• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    _BENNY: tak ono je to videt treba i na vzestupu malych pivovaru... kde se sice vari s vetsim podilem rucni prace (nakladneji) v porovnani s vice automatizovanou (temer chemickou) velkovyrobou, ale zakazniku si najdou dost...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JIMIQ: vidim to podobne. dobrej bar od zaplivanyho nonstopu se pozna podle toho ze te v nem obslouzi clovek a venuje ti opravdovou pozornost, narozdil od nejakeho stroje nasazeneho z duvodu pracovni efektivity a snizeni provoznich nakladu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    _BENNY: nedivil bych se tomu, kdyby za par let "ziva" pokladni byla jenom za priplatek, jako nekde zpoplatnuji platby kartou
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: povolani vznikaji a zanikaji, dnes jiz urcite nikdo netesktni napriklad po dratenicich. uz prumyslova revoluce ukazala, ze nastup stroju prinasi lidem spis blahobyt a zadna tragedie se nekona. vyrobce si vydela vic penez, dostane do obehu vic zbozi a na zaklade toho se vytvori i dalsi nova zamestnani.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: nektere druhy karet napr debetni jsou od 18ti
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DANYSEK: presne, dokonce i ja jakozto programator a IT clovek kaslu na to abych se ve svem volnu behem nakupovani ucil pracovat s dalsim IT systemem. nez se nad tim nervovat, radeji si v Tescu stoupnu do fronty, na jejiz konci stoji clovek z masa a kosti, ktery po mne chce akorat penize. a rozhodne nejsem jediny.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: a ty mas u karty uvedeny vek (datum narozeni)? :-) a ucet s kartou muze mit (a maji) i mladistvy... takze ne, platebni karta na overeni veku nestaci.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: je tam prazdno proto, ze typicky tuhle pokladnu maj v tescu a tam jsou dva problemy:

    1.) kazdou chvili musi do provozu zasahovat obsluha
    2.) pokud kupujes alkohol tak cekas na to nez ti nekdo potvrdi ze ti bylo 18 (proc nestaci kreditka netusim)
    3.) obsluhujici "pokladni" je vetsinou lina krava ktera nez milostive prijde tak bys uz prosel pokladnou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: na druhou stranu tech hypermarketu mas vic, nez bylo pred treba dvaceti lety... a rostou dalsi a dalsi nakupni chramy. A ty pri pohledu na kasu ve svem nejblizsim kramu mas pocit, ze lidi potrebnych pro zajisteni chodu obchodu ubyva... nejspis i ignorujes ostatni "backend", ktery predchazi tomu, nez seberes z regalu pozadovany vyrobek a sam si jej pipnes na kase.

    Mimoto argument "skoly zivota" a problematika obsluhy novych technologii plati i pro nakupujici - ne kazdy tu samoobsluznou pokladnu zvladne obslouzit - coz krasne prakticky dokazuje fronta u klasicke pokladny a poloprazdno v samoobsluzne zone :) Jinymi slovy na tu automatizaci na poli pokladen potrebujes take znalosti nakupujiciho a jeho ochotu se ucit... nestaci misto pokladni posadit ctecku carovych kodu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ale ano, bude se konat, ale ne na exponovaných místech jako jsou fabriky (kde už často i dneska sedí u některých úseků jen jeden člověk co má před sebou sadu velkých červených tlačítek - což ale zpravidla musí být někdo, kdo detailně rozumí tomu, co se na hale děje, žádný Franta Vopička, absolvent vysoké školy života).

    A ne skokově, ale spíš pozvolna, tak jako se mění pokladny v supermarketech, kde u 10 automatů stačí 1 pokladní a někdo asi tu a tam zkontroluje kamerový záznam, namátkově někoho zkontroluje. Dalším levelem je rozdávání skenerů nakupujícím a markování on-fly...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    RAINBOF: ty veci pochopitelne zlevnime, protoze i vyrobni cena bude levnejsi a kupni sila nezamestnanych nizsi. Win win :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RAINBOF: to se vyresi nejakou francouzskou celoevropskou kvotou na povinny flakani se vykonnych robotu (od urciteho efektivniho vykonu, aby tim netrpeli francouzsti zemedelci)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    _BENNY: no vidis. dalsi celkem vaznej provozni problem nzp.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    RAINBOF: Podle loňského průzkumu amerického Úřadu práce zaměstnanci tráví v kancelářích sice v průměru 8,8 hodiny denně, ale z toho skutečně pracují necelé tři hodiny.

    Sociální sítě Miloše Čermáka: V práci pracujeme. Ale také jíme, čuráme, máme sex a... třeba kolegům ukazujeme děti | Hospodářské noviny (IHNED.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...ci-pracujeme-ale-take-jime-curame-mame-sex-a-treba-kolegum-ukazujeme-deti

    takze nejen ze nespinkaji. roboti se budou muset naucit v praci zevlovat anebo je to budeme muset naucit my, jestli budou chtit dosahnout hodnoty nasich pracovnich mist.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    _BENNY: no co jinak
    10 lidi nahrazeni v provozu zbladne vice prace nez puvodni sestava. rekneme 3 protoze nespinkaji. co ale budem delat s tema vyrobenejma vecma kdyz jsou vsichni bez prace / nzp a nikdo nema prachy protoze praci jim vzali stroje...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    vsichni si to s tema robotama predstavuji jako hurvinek valku. zitra prijdou roboti a pozitri jsme bez prace. ale co az ti roboti co nam ty pracovni mista obsadi zjisti, ze v te praci hovno delame?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jinymi slovy zadny ubytek prace se nekona a velmi pravdepodobne ani konat nebude.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Pokud je profese již nyní robotizovaná na maximum nebo není reálné ji robotizovat kvůli následné absenci kvalifikované obsluhy, tak nezbývá, než to řešit takhle...

    Robotizace spíš zatím zasáhne provozy robotizovatelné levně, snadno a taky uživatelsky přívětivě ovladatelné...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    a kde jsou sakra ti roboti?!? :)
    Až sto tisíc na ruku. Firmy si přetahují lidi, nabízejí peníze i ubytování - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...ek-firmy-zamestnanci-dxh-/ekonomika.aspx?c=A170816_345505_ekonomika_rts
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jj, arabaci maji narozdil od piratu nejaky obchodni zkusenosti. onehda jsem videl na kabelovce peknej dokument o tom, jak se Dubaj a SAE snazi preorientovat na technologie. Je jim jasny, ze doby ropnyho blahobytu jednou skonci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    nic neni vecne... ani nerostne bohatstvi a prijmy z nej plynouci...
    Arabské země v Perském zálivu mění přístup k daním. Zavádí DPH — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...2211505-arabske-zeme-v-perskem-zalivu-meni-pristup-k-danim-zavadi-dph
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam