• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    PETER_PAN: Já se snažím být také empatický, ale mám takový pocit že se snažíš zoufale vyhnout odpovědi co je to za boží džob co děláš a proč s tím nevyjdeš. A hnedle je nabídleni otázka, pročpak tohle kličkování.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PETER_PAN: ale ja vim ze takovi lide existuji. presto si myslim, ze jim pomuzeme vic kdyz je nazeneme do prace, nez kdyz jim dame prachy za nic. nebo si myslis ze moznost stat se obcanem prvni kategorie je jenom skrz NZP? dalsi segregace lidi na pracujici a na ty s NZP te netrapi?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PETER_PAN: a co tím chceš říct?

    Mám poměrně dost známejch, který kapitalismus nezvládaj a/nebo se do něj nechtěj zapojovat a radši žijou ve svý realitě, ať už to zahrnuje pěstování ředkve ve vlastoručně uplácaným baráčku z hlíny, nebo pohlcení alternativním divadlem, ktrý je financovaný barmaněním v pajzlu do tří do rána. Nikdo z nich nedosahuje ani smykem na průměrnej příjem, a stejně si spokojeně žijou ve svý nice.

    Pokud děláš 90 hodin tejdně - tzn. 13 hodin denně - a nevycházíš s penězma, tak buď fetuješ kurva drahej kokeš, nebo si někde udělal slušnou botu. Já furt dělám na startovní pozici v totálním dead endu, ale stejně mám osmnáctku čistýho za měsíc a to pracuju sotva polovinu. Když se podívám na výpis konta, tak jde dobrá polovina platu na drogy a dovolený, do desítky měsíčně se vejdu se vším všudy od jídla, přes nájem po nový oblečení atd. Jestli zvládneš utratit pětatřicet kolíků za ty tři hodiny denně co máš mezi odchodem z práce a komatem, tak seš solidní frajer.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Na prvni dobrou bych rekl, ze jste komedianti. Ale protoze treba tady na NYXu jsou lidi jako ID: DRAGON kteri se v diskuzi podivovali za co a jak lide pracuji (a najednou zjistil ze jsou i chudi/chudci lide) tak jsem si uvedomil ze musim byt vic empatictejsi. Ze proste ta segregace socialnich vrstev (a to je v CR jeste velmi mala, oproti treba USA) i takova ta "slusnost" ze se o penezich/problemech nemluvi ma za dusledek ze nekteri lide proste zijou v bubline. V bubline ale velmi jednoduche - na urovni "syty hladovemu neveri".

    To je i duvod vlozeni se do diskuze. Spis nez postezovani si, nebo blahova predstava ze se to nejak zmeni, tak spis snaha o to aby i ti druzi vedeli ze tu existuje vrstva lidi, kteri proste na prosperitu tezko dosahnou. V 90. letech se tomu rikala 2. rychlostni spolecnost a lidi v te pomalejsi rychlosti byla vetsina. Ted je situace urcite obracena, lidi co jsou schopni slusne fungovat je rekl bych vetsina. To ale neznamena ze ta sance je tu pro vsechny a ze vsichni muzou zit v dostatku.

    Takze jestli ta diskuze ma mit nejaky impact - tak spis smerem k tomu aby si i ty uspesnejsi uvedomovali ze jsou tu lide kteri jsou v te leve casti gausovi krivky a ne vzdycky to jsou flakaci, hloupi ci nevzdelani lide. A respektovali je. Pro me je to zase takova skola zivota, ze se snazim za kazdou osobou videt cloveka - to nebyva zvykem.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Navíc zrovna odborné elektro pozice jsou AFAIK placeny poměrně slušně. Na druhou stranu je třeba říct, že pokud má někdo vyšší nároky, může být problém vyjít s prakticky jakýmkoliv příjmem.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    taky to moc nechápu. Mám normální práci, manželka je na mateřské, žijeme si imho nad české průměrné poměry a ještě splácím půjčku na bydlení cca 13-15 tisíc měsíčně. Občas něco i ušetříme a vedeme si stavebko (teď i pro dítě), penzijko a životko
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    (Aby z toho nevylezl obvyklý pláč "vystudoval jsem feminismus a estetiku a soused s lopatou bere víc jak já, svět není spravedlivý").
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    PETER_PAN: Jestli děláš 90h týdně, máš tři práce a nevyjdeš tak děláš něco hodně, hodně špatně. Možná by bylo fér napsat oč se jedná.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    PETER_PAN: Prosím a co je použitelný příjem? Ta historka o kamarádovi mi nějak nesedí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PETER_PAN: potom bych tobe a tvym kamosum vrele doporucil tento clanek, ktery jsem dnes zhltal jednim dechem a presvedcil se, ze vsechno delam vlastne spravne, i kdyz je stale kam postupovat ;-)

    Práce v IT na volné noze
    http://navolnenoze.cz/blog/it/
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    _BENNY: S timhle teda rozhodne nesouhlasim. V mem okolik (kromne lidi, ktery meli nejake start-up penize) tak se pracuje hodne na krev. 3 prace nejsou neobvykle. Ja sam pracuju kolem 80-90 hod. / tydne a rozhodne neziju v dostatku (bez financni i jine podpory rodiny bych to vubec nedaval).
    Mam nekolik znamych co makaj srovnatelne, vetsi cast pak mene.

    Napr. muj moc dobry kamarad ze stredni delal v oboru ktery vystudoval (SS - elektrotechnika), delal v nekolika VO elektro (normalne Praha) na pozici kde byli uz vyzadovany podrobne znalosti a nasazeni rozhodne pres 8 hod./den. Tam to neslo, po 10ti letech se nedostal na pouzitelnej prijem. Zkousel vsechno mozny, montovat veci na strechach apod. A samozrejmne z toho neslo fungovat. Tak zacal v Nemecku. Delal ve skladech, v palirne stresnich tasek, na dvorku v desti likvidoval bordel co nechtel uz delat nikdo jiny. Nakonec ho agentura obrala o cca 1100 EUR (nevymahatelne), tak je zpet v CR. Ve 34 letech je bez prace a na zacatku. Praci sezene okamzite, je pracovitej, ale za hovno prachy kdy to bude zase nahovno. Se svoji dlouholetou pritelkyni ted cekaj mimco. Ta bude u svoji mamy, on uvidi rodinu - no nebude to denne.


    Takovejch lidi znam celou radu. S NPZ nesouhlasim, ale s narovnanim podminek, kdy jde z prace normalne fungovat ano. Kdyz si vezmu treba sveho dedu, tak kdyz zil, byl hodne inspirujici. Byl to ucitel matematiky, napsal ucebnici deskriptivni geometrie, fotograf, delal reklamu do kin, mel 2 deti a k tomu jeste i nejaky volny cas. Nebylo to tak na krev. Stihl toho hodne, ale zvladl treba k tomu jit na vylet na Sumavu (byl z CB). To v mem pripade vubec nehrozi. A v pripade dalsich lidi take ne.

    CR neni spatne misto k ziti - ve srovnani s ostatnim svetem. Ja CR take vzdycky obhajuju - je tu bezpecne, je tu nizkoprahove dostupna zdravotni pece, je tu socialni polstar ze jakoze nechcipnes hlady a kdyz nechlastas/nefetujes tak ani mrazem v zime. Na druhou stranu me rozciluje kdyz ctu takovej ten brainwash o prosperite vezdejsi. Neni to rozhodne OK.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    BLOODRAT: Eště že to nejni muslim, taková flustrace by byla nelmíň na 10 mrtvejch :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Oni bolševici byli pitomci, že neotevřeli hranice, jednak by zdrhli lidi s kterejma měli jen potíže a pak taky spousta debilů, který koukali do katalogů Quelle a očekávali pečený holuby do tlamy za práci jakou odváděli tady (takový tehdejší příznivci NZP) který by se záhy vrátili a vyprávěli storky o útlaku zlýho kapitalisty když by se jim sny nesplnily raz cuk, nakonec by to vraceli i němci, tehdy parazity nepodporovali a měli by problém vyřešenej :-).
    I když, třeba takovej nápad "úředníci do výroby" se zkopíroval u minulýho zaměstavatele, kdy se poslali lidi, který v životě nevytáhli paty z kanclu při odstávce pomáhat do provozu s opravama, teda jen jako "podrž to" nebo "přines", následovalo několik kolapsů a onemocnění, ale celkově se to silně osvědčilo :-), ono je to momentálně v druhym extrému, takže pohrdání nedělníkama vystřídalo pohrdání dělníkama, k tomu se začalo razit, že kdo nemá vejšku/ pracuje rukama je blb a nemožná figura, takže nakonec máme tři prdele středoškoláků, dvě vysokoškoláků (tvořenej zčásti lidma s intelektem tak na výučák) a pokud sháníš servisáka odborníka (lopat je dost), protože se poklesle živíš výrobou něčeho namísto sáním státu, musíš se obrátit do německa, kde timhle stihomanem netrpí a když hledáš vysokoškoláka, jsou Ti absolventi humnitárních oborů k hovnu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale zase to byla krasna doba, takove socialisticke nzp, vsichni meli rovnomerne spravedlive hovno, jen nekteri se meli lip... :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: komunisti nechteli vzdelany lidi, vsak kdo mel rozum a koule utekl na zapad. on ten intelektual/vzdelanec byl bolsevikem spis zesmesnovan, je to videt na nasem presidentovi.. jak se to tenkrat rikavalo? "pracujici inteligence"?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    BLOODRAT: Tak ono zdokonalovat se v tom, co člověka baví, je sice dobrý, já když jdu kolem herny, zdokonalujou se tam lidi který už jakousi formu NZP od sociálky pobíraj, nevidim tam teda ale nějakej užitek neřkuli pokrok, furt se stejně klátěj po blízkym nádraží somrujíce potom, co prohrajou svuj bezpracný příjem parazita, od lidí desetikoruny, aby se dostali za svym nemocným dítětem :-). Navíc kdyby lidi mohli dělat co je baví, kdo by pak s nima vydržel :-).
    Ono se to v čechách moc nenosilo, nějak se vzdělávat, už proto, že před 89 jako vykladač vagonů vydělal člověk víc než jeho mistr a s nějakejma přesčasama víc než ředitel. Takže to bylo vcelku kontraproduktivní, proč dělat třeba jako dělník v chemičce nějakou školu aby poskočil na mistra, aby pak člověk bral míň, měl víc starostí, každej ho jebal a sral se s papírama. A jak se doba změnila, zvyky lidí zustaly stejný, což chápu u svý generace, ty pozdější už mohli tu změnu zaznamenat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale to je proste videt retardovany priznivce psyjtrancu, nzp a ci piratu. miliony kecu, proc nic nejde a proc se boji uprchliku, ale aby sel neco delat to ne...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIPETRUS: celkem dost. me vareni a peceni bavi, povazuju to za svuj konicek, a kdyz nejsem v praci (obvykle vikendy), varim si sam. je to sexy, kdyz chlap uvari nebo upece zensky.. vis ty jeden alternativce :D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    VYHULENY_UFO: kolik si kolacu, ktery si snedl sis sam upekl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam