• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hele, co vlastne chces rici? massa ufo nerozumet tve reci.

    me napriklad nejak unika smysl s tim dobytkem, vzdyt indove dobytek nezerou, jsou to preci vegetariani...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    India’s time for unconditional cash transfers - The Financial Express
    http://www.financialexpress.com/fe-columnist/indias-time-for-unconditional-cash-transfers/257046/

    tady píšou "It is unconditional; the beneficiaries do not have to fulfil any conditions or demonstrate appropriate behaviour in order to get the grant", což je NZP ... ale já osobně skutečně podporuju spíš podmíněnější ZP, např. s tím, že trest odnětí svobody souvisí s pozastavením ZP (tedy, že ve vězení si lze našetřit, pokud tam člověk pracuje, ale ne tak, že se někomu bude ZP hromadit na účtě, byť po odečtení "ubytovacích nákladů")

    Problém je, že tyhle experimenty v malém, ať už v Indii nebo teď ve Finsku:
    Finland Prepares Their First Tests Of A Universal Basic Income - Slashdot
    https://yro.slashdot.org/...4/2131258/finland-prepares-their-first-tests-of-a-universal-basic-income

    samozřejmě těží z toho, že nevyvolají inflaci: nejde o špatné záměry, ale o to, že kdyby všichni chudí v Indii např. chtěli taky zvýšit stavy chovaného dobytka, povede to prostě jen k růstu cen dobytka, protože na trhu je ho k dispozici tak nějak pořád stejně.

    i tak je ale podstatná zkušenost, že ty lidi rozhodně neupadnou do nějaké apatické letargie, když se před nimi otevře východisko ze situace, která byla do té doby bezvýchodná. byly by s tím spojené problémy, a to sice provozní - tedy, aby ekonomika ustála zvýšenou poptávku bez inflace, nedostatků, apod. - ale nejsou tam žádné principiální problémy s motivací (naopak by si asi mohla oddechnout spousta lidí, kteří se zabývají nějakou dobročinností dnes)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Nakonec by museli makat jak mourovatý, pokud by se povedlo nezvyšovat mzdy úměrně inflaci, aby jim mzda + ZP hodily aspoň takovou reálnou kupní sílu, aby na tom nebyli o moc hůř než předtím bez ZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PHAILO: a nebo by byla plizive likvidacni, kdy by si fanousci nzp chrochtali jak nemusej makat a najednou, znicehonic bum bac....
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FARFELOO: Přesně jak píše [ _BENNY @ Nepodmíněný Základní Příjem ] Ve větším rozměru by to vyrovnání hodnoty chvíli trvalo, takže by to chvilku fungovalo. Ale třeba za čtvrt roku by sis za NZP skoro nic nekoupil, takže by se musel zvýšit. A tak stále dokola. NZP je z tohoto důvodu možné jen pokud má ekonomika nějaké silné vnější zdroje (ropa), nebo pokud nemá vlastní měnu (a současně nemá takový vliv, aby byla schopna zásadně ovlivnit souhrn ekonomik, které mají tu společnou měnu). Čili pokud by to teoreticky někde mohlo fungovat, tak třeba v Norsku. I tam by se ta inflace projevila, ale nebyla by likvidační.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Ono by to hezky skočilo už ve chvíli, kdy by méně bystrá část obyvatelstva najednou obdržela zkaďsi od boha ZP poprvé peníze, protože by je hned vyrazila uvalit za krávoviny, navíc málo hledě na cenu, protože peněz který si člověci nevydělají ale dostanou, si řádově méně váží, což by umožnilo podražit docela kvapíkem...
    Jediný, co by mne na ZP silně přitahovalo, by (teda pokud by to nebyla jen reklama ale pravda, což není) bylo, jak by tyhle osoby dorazily k budově sociálky poté, co by jim nepřišly a ZP by probendili, pro svý řádný i mimořádný podpory na cokoli a tam by stálo"Dostali jste ZP, sociálka neexistuje, zdechněte" :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FARFELOO: modelovy priklad: v obehu je celkove pet vicek (coz neni zadna hodnota sama o sobe, ale lidi to akceptuji). ktere si s kamaradama vymenujes, co vicko, to jedno pivo. das do obehu dalsich pet vicek - myslis si, ze si najednou koupis dvakrat tolik piv? ani nahodou. vicka se sice vyrobily, ale piva je furt stejne.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    PHAILO: Ale vždyť nejsou kryté ničím... jsou kryté důvěrou, to je vše... naše banka toho nezneužívá. Ale čím jsou kryté americké bailouty?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FARFELOO: Už jsem to tu popisoval v minulosti několikrát. Ve zkratce jde o to, že peníze musí být kryté nějakou reálnou hodnotou (např. práce). Pokud nejsou, ztrácí svůj význam a cenu.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    PHAILO: How do you know?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FARFELOO: Jenže NZP by vyvolal inflaci pádivou, která má k té "prospěšné" hodně daleko.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    PETER_PAN: Technická poznámka: nejde přímo srovnávat plošné relativní "zbohatnutí" části společnosti a bezprecedentní doopravdické zbohatnutí jednoho regionu, kam se stěhují chytří a bohatí lidé celého světa... otázka inflace je ale jinak samozřejmě na místě. Ovšem stejně jsme posledních pár let v deflační ekonomice, takže by takové helikopter dropy mohly spíš pomoct...

    A vůbec. Možná největší chyba, kterou zastánci NZP dělají je přijmutí toho středostavovského mýtu, že peníze je potřeba buď poctivě vydělat nebo přerozdělit. Možná kdyby zastánci volali po radikálním nahrazení trickle down economy, tak by to bylo většinovou společností považováno za naprosto fér věc. Peníze pro chudé vytiskneme a oni je potom utratí v reálné ekonomice a dají tak vydělat lidem, kteří pracují. Toto neplatí pro českou republiku, ale stejně jsme malá otevřená ekonomika a náš blahobyt na našich vlastních politikách tolik nezávisí. (Bohužel nebo naštěstí, teď nevím)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: muj brach uz je v podstate dite svobody. on uz nevnimal to co sem vnimal ja.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: jsem o dost starsi. si ve veku myho mladsiho bratra.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: me 34
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Kolik ti je ?
    Jinak se domnivam ze vek prvorodicek se primarne neposouva z techto duvodu. Bude to jeden z duvodu, nebo jako hlavni duvod u urciteho procenta lidi. Ne obecne, ne vetsinove.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: evidentne ne, predpokladam z duvodu vekoveho rozdilu.
    //ja si myslim, ze vetsina normalnich mladych si proste uziva, protoze muze, proc jinak by se posouval vek napriklad matek prvorodicek, zejo. kariera, mejdanky, uzivani si, chlastani, fetovani, cestovani a tak...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: Na interpretaci okolniho sveta se evidentne neshodnem.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Nějak se v tom antikapitalistickém článku zapomíná na fakt, e nejstrašnější hladomory vyvolali levotoči, třeba v Číně, přes 30 milionů mrtvejch nebo hladomor v rusku 22/10 milionů, ale zase sociální nerovností tam nestrádali :-).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: jak nemuzes zit ted? komunismus, ktery te nahnal po skole do prace, uz 26let neexistuje a muzes si zit jak uznas za vhodny.
    hospody jsou plny manicek, alternativcu, kteri si zivota uzivaji, do prace nechodi.

    jako fakt nezapomen, ze system ti neprikazuje chodit do prace kazdy den, muzes se sebrat a poznavat svet v cem vidis problem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam