FIONOR: ano, ta hrozba, že by to tak dopadlo, tu samozřejmě je. ale může se to zkusit. máš demokracii. když si lidi odhlasují, že ZP se neosvědčil, tak ho normálně zase v rámci demokracie můžou zrušit.
jinak, že bys souhlasil s nějakými otroky, to mi už nepřekvapuje :-) otroctví je v podstatě nesplatitelný dluh, a nesplatitelný dluh (ať už kvůli exekucím na zdravotní pojištění samoplátců, nebo třeba kvůli pár pokutám za jízdu načerno v MHD) dnes má stejně řada občanů. samozřejmě mají pár pár vnějších rysů, kterými se (zejména pokud se nesnaží usadit) od otroků odlišují - ale pokud se zaměstnají, exekuce na ně dopadnou a zbyde jim jen životní minimum, tudíž jsou nuceni hledat práci načerno, apod.
ZP je celkem jen jeden ze střípků v mozaice toho, co je na dnešním systému špatně. ale obávám se, že na tomhle místě je celkem ztráta času to vysvětlovat. jen fakt vysvětluju, že nejsem žádný radikální levičák a nevybouřená mládež - ale spíš fakt uvažuju, jak dnešní systém udržet a vytáhnout zpátky "na palubu" ty, kteří z ní spadli, zatímco loď pluje dál.
když už něco, tak zamlada jsem se považoval za libertariána, propagoval řešení problémů hulením trávy a soukromým podnikáním (=rozuměl provádění podivných obchodů a realizace šílených vizí se sobě podobnými existencemi), všem, kteří se mnou nedrželi krok, jsem se vysmíval, že si za to můžou sami, a sralo mi platit daně, protože co pro mě vlastně stát dělá, kromě toho, že mě šikanuje? teď jsem o něco starší a posledních 20 let začínám vidět věci jinak... nevidím se ani jako extrémně úspěšný, ani jako extrémně neúspěšný.
ZP úzce souvisí s otázkou vyzdvižení lidí ze dna. není to jediná možnost: osobně bych kladl větší důraz na oddlužení "ztracených případů" - tím nemyslím lidi, co nebyli schopní splácet spotřební zboží, co si kupovat nemuseli - ale třeba neplátce zdravotního pojištění v době, kdy byli bez jakýchkoliv příjmů, absurdní odměny exekutorů v kauzách neplacení pokut za jízdu v MHD načerno, a podobné prkotiny (uvádím ale kauzy, kde se lze doživotně zadlužit bez podepsání jediného kusu papíru vlastní krví, což je imho absurdní). tam by stačilo zvednou neexekuovatelné minimum z příjmu, co si můžou ponechat pro živobytí.
ZP by v tomhle všem roli hrát mohl, ale možná že je to až bod 2 nebo 3 na programu. já jsem stejně v téhle diskuzi jen proto, že mi štvou default-hejty na většinu podobných témat a baví mi tu haterskou argumentaci rozbíjet, spíš než se k ní přidávat.