• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: prosimte, bezurocna pujcka na barak/chalupu se resi maximalne v rodine, mezi normalnimi lidmy a obchodnimi partnery se uroky a vracena castka resi bezne. chapes ty vole?
    operujes se zcela nesmyslnym prikladem, ktery maximalne dokaze akorat to, ze i rodina se muze mezi sebou pohadat o prachy. tak jo, zkus vymyslet neco jinyho...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: V tom příkladu nebyl úrok a nebyla tam ani spotřeba... každopádně to nikdy nejsou ve výsledku 2 koruny, i kdyby to bylo takhle:

    Když mi někdo půjčí mega a já si za to postavím chalupu, tak je přírůstek HDP mega. Když potom mega vrátím, tak už žádnej přírůstek není, pokud tam nebyl úrok. A když bych vrátil 1,2 mega, tak je přírůstek HDP při vrácení 0.2 mega. Chápeš? A přestaň urážet ostatní, prosím.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: když si myslí, že když půjčím a vrátím korunu

    ne, mily internetovy kamarade, ja mam hypoteku, par pujcek uz sem taky videl a vim co jsou uroky... takze ano, s tebou je cokoliv zbytecny resit.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: A proč teď ololuješ nad debatou nad definicí HDP? Vaše skvadra tady akorát ukazuje, že o ekonomii nemá ani páru, když si myslí, že když půjčím a vrátím korunu, tak něco produkuju... takže asi je zbytečný už cokoliv řešit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: ja nevim, cim clovece ctes. nosem? usima? vypocty tu probehly, operuji s maximalni NZP castkou 3000kc a jeste neprisel zadny pirat, ktery by mi to svymi vypocty vyvratil.
    proto uz jen ololuju, protoze tahle diskuse se toci v tragickem kruhu marnych myslenek o praci robotu nebo o tom, jak nzp bude vsechny lidi motivovat hledat si praci, ktery roztaci zoufali priznivci nzp, pokazde, kdyz jim nekdo nasype davku zrni.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: Nějaký argumenty a výpočty nebo jenom troleníčko? Běž podlízat někam jinam už konečně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLOL
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    HDP=spotřeba domácností + soukromé investice + výdaje státu + (export-import) = mzdy + zisky různých forem

    Takže bez příběhu o tom, co se s tou půjčenou korunou stalo je to prostě jenom účetní operace, protože tam není ani spotřeba, ani investice, ani úrok. Důležitý je uvědomit si taky, že nemůžu míchat dohromady výdajovou a důchodovou metodu. Buď sčítám, co se utratilo, nebo sčítám co se vydělalo.

    Ale vlastně mě hodně uklidňuje, že mezi místníma odpůrcema progresivních myšlenek není moc lidí, kteří mají aspoň základy makra, natož aby rozuměli ekonomii...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    když OLDASADLO nevěří na koruna + koruna zvedá HDP o 2 koruny, tak stačí klasický příklad s kopáním a následným zasypáváním jámy, to taky zvedá HDP a nic se nevyrobilo :-)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FIONOR: haha :-))
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Jen opakujes historii - "vidle" se tu uz jednou do rukou brali - v kalendarich se pak dlouho objevoval Vitezny unor ;-) Nasledovaly dalsi vtipky typu devalvace koruny... jo, bohatstvi je relativni :-) Potiz je, ze z takoveho prostredi ti jako prvni nekam pryc zacnou utikat ti, kteri neco umi a to bohatstvi buduji - zacnou proste jinde, v jine zemi. Na konci zjistis, ze nemas z ceho ty sve hladove krky krmit, proste nejsou zdroje, vse zaostava a nedokaze to konkurovat - i kdyz jsme kdysi bejvali na spicce. Tim vsim jsme si tu uz prosli...
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: já vycházím z toho, že hdp je docela obstojným ukazatelem růstu ekonomiky, už jenom proto, že je to standard. když si vygooglíš ekonomický růst, v naprosté většině případů bude vyjadřovaný meziroční změnou v hdp. ty jsi to zpochybnil jediným argumentem, který na opakovanou výzvu nejsi schopný doložit, ale stále mě akorát urážíš a děláš ze mě blbce. já dávám velmi dobrý pozor a k té koruně jsi stále nedodal nic. a protože žádný zdroj nedodáš a chybu taky neuznáš, tak je asi na čase tuhle debatu ukončit.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: já jsem tě prosil o zdroj, ve kterém by to bylo explicitně popsáno, protože je to kravina a já nevěřím že něco takového najdeš, stejně jako zřejmě nejsi schopný nějaké věcné diskuze, povšimni si že už od pátku jen tak jalově napadáš bez jakéhokoliv argumentu.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: sorry. hdp. doufám že to někde najdeš. dobrou noc.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: junipetrus neznám, ale určitě se nehodlám do téhle diskuze investovat tak jako on. pirátama pochopitelně pohrdám skoro stejně jako váma dvěma. btw když mi půjčíš korunu a já ti jí vrátím, o kolik vzroste dph?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Tak znovu :) Ukazes nam svuj profesni zivotopis? Ty nas upracovany... :)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: takže mi to s tou korunou nevysvětlíš? tak buď trochu chlap a uznej že jsi to jen tak plácl, dyť se nic neděje. nemusíš se hned čertit.

    a taky mi nemusíš nic vkládat do úst a titulovat mě soudruhem. ty si zase třeba myslíš že malé skupince vykořisťovatelů bychom měli být vděční za to že to "táhnou nahoru" a taky ti neříkám že jsi beznadějně indoktrinovaný konformista co sprostě pokřikuje na cizí lidi na internetu když říkají něco, čemu nerozumí. co je fakt ochotný si myslet, že základní příjem, další z mnoha a zdaleka ne poslední krok v dlouhé sérii výdobytků, vedoucích k emancipaci pracujících, má nějaký apokalyptický potenciál "to tady ničit". napadlo tě někdy, že si fionorové století páry mysleli přesně to samé třeba o zákazu dětské práce? jsem si jistej že se taky považovali za "jen realisty".
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Baraky se poslednich davacet pet let celkem skusne opravuji - jestli sis nevsim :) Samozrejme to nejde vsechno hned a trva to - historicky dluh je neuveritelne obrovsky a protiustavni regulace najmu v nasledne dobe tomu taky nepomohla (na to jsou rozsudky jak naseho ustavniho soudu, tak i soudu evropskych - zpusobene skody ve finale zaplati stat = danovy poplatnik).
    Ale chapu - ty sam jdi nikdy nic nemel, takze ani nevis, co to vlatnictvi nemovitosti dlouhodobe obnasi... ze to fakt neni o rejzovani milionu - ba prave naopak.
    Jo, zavist je spatna vlastnost - a to ze v ni excelujes rozhodne neni tva dobra vizitka :)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: takže investice, inovace a expanze jsou něco abnormálního, výjimečné jevy? a proč naprostá většina světa roste a nestagnuje, když je to teda přirozené?
    a bylo by super kdybys mě přestal v každém příspěvku urážet a vysvětlil mi jak jsi přišel na to s tou korunou a hdp.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FIONOR: Přirozený stav je stagnace? To fakt nemáš o lidstvu moc dobrý mínění:-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam