• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Čti pořádně !!

    "(...)uz ani neni ekonomicky prilis vyhodne delat nacerno, aby to prebilo rizika..."
    Černý trh funguje "vcelku obstojně" právě proto, že rizika jsou nízká (i na udání se chodí až po půl roce) a ekonomický zisk velký, přičemž problémem nejsou v mnoha oborech ani tak "pravidla pro zaměstnávání" jako spíš to, že to ekonomicky prostě nedává legálně smysl (všechny práce za minimální mzdu, resp. u jednotlivce do měsíčního výdělku 11 tisíc čistého) a vykonávají je tak především lidi pracující "z přesvědčení" - ostatní se na to vykašlou, protože se jim ekonomicky vyplatí to dělat za půlku načerno a zároveň brát dávky.

    Nic takového "nepřiznávám"...
    Úspěch holandského experimentu závisí především na profilu skupiny příjemců a na výši ZP. Pokud vyberou skupinu, kde bude převaha lidí pracujících z přesvědčení (tj. práce je baví, realizují se jejím prostřednictvím) či majících vysoký životní standard (rádi dobře jí, oblékají se, chtějí mít hezké bydlení a dobré auto).
    Pokud takovému výběru dají ZP postačující na úhradu nákladů na bydlení v maringotce, stravování ve fastfoodu a oblékání v second-handu, takt to tyhle lidi jednak až zas tolik nevytrhne, druhak to spíš využijí ke zvýšení své životní úrovně a pohody (včetně možnosti studia, dobrovolnictví, více času s rodinou a přáteli atp.), než opouštění zaměstnání a povalování se před maringotkou.

    Pokud však do experimentu vyberou partičku bezdomovců chlastajících 24/7/52 krabičák před místním supermarketem, tak ti se ze své maringotky nikam moc nehnou, zvlášť pokud by byl ZP vyšší, než kolik teď mají na dávkách. (A nebo se budou ožírat o to víc)

    A jinak vazne nevim, co je divneho na to, ze kdyz na konkretni vec nemam, tak si ji proste nekoupim.
    To je Tvoje "logika integrovaného člena společnosti". Počítáš s odloženou spotřebou a když na něco nebudeš mít (ani po výplatě ZP) jsi ochoten si na to jít vydělat.
    Hmotkaři ale takhle generálně neuvažují. Ti když něco chtějí a nemají na to, tak se buď uskromní ( :-D :-D ) Případně pokud to lze ukrást, tak to často prostě ukradnou - alternativně si "ušetří" tím, že si nakradou jiné věci (jídlo, oblečení). Případně si to koupí a nezaplatí nájem, však ono to obvykle pár let trvá, než je vystěhují...

    Na okraj - kolega Měřička hezky popsal situaci na straně těch, kdo ZP vyplácí.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Zamestnavat (se) nacerno je take rizikove a presto... ehm, cerny trh prace funguje vcelku obstojne :-) Pricemz problem cerneho zamestnavani zpusobuji predevsim pravidla pro zamestnavani jako takova. A pak se vsichni divi, ze do zamestnavani na plny uvazek se v nekterych oborech nadsene nehrnou...

    Ja se jen drzim elementarnich tezi, ktere padly v clanku o experimentu u Holandanu. Takze defacto priznavas, ze teze, kterymi to panove akademici podkladaji (lepsi prostor pro dobrovolnictvi, studium) nestoji na realite a zustane z toho jen obycejny transfer penez z hromadky A (verejna kasa) na hromadku B (soukroma kasa), pricemz doposud neni obstojne vyresene, kde se ty penize budou brat? :-) Obycejny konzum, nic vic.

    A jinak vazne nevim, co je divneho na to, ze kdyz na konkretni vec nemam, tak si ji proste nekoupim. Treba kdyz budu chtit neco hezkeho shodou okolnosti za par stovek milionu... tak si holt necham zajit chut - nebo si na to vydelam ;-) S jidlem pochopitelne roste chut - takze zacnes malym ZP, kde budes argumentovat podobne a samozrejme s rostoucim zivotnim standardem porostou i naroky - takze i naklady, no hezka spirala, cos vymyslel, jen co je pravda... :D Uz vidim ty demonstrace, plne ulic aktivistu demonstrujicich za zvyseni ZP, a urcite by vse probihalo v pokoji, kdyz by pozadavkum vyhoveno nebylo... :-) Ale jo, Praha v dobe zasedani MMF byla vesela, uz by to chtelo zopakovat, co? :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Neprekrucuj... Nikdy jsem nikde nenapsal, ze "vsichni pracovat chteji" - zvlast kdyz malokdo z nich ma to stesti, ze je prace bavi...

    Ovsem vsichni si chteji tu a tam poridit neco hezkeho a ne vzdy si to lze opatrit ...ummm... "jinak"...
    (Nemalo klientu hmotne nouze otevrene priznava, ze si svoje znackove obleceni nakradli)

    Samozrejme, penize si lze obstarat take jinak, ale je to celkove narocnejsi a rizikovejsi. Ve chvili, kdy za prijem nejsou sankce, tak uz ani neni ekonomicky prilis vyhodne delat nacerno, aby to prebilo rizika...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nechci se do toho nejak montovat, ale bezny clovek je tvor liny. i ja mam kolikrat problem se dokopat k praci a prekonat vrozenou lenost.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jo, a nebo si svuj zivotni standard budou zvysovat i jinak :-) Nevim z ceho prameni tve presvedceni, ze zacnou chodit zrovninka do prace :-D Ano, jen dalsi z tvych naivismu - predpokladas, ze vsichni pracovat chteji. Penize navic se daji vynucocat i jinak... tak proc pracovat :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Zalezi na lidech a na vysi ZP.
    Pokud bude dostatecne nizky, rekneme, ze jen lehce prevysujici castku zivotniho minima, tak to do nejake prace nazene i cast te skupiny, co nemaka uz dnes, ale bude si chtit zachovat komfort, obdobne jako pracujici, jimz zustane zachovan, nebo se i lehce zvysi...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jenomze vynucene dobrovolnictvi je uz... zakladni prijem nejak podmineny... :-)
    Rec je o tom, ze jen maly okruh lidi pujde neco pro spolecnost uzitecneho dobrovolne delat v momente, i kdyz jim nacpes prachy na slusne ziti do chrtanu. Tedy v duchu toho, co se domnivaji holandsti teoretici :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Prave ze vetsinou je... Jen vetsinou nema podobu mzdy, ale jineho benefitu, vcetne toho dobreho pocitu/prestize...

    Nicmene dovedu si v tomto smeru predstavit i "vynucene dobrovolnictvi", kdy by kazdy (nezamestnany) musel mesicne/rocne odpracovat urcity pocet hodin na nejakem projektu, klidne vlastnim, o kterem by vsak rozhodovaly lokalni autority (vcetne financovani napr. materialu)

    Jenze zvlaste socialni pripadi se neradi stehuji dal nez par bloku, protoze uz maji zazite sve hospody, herny a ostatni socialy... Stejne tak jsou v soucasnem systemu zvykli na relativni komfort velkych bytu a predstava vymeny 3+1 za garsonku na Chodove/Repich/Cernaku je urco nenadchne...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, dobrovolnictvi opravdu neni o tom, ze za to dostavas nejakou odmenu. Odmenou je ten dobry pocit, co mas z dobre odvedene prace ve prospech nekoho jineho :-) Jednim z predpokladu, kteri holandane rikaji je zlepseni naseho okoli - jenze mentalita holandanu je v mnoha ohledech jina, nez ta ceska. Oni s tim dobrovolnictvim - ve smyslu udelani neceho prospesneho jen tak problem vesmes nemaji. Zatimco u nas to moc v mode neni.

    Jo a kdyz mas 18k najem a nemas na nej, tak je logicky, ze se prestehujes nekam, kde na najem mit budes - neni problem sehnat bydleni v Praze i za polovic (a nejsou to zadne prestavene sklepni koje, ale slusne byty a v civilizaci). Od dob, kdy opadla vlna nesmyslnych regulovanych najmu "pro vybrane" (drzitele starych dekretu) se ceny celkem srovnaly. A zivot v luxusu na lukrativni adrese fakt neni zakladni lidske pravo :D A to se samozrejme nebavime o tom, ze mimo Prahu ty najmy jsou dost o necem jinym - v Beroune muzes mit za 14k 200m3 barak... takove typicke bydleni pro chudaka :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Robot dokáže stavět zdi rychlostí tisíc cihel za hodinu – Živě.cz
    http://www.zive.cz/...t-dokaze-stavet-zdi-rychlosti-tisic-cihel-za-hodinu/sc-3-a-178907/default.aspx
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Tak to uz je o tom, nakolik bude to dobrovolnictvi skutecne bez odmeny...
    Druhou veci je, ze nyni je to ZP podmineno de facto PRAVE tim, ze (oficialne-legalne) nepracuji...
    Mno a do tretice, kdyz mas 18k najem, tak Ti 16k (+cerne brigady) k pohodlnemu zivotu proste nestaci...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUCHULAIN: ty vole, ty ses taky zda se pacient :P
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jo, takze za 25 tisic se do dobrovolnictvi a sebevzdelavani (viz ten clanek) nehrnou, a za 16 tisic se najednou pohrnou? :D Ta akademicka uvaha vubec neni o tom, ze si pobezi hledat dalsi placenou praci.
    Basic income is a universal, unconditional form of payment to individuals, which covers their living costs. The concept is to allow people to choose to work more flexible hours in a less regimented society, allowing more time for care, volunteering and study.
    Tzn. nejen o tom, ze si k ZP najdes nejaky part-time job, ale take ze budes neco spolecnosti vracet - ucit se, nekde neco delat dobrovolne a bez naroku na odmenu. A s tou druhou casti proste narazis - a to je prakticky prokazane na tech lidech, co berou tech tvych 25 tisic.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: ...kdyz bude ZP nizsi, nez prave ted je...
    Kdyz ted 4-clenna rodina nemakacenek dostava klidne 25.000,- Kc mesicne, tak je to proste tristni...
    Podle mnou nastineneho modelu by dostali 16.000,- Kc
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CUCHULAIN: dividenda = duchod z vlastnictvi. Za uzivani se dividendy nerozdavaji.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    DANYSEK: tak on základní příjem není ani tak o tom, aby někdo začal dělat, jako spíš o přirozeném nároku na životní prostor a případně na dividendách z jeho užívání :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Jako ze taky veris tomu, ze delat zacnou, kdyz... ? Naivko... :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ne, nedelaji... Duvody uz jsem ale nekolikrat napsal... ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a ti co dnes davky dostavaj a do prace beztak nechodi - vzdelavaj se, delaji neco pro spolecnost, a tak? :-) Ten "experiment" tvrdi, ze to delat budou... vazne bych chtel vedet, v jake bubline to panstvo akademicke zije :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Proc by "tenhle typ" chodil do prace, kdyz ma sve ZP prakticky jiste i tak...?
    Navic ve vyssi castce, nez kolik by mohli mit, kdyby pracovali...
    Ekonomicky to nedava logiku...

    P.S.: Na vyberu az tak nezalezi, dulezite je, jak ta data potom zpracujes...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Inak diskusia pod tym clanok (URZA) sa obsahovo toci tak ako tato. :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam