• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    “Pomoz mi, abych to dokázal sám – abych to dokázala sama.” "Tato prosba, s níž se malé dítě obrátilo k Marii Montessori, se stala hlavním krédem její pedagogiky. Úkolem dospělých není formovat dítě, odstraňovat mu z cesty překážky, nebo jím dokonce manipulovat, ale udělat vše pro to, aby vlastními silami a svým tempem získávalo nové vědomosti a dovednosti a vrůstalo do světa, který ho obklopuje." Diskuse pro všechny, které zajimá montessori přístup, ať už pro miminka, batolata, školkáče ši školáky. Sdílení tipů na tzv. připravené prostředí (děcko se inspiruje a něčím se zabývá), aktivity, co je kde zajímavého po netu, literatura... Lidi, kteří montessori rozumí, a mohou nás poučit, jsou zvláště vítáni!

    rozbalit záhlaví
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LADY_MYSKA: Okej. Naštestí je to školní projekt a nepokouším se to prodat nějaké reálné jesloškolce :D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SHEALA: tohle by se dalo zvladnout, no a udusit asi ne, ale zalezi, jestli a kolik se sejde ochutnavacu. S temi zkusenost nemam, mi maly se ve dvou letech uplne odmital dotknout a ted takove ruzne hrabani v pislu, v cocce a ryzi miluje ( i si vymysli sam hry)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LADY_MYSKA: 2 - 3 roky a má to bý skupinová aktivita . Něco takovýho: https://teaching2and3yearolds.com/the-easiest-construction-sensory-bin-using-kinetic-sand

    Chcu tam mít jednu nebo dvě zajímavy aktivity a potom, popis co zvládne 2 -3 leté dítě
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SHEALA: zalezi, o jak sikovne batole se jedna a veku. Ja kdyz jsem poprve malemu koupila domu kineticky pisek, tak se jej nechtel vubec dotknout, az pozdreji si k nemu nasel cestu ( puvodni baleni porad doma je uz nekolik let)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Je pro batole ok kinetický písek? Neudusí se?
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    IHNAT: dekuji, to velmi ocenim!
    zbytek v poste:)
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    PISISKVOR: Já mám doma dvě, jednu můžu střelit. Dostali jsme to s přítelkyní na kurzu, který si u pana Kaula děláme:) Zatím jsem tím jen listoval, můžu něco nafotit, jestli chceš... Zítra ve škole vyfotím I časovou osu, co nově máme, viděl jsem ji i na jiných Monte školách, přijde mi fajn.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PISISKVOR: mi zustalo z monte dost obecnych principu a taktik, ale neznam prave to 6-9 trojroci jako co je presne obsahem - mel to byt jen disclaimer, ze se ti k tomu nemuzu moc vyjadrovat (kosmicka vychova..).
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    PISISKVOR: co udelat karticky podobne jako u tehle hry a jednotlive, vybrane "udalosti ci historii" prikladat na svoji osu
    Timeline: Vynálezy - Deskové hry | Planeta Her
    https://www.planetaher.cz/detail/karetni-hry/timeline-vynalezy
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    YMLADRIS: prozkoumam, moc dekuju!
    "Kdyz to roztrhaji, tak co už, vyzkousela jsi to :)" - a jeste dik za toto, to me motivuje:))
    jj s unschoolingem se ztotoznuju a snad budu mit koule v tom setrvat, monte vnimam jako velkou inspiraci (mam to moc rada - v urcitych obdobich mi to prijde velmi funkcni a navic se na ty pomucky dobre kouka, i kdyz na ne treba zrovna seda prach na policce)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PISISKVOR: rozumim. moje dite ma 8 a zatim ho nijak zvlast nezajima KDY se co delo. (ale ja nejedu monte, spis ten unschooling, tj. nasledovat zajem). Co se tyce vyvoje vesmiru, zivota, lidstva, pouzivala jsem spis videa a knizky.

    Tohle je vazne mila knizka vysvetlujici evoluci, tak od 4 let bych rekla (muzeme zapujcit)

    Grandmother Fish : Jonathan Tweet : 9781250113238
    https://www.bookdepository.com/Grandmother-Fish-Jonathan-Tweet/9781250113238

    Vyvoj vesmiru v minecraftu (asi pro vetsi deti nez tvoje)

    The Timeline of the UNIVERSE (illustrated in Minecraft)
    https://www.youtube.com/watch?v=DzFrh6GInjc


    Vyvoj vesmiru normalne

    TIMELAPSE OF THE ENTIRE UNIVERSE
    https://www.youtube.com/watch?v=TBikbn5XJhg


    Vyvoj lidstva

    What Happened Before History? Human Origins
    https://www.youtube.com/watch?v=dGiQaabX3_o


    minulost a budoucnost

    Time: The History & Future of Everything – Remastered
    https://www.youtube.com/watch?v=5TbUxGZtwGI


    letos mel kurzgesagt hezky kalendar kde je casova osa vyvoje lidstva, takova jednoducha

    lidi jsou tu jen malinkou chvilku. tezko na te tebou vytvorene ose zvolit vhodne meritko. Ale mozna bys mohla na A2 nakreslit neco jako je tady na tom obrazku, a, ano, kdyz si povidate o pyramidach dokreslit pyramidu, a kdyz si povidate o vzniku CR, tak vlajecku atd. Kdyz to roztrhaji, tak co už, vyzkousela jsi to :)

    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    YMLADRIS: dik, to je super napad, to by me vubec nenapadlo. co vim, tak doposud otevreny dvere byly prave kvuli kovidu spis zavreny, ale tak uvidime, treba to vyjde.

    Casovou osou jsem myslela neco jako takovou mapu vzniku a vyvoje zivota na zemi, asi tak nejak od velkyho tresku (?). Neco, do ceho se pak da libovolne pridavat.
    Nikde jsem to nikdy nevidela, jen vim, ze neco takovyho existuje (google) a taky se mi libi ten system epoch ve Waldorfu (jestli tomu dobre rozumim z mych kusych informaci - proste seskupovani faktu a ruznych informaci do konkretnich casti historie), a nejaka takova osa mne prisla jako super napad, jak mit neco takovyho hrubyho (v zakladu jen obecny info) a postupne do toho pridavat veci, co zrovna s deckama resime nebo je zajimaji. Uplne cokoliv na jakykoliv tema, co je potreba zaradit do nejake casti historie.
    Asi micham hrusky s jabkama. Ale rada bych detem pomohla vybudovat si uceleny povedomi o historii lidstva, tak, aby jim to jednou davalo smysl a dokazaly si to spojit.
    Pro takovy ucel by asi bylo nejlepsi vyhradit si jednu stenu v byte, potahnout to roli papiru a zacit, ono uz se to nejak sesklada samo. Ale to u nas nepujde, uplne presne vim, co s tim ty decka udelaji (plus ja mam sklony jit moc do detailu, proste potrebuju pro zacatek alespon tu kostru). Citim, ze nejdriv musim mit hotovy produkt, a od toho se odpichnout, DIY nejspis nepripada v uvahu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PISISKVOR: ještě mě to napadá zobecnit a obejít všechny Montessori školy v Brně v rámci dnů otevřených dveří a a prohlédnout si pomůcky a tím si ujasnit co se ti líbí a co se ti nelíbí. Jenomže nevím jak je to s kovidem, jestli vůbec dny otevřených dveří jsou nebo jak.

    Časovou osu myslíš jakou? co má být cílem?
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ANNAWA: jj, to je to stejny. taky jsem na to narazila - cena lepsi, ale za slozku s par listama a takovym spis strucnym how to nez nejakym obsahlym popisem (asi, z nahledu to neni uplne zrejmy) je to porad moc. jinak jsem prave ochotna zaplatit si za usnadneni zivota (=nekdo jiny to pohleda a utridi za me). ale tahle suma je dost vysoka.
    YMLADRIS: dik za tip, podivam se.
    jj Brno. popravde to by me ani nenapadlo, oslovit primo skolu (myslela bych si, ze nebudou chtit sdilet). ale vlastne je to super moznost, proc to nezkusit.

    jeste bych se rada zeptala - pokud byste meli tip na casovou osu, ktera stoji za to, tak bych to moc uvitala. neco se da koupit, ale za celkem nenormalni sumy (a z nahledu opet neni patrne, nakolik by mi to pro nas ucel vyhovovalo). samozrejme me napadlo, ze bych to mohla s detmi vyrobit, ale to neklapne. moje decka v jejich veku (3 a 5.5) operuji na uplne jinych vlnach nez ja, totalne mne rozbiji flow a diky tomu minimalne prozatim neprefuruju poustet se s nema do nejakych obsahlejsich "projektu"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PISISKVOR: napadlo me, ze by ses mohla zeptat na nejakych monte skolach jestli to nemaji a jestli by sis to nemohla prohlidnout, pripadne dle ceho tu Kosmickou jedou. Mam rada treba tuhle skolu, ale jen tak jako ze je sleduju na FB, pani co tam pise je mila
    MŠ a ZŠ Na rovině Chrudim
    http://narovine.eu/

    MŠ a ZŠ Na rovině Chrudim
    https://www.facebook.com/groups/500208380038954

    nepamatuju si odkud jses, v brne je to Five Star Montessori, tam by ten Nienhus mohli mit taky nakoupeny, ale fakt nevim, jen volne asociuju
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PISISKVOR: jestli je to tohle, čekala bych to nějak obsáhlejší, než to podle fotek vypadá

    Manuál pro kosmickou výchovu, neuveden
    https://knihobot.cz/kniha/847553-manual-pro-kosmickou-vychovu/?gclid=CjwKCAiAtouOBhA6EiwA2nLKH7M0D4NM1Cq61GEapAISLQ_1asQW-LdEs98uTKEUD6Mr8FhJjQAtxRoCfC4QAvD_BwE
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    znate to nekdo, prosim?
    Manuál pro kosmickou výchovu - česky - StarChild s.r.o.
    https://www.starchild.store/knihy-a-cd-v-cestine/manual-pro-kosmickou-vychovu-cesky/
    zajimal by me obsah, a to jestli se z toho da opravdu cerpat (tj. usetri mi to cas, kdy si to musim googlit a z dilcich informaci v EN zpracovavat celek, jak to vlastne uchopit a decku predat), nebo to ma slouzit spis jako navod, co dalsiho si mam najit a pripravit a nastudovat (podle vseho je tam i hodne praktickych ukazek, u kterych nvm, zda mam cas se crcat s pripravou - bohuzel na vsemozna DIY vubec nemam prostor, resp. naproste minimum).
    kdyby to stalo polovinu, tak koupim a zjistim, ale takto je to celkem ranec na to, abych to jen otestovala.
    nicmene takto z nahledu se mi to libi.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    Nemate prosim tip na montessori základku v praze na levém břehu vltavy? zatím vím pouze o Andílku a Duhovce, ale možná mi něco uniklo. a uvítám i reference na obě zmíněné
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    VERONIKA22: neboj, horsi nez klasický školství v modernim duchu marie terezie to nebude .)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LADY_MYSKA: hustě wow...zápisky z on-line hodiny. Jooo je to o lidech :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam