• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: víceméně - já sám pozoruji, že nejúspěšnější v dnešním systému nejsou lidi, kteří jsou fakt ochotní pracovat, ale spíš lidi, kteří se nestydí říct si o trochu víc peněz za stejnou práci, než ostatní (samozřejmě je tu skupina lidí s opravdu nenahraditelnými znalostmi, které mají fakt velkou tržní hodnotu, ale těch je prostě malé procento populace)

    ZP není o napřažené dlani, protože ho mají dostávat všichni. má tedy pomoci těm, kteří právě tu dlaň neumí nastavit tak dobře, jako jiní.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: v cem vidim problem? potkavam pravidelne pri svych prochazkach se psem spoustu lidi, kteri se zivi sberem a nikdo je nenuti pracovat.

    to je xchaosi stav mysli. budto jdes neco delat sam a nebo cekas s natazenou dlani a jsi nasrany, ze ti do nikdo nic nedava...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tak ses pekne pochvalil a muzes jit teda predstirat neco, co se nekomu jinemu jevi jako prace ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: půjde vydělávat jako _někteří_ (nebo půjde předstírat něco, co se někomu jinému bude jevit jako práce).

    hele, já nemám čas tuhle debatu vést donekonečna - musím taky pracovat, že. podstatné je, že nechci ze svých daní platit člověka, který bude pro id JUNIPETRUS vymýšlet, jak před někým dalším předstírat, že dělá něco užitečného. připouštím jeho právo na existenci, i když nic užitečného dělat nebude. nemůže samozřejmě čekat extra velký luxus, ani nějaké extra společenské uznání - ale v zásadě tak vznikne menší škoda, než kdyby se, co já vím - zaměstnal v továrně na zbraně. jsem v podstatě ochoten ze svých daní platit jakési "odškodné" každému, kdo se nezaměstná v továrně na zbraně (samozřejmě jsou zde určité hranice) - prostě si nehledím svého a využívám mozek k tomu, abych přemýšlel, jaké důsledky bude mít různé počínání jiných lidí. (v tomhle jsem radikální egoismus prostě vzdal - i když individualistou v řadě ohledů zůstávám - například zdaleka nejradši dělám něco co mi baví když jsem sám v místnosti a nemám moc rád společnost jiných, apod. - takže jeden ze smyslů ZP vidím i v tom, že lidi nebudou nuceni do kolektivní interakce kvůli pouhému vydělání si na živobytí)
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Proč by si chtěl měnit dokonalý systém?

    Přes 2 miliardy lidí (29% populace) má nadváhu nebo jsou přímo obézní. To je statisticky dvojnásobek těch, kteří nemají, co jíst ( http://www.wfp.org/hunger/stats )

    Co měnit na tak dokonale nevyváženém systému , co tu chceme s tím ZP zlepšovat? :-)

    Kdo chce, práci si najde. Na každé zrušené místo nahrazené roboty přibyde stejný počet nových typů pracovních míst. Korporace se starají o blaho planety Země a ekosystému, pečlivě sledují stav planety, a sledují ekologické postupy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: popravdě - pro jiného děláš z donucení v situaci, kdy nemáš možnost uživit sám sebe přímo (např. lov, sběračství, zemědělství). jaká část lidí by dobrovolně kooperovala, to se odhaduje špatně, já jsem třeba liberál a soudím, že velká - ale to nic nemění na tom, že pokud se někdo v téhle společnosti narodí aniž by např. vlastnil pozemek, kde může farmařit či lovit a uživit sám sebe, tak se prostě do dělby práce nezapojuje dobrovolně).

    ať už má jakékoliv další vady, tak nevidím např. důvod se id JUNIPETRUS vysmívat, že nezdědil (na rozdíl od cca třetiny české populace) nějakou nemovitost, ve které by mohl bydlet bez placení nájmu (a pokud by byl ve výhradním vlastnictví, nemusel by platit ani do fondu oprav, kdyby opravy zvládal svépomocí). není to tak, že bych ho automaticky chtěl nechat bydlet ve svém a byl ochoten vystěhovat se na ulici: pouze konstatuju, že výchozí podmínky nejsou pro všechny stejné (a ani po zavedení ZP tedy právě nebudou - ZP je o přežití, ne o pohodlí)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: no a jeste lepsi reseni je, ze nedostane nic a pujde si na sve potreby vydelat stejne jako vsichni ostatni co maji zdrave ruce a nohy, nez abych mu ja musel cokoliv platit. a s argumentem, ze uz ted neco platim, takze mi to muze byt jedno, za mnou nechod, to bych zminimalizoval anebo uplne zrusil ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: to si vymyslel sam?

    nikdo nedela z donuceni, vzdycky delas proto, aby sis neco vydelal. napriklad davky od statu, kdyby sme byl normalni zeme.... :P

    kurva xchaosi, komunisti uz nam prestali vladnout pred nejako dobou a jestli sis toho nevsim, ziskali jsme take pravo svobodne se rozhodnout nepracovat....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: podívej... výběrový řízení na veřejný zakázky by měly mít hlavu a patu nezávisle na ZP. město prostě může být častěji uklizené, co já vím, takovými těmi metařskými vozy, než armádou metařů. důvod, proč chceš někoho posílat zametat, nemusí být nutně kvalita úklidu, ale prostě to, že chceš někoho vidět pracovat (pokud možno v podřadnější profesi, než ty sám)

    až na vyjímky kvalita práce lidí, kteří dělají pouze z donucení, nebývá valná. (to je opět variace na téma "nekvalifikovaná práce nemá tržní hodnotu" - otrocká práce, která je tak jasně definovaná, že nejde zvorat, je většinou už právě práce, kdy se ti místo kopáče s lopatou vyplatí bagr, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no, budeš se divit, ale cca třetina obyvatel ČR bydlí ve vlastním (i já jsem ten případ, popravdě). tzn. nájem neplatí taky.

    pochybuju, že tržní nájemné ve městě jako Praha se ustálí na hladině výrazně nižší, než bude jakýkoliv ZP (ať už ZP nebo NZP). Fakticky, vlastníci bytů daleko víc platí do fondů oprav, než kolik odvedou daň, ale z logiky věci, hladina tržního neregulovaného nájemného v různých lokalitách se bude lišit, a asi někde budou existovat podnájmy, které by už šlo pokrýt ze ZP (což demonstruje, že je to přirozený nástroj, který má zabránit vylidňování regionů) (viz taky moje metafora se ZP, který právě přesně pokryje daň z pozemků, které by stačily k tomu uživit se vlastní prací - ve skutečnosti ale dnes díky zemědělským dotacím máme fakticky negativní daň ze zemědělské půdy, ale to je opět vypláceno skrze pronájmy, apod. a už odbočuju)

    a ať už je JUNIPETRUS jakýkoliv povaleč, tak ještě horší než aby on nedělal nic je aby vzniklo nějaké placené místo odborníkem, který bude zkoumat, jak pro něj vymyslet něco, co se tobě bude jevit jako práce a smíříš se s tím :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: vsak co by mazanek platil nejaky najem, myslis ze JUNIPETRUS plati nejaky najem? mama hotel!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: co se tyce vytvareni samoucelny profesi, tak jedinej system, kterej generuje samoucelny profese je NZP, protoze onehda si neco tvrdil, ze na vyberove rizeni pro uklid ulice by se mohlo vyberove rizeni vypisovat kazdej rok, ja ti na to rikal, ze maximalne zamestnas dalsiho clovek, kterej bude administrovat jedno vyberko a to je podle me zbytecna, samoucelna profese a misto.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: chtěl jsem říct, že pokud automatizace funguje, práce je postupně méně a méně. a není pro každého, nároky na kvalifikaci rostou...

    nemá smysl vytvářet samoúčelné profese, ve kterých lidé nedělají nic, než že někomu jinému prokazují svoje právo na existenci. (a čekám, že se vyjádříš k vysvětlení ZP ve výši ofsetující daň z nemovitosti za takovou výměru pozemků, které by stačily k tomu se uživit... tzn. aby sis jako občan státu mohl kus toho státu zabrat pro svoje farmaření a zahrádkaření, a byl v klidu, že daň neplatíš)

    (od toho lze totiž dál odvíjet, že kdo chce pozemky akumulovat, tak si je tak nějak skrze daň virtuálně pronajímá od ostatních občanů státu a tedy je logické, že z této daně se vyplácí ZP... na tomto nemůžeš přece shledat nic nemravného...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: uprimne, presne nechapu co si tim romanem chtel rici, ale byva praxe, ze globalni poskytovatel automatu na kafe resi jejich servis pres lokalni distributory a partnery, kteri maji jiz sve vlastni vyskolene techniky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ve skutečnosti, "městský mazánek" za to ve městě nezaplatí ani nájem, klid. ZP bude spíše cca offseovat daň z nemovitosti těm, kdo žijí na venkově, jsou samozásobitelé, barterují s okolím a nemají žádný příjem, ze kterého by daň z nemovitosti zaplatili (je zajímavé, že ačkoliv pozemkové reformy se děly, tak nikdy nedošly tak daleko, že by kromě a) řekli b) - tedy, že by se stanovilo, jak velký pozemek zhruba odpovídá samozásobitelství, vyměřila by se daň ve zhruba odpovídající výši, a ZP by jí offsetoval)

    a stát dnes dorovnává důchody, protože průběžné financování nestačí (a v případě ještě větší dobrovolnosti než dnes bude stačit ještě méně, protože zejména mladí lidé si dnes sociální pojištěné nehodlají platit už vůbec, zatímco já ho třeba vždycky platil...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je ještě dobrý. tátu zavedla navigace na pěší zónu, kde dostal pokutu.

    podívej: nikdo neříká, že VŠECHNO bude automatizovaný. pouze říkáme, že počet fulltime pracovních míst prostě nebude odpovídat velikosti populace. některé profese budou odpovídat částečným úvazkům (či "držení pohotovosti"), jiné zaniknou zcela (zrovna ty navigace mají potenciál se hodně zlepšit)

    že lidi mají obecně blok uvažovat jinak, než že jsou placený od hodiny a sami nenesou žádný riziko (tzn. ne jako podnikatelé), to je jedna věc. lidi mají pocit, že mají právo být společností od rizika odstíněni (tento pocit, jak se ukázalo v roce 2008, mají často i finanční spekulanti, hrající o miliardy)

    podívej, já jako model kapitalismu rád používám "automat na kafe" - ne proto, že by veškerou lidskou spotřebu šlo takto zredukovat, ale protože opravdu jde o mezioborovou záležitost (mj. o návykovou látku, takže o uspojování "umělé potřeby", ne přirozené... např. pokud bys řešil jen stravování, tak ti nadšenci pro nějaké komunity budou argumentovat tím či oním.... a nakonec skončí u toho, že kafe je špatně). já to beru tak, že i umělé potřeby, jako třeba kafe, mohou představovat větší přínos, než kolik uškodí: jsou prostě součástí kultury a civilizace.

    tak za prvé: kavárny s obsluhami nebyly nikdy vytlačené automaty na kafe (které často podávají levné kafe spíše odporné chuti, co si budeme povídat). nelze si představit utrácení ZP v kavárnách, ovšem lze si představit služby typu automat na kafe (jízdenky, podíl na energii dobývané velkorypadly, apod.) za druhé: kritizoval jsem bitcoin, že neumožňuje mikroplatby (tedy: platby zhruba o velikosti a rychlosti odezvy kafe z automatu). takže se mi to hodí i v této debatě. a teď se mi to hodí i na demonstraci toho, jak bude ubývat full time jobů a bude přibývat part time jobů:

    představme si síť automatů na kafe (za to si lze dosadit jakoukoliv abstrakci automatizované služby, uspokojuící nějakou budoucí potřebu, kterou si dnes ani neumíme představit: může jít o automat na mobilní telefony, které budou za pár let takovou komoditou, jako dnes papírové jízdenky, co já vím.. a když někdo nějaký ztratí či rozbije, koupí si nový v automatu :-).(jistě, část lidí dá přednost lidské obsluze, ale pochop ten princip: u činnosti, kterou lze zredukovat na výdej v automatu, je ta přidaná hodnota v podobě lidské obsluhy otázkou dobrovolného rozhodnutí trhu a někdo se to vždy rozhodne nepoptávat, stejně jako většinu lidí nebude bavit takovou službu poskytovat - takže jako doložení toho, proč pracovní místa budou zanikat, je to dobré...)

    a tedy, teď máme dva modely, jak někoho nechat se o tu síť automatů starat: buď bude jeden full time zaměstnanec objíždět větší teritorium každý den, a řešit opravy a doplňování zásob (peníze budou tak jako tak řešené bezhotovostně: když ne bitcoinem, tak bezkontaktními kartami..). a několik dalších bude nezaměstnaných. a nebo se vytvoří trh s lokálními part time joby - u relativně skladovatelné komodity, jako kafe, se najdou místní správci starající se o několik automatů v dosahu jejich chůze.

    trend, kdy se ti zboží na police supermarketu stále častěji doplňuje roboticky, zatímco ty u samoobslužné pokladny zaplatíš kartou, prostě nejde podceňovat. povede to k tomu, že práce bude jen pro někoho a bude vyžadovat kvalifikaci, kterou nebude mít každý. nutit přebytečnou pracovní sílu do práce, po které nebude existovat poptávka (kromě poptávky tvojí a tobě podobných - typu chci vidět radši někoho "pracovat", než se "flákat"), je podle mě absurdní: resp. ano, zaplať si ty lidi ze svého, ale podle mě v dnešní době chceš po systému, aby lidi nutil pracovat, i když po jejich práci poptávka není.

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    COMODOR_FALKON: takze duchodcum bys duchody zkrouhl o polovic, aby mel mestsky mazanek s levyma rukama za co lebedit?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: ty bys jako chtel rozlisovat postizeny a zdravy? nebyla puvodni idea zp, ze se zrusi dane, davky, podpory a ruzny tyhle nesmysly, ktery zatezujou system. jak sem to pochopil, ZP by nemel rozlisovat dusevne, fyzicky zdrave a nemocne.

    uprimne se ti kazdej nezamestnanej vysere dostavat 4k, protoze uz dneska toho na statu muze vydyndat vic... :P

    dalsi vec je, ze tobe mozna 4k staci, ale napriklad xchaosovi by urcite zp 4k nestacil, protoze potrebuje internety, mobil, obcas kolo a penize na vyvoj opensource solarnich letadel...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    _BENNY: Uz jsem to psal: 4.000,- Kc dospely, u deti nejak odstupnovane.
    Na lacinou ubytovnu a zakladni veci to staci (vlastni zkusenost) a kdo se chce mit lip, at si k tomu neco privydela (mimo ucelove subvence - rodicovsky prispevek).

    Davky handicapovanym do toho nemichej, to je trochu neco jineho, co nelze resit v systemu pro zdrave. (i dnes to stoji trochu mimo)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Hned první příspěvek v diskusi pod tím. "Člověk musí hlavně používat mozek a pak až navigaci!" Potěšil.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ja nechapu co ten borec musel mit v hlave, ze to nechal zajet tak daleko, ale asi nejspis nepodmineny zakladni prijem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam