• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: tesat do kamene a zahlavi
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: ja pracuju 12-16, 20-24. mezitim zvladnu obed, posilku, veceri, film i jebacku a sladky spanek. zarid si to taky tak, nikdy k tomu neexistovaly tak dobre podminky jako dnes.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Skončilo. Zkrachovali, znemožnili se, rozložili, což bohužel v hlupácích vyvolalo soucitný pocity, tudíž se nezrealizovalo seštení hříchů plus placení účtů, z čehož se pak obecně usoudilo, že "sice zabíjeli, mučili a věznili lidi, ale zavedli do Horní Dolní elektriku" , takže se zas tak moc nestalo. Podle toho to dopadlo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: tak oni se rádi vůči něčemu vymezujou. přitom ten princip je stejně základní a obecný jako třeba princip rovnosti před zákonem, rovného volebního práva, všeobecná gramotnost a takové ty ošklivé západní liberální výmysly :-)

    jenže konkrétně u tebe, co tě znám, vidím trochu jiné problémy. je fakt, že ZP by ti vzal záminku pro něco z toho, jak se vztahuješ k realitě...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to je asi jako argumentovat, že jen proto, že husitské bouře byly kruté a krvavé, je požadavek svobody vynání trvale nelegitimní. ano, jistě stalinismus byl nelidský systém. dost v kontrastu s tím, že různým dnešní socialismům, liberalismům, sociálním demokratismům v Evropě je vyčítána naopak přílišná měkkost a inkluzivita...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZP by měl nahradit např. tenhle speciální tunel se "zápornou daní z nemovitosti" (de-facto)
    Dotace na kšefty s chudobou se za pět let ztrojnásobily – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/410026-dotace-na-ksefty-s-chudobou-se-za-pet-let-ztrojnasobily.html
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: No já bych docela bral zase změnit neziskovku na fabriku, která to byla původně, což teda nehrozí, protože stát nemíní napravit stav, kterej vytvořil, protože to byla větší zábava. Ale jinak jsem spokojenej, nemám problém s tim koníčkařit, dokonce občas i někde dobrovolníkuju (teda zadarmo), případně řešim věci za kolegy (který to teda dost sere, protože se bojí, že někomu dojde, že je k hovnu je tam držet, takže se s tim krotim, abych je tim neposlal na pracák), s platem to taky není špatný.
    Akorát že to je výsledek. Cesta byla studium stylu ve dvě domrskat lopatou/běžet do školy případně ládovat moudra do kebule (doba komunistova blahobytu mi nebyla nakloněna, tudíž bylo nutný sbližovat se s dělnickou třídou v fabrice + studovat) potom dlouhá cesta vzhůru + stálá práce na sobě :-)

    BLOODRAT: Tam je to jádro pudla. Když se chci zasmát, ptám se těch zoufalců, který dorazej když sháníme člověka, jak strávil ty roky, kdy byl zaměstnanej někde, kde nechtěl pracovat a tu dobu, kdy byl třeba 5 let nezaměstnanej, třeba kolik novejch věcí z oboru si osvojil, jak si zvýšil vzdělání a kvalifikaci, nebo kterej jazyk se třeba naučil ovládat, případně udělal li si aspoň třeba svářečák nebo strojničák u profesí, kde se moc nekouká na intelektuální výkon, aby teda sehnal práci kterou chce, která by ho teda uspokojovala a kde by si vydělal podle svých představ z druhý strany stolu zíraj vyjevený kukadla o čem to jako melu :-), protože přišel domu z práce švihl sebou na kanape případně nechodil do práce a provozoval zevling a čekal na zázrak, kterej se zákonitě musí samovolně dostavit. Případně usilovně přemýšlel, jak se dostat k penězům a výsledkům práce druhých a tedy zmutoval v příznivce levice, pokud teda neměl dost odvahy krást klasicky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: tak vsak jeden pokus o vladu delnickeho lidu uz za sebou mame. Ze to z pohledu ekonomickeho nezkoncilo happy-endem je prokazatelne :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    NEKROMANT: Defakto sis odpověděl sám, viz BLOODRAT.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    BLOODRAT: Jeslti to je tak jak skutečně píšeš, tak je otázka kolik % obyvatel má "slušné zaměstnaní". Vypadá to že medián průměrné mzdy je významně níž než je průměrná mzda. Tudíž se domnívám že čím víc lidí bude o NZP vědět, tím bude mít NZP v té levicové verzi (tedy podmínky aby člověk nemusel pracovat a špatně placená pracovní místa byla lépe placená atd.) větší podporu. Je v této úvaze nějaká chyba? Mě nějaké napadají, protože to asi není takto jednoduché :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BLOODRAT: A co se mě týče, rozhodně nechci aby zrovna tahle sorta lidí jakkoli rozhodovala o tak složitý věci jako je ekonomika.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    NEKROMANT: Hele, tohle téma už tady bylo několikrát a víceménně z toho vylezlo vždycky to, že většina odpůrců měli vzdělání a slušnej job, zatimco příznivci s papírama na hlavu rozváželi vylitý pizzu na scooteru po Praze.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: Takže děláš v neziskovce 30-45 minut občas hodinu a nevyhovuje to? Moc tomu nerozumím :) Nudíš se, takže bys chtěl něco co by tě zabavilo ve formě zaměstnání nebo nepotřebuješ peníze a je ti to jedno zda za to bude plat, ale jde o to aby ses nenudil?
    Neděláš si ze mě srandu, že ne? :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Kdepak, v neziskovce.
    Teda původně to byla kapitalistická fabrika, ale stát z toho udělal socialistickou neziskovku raz cuk.
    Nevyzpytatelné jsou cesty páně.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jo to jsi vlastně ty, který ty děláš na úřadě práce? :) No myslím že v tvém případě by to mohla být profesionální deformace.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT:
    Kolik hodin denně pracuješ ty a jak ti to vyhovuje?
    Tak 30-45 minut, občas i hodinu, což mi stačí. Nevyhovuje mi to. Nuda je sfině, takže hodně koníčkařím.
    Kolik z té práce co děláš je formou zaměstnání za mzdu?
    Všechna.

    Těma netáhlama myslim převelice početný zástup lidí, dožadujících se, aby je podobný lidi jako já živili ze svejch daní a chorobou bojují proti tomu, aby je pracák a podobný šikanisti nevhodně obtěžoval nějakým nátlakem, že by si mohli hledat práci a nemyslim že by byli nějak odlišený rasou, xichtem či vírou. Aspoň teda když je poptávka a pracák nám pošle lidi (pominu že na pozici strojníka posílá vyučenou švadlenu a naopak firmě co nám občas šije "dolaře" v předdůchodovym věku) aby dostali potvrzeno, že chtějí práci, všichni jsou nemocný, aby se to náhodou nezvrtlo a nezaměstnali jsme je, bejvá to první informace kterou se dozvíme (stejně nemáme zájem, maroda nebo někoho koho práce sere si mužem pořídit dycky).
    Nevim, ale s psychickou chorobou to podle mne nemá nic společnýho, i když soudě podle reakcí kolegů, kteří se vrací zrovna nyní z dovolené a jsou z toho, že jsou zase v práci uplně v depresi, možná se tim dlouhodobym zevlingem dá k nějaký dopracovat.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MANFRED: Kolik hodin denně pracuješ ty a jak ti to vyhovuje? Kolik z té práce co děláš je formou zaměstnání za mzdu?
    Co se týče chronických netáhel tak tím nevím koho myslíš. Lidi s duševními chorobami? Část z nich pracuje za 50Kč na hodinu kde tvořit pracovní místa stojí asi hodně a nevím jak moc reálně něco vydělají a část pracovat není schopná. Přítelkyně je "psychotik" nebudu psát asi podrobnosti a má vystudovaný obor sociální práce.
    K tomuhle tématu sem pošlu (už to tu dlouho nebylo) ředitele Bohnic a bývalého ministra zdravotnictví:
    Problém péče o duševní zdraví.mp4
    https://www.youtube.com/watch?v=GbOsIxLeiNQ
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    NEKROMANT: Podle toho, kolik procent chorejch tvoří chronická netáhla, bych o tom pochyboval.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jsou tu nějací příznivci NZP? :) Možná by se tahle diskuse měla přejmenovat na klub odpůrců základního nepodmíněného přijmu :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Méně práce je zdravější? Výsledky studie překvapí | EuroZprávy.cz - Aktuální události z domova i ze světa
    http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/163005-mene-prace-je-zdravejsi-vysledky-studie-prekvapi/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam