• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA:

    1/ jo, takze v soucasne dobe jsi tim parazitem, o kterych pises, a teprve v tom novem systemu bys parazitovat prestal. hm. slechetne :)
    2/ znamena to, ze se musim i ja zmenit, protoze kdyz se ja nezmenim, system nebude fungovat? (menit se kvuli tobe nehodlam, diky za optani)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    _BENNY: 1/ Tuto otazku jsem od tebe cekal, ale postrada logiku, protoze se ptas za situace kdy spolecnost, na kterou sem to smeroval, zatim neexistuje. 2/ Kapitalisti, nebo jiny isti s tim nemaji co delat, je to o lidech a jejich hodnotove zmene, sam vidis, ze zadny system neni natrvalo a vzdy se nejaka zmena udeje ktera prekope spolecnost
    LEON_CHAMEAU: chytas me za slovicka, samozrejme ze plati oboje, za sebe vnimam, ze penize momentalne plni ulohu spise destruktivni, ale ta destrukce zase vyviji tlak na lidi, aby premysleli o zmene
    TUILE: Umim si predstavit ze to muze fungovat i pro vetsi celky, ale dukaz pro to samozrejme nemam
    TUILE
    TUILE --- ---
    TILOPA: Tohle muze fungovat v malejch spolecenstvich. V rodinach, v komunitach, ve squatwch, v nejakejch zajmovejch spolcich, u domorodejch kmenu...
    Jenze. Pak mas veci co v ramci komunity neudelas. Bud se jich vzdas a nebo je musis nejak poridit.
    Ono tohle ve vetsi spolecnosti fungovat nemuze, protoze ty, kteri delaji vic po case zacnou brblat, ze z toho nic nema a ze se dre zbytecne (a treba ho ta drina bavi, ale chce za to dostat adekvatni odmenu). Kdyz bude takto delat v mensi skupine lidi, muze byt spokojeny, ze si ho lide vazi, ze ho ostrihaji bez cekani... Ale pokud bude drit a jeho plody prace bude vyuzivat nekdo na druhy strane zemekoule, tak tam jakykoliv revanc bude chybet.
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    TILOPA: Tak teda splnili peniaze uz svoju funkciu a sme pripraveni zit bez nich, alebo ludia na to nie su pripraveni a musia sa najprv zmenit?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TILOPA: pokud chce byt clovek spise parazit na systemu a neco do nej vkladat jen za ucelem ze se mu to vyplati cili vrati idealne v penezich a jeste idealneji aby vlozena energie a usili bylo mensi nez zisk, tak potom spolecnost neni na to zrala a takovy system neprijme a bude pokracovat v tom svem dokud se sam od sebe nezhrouzi a nedonuti vytvorit neco jineho

    dve otazky.

    1/ ty sam spolecnosti davas VIC nez si od ni beres? jak presne?
    2/ znamena to, ze se to bez nas kapitalistu neobejde? ze nas k tomu ten vas altruisticky system potrebuje, ze s nasi existenci ve svem planu natvrdo pocita a nedovede bez nas fungovat? (to k te zralosti spolecnosti)
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    _BENNY: meles nesmysli a srovnavas nesrovnatelne, jako sorry, ale zamysli se nez neco napises

    To tezko pochopite, kdyz ste tak zamilovani do vlastneni necoho co vam dava pocit urcite pseudosvobody a bezpeci, je jasne ze system bez penez muze prijit az se zmeni lidi, takze je to spise odraz vnitrnich hodnot, neco jako funguji po svete spolecnosti na bazi druztev atd, pokud chce byt clovek spise parazit na systemu a neco do nej vkladat jen za ucelem ze se mu to vyplati cili vrati idealne v penezich a jeste idealneji aby vlozena energie a usili bylo mensi nez zisk, tak potom spolecnost neni na to zrala a takovy system neprijme a bude pokracovat v tom svem dokud se sam od sebe nezhrouzi a nedonuti vytvorit neco jineho. Ja chapu to vase prskani a nechut ktakovemu systemu, protoze by to znamenalo neco delat pro celek "zadarmo" a zaroven "zadarmo" cerpat z celku a to cele za predpokladu ze by lidem bylo takove chovani prirozene. A tato predstava muze a je lidem, co se jeste nenabazili pocitu vlastnit vic a vic a valet si tu svoji kulicku, neprijemna.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jak to vypada v tom Svajcu? uz se bude fasovat apanaz?
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    FIONOR: Víčka od Coca Coly taky fungujou dobře...
    FESTER
    FESTER --- ---
    Dreamers : fetaci, chronic nemakarenko, socialni pijavice, a podobna pochybna individua jako Faulkner mask nosici
    FESTER
    FESTER --- ---
    TUILE: rozumne slovo na rozdil od dreamers
    TUILE
    TUILE --- ---
    TILOPA: Kdo bez nich chce fungovat, at bez nich funguje. Budu moc rada cist jeho blog a budu mu drzet palce (zcela uprimne). At po me ale nikdo nechce, abych do podobnych experimntu sla s nim. (A navic system bez penez je hodne daleko od systemu s nzp).
    FESTER
    FESTER --- ---
    TILOPA: vysvetli nam po lopate funkci spolecnosti bez penez
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    asi jako rict, ze krevni obeh uz svou funkci splnil a ted by telo melo vymyslet zpusob jak fungovat bez nej
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Porad nechapete ze penize uz svoji funkci splnily a clovek by mel pochopit ze dalsi cesta je bez nich
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    JUNIPETRUS: No hle, kdyby dostal "Nepodmíněný Základní Příjem", tak mohl zůstat doma a park by zametl vítr nebo roboti!
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Na sebevraždu to ještě nevypadá. Blog - Jan Klar (blog.iDNES.cz)
    http://klar.blog.idnes.cz/c/430897/Na-sebevrazdu-to-jeste-nevypada.html
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GORG: K minimalni mzde. Jsem zastancem jeji existence (minimalne v CR a dalsi vychodoevropske/postkomunisticke oblasti) - presto uznavam jeji kontroverznost. Nasleduji 2 zajimava videa (prvni na nyxu uz pred par lety probehlo)
    - http://www.youtube.com/watch?v=rQj1qlsjVoM
    - http://www.youtube.com/watch?v=tQE0ldkiKo0
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    IORETH: Vim že pěknou legraci taky amíci zažili, když si na jednom místě zavedli daň z luxusu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Edward Snowden: Pracuji s technologiemi a vidím, jak automatizací mizí pracovní místa. Pokud nezajistíme každému základní příjem, sociální nepokoj nás zničí.

    As a technologist, I see the trends, and I see that automation inevitably is going to mean fewer and fewer jobs. And if we do not find a way to provide a basic income for people who have no work, or no meaningful work, we're going to have social unrest that could get people killed. When we have increasing production—year after year after year—some of that needs to be reinvested in society. It doesn't need to be consistently concentrated in these venture-capital funds and things like that. I'm not a communist, a socialist or a radical. But these issues have to be 
addressed.

    http://m.thenation.com/article/186129-s ... -interview
    FESTER
    FESTER --- ---
    AIRGURU: well na to reknu jedno... proc oni push na zvyseni minimum wage a sami nejdou prikladem a neudelaji to pro svoje vlastni pracovniky ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam