• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: No jo no, musíš holt vyměnit sociální jistoty za realitu. Pokud budeš v soukromém sektoru tak aktivní, jak říkáš, že jsi, určitě se budeš mít líp.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: Zajimave...
    A trochu frustrujici...

    S trochou stesti budu letos DiS., coz znamena podle tabulek i s odmenami navyseni na asi 17k cisteho za casove narocny a intenzivne stresujici job na pomezi prava, administrativy a socialni prace - s rizikem, ze mi nekdo ze zamitnutych klientu rozbije fasadu...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: Divné možná, ale je to realita. Obdobně si pamatuji svou zkušenost z jedné fabriky v severních Čechách. Tam za nekvalifikovanou práci v hale (nijak zvlášť fyzicky namáhavou a poměrně "čistou") byl problém sehnat lidi za 20K čistého. A to je 10 let zpátky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: Aha... V tom pripade je to divne...

    Ale je fakt, ze podobny hovor jsem mel s jednou manazerkou slepicarny, kde nekvalifikovanym lidem u pasu s vejcema nabizeli 25-30k, ale ani tak tam nikdo nechtel dojizdet...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: Dávali jsme jim 15 za nekvalifikovanou pozici v okresním městě. Pracovní doba skutečných 8 hodin s flexibilním startem. Jediným požadavkem bylo základní ovládání MS Office. Brali jsme i před důchodovým věkem, výběr byl skutečně nediskriminační.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Pises nesmysly... Uvedom si, ze ti lide dnes uz nejaky ten ZP dostavaji (ve srovnani s nim a s ohledem na zapocteni proti davkam se jim prace nevyplati) a spis by se jim vesmes prijem po zavedeni ZP snizil...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    PHAILO: A kolik jim, alespon orientacne nabizis...?
    + jim nabozis jen "9-17", nebo i neco seberealizacniho?

    To muze hrat dost znacnou roli...

    Osobne jsem treba ve statnim za relativne nizky plat, nez bych mel v privatu, ale s moznosti (dalkove) dodelavat titul...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: rozhovor mi prisel ok, proste chlapik vytvari pracovni mista pro nekvalifikovanou nevzdelanou cast populace a pres to, jaka je v jeho kraji nezamestnanost, nemuze sehnat pracovni silu a proto uvazuje jit do polska.
    tedka si predstav, ze by podle predstav nekterych pomatencu mel nzp motivovat k praci. :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: To je pravda. Nechci se hadat o konkretni formulace, spis na me ten rozhovor nejak pusobil. To jsem popsal.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: hlavne ten chlap rika, ze "nepožadujeme žádné vzdělání", tudiz nikdo bez vzdelani nemuze u pasu cekat 60k mesicne.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PHAILO: Souhlasim s tebou. Ten rozhovor jsem celkove pochopil jinak nez uvadis ty sve postrehy z praxe. Ten pan to podal tak, ze to vyznelo ze tam maj max 10k hrubeho, tak tady budou za janevim 14k hrubeho spise pracovat.

    Kazdopadne to co me stve je hlavne takova ta aura uspesne a prosperujici CR, kde pracovitej clovek najde sve misto na slunci. To je videt v rozhovorech se znamymi herci (Machacek), ekonomy (Kohout, Sedlacek), podnikateli (viz. tohle) atd. Ja samozrejmne vidim rozdil mezi nami a Slovenskem, nebo cimkoliv dal na vychod. Samozrejmne vidim rozdil mezi 90. lety a soucasnosti. Ovsem porad vidim tu 2 rychlostni spolecnost a problemy ktere janevim v 80. letech v zapadni ekonomice nebyli a ted jsou vsude od Slovenska po Kalifornii a jsou to systemove problemy, ktere vznikli umele. To je cele.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    PETER_PAN: Tyhle "eufemismy" ti skutečně vadit mohou, to je tvoje plné právo. Ale ony to eufemismy zase tak moc nejsou. Z vlastní zkušenosti zaměstnavatele musím říct, že ochota pracovat je poměrně nedostatkové zboží. Dříve bylo docela dost lidí, kteří chtěli pracovat a část, která chtěla jen zaměstnat. Dnes těch, co chtějí pracovat je naprosté minimum. A dokonce i ti, kteří chtějí jen zaměstnat ubývají; už jich zdaleka není tolik, co bývalo. Má zkušenost je s pozicemi 100% kancelářskými, od zákadní administrativy až po vysoce kvalifikované pozice. Čím vyšší pozice, tím méně kandidátů, to je jasné. Ale dnes už je problém sehnat i tu administrativu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: ve skutecnosti na tom Polsko neni o moc hur. Jasne, jsou profese kde desitky tisic mesicne fatk cekat nemuzes.
    Ale tu (ne)ochotu pracovat casto clovek potka i v beznem zivote... aneb neni nad to koukat na ksicht otravene (byt jinak mlade, pohledne) hospodske :) Sakra, proc to dela, kdyz ji to nebavi a nenajde si radsi neco, co ji bavi... jasne, ona vlastne nevi, co ji bavi... :D
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PHAILO:

    Proč jste pro Polky tak zajímaví?
    V Polsku jsou zcela odlišné platové podmínky. Tam, když chce žena pracovat, tak si vydělá tak deset tisíc hrubého. Maximálně.


    Nechci se v zadnem pripade zastavat NZP. Kriticky s nim nesouhlasim i kdyby byl bezproblemu ufinancovatelny, ale! Ale tyhle eufemismy typu "vetsi ochota pracovat" apod. me vadi nemalo :-) To jsou hrozny sracky, to je jak kdyz blaboli ekonom Pavel Kohout o prosperite vezdejsi.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: No jo, ale představ si ty zástupy, kdyby ještě dostali desítku na flákačku! Naštěstí všechno řeší ti roboti, jen to tu fabriku ještě nenapadlo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Zvažujeme jít do Polska. Je tam větší ochota pracovat, říká ředitel firmy - iDNES.cz
    http://ostrava.idnes.cz/...jmu-o-praci-1bb-/ostrava-zpravy.aspx?c=A160208_2224230_ostrava-zpravy_woj

    Vedle vás stojí velká továrna, ostravský ArcelorMittal, tam nějaké volné haly nemají?
    Možná by i měli, ale našim největším problémem je najít nové zaměstnance.

    Nové zaměstnance? V regionu, kde je sedmdesát tisíc nezaměstnaných.
    Ano. Zní to divně, ale je to tak. A proto spíše zvažujeme, že bychom novou továrnu postavili na Bruntálsku, nebo v Polsku, někde blízko hranice.

    Karviná by vám nevyhovovala? Tam je také velká nezaměstnanost.
    Do Karviné nechceme. Tam se k nám na pracovním úřadě i na jiných úřadech chovají špatně.

    Co to znamená špatně?
    Devadesát procent našich zaměstnanců tvoří ženy. A těm se na Karvinsku asi moc nechce do práce. Když to srovnám s Polskem, těsně za hranicemi, tam je situace úplně jiná. Tam když přijdeme, vyhlásí to starosta rozhlasem, mluví o tom farář v kostele, o práci je obrovský zájem. Proto uvažujeme také o polském příhraničí. Pro jeho prospěch hovoří i fakt, že do Bruntálu je to pro nás sto kilometrů, do Polska jen třicet.

    Není to třeba tím, že byste málo platili?
    Průměrný dělnický plat je kolem osmnácti tisíc korun. Což podle mne není, vzhledem k tomu, že nepožadujeme žádné vzdělání, pro ženy špatný plat. Jediné, co požadujeme, je manuální zručnost. A platy chceme navyšovat.

    Chcete i přibírat?
    Teď zaměstnáváme 900 lidí ve výrobě, z toho už je stovka Poláků. A další dvě stovky budeme letos ještě přibírat. Nabízíme lidem, že je budeme svážet autobusy, tu práci se každý zručný naučí za měsíc. Ale je to čím dál horší.

    Co je horší?
    Zaměstnanci, lidé, jak to chcete říct. Naší cílovou skupinou jsou, co se zaměstnanců týče, ženy kolem čtyřicítky. Ty jsou manuálně zručné, mají dobré pracovní návyky, umí se učit nové věci. To u mladých hodně často chybí. Musíme se o mladé více starat, více je zaučovat. A už není z čeho brát. I proto zvažujeme, že půjdeme do Polska. Dnes musí firma za lidmi, když už lidé za firmou nejdou.

    Proč jste pro Polky tak zajímaví?
    V Polsku jsou zcela odlišné platové podmínky. Tam, když chce žena pracovat, tak si vydělá tak deset tisíc hrubého. Maximálně.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    COMODOR_FALKON: naopak to bylo mysleno hodne obecne (ostatne je to znama hlaska z Basniku), ale dobre ze se toho XCHAOS chytil a sam na sebe neco prozradil :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tvuj vyrok je samozrejme verohodne neoveritelny ;-) Mluvis o komunite, ale na uzemi kde se sam pohybujes nikdy fakticky nevznikla se vsim vsudy, co k tomu patri (tzn. treba nejaky spolek, coz je formalni znamka komunitniho zivota) - tedy nejaka skutecne transparentne hospodarici organizace atd. Vzdy to byla X-man show, kde X=1,2,3,4. Stejne netransparentni jako tvoje zivnost je i ta firma - a podotykam, ze ta ze zakona ma povinnost zverejnovat ucetni zaverku a necini tak. Pirati to jinde kritizuji, a pritom ve svych radach maji ty same "experty" :-) Ucetni zaverka kazdeho podniku je verejnou listinou. Ten tvuj nevyjimaje.
    Znam spoustu firem, co plati pozde a asi te to prekvapi - prezivaji "uspesne" dlouhe roky (obcas nekterym treba cvaknou jisticem a ony to navenek vydavaji jako technickou zavadu). Ano, nahodne jsem si vybral nejaky subjekt - stejne jako si Pirati ve svem trolleni vybrali selektivne taky jen nejakou firmu, a rozhodne to neresi systemove :D Podobnych pokrytcu u Piratu je vic, neboj - nejses jediny, kdo nedokaze zajistit plneni toho co by plnit mel (treba I.Mikolas ci M.Kucera je stejnym hrisnikem - a ty mate primo v organech partaje).
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    _BENNY: Ono to bylo asi mysleno konkretne, ale v obecne rovine se tak deje bezne...
    Pocinaje tim, ze to "pozde" casto zacina az po 90 dnech...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam