• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jestli chces kritizovat HDP, mel bys nejdriv vedet co to je
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: tak zrovna ekonomie je velmi doktrinářský až ideologický obor :-) chápu, že to s ním myslíš dobře, ale co mu poradit nějaký obor, který funguje bez ohledu na to, kolik lidí zrovna věří aktuální doktríně? (zrovna ekonomie je dost plná self-fulfilling profecies... existují sice kvantitativní přístupy, ale zrovna přesné měření HDP je jejich achillova pata)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je to složitý. robot se občas porouchá. myslím, že většina lidí by v budoucnu měla fungovat zhruba tak, jako v dosavadní moderní době profese "držící pohotovost" (tedy např. i naše firma): v podstatě většinu času to funguje samo, ale určití lidé jsou v pohotovosti a když je seženeš na mobilu, jdou to opravit.

    přes to všechno, umět analyzovat problém a začít pracovat na jeho odstranění je z principu pokročilejší dovednost, kterou s rostoucí sofistikovaností technologie zvládne stále menší část populace. většina lidí funguje v systému intenzivní dělby práce, a i když dokáží po čase opakovat úkon, který jim předvedeš... tak zrovna analýza problému a návrh jeho řešení je dovednost, kterou může mít dejme tomu tak 20% populace (je teda fakt, že stále víc věcí se řeší tím, že celá věc se zahodí jako neopravitelná a shání se nová... holt Idiokracie)

    (např. já se dovedu podílet na pečení vánočního cukroví, když dostanu těsto k rozválení a formičky. kdybych měl těsto i sám vyrobit, včetně nákupu ingrediencí, a pak pečivo upéct aby se nespálilo, tak to bude chtít pár let praxe... a i potom bude kvalita toho pečiva diskutabilní)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: predpokladam, ze chces upozornit na tento odstavec, ktery do teorie nzp pracujicich robotu a odpocivajicich lidi dobre zapada :P

    Dle jejích výsledků vznikne v důsledku nasazení autonomních strojů v USA do deseti let na sto tisíc pracovních míst. A americká ekonomika posílí o 13,7 miliardy dolarů. Autoři studie předpokládají, že se bezpilotní letadla v devadesáti procentech případů uplatní v zemědělství. Budou v něm sloužit k podpůrným činnostem a nelze od jejich nasazení očekávat, že budou eliminovat pracovní místa.



    krome toho jeste si mi neodpovedel presne, jak to tedy bude s tim nzp pro lidi v bohatsich mistech (praha) a chudsich mistech.
    nastolil jsem otazku, ze tve reseni povede k vytvareni odloucenych lokalit a vzniku predrazenych mest, kde se budou koncentrovat pracujici lidi, kteri umelym zvysovanim cen pozemku/nemovitosti a potravin vyselektuji nzp priznivky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: jo, hezky zjisteni po roce (nebo jak dlouho) existence tohoto auditka. propagatori nzp jsou proste nedovzdelani jedinci, slusne receno.


    MANFRED: neni psychous jako psychous, muj zamestnavatl je prijemnej clovek. vic psychopatu je stejne mezi sverepymi bojovniky za nzp a za kazde hovinko zdarma...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Krize práce. Vyhraje stroj nad zaměstnancem? - ceskapozice.lidovky.cz
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...j-nad-zamestnancem-fkk-/tema.aspx?c=A141223_210503_pozice-tema_houd
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: My sto let rozhodně ne, a ta teze že vyhodit koupit je nejlepší, je něco co se povedlo firmám, po zjištění že současná verze člověka je dobytek kterej reaguje nejlíp na ránu do hlavy a současně závistítko žeroucí se chtíčem nasevírovala správně cílená reklama. Poslouchal jsem debatu muzikantů ( Emmanuel a spol), kde jednak došli k závěru že až dojdou starý nástroje (třeba fendery, ale i jiný nástroje z doby kdy kvalita a kvalifikovaná práce nebyly sprostý slova), a plně se dokončí změna v myšlení (kdysi se muzikant mořil s technikou atd., dneska jak vytřískat co možno největší balík), bude docela legrace.
    Zaměstnanost se tim určitě udržuje. Bohužel v asii, což nás moc nevytrhne, protože dopředu jdou místa, kde se vyrábí a ne ta, kde si věci lidi kupujou, v době, kdy evropa a amíci zásobovali svět byla dobou zaslíbenou.
    XCHAOS: Není, já chápu něčí snahu si přivydělat, dokonce je to smysluplný i vzhledem k budoucnosti, protože až se sociální systém rozsype, bude mít nějakou možnost obživy (otázkou teda je, bude li někdo v tom šrunci potřebovat zrovna naladit piáno, spíš bych spoléhal na opravy zbraní).
    Nepolemizuju ani s tim, že lidi si najdou čim se zabavit a jak využít přebytku volného času. Hledíce ovšem do reálu, kdy již tento problém část obyvatelstva řeší, nevím, bude li na světě dost věcí k ukradení (nebude -li nakonec nutno vyrábět měděné vodiče přímo naporcované a bez izolace), vejdou-li se někam hrací automaty a bude li stíhat komunita připojovačů kabelových televizí, výstavba demoličních hraček počínaje lavičkama konče bytama, prostor před zapomněnkama k pití piva a krabičáků, tvůrci gaučů a jiný obory(třeba vznikání dostatečnýho množství hnutích a iniciativ), zpříjemňující lidem bez nutnosti pracovat již dnes jejich pozemské bytí.
    VYHULENY_UFO: S psychopatama pracujem všichni, vzhledem k tomu že se výborně prosazujou v řídících funkcích a politice, máme s nima zkušenost všichni.

    Ekoaktivisty bych nechal na obláčku, vzhledem k tomu, k jakejm koncum jejich snahy vedou, snad radši nějaký jiný hnutí směřující k nesvobodě, omezování práv a dušení ekonomiky. Třeba náckové, ti už dobře 70 let nikoho nekoncentrákujou a nevyvrař
    ďujou (dal bych jim teda logicky přednost před komouši všech jmen, který se oproti nim realizovali vcelku nedávno a navíc jim nefungovala ani ekonomika).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jinak koukam ze sem zase leze JUNIPETRUS, chran te boze zase napsat nejakou kundovinu, jinak dostanes ban na rand(1,365) dni
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja proste nechapu proc NEKROMANT ten cas, ktery venuje sledovanim konspiracnich videi a zkoumanim protisystemovych teorii, nevenuje obycejnemu studiu stredoskolskych tematu. tak strasne moc rad by se hadal o HDP, o kterem slysel nekde na youtubu, ale za boha nema poneti co to znamena.

    ale on je to chlapec sverepy a svebytny, takze se na nejake studium vysere a radeji bude cerpat rozumy od podobnych ztracenych individui a loseru jako je on sam. a jeste na to bude hrdy a bude to prezentovat jako svou prednost. fakt legrace takove lidi sledovat.
    GORG
    GORG --- ---
    What if everybody got free cash? Myths and facts about Unconditional Basic Income
    https://www.youtube.com/watch?v=-vnB16E36EQ
    GORG
    GORG --- ---
    TRANSITIONS FOR SOCIETY: JOB GUARANTEE AND BASIC INCOME
    https://www.youtube.com/watch?v=1CjCKow5xmo
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FIONOR: a uklidit pokoj, ať se konečně odmotáš od maminky...
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    skvělej argument, diky :)
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    Obrovské kvantitativní uvolňování zažila ČR asi tak před rokem. Občané ČR z toho nemělí samožřejmě vůbec nic.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    proč je to nesmysl? :)
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    ten co dal mínus, jaké máš životní hodnoty?
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    NEKROMANT: 9 000 je skutečně málo. Myslím, že ČNB (kvantitavní uvolňování) a komerční banky (částečné bankovní rezervy) vytváří z čirého vzduchu mnohem více peněz nez 9 000 na hlavu/měsíc konkrétně v našem kotlíčku. A o tom to celé je. :) Nebude samozrejmě zájem "vyrobu peněz" distribuovat spravedlivě, protože tím by oligarchie přisla o totální moc ovládaní a kontrolu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NEKROMANT: a tím by se zrušily důchody a PnP, a mateřský a všechny cílené sociální dávky? Asi bysme na tom byli šul nul, možná o chlup líp, a jsme tak nějak průměrně.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Na to téma Němců za druhé světové vřele doporučuju They Thought They Were Free (souvisí i s FIONOR).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: A za pletí záhonů se platí v penězích a nebo je to dorbovolné či barter ? :)
    V tom prvním případě by HDP rostlo v tom druhém by se to do něj mohlo promítnout i poklesem :D

    A kde máš ty důkazy že ekoaktivisté vědí hovno? Wiki jsem si přečetl celou. Nikdo nemá úplné znalosti o všem. NZP nepodporuji já jakožto diletant, ale i osobnosti z akademie věd atd.. Já si nemyslím že by nám měli vládnout odborníci.

    Struny jsou jistě fajn a je fajn že si o tom povídáš. Třeba teoretičtí fyzikové začnou o problému díky tobě uvažovat jinak něco vybádají :)
    Také jsem debatoval s vysokoškolským učitelem na matfyzu o nekonečnech a bylo to fajn asi pro obě strany.. :)

    2010 - Archiv | Audiovizuální centrum studentů ČVUT
    http://www.avc-cvut.cz/archiv/fyzikalni-ctvrtky/2010
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: jestli vychazis s podivnych webiku na freehostingu, ok.... na tebe skolstvi bylo skutecne plytvanim casu.... :P

    nastesti pro nas, s lidma jako ses ty, to slavny nzp prilis nevyhraje :P
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam