-30% sa velmi rado prestahuje tam - lebo tam zrazu bude kvantum ludi, co su spolocensky uzitocni a vedia sa o seba postarat.. Tj. zrazu nemusia zivit vacsinu naroda.. A neboj tento exodus vysoko kvalifikovanych uz prebieha teraz, nehto by to len posunulo na novu uroven.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Takze staci zdanit roboty a mame na NZP
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Tady konci legrace
    1 Million Robots To Replace 1 Million Human Jobs At Foxconn? First Robots Have Arrived. | Singularity Hub
    http://singularityhub.com/...s-to-replace-1-million-human-jobs-at-foxconn-first-robots-have-arrived/
    Foxconn is attempting to replace its human workers with thousands of robots | ExtremeTech
    http://www.extremetech.com/...nn-is-attempting-to-replace-its-human-workers-with-thousands-of-robots
    MAZA
    MAZA --- ---
    JUNIPETRUS: Dnes odvede každý státu zhruba 65%. Můžeme polemizovat, jestli je to pár procent víc nebo míň, ale je to určitě víc než 60%. A i tak je veřejný rozpočet ve schodku 100 mld. ročně. A to nemluvím o díře ve zdravotnictví atd. Z čeho bys chtěl financovat NZP, když už teď fakticky přes 100 mld. chybí? Chceš jako Babiš tvrdit, že rozkrádačky jsou 300 mld. ročně, a zbytek rozdat lidem? Vybrat prachy navíc na NZP bys musel od pracujících, jako jsem já. Jinde asi těžko.

    Pokud se někdo chce učit něco nového, moje teta je úřednice přes rekvalifikační kurzy na pracáku, klidně předám kontakt. Kurs+nějaký cash po dobu kursu pracák jistě proplatí. Problém je kde?

    Prodavačka? Ano, můj kamarád má úklidovou firmu, kvalitní uklízečky se téměř nedají sehnat, protože je to většinou práce na krátké úvazky za této práci přiměřenou mzdu. Umí prodavačka mýt okna a podlahy? Klidně pošlu kontakt. Teď shání lidi, vyhrál zakázky úklidů úřadů po severních Čechách.


    JUNIPETRUS: Člověk není altruista. Dost dobře si pamatuju přednášku neurologie při studiu AI. Pro člověka je nejvýhodnější maximalizovat zisk pro sebe / svou skupinu (dnes rodina), a taky se tak chová. Biologicky jsme nastavení tak, že neexistuje žádný stav, po kterém bychom si řekli "tak a teď mám dost". Vždycky budeme chtít víc, než máme. To, že se to u někoho (Gates, Vox) přelije v altruismus... To je zase otázka touhy po uznání, vlastně je to věc výměny peněz za souhlasný potlesk od ostatních, možná i pro svůj dobrý pocit, ale o tom už spíš pochybuju. Nebo existuje nějaký známý případ osobnosti, která rozdala veškerý svůj majetek anonymně na dobročinné účely? To jsem ale odbočil, pardon.

    A státní dluh. NZP by jistě byl placen ze státního rozpočtu, který je ztrátový. Dokud jsme hodně v mínusu, těžko budeme NZP extrémně zvyšovat výdaje, že? To není manipulace, to je konstatování faktu. Kde tedy stát vezme (10 300 000 x 12 x průměrný měsíční NZP) ročně?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja to nechapu. vzdyt JUNIPETRUSovi musi byt jasny, ze jako existence je na tomto svete uplne k nicemu. proc se jeste nestrelil do hlavy? ja bych to na jeho miste uz davno udelal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam